Forum PCLab.pl: Ryzen vs Phenom II - rdzeń w rdzeń i zegar w zegar! - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen vs Phenom II - rdzeń w rdzeń i zegar w zegar!

#1 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4614
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 02 Październik 2017 - 04:37

I znów test którego nie znalazłem nigdzie w internecie, a mysle, ze jest ciekawym zagadnieniem. Porownanie IPC architektury Zen i Thuban.

Ryzen vs Phenom II

Enjoy ;)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12487
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 02 Październik 2017 - 05:28

Jakie napięcie dałeś na Ryzenie przy tych 2.6 GHz?

#3 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4614
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 02 Październik 2017 - 06:56

W obu przypadkach napiecia zostaly na auto, ryzenowi plyta ustawila bodajze 1,05V, moge pozniej sprawdzic.

#4 Użytkownik jest niedostępny   nemar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1609
  • Dołączył: Cz, 26 Maj 16

Napisany 02 Październik 2017 - 07:13

Świetny test. Dzieki.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Ozzbi 

  • SiLLenTHiLL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2593
  • Dołączył: Nd, 10 Cze 07

Napisany 02 Październik 2017 - 08:43

Świetny test i porównanie - szacunek za poświęcony czas :D

#6 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6882
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 02 Październik 2017 - 10:16

Boże... Ile GB Ryzen jest w stanie zaszyfrować AES-em na sekundę? 8? Dodaj obrazek

Super test!! Warto było czekać

Ten post był edytowany przez PrimoGhost dnia: 02 Październik 2017 - 10:16


#7 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4614
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 02 Październik 2017 - 13:08

Ryzen 7 1700 bez sztucznych organiczen? Prawie zgadles, 8,7GB/s :D Podkręcony Threadripper przebija 20 :)

Cieszę się że test się podoba, o Ryzenie jeszcze że dwa artykuły planuje. Następny 10 października będzie jednak retro :)

W międzyczasie poprawie trochę stronę, może fanpage na FB założę? Wkładam w te testy dużo pracy a oglądalność moglbym mieć jednak większą.

#8 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6882
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 02 Październik 2017 - 13:34

Wiesz, w drugim Twoim temacie jakiś user się wypowiadał, że wystrój strony pasuje do czasów sprzętu, jaki jest tam testowany. Dwoma rękoma się pod tym podpisuję, bo naprawdę lepiej mi posiedzieć i poczytać u Ciebie, jak na Onecie gdzie masz 30 graficznych pierdziawek na podstronę...


Dodaj obrazek

O to mi chodzi... Dodaj obrazek
Retro Komputer vs strona www


Poza tym kontent. Przecież to jest....zajebiste! Testy Cyrixów w 2017 roku Dodaj obrazek, Phenom vs ZEN. To jest strona dla osób, które kochają elektronikę - z czystym, zdrowym kontentem. Jak komuś się nie podoba, to po prostu nie lubi elektroniki. Dla mnie to jak podróż w czasie.

Ja bym stronę zostawił, a oglądalność zdobywał na FB. To jest akurat dobry plan. Retro połączyć z nowoczesnym medium. Ale nie mieszałbym tego, bo wyszło idealnie.

Zobacz postkain, o 02 Październik 2017 - 14:08, napisał(a):

Ryzen 7 1700 bez sztucznych organiczen? Prawie zgadles, 8,7GB/s :D

Hehe Dodaj obrazek

#9 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4614
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 02 Październik 2017 - 14:42

To nie takie proste niestety. Statystyki twierdzą, że 1/3 ruchu mam z komórek i tabletów, muszę przystosować stronę pod to bo mnie google straszy gorszym pozycjonowaniem. Poza tym myślę że ten artykuł spokojnie AMD mogło by zalinkowac na swoim fb, ale wątpię żeby to zrobili gdy strona główna wygląda jak moja pierwsza napisana w notatniku 17 lat temu :E A po trzecie chciałbym jednak coś na niej kiedyś zarobić. O ile kupno sprzętu jeszcze mogę uzasadnić tym, że za 20 lat będzie zapewne wart więcej niż dziś, o tyle zakupu gier czy programów do testu już nie bardzo. A fajnie by było jakby w tym teście pojawiła się Cywilizacja VI czy Wiedźmin 3.

Na pewno nie nackam tony reklam i banerów, ale jakiś sposób będę chciał wykombinować. Internety twierdza ze najlepiej się zarabia na streamach ale jakoś nie widzę pomysły na stream z trwającego 15h testy cinebencha na socket 7 :E

W każdym razie docelowy wygląd będzie nadal statyczny i bardo prosty.

#10 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6882
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 02 Październik 2017 - 21:02

No rozumiem. Niemniej masz to, co najważniejsze - cenną zawartość. Myślę, że po publikacji na Labie skoczą odwiedziny, bo te testy są naprawdę wyjątkowe. Każdy kowalski może zrobić testy Ryzena 6. Ale takie szczegółowe testy Cyrixa? Szacun.

Zobacz postkain, o 02 Październik 2017 - 15:42, napisał(a):

Internety twierdza ze najlepiej się zarabia na streamach ale jakoś nie widzę pomysły na stream z trwającego 15h testy cinebencha na socket 7 :E

Mam świetny pomysł! Zrób ten stream na maszynie z VIA C3 Dodaj obrazek

#11 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16529
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 02 Październik 2017 - 21:54

Zobacz postkain, o 02 Październik 2017 - 05:37, napisał(a):

I znów test którego nie znalazłem nigdzie w internecie, a mysle, ze jest ciekawym zagadnieniem. Porownanie IPC architektury Zen i Thuban.
Ryzen vs Phenom II
Enjoy ;)

O! i to jest coś konkretnego! zegar w zegar, łap wirtualne piwko :beer:
Jeżeli możesz (posiadasz licznik poboru energii) to dodaj jeszcze sprawność energetyczną, przykładowo można użyć wypalary prime95 albo czegoś w stylu Wprime (ustawić najwyższe próbki i niech liczy - później podzielić czas przez energię zużytą itd itp).
Jutro sobie odpalę RE5 przy 2600MHz (przy 2400MHz oraz blokada GTX1060-1500MHz mam 127/65). Multi @Cinebench też będzie ciekawe, czy nadrobi 5675C swoim IPC czy jednak sześć rdzeni Thubana będzie wydajniejsze.

#12 Użytkownik jest niedostępny   ediz4 

  • **Dziadek**
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2042
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 02 Październik 2017 - 22:16

Dodaj obrazek Super test - tego brakowało.

#13 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4614
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 02 Październik 2017 - 22:52

Zobacz postPrimoGhost, o 02 Październik 2017 - 22:02, napisał(a):

Mam świetny pomysł! Zrób ten stream na maszynie z VIA C3 Dodaj obrazek


Do tego trzeba by wprowadzic wspolczynik FPH (frames per hour :E ).

Zobacz postRyszardGTS, o 02 Październik 2017 - 22:54, napisał(a):

O! i to jest coś konkretnego! zegar w zegar, łap wirtualne piwko :beer:
Jeżeli możesz (posiadasz licznik poboru energii) to dodaj jeszcze sprawność energetyczną, przykładowo można użyć wypalary prime95 albo czegoś w stylu Wprime (ustawić najwyższe próbki i niech liczy - później podzielić czas przez energię zużytą itd itp).
Jutro sobie odpalę RE5 przy 2600MHz (przy 2400MHz oraz blokada GTX1060-1500MHz mam 127/65). Multi @Cinebench też będzie ciekawe, czy nadrobi 5675C swoim IPC czy jednak sześć rdzeni Thubana będzie wydajniejsze.


A przeczytales artykul? :P Przeciez na koncu jest i pobor pradu i wydajnosc na W w universe@home.


Zobacz postediz4, o 02 Październik 2017 - 23:16, napisał(a):

Dodaj obrazek Super test - tego brakowało.


Ciesze sie :)

#14 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3326
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 03 Październik 2017 - 11:45

A co to oznacza konwersja w FormatFactory? Jaki enkoder był użyty jest ważniejsze niż nakładka graficzna. x264 czy x265?

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 03 Październik 2017 - 11:46


#15 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4614
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 03 Październik 2017 - 12:55

Sluszna uwaga. Sprawdze wieczorem i dopisze w tekscie :)

#16 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16529
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 03 Październik 2017 - 21:13

Zobacz postkain, o 02 Październik 2017 - 23:52, napisał(a):

A przeczytales artykul? :P Przeciez na koncu jest i pobor pradu i wydajnosc na W w universe@home.

Kliknąłem każdą zakładkę oprócz ostatniej :E Nie przyszło mi do głowy że akurat tam możesz zamieścić pobór energii w podsumowaniu.
Bardzo duży wzrost IPC oraz równoczesne znacznie zmniejszone zużycia energii, AMD zrobiło dobrą robotę :thumbup:

#17 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4614
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 03 Październik 2017 - 21:42

True. Kombinuje skad wziac 8320 (bo kupowac tylko do testu to nie moge :/ ) zeby dodac do tego wszystkiego jeszcze FXa.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Paayor 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 13

Napisany 03 Październik 2017 - 23:18

http://www.kva.pl/in...d_a=12&strona=7
Pierwsze 2wykresy źle podpisane (cpu w sensie). Tak to miła lektura. ;)

Ten post był edytowany przez Paayor dnia: 03 Październik 2017 - 23:21


#19 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4614
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 03 Październik 2017 - 23:24

Faktycznie! Tzn pierwszy zle, ale co z drugim jest nie tak? :) EDIT: Faktycznie x2.

Zaraz poprawie.

Ten post był edytowany przez kain dnia: 03 Październik 2017 - 23:26


#20 Użytkownik jest niedostępny   mbrzostek 

  • PCLab.pl team
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 426
  • Dołączył: Pn, 29 Wrz 08

Napisany 04 Październik 2017 - 08:55

Zobacz postkain, o 03 Październik 2017 - 22:42, napisał(a):

True. Kombinuje skad wziac 8320.

Przyjedź, ja ci dam, nawet razem z płytą :)

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych