Forum PCLab.pl: Router do modemu UPC. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Router do modemu UPC.

#1 Użytkownik jest niedostępny   Grucholek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: So, 21 Paź 17

Napisany 21 Październik 2017 - 09:11

Witam,
Mam problem z modemem od UPC który nie udostępnia sieci 5GHz, a prędkość po 2,4GHz wynosi 2-10mbps a wykupione mam 120.
Modem który mam to Technicolor TC7200. Chciałbym kupić router który będzie współpracował z tym modemem i na 2,4GHz udostępni chociaż te 80mbps.
Do wydania mam ok. 150zł.
Myślałem o Netis WF2780 tylko nie wiem czy będzie pasował.
Pozdrawiam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   jimasek 

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 7335
  • Dołączył: Nd, 20 Lip 08

Napisany 21 Październik 2017 - 09:24

Skąd wiesz że router UPC jest problemem a nie np. twoja karta sieciowa czy np. poziom sygnału lub zakłócenia?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Grucholek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: So, 21 Paź 17

Napisany 21 Październik 2017 - 09:43

Mam w domu aktualnie 2 laptopy. Jeden obsługuje a/b/g/n/ac a 2 tylko b/g i na nich jest dokładnie ten sam problem. Testowałem też na 3 telefonach domowników i wynik na speedtescie to 2-3mbps.
Telefony obsługują 5GHz mimo to nie widzą sieci. Jak już przez chwile się pojawi to albo zniknie albo przy próbie łączenia jest Błąd uwierzytelniania.
Po kablu do stacjonarki normalnie idzie 120mbps i jest wszystko w porządku. Problem występuje tylko po wifi.
Router mam w swoim pokoju i jestem praktycznie przy routerze.
Dodam jeszcze, że do routera idzie kabel koncentryczny, a od routera RJ45 do stacjonarki.

Ten post był edytowany przez Grucholek dnia: 21 Październik 2017 - 09:47


#4 Użytkownik jest niedostępny   jimasek 

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 7335
  • Dołączył: Nd, 20 Lip 08

Napisany 21 Październik 2017 - 10:15

Nie wierzę aby sprawny router UPC tak obcinał pasmo prędkości. Pokaż jak masz skonfigurowane radio na tym urządzeniu, wykonaj jakieś pomiary i pokaż print screen-y.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Grucholek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: So, 21 Paź 17

Napisany 21 Październik 2017 - 10:56

Speedtest na stacjonarce po kablu: http://beta.speedtes...sult/6724887964
Speedtest na Dell Inspiron 15 WiFi 2.4GHz http://beta.speedtes...sult/6724877559
Speedtest na Dell Inspiron 1545 WiFi 2.4GHz http://beta.speedtes...sult/6724876443
Speedtest na Xiaomi Redmi 4X
Spoiler


WiFi Monitor:
Spoiler



Ustawienia WiFi:
Spoiler

Ten post był edytowany przez Grucholek dnia: 21 Październik 2017 - 10:57


#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2336
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 21 Październik 2017 - 11:15

Ustaw kanał nr 6 dla WiFi na 2,4GHz i zrób test ponownie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   jimasek 

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 7335
  • Dołączył: Nd, 20 Lip 08

Napisany 21 Październik 2017 - 11:15

Jeżeli można wybierz tylko 802.11n no i szerokość 40MHz. Sprawdź czy coś się zmieniło.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Grucholek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: So, 21 Paź 17

Napisany 21 Październik 2017 - 11:33

Na kanale 6 jest jeszcze gorzej. Ponad 200 pingu i prędkości mniejsze.

Wybrałem też tylko 802.11n i szerokość pasma 20 MHz/40MHz bo sa tylko 2 opcje. Albo ta co napisałem albo 20MHz. Niestety to również nic nie dało.

802.11n nie mogę sprawdzić tylko na Inspironie 1545 bo nie obsługuje N i nie łączy się z siecia.

Ten post był edytowany przez Grucholek dnia: 21 Październik 2017 - 11:35


#9 Użytkownik jest niedostępny   Grucholek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: So, 21 Paź 17

Napisany 22 Październik 2017 - 14:36

f5

#10 Użytkownik jest niedostępny   cHunter 

  • Niszczyciel Światów
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7649
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 22 Październik 2017 - 14:45

Zobacz postGrucholek, o 22 Październik 2017 - 15:36, napisał(a):

f5


Po pierwsze to potrzebujesz AP (Access Point) a nie router... Potrzebujesz zrobić dobre WiFi, TC7200 i tak musi być, po co Ci dodatkowy router? Tylko problem będzie.

Edit: swoją droga to masz coś uwalone w tym technicolorze bo sprawny ma jednak lepsze to wifi. Może spróbuj zmienić mu tryb 802.11 na grenfield n (wątpie, że pomoże ;)

Edit2: czy ty masz odpalone jakieś torrenty w tle?

Ten post był edytowany przez cHunter dnia: 22 Październik 2017 - 14:49


#11 Użytkownik jest niedostępny   Grucholek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: So, 21 Paź 17

Napisany 22 Październik 2017 - 15:06

Zobacz postcHunter, o 22 Październik 2017 - 14:45, napisał(a):

Po pierwsze to potrzebujesz AP (Access Point) a nie router... Potrzebujesz zrobić dobre WiFi, TC7200 i tak musi być, po co Ci dodatkowy router? Tylko problem będzie.

Edit: swoją droga to masz coś uwalone w tym technicolorze bo sprawny ma jednak lepsze to wifi. Może spróbuj zmienić mu tryb 802.11 na grenfield n (wątpie, że pomoże ;)

Edit2: czy ty masz odpalone jakieś torrenty w tle?


Na trybie grenfield jest to samo. Po za tym to nie jest rozwiązanie bo Inspiron 1545 go nie obsługuje.
Żadnych torrentów nie mam odpalonych, na laptopach są czyściutkie systemy ze sterownikami i chromem.

#12 Użytkownik jest niedostępny   cHunter 

  • Niszczyciel Światów
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7649
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 22 Październik 2017 - 15:27

Zobacz postGrucholek, o 22 Październik 2017 - 16:06, napisał(a):

Na trybie grenfield jest to samo. Po za tym to nie jest rozwiązanie bo Inspiron 1545 go nie obsługuje.
Żadnych torrentów nie mam odpalonych, na laptopach są czyściutkie systemy ze sterownikami i chromem.


Kiedys dawno temu na starym sofcie technicolor miał takie jazdy. To prawie nie możliwe abyś miał stary soft ale zerknij jeszcze, powinieneś mieć 6.02.41. Zawsze możesz zagadać to Ci wymienią w UPC na na compala ale tam jest problem z pingiem i raczej nie pograsz...

Edit: albo kup AP.

Edit2: masz zmienione hasło do WiFi czy jedziesz na defaultowym, tym co dostąłes od UPC? Pytam bo od dawna jest generator tych haseł na podstawie nazwy sieci WiFi a widze masz nie zmienioną ... Może kilku sąsiadów korzysta z twojego wifi? :E

Ten post był edytowany przez cHunter dnia: 22 Październik 2017 - 15:32


#13 Użytkownik jest niedostępny   Grucholek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: So, 21 Paź 17

Napisany 22 Październik 2017 - 15:32

Zobacz postcHunter, o 22 Październik 2017 - 15:27, napisał(a):

Kiedys dawno temu na starym sofcie technicolor miał takie jazdy. To prawie nie możliwe abyś miał stary soft ale zerknij jeszcze, powinieneś mieć 6.02.41. Zawsze możesz zagadać to Ci wymienią w UPC na na compala ale tam jest problem z pingiem i raczej nie pograsz...

Edit: albo kup AP.


Mam dokładnie tą wersję którą napisałeś.
Napisałem na facebooku, o problemie i zamówili mi na jutro technika, który jak napisali "powinien wymienić modem na ConnectBox".

#14 Użytkownik jest niedostępny   Grucholek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: So, 21 Paź 17

Napisany 23 Październik 2017 - 16:13

Jeżeli kogoś spotkał by ten sam problem:

Przyjechał dzisiaj technik, okazało się że komputery podłączone do sieci w statusie pokazują, że prędkość połączenia to tylko 10mb.
Technicolor został wymieniony na ConnectBoxa za darmo.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych