Forum PCLab.pl: Fortron z allegro - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Fortron z allegro FSP350-60HHN(85)

#1 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18670
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 09 Październik 2017 - 15:01

FSP350-60HHN(85)


Dodaj obrazek


Krótka prezentacja tego, co można kupić za 30-40PLN...

Dodaj obrazek


Przetwornica przepustowa na dwóch MOSFET-ach (AOTF8N50) z aktywna korekcją współczynnika mocy i odpowiednią filtracją na wejściu. Kondensator podtrzymujący pochodzi od firmy TEAPO (85C/220uF). Napięcia wyjściowe są regulowane grupowo, a za ich filtrację odpowiadają elektrolity od CapXon (105C). Prostowniki na stronie wtórnej to MBR3040CTG: po 2x30A dla 12 i 5V oraz jeden dla linii 3.3V - więc zapas jest. Za zabezpieczenia odpowiada układ PS229, który obsługuje OVP/UVP/SCP i OCP dla jednej linii +12V (w tym przypadku jest to +12V1).

Dodaj obrazek


Za chłodzenie całości odpowiada wentylator 120mm firmy Yate Loon - oczywiście na łożysku ślizgowym.

Od strony praktycznej, zasilacz sprawuje się bdb. Jeśli zakupimy wersję z wtyczką 6pin, spokojnie zasili każdą kartę posiadającą takie złącze. Zabezpieczenie nadprądowe monitoruje linię, do której owa wtyczka jest podłączona i po przekroczeniu progu >20A (Furmark-a z GTX-em 480) zasilacz wyłącza się.

Największym minusem jest zastosowanie cienkich przewodów prądowych - 20AWG. Jednak w takiej cenie jest to dużo lepszy wybór niż przestarzałe Modecom-y, Qoltec-i, czy też Tracer-y dostępne w sklepach.

#2 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7131
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 09 Październik 2017 - 17:28

Lubie Fortrony bo mimo slabych elektrolitów sprzet po prostu dziala. Jednak mimo wszystko wydaje mi sie ze Delta jest jakosciowo o oczko wyzej.
Rozbieralem kiedys 480W Delte 80Plus ze stacji roboczej HP - same elektrolity Nippona na 105*C.

Mam jakiegos FSP400 na stanie ale ma spuchniete 2-3 mniejsze elektrolity. Ma chyba wiecej A na liniach 5 i 3.3V niz 12V takze nie bede sie chyba w to bawil.
Kupujac Fortrona trzeba na to uwazac, zeby nie kupic 15 letniego zasilacza ktory ma wlasnie mocniejsze mniejsze linie od 12V.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 09 Październik 2017 - 17:29


#3 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18670
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 09 Październik 2017 - 17:54

dobrą delte ciężko wyłowić - a w większości przypadków modele pow. 350w nie pasują gabarytami pod budę atx (czasami nawet okablowanie jest pod inny standard) i są droższe od fortronów (do tego często mają wentyl 80/92mm, więc są głośniejsze)... natomiast egzemplarze 350 i mniej są na ogół starociami na pasywnym pfc (z mocniejszymi małymi liniami (3.3 i 5v))

#4 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7131
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 09 Październik 2017 - 20:15

To fakt, te Delty 80Plus sa za waskie i za wysokie. Dodaj obrazek No i maja troche inny pinout, nie maja niektorych odczepów na wtyku ATX.
Niektóre plyty na niej startowaly a inne od razu sie wylaczaly.

#5 Użytkownik jest niedostępny   aviator_pl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 527
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 14

Napisany 10 Październik 2017 - 20:48

Mam ten model dokładnie. Robił dobrą robotę przy cepach tdp95W z gpu ~100W. Bardzo cichy i dość wydajny. Sprzedają też podobne seasonic`y.

#6 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7224
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 11 Październik 2017 - 11:09

Z jakiś względów nie polecają tych używanych Fortronów...

#7 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18670
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 11 Październik 2017 - 11:12

niewiedza?

#8 Użytkownik jest niedostępny   aviator_pl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 527
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 14

Napisany 12 Październik 2017 - 07:59

Kupiłem raz za parę groszy do starego komputera fortrona 250W. Okazało się że z niego śmierdzi plastikiem albo jakimś klejem. Poszedł na śmietnik bo wysyłka kosztowała tyle co on sam. Fortrony to używane PSU więc raczej 100% pewności że na idealną sztukę się trafi to nie ma na pewno. Choć powiem szczerze wkładałem je kilku osobom i zamówiłem razem jakieś 10 szt. w życiu i tylko ten jeden raz był problem.

#9 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18670
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 12 Październik 2017 - 09:06

staroci na ppfc nie ma sensu brać... ale patrząc na to KLIK i co obiecują KLIK - trzeba się chyba zastanowić nawet nad tym

Dodaj obrazek


do tego paczka diod (16A) na prostowaniu 12v i śmietnik (hb) na filtracjiDodaj obrazek ten zasilacz wymieniony na gwarancji, nawet kilka razy, i tak pewnie przynosi zysk

#10 Użytkownik jest niedostępny   Harriott 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 205
  • Dołączył: Pn, 21 Gru 15

Napisany 20 Październik 2017 - 20:43

to ten fortron ma jedną czy dwie +12V rzeczywiście? bo skoro tak, to by było logiczne, że zastosowane są dwie diody i każda jest dla osobnej linii, chyba że to inaczej działa w tym przypadku. a o tym jak się wpychało "dual 12V rails" wie każdy.

Ten post był edytowany przez Harriott dnia: 20 Październik 2017 - 20:43


#11 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18670
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 28 Październik 2017 - 18:54

dopiero zauważyłem Twój postDodaj obrazek

Zobacz postHarriott, o 20 Październik 2017 - 20:43, napisał(a):

to ten fortron ma jedną czy dwie +12V rzeczywiście?

linie są dwie, ale tylko jedna jest monitorowana

Zobacz postHarriott, o 20 Październik 2017 - 20:43, napisał(a):

bo skoro tak, to by było logiczne, że zastosowane są dwie diody i każda jest dla osobnej linii, chyba że to inaczej działa w tym przypadku.

liczba tranzystorów na +12v nie ma nic do tego, ile jest "linii" 12v w zasilaczu - zależy to od scalaka monitorującego i tego, czy są w ogóle podpięte do niego jakieś boczniki... prawdziwe oddzielne linie 12v to zupełnie co innego

#12 Użytkownik jest niedostępny   Harriott 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 205
  • Dołączył: Pn, 21 Gru 15

Napisany 02 Listopad 2017 - 16:02

czyli tak naprawde jest jedna linia. to dobrze, bo ktoś mi kiedyś powiedział, że ilość tranzystorów odpowiadających za 12V odpowiadają za ilość linii, dzięki.

czyli ten scalak, który też mówi nam o ilości, to jest ten w tym przypadku "PS229"?

I jeżeli to ten, żeby nie robić zbędnego spamu, to jest wyraźnie napisane "OVP/UVP (Over-Voltage/Under-Voltage PRotection) monitors 3,3V, 5V and DUAL 12V to protect our power supply (...)"

Ten post był edytowany przez Harriott dnia: 02 Listopad 2017 - 16:08


#13 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18670
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 02 Listopad 2017 - 17:41

Zobacz postHarriott, o 02 Listopad 2017 - 16:02, napisał(a):

czyli tak naprawde jest jedna linia. to dobrze, bo ktoś mi kiedyś powiedział, że ilość tranzystorów odpowiadających za 12V odpowiadają za ilość linii, dzięki.

na przyszłość nie słuchaj tego typu bzdur

Zobacz postHarriott, o 02 Listopad 2017 - 16:02, napisał(a):

czyli ten scalak, który też mówi nam o ilości, to jest ten w tym przypadku "PS229"?

tak

Zobacz postHarriott, o 02 Listopad 2017 - 16:02, napisał(a):

I jeżeli to ten, żeby nie robić zbędnego spamu, to jest wyraźnie napisane "OVP/UVP (Over-Voltage/Under-Voltage PRotection) monitors 3,3V, 5V and DUAL 12V to protect our power supply (...)"

przeczytaj całą notę aplikacyjną... do ocp na 12v jest tylko jeden pin

#14 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2235
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 05 Listopad 2017 - 11:00

ja niestety straciłem trochę zaufanie do fortronów z allegro

Kiedyś kupiłem po polecniu tutaj fortrona 350 (chyba HLN) do komputera ojca.
Z racji że otrzymałem jakąś wersję z krótszymi kablami to odsprzedałem go mojemu znajomemu.

Zasilacz po dwóch tygodniach poszedł DOSŁOWNIE z dymem, nie zadziałało żadne zabezpieczenie i zaczęła palić się izolacja we wnętrzu zasilacza. Jak będę u niego to zrobię zdjęcie bo to jakaś masakra co się stało...

Ten post był edytowany przez Hafexo dnia: 05 Listopad 2017 - 11:04


#15 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18670
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 05 Listopad 2017 - 11:20

nawet zasilacze za kilka setek potrafią pójść z dymem - jeśli są wadliwe, tak jak w tym przypadku... podejrzewam, że zjarał się po stronie wysokiego napięcia

#16 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2235
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 05 Listopad 2017 - 12:14

Nie no rozumiem że coś może pójść z dymem (chyba nawet na tym forum była osoba której seasonic platinum 1000w poszedł na drugi dzień) , ale że kompletnie nie zadziałało żadne zabezpieczenie.. Boje się myśleć co by się stało gdyby komputer chodził a nikogo nie było w domu. Zasilacz był w środku doszczętnie spalony, to nie był jakiś mały dymek

Ten post był edytowany przez Hafexo dnia: 05 Listopad 2017 - 12:15


#17 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18670
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 05 Listopad 2017 - 12:22

w tanich zasilaczach strona pierwotna nie jest monitorowana, zabezpieczenia ograniczają się do warystora i bezpiecznika - często zanim się wyzwolą inne, plastiki zaczynają się topić

Ten post był edytowany przez bartosz302 dnia: 05 Listopad 2017 - 12:23


#18 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12048
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 03 Grudzień 2017 - 15:33

Fortron klasyka, sam taki przerabiałem, gdzieś 10 lat temu. :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych