Forum PCLab.pl: Kiedy tanie H310? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Kiedy tanie H310?

#1 Użytkownik jest niedostępny   sir.walazz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 309
  • Dołączył: Pt, 24 Lis 17

Napisany 21 Grudzień 2017 - 15:56

Witam

Macie jakieś info kiedy będą tanie chipy H310? bo wyciskanie cytryny przy pomocy Z370 to zdzierstwo kosmiczne!!!! Wiem wiem że Q1 2018 ale może coś ktoś wie więcej.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Flashback 

  • Escape reality and PLAY GAMES!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5230
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 08

Napisany 15 Styczeń 2018 - 21:21

Może teraz jakieś konkretniejesze informacje? ASRock ma gotowe płyty link, natomiast nie znalazłem żadnej podanej daty, nawet na innych stronach.

#3 Użytkownik jest niedostępny   ventech 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 248
  • Dołączył: Wt, 05 Gru 17

Napisany 15 Styczeń 2018 - 23:26

Zobacz postsir.walazz, o 21 Grudzień 2017 - 15:56, napisał(a):

Witam

Macie jakieś info kiedy będą tanie chipy H310? bo wyciskanie cytryny przy pomocy Z370 to zdzierstwo kosmiczne!!!! Wiem wiem że Q1 2018 ale może coś ktoś wie więcej.



żadne zdzierstwo, zetki od zawsze były drogie bo to topowe płyty pod daną generację. to że intel celowo opóźnia wprowadzanie tańszych układów na rynek to zupełnie inny temat

#4 Użytkownik jest niedostępny   sir.walazz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 309
  • Dołączył: Pt, 24 Lis 17

Napisany 16 Styczeń 2018 - 08:56

Zobacz postventech, o 15 Styczeń 2018 - 23:26, napisał(a):

żadne zdzierstwo, zetki od zawsze były drogie bo to topowe płyty pod daną generację. to że intel celowo opóźnia wprowadzanie tańszych układów na rynek to zupełnie inny temat

Intel nie ma zadnych topowych chipsetow. Raidy na chipach amd, ilosc usb itd to zawsze chipy AMD byly topowe a intel zawsze chcial wiecej keszu. Kazda najtansza plyta na AMD dawala tyle co inne pseudo topowe od intela. Nie jestem fanbojem jak to sie kiedys mawialo. Ten z370 to zdzierstwo i tyle. Intel zdzieral z ludzi dotad az AMD wydalo dosc udanego ryzena. Gdyby nie to to dalej wydajnosc w poszczegolnych segmentach low mid hi end stala by w miejscu i dostawalbys 5-10% wydajnosci wiecej dzieki nowym generacjom. Uzysk z nowej architektury i taktowania juz jest minimalny i tylko wielowatkowoscia mozna nabijac wydajnosc. Czego nie chcial intel.

No i te H310... Opoznion na maxa. Ale AMD bardzo fajnie podeszlo do tematu i razem z dziadowskim h310 wyjdzie juz ryzen2. A u intela? Wyjdzie wtedy coffee lejk s czyli porawiona kawa qolna od bledu ktory byl powielany od ilustam lat. Mysle ze wiedzieli o nim juz dawno temu. Tylko nie na reke bylo informowac. Dlatego nowym cpu dla mnie bedzie jednak chyba AMD ryż 2200g.....

#5 Użytkownik jest niedostępny   pwil 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1145
  • Dołączył: Cz, 19 Sty 06

Napisany 16 Styczeń 2018 - 09:15

Słaba inwestycja. Z370/H310 może nie obsłużyć serii 9000 procesorów, a dopiero te maja szansę być połatane i mieć do 8 rdzeni. Przy tej czarnej serii Intela 2017-2018 nie wiadomo co jeszcze wypłynie w kwestii zabezpieczeń. Lepiej poczekać na Z390, albo potwierdzenie wsparcia H310 nowszych procesorów.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Maslomaslan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Wt, 04 Paź 16

Napisany 16 Styczeń 2018 - 13:46

Nie napalałbym się na tanie h310. Nie bez powodu intel podaje tylko zegar bazowy i turbo dla jednego rdzenia, które nie jest gwarantowane. O ile płyty z370 trzymają te turbo kosztem wyższego niż podaje intel tdp, o tyle tanie, pocięte, zablokowane h310 nie koniecznie musi. Nie liczcie na 4.3ghz na i7 8700 na tanim h310 za 250zł. I3 na pewno pójdzie na tanich płytach na 100% swoich możliwości, i5 być może, i7 - no way my friend

Ten post był edytowany przez Maslomaslan dnia: 16 Styczeń 2018 - 13:48


#7 Użytkownik jest niedostępny   kubinek83bb 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2295
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 16 Styczeń 2018 - 14:18

@UP

Podaj źródło tych rewelacji.

Zawsze nawet najtańsze płyty trzymały wartości turbo u intela, nawet h110 za 179zł w połączeniu z i7 K, problem może by tylko z OC pamięci bo płyta może nie mieć takiej funkcji.

Cytuj

Intel nie ma zadnych topowych chipsetow. Raidy na chipach amd, ilosc usb itd to zawsze chipy AMD byly topowe a intel zawsze chcial wiecej keszu. Kazda najtansza plyta na AMD dawala tyle co inne pseudo topowe od intela. Nie jestem fanbojem jak to sie kiedys mawialo. Ten z370 to zdzierstwo i tyle. Intel zdzieral z ludzi dotad az AMD wydalo dosc udanego ryzena. Gdyby nie to to dalej wydajnosc w poszczegolnych segmentach low mid hi end stala by w miejscu i dostawalbys 5-10% wydajnosci wiecej dzieki nowym generacjom. Uzysk z nowej architektury i taktowania juz jest minimalny i tylko wielowatkowoscia mozna nabijac wydajnosc. Czego nie chcial intel.


Źródło?

To topowe płyty dla mainstreamu i tej generacji Coffe Lake i mają wszystko co potrzeba.

Przykład Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)


Co do tematu Q1 2018 czyli już nie długo ;) już zapowiadają też i5 8500 z około 200$

Ten post był edytowany przez kubinek83bb dnia: 16 Styczeń 2018 - 15:14


#8 Użytkownik jest niedostępny   RedGhost 

  • inż.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1402
  • Dołączył: Wed, 10 Gru 08

Napisany 21 Styczeń 2018 - 17:19

Mnie ciekawi, ile taka płyta będzie tańsza? Za Z370 muszę dać 500zł. Jako iż chciałbym i3-8100 to OC i tak mnie nie interesuje. Ale już np. dwa złącza M2 tak. Ciekawe, co "będzie mniej" na tych B360 / H370.

#9 Użytkownik jest niedostępny   TitoBandito 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: So, 29 Sty 05

Napisany 21 Styczeń 2018 - 18:23

@up

Będzie mniej wszystkiego oprócz ledów - tych będzie znacznie więcej niż na mobasach z chipsetami Z370. :lol2:


Dodaj obrazek

#10 Użytkownik jest niedostępny   RedGhost 

  • inż.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1402
  • Dołączył: Wed, 10 Gru 08

Napisany 21 Styczeń 2018 - 18:40

LEDy muszą być. Widzę, że dziś ilość LEDów jest wprost proporcjonalna do ilości FPS. Ach no i dodatkowo, jako iż nie ma już PCI to ALC 1220 będę szukał.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Mareek1991 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: Cz, 06 Maj 10

Napisany 21 Styczeń 2018 - 18:50

Zobacz postRedGhost, o 21 Styczeń 2018 - 18:40, napisał(a):

Ach no i dodatkowo, jako iż nie ma już PCI to ALC 1220 będę szukał.


Patrząc, na z370 to najtańsze płyty mają AL887 :lol2:

Nie zdziwię się, jak w H310 ALC1150 to będzie max i to w tych droższych modelach a 1220 raczej na pewno będzie tylko w najdroższych o ile w ogóle się pojawi w reszcie będzie 887/992 ewentualnie 989.

Ten post był edytowany przez Mareek1991 dnia: 21 Styczeń 2018 - 18:50


#12 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • wJEŻbita i czarodzJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17247
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 21 Styczeń 2018 - 18:56

Zobacz postsir.walazz, o 16 Styczeń 2018 - 08:56, napisał(a):

Intel nie ma zadnych topowych chipsetow. Raidy na chipach amd, ilosc usb itd to zawsze chipy AMD byly topowe

Na którym topowym chipsecie pod AM4 jest obsługa RAID5?
...ale TR4 już musi mieć!
Oh, wait...
:(

Z370 wypuszczono jako jedyny chipset, by zarobić na tych, którym nie chce się czekać, a chcą 6 rdzeni (bądź możliwość upgrade'u do nich).
Coś zupełnie normalnego jeżeli tylko uświadomimy sobie, że intel, amd, i inne firmy w branży mają na celu zarabianie pieniędzy.

Obecnie chipsety jednej jak i drugiej firmy są prawie tak samo (mało) funkcjonalne.

Zobacz postRedGhost, o 21 Styczeń 2018 - 17:19, napisał(a):

Ciekawe, co "będzie mniej" na tych B360 / H370.

Będzie analogicznie do serii 200. Funkcjonalnie przecież Z370 = Z270.

#13 Użytkownik jest niedostępny   RedGhost 

  • inż.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1402
  • Dołączył: Wed, 10 Gru 08

Napisany 21 Styczeń 2018 - 19:33

Zobacz postMareek1991, o 21 Styczeń 2018 - 18:50, napisał(a):

Patrząc, na z370 to najtańsze płyty mają AL887 :lol2:

Nie zdziwię się, jak w H310 ALC1150 to będzie max i to w tych droższych modelach a 1220 raczej na pewno będzie tylko w najdroższych o ile w ogóle się pojawi w reszcie będzie 887/992 ewentualnie 989.


Już za 599 na Z370 mają ALC 1220. Zobaczymy, co z tymi tańszymi będzie.

#14 Użytkownik jest niedostępny   sir.walazz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 309
  • Dołączył: Pt, 24 Lis 17

Napisany 22 Styczeń 2018 - 19:11

Błagam........ sam układ logiczny to nie wszystko. A w zasadzie niewiele............

Gdzie te płyty???

#15 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8678
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 30 Styczeń 2018 - 00:40

Zobacz postRedGhost, o 21 Styczeń 2018 - 17:19, napisał(a):

Mnie ciekawi, ile taka płyta będzie tańsza? Za Z370 muszę dać 500zł. Jako iż chciałbym i3-8100 to OC i tak mnie nie interesuje. Ale już np. dwa złącza M2 tak. Ciekawe, co "będzie mniej" na tych B360 / H370.

Jak chcesz tylko i3-8100 to wsadz ja chocby do H110. Te i3 lataja na kazdej plycie 1151 przy czym najlepiej jak plyta jest Asrocka wtedy nie ma problemow ze slotem PCIe x16

#16 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4962
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 30 Styczeń 2018 - 11:11

Szczota, skąd te rewelacje?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8678
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 30 Styczeń 2018 - 19:08

Jakie tam rewelacje. To było wiadome.
Na necie idzie znaleźć poradnik jak w 4 krokach bios zmodyfikować.
Trzeba ME dać starsze, mikrokody dodać, vbios dograć etc.
Na płytach asrocka wszystko działa. Na innych jest problem ze główne złącze PCIe nie działa w ogóle albo na innych prędkościach. No i czasem problem z napięciami.
Nie wiadomo dlaczego ale ASRock bez problemu działa.
6 core jest problem bo podobno dwa piny są kłopotliwe w podstawce i potrafia się przepalić.
Od grudnia już dość powszechnie się tym ludzie bawia

#18 Użytkownik jest dostępny   kuba32440 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 481
  • Dołączył: Nd, 18 Cze 17

Napisany 30 Styczeń 2018 - 19:39

Zobacz postSzczota, o 30 Styczeń 2018 - 00:40, napisał(a):

Jak chcesz tylko i3-8100 to wsadz ja chocby do H110. Te i3 lataja na kazdej plycie 1151 przy czym najlepiej jak plyta jest Asrocka wtedy nie ma problemow ze slotem PCIe x16


Jakiś link? :E

Ten post był edytowany przez kuba32440 dnia: 30 Styczeń 2018 - 19:42


#19 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4962
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 30 Styczeń 2018 - 20:47

Szczota, serio, pierwsze słyszę. Podrzuć jakieś linki.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8678
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 30 Styczeń 2018 - 20:48

.

Ten post był edytowany przez Szczota dnia: 13 Luty 2018 - 23:28


  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych