Forum PCLab.pl: Test 3x Athlon AM2+ - porownanie IPC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Test 3x Athlon AM2+ - porownanie IPC

#1 Użytkownik jest dostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4615
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 21 Październik 2017 - 13:36

Rzadko zdarza sie zeby na jednej platformie mozna bylo przetestowac trzy, znaczaco rozniace sie rdzenie (Windsor vs Kuma vs Regor). Skorzystalem z okazji jaka daje AM2+ i porownalem trzy rozne Athlony zegar w zegar i rdzen w rdzen.
Wyniki moga byc dla niektorych troche zaskakujace ;)

Athlon X2 5200+ vs Athlon 7750BE vs Athlon B22/240

Ten post był edytowany przez kain dnia: 21 Październik 2017 - 13:38


#2 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10440
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 21 Październik 2017 - 14:55

Takie wykresy

Dodaj obrazek

Są nieczytelne. Serio nie dało rady dać koloru innego, niż odcienie czerwieni?
Kuma była niezłym wynalazkiem.

#3 Użytkownik jest dostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4615
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 21 Październik 2017 - 15:29

W sumie fakt, w pierwotnej wersji bylo tam wiecej CPU (Intele) i wtedy taki dobor kolorow mial wiecej sensu. Zwroce na to uwage przy kolejnych artykulach :)
A Kuma owszem, zaskakujaco dobrze sobie radzila pod wzgledem wydajnosci z Mhz.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Zieeelak 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 874
  • Dołączył: So, 10 Mar 07

Napisany 21 Październik 2017 - 15:52

Pierwsza tabelka - Athlon II X2 z pamięcią L3? Te 2mb wyglądają jak zsumowana pamięć L2. Właśnie dlatego można je fajnie porównać ze starymi athlonami X2, które mają tyle samo pamięci. Dopiero Phenomy miały L3, chyba że o czymś nie wiem.


Edit:
@niżej: super. Ogólnie dobra robota!

Ten post był edytowany przez Zieeelak dnia: 21 Październik 2017 - 16:04


#5 Użytkownik jest dostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4615
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 21 Październik 2017 - 15:57

Blad w tabelce, faktycznie. Athlon II faktycznie nie ma L3 (jest to w tekscie pare razy wspomniane), za to Athlon X2 7750 ma, wlasnie 2MB. Co tez w tekscie poruszalem. Tabelka juz poprawiona, dzieki za czujnosc :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   oliwer21 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Nd, 18 Gru 11

Napisany 22 Październik 2017 - 20:20

Fajny byl by taki test do ryzenow wlacznie;)

#7 Użytkownik jest dostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4615
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 22 Październik 2017 - 21:28

Wlasciwie moglbym zrobic od Athlona na 939 po Ryzena, ale to juz naprawde potworna ilosc roboty.
W tej chwili mozna sobie porownac wyniki z tego artykulu z moim testem Ryzena bo w nim tez latal na 2600Mhz, co prawda sa tam inne systemy operacyjne co troche rzutuje na sprawe, ale w takim IrfanView nie ma to zadnego znaczenia .

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych