Forum PCLab.pl: Pytanie o zabezpieczenia zasilacza XFX 550W - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Pytanie o zabezpieczenia zasilacza XFX 550W Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Daman27 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Nd, 05 Gru 10

Napisany 06 Styczeń 2018 - 17:46

Witam mam pytanie, czy zasilacz xfx 550W posiada zabezpieczenie które powoduje ze komputer się nie uruchomi? Pytam ponieważ komputer raz mi się uruchamia a raz nie.

Specyfikacja:
zasilacz xfx 550W
płyta:ASUS P8H61-M LX2
procesor: intel 2500k
grafika Zotac GTX 560 AMP!
ram: goodram 4gb

#2 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18214
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 06 Styczeń 2018 - 18:49

ma - przeciwzwarciowe

#3 Użytkownik jest niedostępny   Daman27 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Nd, 05 Gru 10

Napisany 19 Styczeń 2018 - 17:19

Więc to pewnie będzie to. Za każdym razem jak odłączam komputer od zasilania i podłączam z powrotem komputer już nie reaguje. Dopiero co jakiś czas staram się podłączyć i za którymś razem zajarzy. Jaki zasilacz polecacie w zamian?

#4 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18214
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 19 Styczeń 2018 - 17:38

jeśli to zabezpieczenie przeciwzwarciowe, to zasilacz jest ostatnią rzeczą, którą powinieneś wymieniać... sprawdź, czy zasilacz po odłączeniu od prądu, na jakiś czas, podaje później napięcie na linii czuwania - wystarczy do tego prosty miernik za 5pln

#5 Użytkownik jest niedostępny   Daman27 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Nd, 05 Gru 10

Napisany 19 Styczeń 2018 - 17:40

Nie wiem czy to akurat to zabezpieczenie, tylko snuje domysły. To w takim razie co innego? Jak nazywa się taki miernik?

Ten post był edytowany przez Daman27 dnia: 19 Styczeń 2018 - 17:42


#6 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18214
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 19 Styczeń 2018 - 17:46

woltomierz... opisywaną funkcję ma multimetr, który można kupić nawet na cpn

#7 Użytkownik jest niedostępny   Daman27 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Nd, 05 Gru 10

Napisany 19 Styczeń 2018 - 17:55

Woltomierz to ja mam :P nie za bardzo obracam się w tych tematach, możesz wyjaśnić gdzie jest ta linia czuwania :D

#8 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18214
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 19 Styczeń 2018 - 18:03

prosta procedura...

1. odłącz zasilacz od komputera (dyski, karta, płyta itp.)
2. weź kawałek drucika (np. spinacz)
3. podłącz zasilacz do prądu
4. weź do ręki wtyczkę 24pin

schemat.

Dodaj obrazek

5. połącz drucikiem zielony do czarnego - zasilacz powinien wystartować

jeśli to zrobi, wyjmij drucik i włóż jeszcze raz - jeśli wystartuje bez problemu ponownie weź miernik w łapę i czekaj na dalsze instrukcjeDodaj obrazek

#9 Użytkownik jest niedostępny   Daman27 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Nd, 05 Gru 10

Napisany 19 Styczeń 2018 - 18:11

Podłączyłem zielony i czarny spinaczem. Nie reaguje.

#10 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18214
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 19 Styczeń 2018 - 18:13

z tyłu pstryczek przełączony?

wiązka 24pin w kolorze, czy wszystko czarne?

Ten post był edytowany przez bartosz302 dnia: 19 Styczeń 2018 - 18:14


#11 Użytkownik jest niedostępny   Daman27 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Nd, 05 Gru 10

Napisany 19 Styczeń 2018 - 18:15

Cytuj

z tyłu pstryczek przełączony?
:E serio :D tak przełączony :(

#12 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18214
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 19 Styczeń 2018 - 18:16

jeśli z płytą reaguje, to powinien również i na to

#13 Użytkownik jest niedostępny   Daman27 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Nd, 05 Gru 10

Napisany 19 Styczeń 2018 - 18:18

W kolorze, zielony połączyłem spinaczem z czarnym

No to jest właśnie dziwne że działa jak mu się zachce.

https://zapodaj.net/...5fa000.jpg.html

Ten post był edytowany przez Daman27 dnia: 19 Styczeń 2018 - 18:22


#14 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18214
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 19 Styczeń 2018 - 18:20

popróbuj jeszcze, jak bez płyty nie chce odpalić - to masz winowajcę

ps. jaki to dokładnie xfx?

edit. sprawdź jeszcze, tak... podłącz go do prądu, ale nie uruchamiaj i zobacz, czy na fioletowym przewodzie jest napięcie 

Ten post był edytowany przez bartosz302 dnia: 19 Styczeń 2018 - 18:24


#15 Użytkownik jest niedostępny   Daman27 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Nd, 05 Gru 10

Napisany 19 Styczeń 2018 - 18:23

model: Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

#16 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18214
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 19 Styczeń 2018 - 18:26

sprawdź jeszcze miernikiem ten fioletowy przewód

#17 Użytkownik jest niedostępny   Daman27 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Nd, 05 Gru 10

Napisany 19 Styczeń 2018 - 18:28

Dobra sprawdzę pod wieczór bo muszę wyjść i dam znać. Dzięki za dotychczasową pomoc :D

#18 Użytkownik jest niedostępny   bori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 336
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 16

Napisany 20 Styczeń 2018 - 12:40

Zasilacz do wymiany co tu :hmm:

#19 Użytkownik jest niedostępny   Daman27 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Nd, 05 Gru 10

Napisany 20 Styczeń 2018 - 14:22

Dobra, gdzieś mi wcięło woltomierz, ale znalazłem w piwnicy 3 zasilacze: 2x300W 20pinowe i jeden 24pinowy 250W. Każdy po podłączeniu i po mostkowaniu uruchamia się bez problemu, natomiast mój cisza.

#20 Użytkownik jest niedostępny   bori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 336
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 16

Napisany 20 Styczeń 2018 - 15:17

Popatrz na mój post wyżej :)

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych