Forum PCLab.pl: Leciwy komputer padła grafika - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Leciwy komputer padła grafika Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   michallll24 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wt, 16 Sty 18

Napisany 16 Styczeń 2018 - 18:29

Cześć witam Wszystkich mam na imię Michał jestem nowym użytkownikiem  i proszę o poradę 

W moim bardzo wysłużonym już komputerze padła karta graficzna hd 7770 ( obecnie lecę na podarowanej od kumpla hd 3450 i jest dramat  rozumiecie )

mój zestaw

q9300

4gb ram

radeon hd7770

i jako, że nie mam za dużo pieniążków pomyślałem o gt 1030, sądzicie, że bedzie wydajniejszy od 7770?

wiem że komputer jest stary, ale ja jestem raczej niedzielnym graczem  i jak mi fps "czasem" chrupnie do 20 to tak bardzo mi nie przeszkadza - grywam dużo w euro truck simulator 2, różne strategie itp

zdarzyło mi się w gta 5, i bf1 ( tam chrupało trochę bardziej 

odkładam już na modernizację kompa ale troche to jeszcze potrwa moze pod koniec roku się da , a grać się jednak czasem  chce stąd moje pytanie 

Co sądzicie o gt 1030 bedzie wydajniej od 7770? i czy to dobry wybór, ewentualnie na jakieś inne pomysły, dzięki z góry

Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   kropert 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1200
  • Dołączył: Wt, 28 Mar 17

Napisany 16 Styczeń 2018 - 18:40

GT 1030 to poziom GTX'a 750, jest troche szybszy od 7770. w dodatku jesli miales 7770 w wersji 1GB to tam gdzie trzeba minimum 2GB roznica będzie spora przy 1030.
o komfortowym graniu w BF1 zapomnij przy 4GB ramu i Q9300 chocbys tutaj nawet dal 1080Ti.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2223
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 16 Styczeń 2018 - 18:42

Tak na oko stwierdzam, że gry, które wymieniłeś w większości polegają na cpu :kwasny:, dlatego kupno nowej karty nawet gf 1030 będzie bottlneckowany przez twój procesor. Raczej szukałbym jakiejś używki np. geforce serii 7xx

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 16 Styczeń 2018 - 18:42


#4 Użytkownik jest niedostępny   Kapucynałke 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 916
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 14

Napisany 16 Styczeń 2018 - 18:45

W obecnej sytuacji 1030 to w twoim wypadku najlepsze wyjście nawet z bottleneckiem niż te trupy z allegro.
z obecnymi cenami i tak nie prędko zmienisz tego 1030 więc zamiast kupować kolejnego trupa to lepiej kupić cośtakiego sobie ale nowego na gwarancji i zapewniającego ci chociaż możliwość grania w starsze tytuły bo o takich jak wiedźmin 3, bf1,assasin origins czy nawet dragon age inkwizycje z 2014? możesz zapomnieć nawet na low z tego co widziałem klatki potrafią ledwo dobić do 20 więc masz pokaz slajdów ale internet, jakaś civka 5, darksidersy, darksouls 1-2 dragon age 1-2 powinny ładnie śmigać.

Ten post był edytowany przez Kapucynałke dnia: 16 Styczeń 2018 - 18:49


#5 Użytkownik jest niedostępny   michallll24 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wt, 16 Sty 18

Napisany 16 Styczeń 2018 - 18:49

Grałem w bf1 nawet skończyłem oczywiście wiecie jak to działało na tym sprzęcie, ale na niskich/ niektóre srednie dramatu nie było i w niższej rozdzielczości oczywiście, naprawde nie jestem bardzo wymagający ;)

no właśnie chciałem uniknąć używanych kart wolę zawsze nowe

#6 Użytkownik jest niedostępny   Kapucynałke 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 916
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 14

Napisany 16 Styczeń 2018 - 18:50

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) kupuj póki jeszcze jest bo ceny 1050 TI skoczyły już do tysiaka i niektórzy na przeczekanie zaczną wykupować gt 1030.

@dół dokładnie a i tak kolega mówi że nie ma pieniędzy więc dla niego to jest jak znalazł.

Ten post był edytowany przez Kapucynałke dnia: 16 Styczeń 2018 - 18:56


#7 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 641
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 16 Styczeń 2018 - 18:53

1030 to dobre rozwiązanie ze względu na wsparcie sprzętowe dla nowych technologii. Odciąży ci procesor przy wielu zadaniach. Wydajność będzie taka sobie, bo jak wspomnieli koledzy wyżej, procesora i pamięci nie przeskoczysz. Szrotów nie kupuj.

Tego 1030 będziesz mógł nawet sprzedać z tylko niewielką stratą, jeśli zdecydujesz się go pozbyć przy zakupie nowego komputera na gwiazdkę czy kiedyś tam.

#8 Użytkownik jest niedostępny   michallll24 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wt, 16 Sty 18

Napisany 16 Styczeń 2018 - 18:57

Spoko dzięki za szybkie odpowiedzi zamawiam zaraz, tylko jeszcze pytanko jakaś różnica w wydajności ich jest bo widze ze ceny od 289 do 440 zl nawet ? czy to tylko różne chłodzenie sta inna cena?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Kapucynałke 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 916
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 14

Napisany 16 Styczeń 2018 - 18:59

jest tam taka karta od gigabyte za 330 zł i ona ma lepsze chłodzenie, przynajmniej tak wygląda bo ono siedzi na środku karty w palicie troche archaicznie to zrobili, jak masz trochę więcej to bym się skłonił ku gigabytowi ale dałem ci najtańszą i poprawną propozycję
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

o tej mowa, ma lepsze obudowanie i wygląda na mniej podatną na uszkodzenia tamta ma odsłonioną całą elektrykę więc jeżeli masz kasę żeby dorzucić te 40-50zł to bierz gigabyte.

z dwojga złego wydusiłbym jednak grosza na gigabyte, po prostu jest solidniejsza i lepiej jak kurz będzie bardziej się osiadał na tym plastiku przy wiatraku niż na samym układzie.

https://www.x-kom.pl...-2gb-gddr5.html masz jeszcze taka na xkom

Ten post był edytowany przez Kapucynałke dnia: 16 Styczeń 2018 - 19:02


#10 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17927
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 16 Styczeń 2018 - 19:02

ten gigabajt ma kawałek blaszki zamiast chłodzenia... bierz zotaca lp - 5 lat gwarki i cichutki

#11 Użytkownik jest niedostępny   Kapucynałke 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 916
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 14

Napisany 16 Styczeń 2018 - 19:03

https://www.x-kom.pl...-2gb-gddr5.html

@bartosz ten? bo jest kilka wersji

#12 Użytkownik jest niedostępny   DrW 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 16 Styczeń 2018 - 19:05

Osobiście polecam stronę http://gpu.userbenchmark.com/, wiadomo że nie odzwierciedla rzeczywistości w 100%, ale moim zdaniem daje fajny punkt odniesienia. Przykładowo tutaj widać porównanie tych dwóch kart, 1030 nieco lepsza ale w nie każdym przypadku.

Sam korzystam z zestawu typu "Bieda gejming", czyli G4560 + RX460 i muszę powiedzieć, że bardzo sobie go chwalę. Nawet wymagające gry typu Wiedźmin 3 chodzą płynnie (40fps ze spadkami do 30fps) na średnich detalach, a te bardziej leciwe jak Assassin Creed Black Flag i Assassin Creed Rogue to nawet w bardzo wysokich / ultra dają radę w stałych 60fps. Także jeżeli uda ci się znaleźć RX 460 / 560 w dobrej cenie, to gorąco polecam. :)

Jest też opcja by kupić coś droższego na przyszłość - typu GTX 1060, choć obecnie będzie się bardzo dusił... Ale przy obecnych cenach raczej odradzam tę opcję.


PS
Jeżeli lubisz grać strategie to polecam spróbować popularne obecnie "They Are Billions". :) Bardzo wciąga, a myślę że nawet na słabym sprzęcie może dać radę.

Pozdrawiam!

#13 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17927
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 16 Styczeń 2018 - 19:06

Zobacz postKapucynałke, o 16 Styczeń 2018 - 19:03, napisał(a):

https://www.x-kom.pl...-2gb-gddr5.html

@bartosz ten? bo jest kilka wersji

dokładnie ten, szukać jak najtaniej

edit. chłodzenie tego gigabajtaDodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez bartosz302 dnia: 16 Styczeń 2018 - 19:10


#14 Użytkownik jest niedostępny   kubinek83bb 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2354
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 16 Styczeń 2018 - 19:13

@UP

Kupowałbym jak najszybciej, w niektórych sklepach już 429zł jako normalna cena za tą kartę, bo właśnie była podwyżka http://pclab.pl/news76728.html

Cytuj

Osobiście polecam stronę http://gpu.userbenchmark.com/, wiadomo że nie odzwierciedla rzeczywistości w 100%, ale moim zdaniem daje fajny punkt odniesienia. Przykładowo tutaj widać porównanie tych dwóch kart, 1030 nieco lepsza ale w nie każdym przypadku.

Sam korzystam z zestawu typu "Bieda gejming", czyli G4560 + RX460 i muszę powiedzieć, że bardzo sobie go chwalę. Nawet wymagające gry typu Wiedźmin 3 chodzą płynnie (40fps ze spadkami do 30fps) na średnich detalach, a te bardziej leciwe jak Assassin Creed Black Flag i Assassin Creed Rogue to nawet w bardzo wysokich / ultra dają radę w stałych 60fps. Także jeżeli uda ci się znaleźć RX 460 / 560 w dobrej cenie, to gorąco polecam. :)

Jest też opcja by kupić coś droższego na przyszłość - typu GTX 1060, choć obecnie będzie się bardzo dusił... Ale przy obecnych cenach raczej odradzam tę opcję.


Osobiście nie polecam tej strony.

460/560 dużo droższe, lata świetlne poza budżetem.

1060 6gb to teraz 1450zł+

Ten post był edytowany przez kubinek83bb dnia: 16 Styczeń 2018 - 19:15


#15 Użytkownik jest niedostępny   michallll24 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wt, 16 Sty 18

Napisany 16 Styczeń 2018 - 19:17

Te rx 460 i 560 widzę bardzo drogie są na morele.net poza budżetem, te 350zł wyduszę na 1030
tylko muszę teraz pomyśleć który model bo jeszcze dzisiaj bym chciał zamówić

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

a co sądzicie o tym bezszelestnym diable? ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17927
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 16 Styczeń 2018 - 19:19

w słabo wentylowanej obudowie zacznie throttlować

#17 Użytkownik jest niedostępny   Kapucynałke 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 916
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 14

Napisany 16 Styczeń 2018 - 19:21

właśnie pytam bartosza, bo zobaczyłem zotaca 1030 przed chwilą ale w cenie 420 i zzieleniałem co bartosz oferuje koledze ale dojrzałem tego zalinkowanego wyżej, w takim razie bierz tego zotaca @autorze.

#18 Użytkownik jest niedostępny   DrW 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 16 Styczeń 2018 - 19:36

No w sumie stówkę droższe rzeczywiście, kiedyś się dało kupić za 350zł ale to już zamierzchłe czasy. :kwasny: Sam kupowałem za 420zł i mam z nią bardzo pozytywne doświadczenia. Ale jeżeli nie mieści się w budżecie to nie ma o czym gadać.

A że 1060 w chorych cenach, hm co poradzić :(

#19 Użytkownik jest niedostępny   michallll24 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wt, 16 Sty 18

Napisany 16 Styczeń 2018 - 20:20

Zamówiłem wersję gigabyta 329zł, zobaczymy jak to będzie postawie na dniach system od nowa i może się pochwalę wynikami w grach jak będzie czym ;) Dzięki za pomoc :)

PS za miesiąc planuje kupić na start samą obudowe podoba mi się Silentiumpc gladius m35, głupie może pytanie ale zanim kupię nową płyte, procek itp wsadzę tam bez problemu swoją starą płytę gigabyte p31 ds3l ?

#20 Użytkownik jest niedostępny   مارتشين 

  • Co ja pacze?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3337
  • Dołączył: Wed, 20 Gru 06

Napisany 16 Styczeń 2018 - 20:53

za 474 w emagu masz zotac mini gtx 1050, miałem zotaca gt 1030 lp, ale poszedł na reklamację bo wada fabryczna i koniec końców kupiłem gtx 1050 za 499 i nie żałuję. Dużej różnicy w cenie nie ma, ale w wydajności jest.

Ten post był edytowany przez مارتشين dnia: 16 Styczeń 2018 - 20:55


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych