Forum PCLab.pl: Kawa na ławę Plyty ASUS-a Z370 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (19 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Kawa na ławę Plyty ASUS-a Z370

#1 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Konto do usuniecia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10517
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 08 Październik 2017 - 10:15

hej ,
ponownie kilka pixow od ASUS tym razem na Z370 8:E

Dodaj obrazek

jakieś zmiany ??

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Upgrade dla Formuly
Dodaj obrazek

i Strix Paleta Plyt

Dodaj obrazek


Bloki pasujące z Modeli Z270->370
EK-FB ASUS Z270I Strix RGB Monoblock - Nickel
Dodaj obrazek

EK-FB ASUS MXH Monoblock - Nickel+Acetal

Dodaj obrazek

MB Monoblock ASUS ROG Strix Z370-E Gaming
MB Monoblock ASUS ROG Strix Z370-F Gaming
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 24 Marzec 2018 - 08:23


#2 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Konto do usuniecia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10517
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 10 Październik 2017 - 20:00

jak by ktos pytal to mozna od reki wodowac ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Konto do usuniecia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10517
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 14 Październik 2017 - 09:42

Update :

BIOS Strix Z370I ma juz poprawione sterowanie Sekcja VRM , Vcore jest juz do ogarnięcia razem z LLC i wstępnie działa to jak na Maximusach Z270 , Tryb Adaptive działa poprawnie :

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Adaptive
Dodaj obrazek

LLC
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek



Ten post był edytowany przez VSS dnia: 14 Październik 2017 - 10:27


#4 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Konto do usuniecia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10517
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 14 Październik 2017 - 13:20

czy dwa sloty RAM w taniej plycie = lepsze OC ??

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 14 Październik 2017 - 14:10


#5 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5815
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 14 Październik 2017 - 15:41

ciekaw jestem oc na Asus Prime z370-A :hmm:

#6 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • wJEŻbita i czarodzJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16926
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 14 Październik 2017 - 15:44

Zobacz postVSS, o 14 Październik 2017 - 14:20, napisał(a):

czy dwa sloty RAM w taniej plycie = lepsze OC ??

To akurat od dłuższego czasu wiadomo że dwa sloty + krótkie ścieżki = lepsze osiągi RAM.
A że itx'y spełniają oba te warunki... :D

#7 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Konto do usuniecia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10517
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 14 Październik 2017 - 16:43

Zobacz postoizo76, o 14 Październik 2017 - 16:41, napisał(a):

ciekaw jestem oc na Asus Prime z370-A :hmm:

jak będziesz miał podatne kości to całkiem możliwe ze dasz rade wyciągnąć wysoki zegar


Update
Dodaj obrazek

#8 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5815
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 14 Październik 2017 - 19:57

niestety,albo "stety"-zalezy jak na to patrzec,zostaje na obecnych Klevv,niestety to juz wolne kosci-tylko 3000,moze uda sie je ocnac do 3200,to mocno ograniczy potencjal 8700K?

#9 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Konto do usuniecia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10517
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 14 Październik 2017 - 20:21

ja przy KBL wbijalem na 3466C14 i bylo malo , zabawa zaczyna sie dopiero w okolicy ciasnych 4kola

#10 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Konto do usuniecia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10517
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 22 Październik 2017 - 07:52

ADAPTIVE Sezon I


streszczenie z tygodniowego testu dwóch platform : StriX i Maximus

wahania wartości V-core nie przeszkadza w użytkowaniu ale zabierając się za precyzyjne określenie procesora na danej platformie to w tym momencie jest nie lada wyczyn bo nie da się tego określić jak w przypadku 7700k przykładowo w stresie 1.360 i ani grama więcej i to w trybie Adaptive ,
mając na uwadze CoreVID i V core przy 7700k na M9F można było ustawić wartości liniowo , przy 8700k i na mojej platformie jedyny punkt najbardziej zbliżający obie wartości [core-VID/V-Core] to 1.296V i tym się właśnie sugerowałem przy ustaleniu możliwości procesora ale iz ja podchodzę do tematu z większą precyzja jak większość użytkowników tak tez chcę wygenerować Max stabilny V Peek na danym Multi i tu zaczynają się schody bo wychodzi na to ze mój 8700K przy liczeniu sum kontrolnych w LINX wysypuje się gdyż Vcore w tym momencie spada poniżej sprawności procesora ale z drugiej strony jest wygenerowany MaxPeek w pełni stabilny 1.296 , nie wiem może jeszcze o czymś zapomniałem ale wydaje mi się ze CoreVid lub SVID->BIOS ma spore znaczenie a progi Vcore mimo wszystko maja widełki 0.016 , przykładowo w Bios mam ustawione 1.257V Bios melduje 1.248 czyli wychodziło by ze jestem jedno oczko pow polowy do wartosci 1.264 Bazowego w takiej konstelacji przy liczeniu sum kontrolnych w LINX Vcore oscyluje na 1.264 z dropem na 1.248 , ale jak zjadę o dwa punkty czyli na 1.255v to bios nadal melduje 1.248 a podczas liczenia sum kontrolnych w LINX proc lezy na 1.248 z sporadycznym pikiem na 1.264 , było by wszystko fajnie bo mam ustalony próg minimalny dla Procesora o liniowe 1.248 jest za mało a ze nie ma pośredniego V to 1.264 jest stabilne jak ściana linX już to zweryfikował ale sa ran-domowe piki na 1.312 jest ciepło ale tez inaczej sie tego nie da ogarnąć bo na -1 multi rozjeżdża sie Vid z Vcore , jeżeli była by możliwość regulacji Vcore co 0.001 to mój proc by potrzebował około 1.260 na sumy kontrolne i 1.290-1.30v na FullLoad , czyli jeżeli Asus-owi udało by sie zaadoptować LLC i management Napiec z Z270 to opcja 1.260 Baza +LLC5 = 1.300 przy LINX Max lub 1.255+LLC5=1.295 i takie tez wartości szacuje jako stabilne dla mojego proca, , przytoczę tylko ze pierwsze testy przeprowadzałem na Stokowych Pamięciach 2133 i manualnie ustawionym IO/SA i linX łapał błędy dopiero przy XMP i podbiciem IO/SA proc zaczyna przechodzić Loopy w LINX :hmm:
przypomnę tylko ze Interwale Vcore maja wartość 0.016V
setting :

IA AC LOAD LINE = 0.01
IA DC LOAD LINE = 0.01

baza =Vcore Peek -LLC
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

najlepsze scenerio dla tego SetUp to: Baza Vcore 1.248<-->1.264 +LLC6 1.296<-->1.312 , Core VID max Peek 1.290v


#11 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Konto do usuniecia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10517
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 27 Październik 2017 - 21:53

ADAPTIVE Sezon II

ustawienia BOIS :
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#12 Użytkownik jest niedostępny   zbyniolek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 230
  • Dołączył: So, 26 Cze 10

Napisany 28 Październik 2017 - 08:39

:thumbup:

#13 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Konto do usuniecia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10517
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 28 Październik 2017 - 09:11

dzięki ,

napięcia każdy musi dostosować do swojego procesora , od 1.248 do 1.394 vcore i coreVid w takim set upie ma bardzo niewielkie różnice , reguła 0.016 pozostaje niezmienna , i przy zgodnych wartościach przykładowo 1.248v nie będzie pików oczko wyżej , ale przykładowo 1.280 i 1.296 ustawiając jak u mnie 1.287 będą piki o oczko wyżej do poziomu 1.296 jak na pixach widać po wejściu do bios jest 1.280 a robiąc pixy jest pik na 1.296 , inaczej sie tego ustawić nie da na obecnych Biosach ,
to samo tyczy sie VCCIO i SA jak i RAM u mnie sa to wartości na oko gdyz do 3200 ram nie robiłem żadnych testów stabilności a w trybie Auto całkiem możliwe ze SA i IO z automatu bios ustawi na 1.35v :E , ponadto adaptacja i konfiguracja wentylatorów jest tez przeprowadzona w trybie auto , wszystkie wentylatory pracują w trybie DC [eloop@1200rpm]

#14 Użytkownik jest niedostępny   Fikołek 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 948
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 28 Październik 2017 - 12:41

Szacunek za podzielenie się wiedzą.Nie ukrywam że czekałem na pixy jak na wypłatę ;) .na razie testuję:linx odpadl i pokazal faka przy 100 stopniach i blu skrin.Kwestia vcore

#15 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Konto do usuniecia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10517
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 28 Październik 2017 - 13:01

Zobacz postFikołek, o 28 Październik 2017 - 13:41, napisał(a):

Szacunek za podzielenie się wiedzą.Nie ukrywam że czekałem na pixy jak na wypłatę ;) .na razie testuję:linx odpadl i pokazal faka przy 100 stopniach i blu skrin.Kwestia vcore


dzieki
na 100°C jest jedno lekarstwo :thumbup: , dobrze ze zrobilem wczoraj pixy bo dzis mam znowu rozpierduche w biosie no ale czego sie nie robi dla dobrych kosci ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   Dami@ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 581
  • Dołączył: So, 22 Lis 08

Napisany 30 Październik 2017 - 12:05

Co powoduje ustawienie tego MultiCore Enhancement na Auto?

#17 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Konto do usuniecia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10517
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 30 Październik 2017 - 15:12

to taki trik intela , podobno zwieksza TDP a za tym idzie wydajnosc

#18 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • wJEŻbita i czarodzJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16926
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 30 Październik 2017 - 20:05

"podobno" :E


MCE ustawia turbo wszystkich rdzeni na wartość równą turbo pojedynczego rdzenia - a więc jest to zarówno teoretycznie jak i praktycznie OC.
Asós domyślnie ma to włączone, dlatego (notabene nieuczciwie) wypada lepiej w porównaniach płyt od innych producentów.
Z oczywistych względów ten bajer przynosi zyski tylko na prockach K.

#19 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Konto do usuniecia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10517
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 30 Październik 2017 - 20:17

jak to wyłączysz to nawet przy OC K na x50+ wydajność dziwnie się zachowuje :hmm: :hmm: ,

#20 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • wJEŻbita i czarodzJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16926
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 30 Październik 2017 - 21:02

Dlatego ta opcja to pic na wodę fotomontaż.

Ktoś kto ma procek non-K wystarczy że ustawi power limity na 1000+, a procek będzie działać na najwyższych zegarach jakich tylko może.
A jak ktoś ma K... to i tak ustawia wszystko po swojemu i tego nie potrzebuje :E

  • (19 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych