Forum PCLab.pl: Czy zestaw dwóch kart bedzie lepszy od jednej mocniejszej ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy zestaw dwóch kart bedzie lepszy od jednej mocniejszej ? Wydajność w renderingu 4K Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   zusia72 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: So, 17 Lut 07

Napisany 17 Styczeń 2018 - 12:50

Dzień dobry. Pomimo przeszukiwania internetu nie trafiłem na porady w tej kwestii. Kupiłem kamerę Go Pro 6 i mam zamiar na swój użytek montować filmy w 4K. Mój leciwy komputer nie da sobie z tym rady. Trzeba zmienić na nowszy. Nie mam fury pieniędzy i chciałbym zmieścić się w 4 tysiącach a może mniej. Rendering może trwać długo, to nie jest najważniejsze , ważne aby komp to uźwignał. Wiadomo , że najważniejsze składowe w renderingu to mobo, procek i karta graficzna. Na tę chwilę zamierzam kupić Procesor AMD Ryzen 5 1600, 3.2GHz, 16MB oraz do niego mobo na chipsecie B350 lub X370. I teraz najważniejsze:

chipset b350 obsługuje jedna kartę grafiki natomiast x370 dwie w trybie Cross Fire lub SLI. Na ten element chciałbym wydać 1000 zł z ewentualnym groszkiem.

Czy lepszym wyborem będzie jedna droższa grafika czy dwie tańsze połaczone w crosss fire lub Sli ?

Czy ktoś dysponuje jakimiś linkami do tego tematu ? Czy taki zestaw pociągnie renderind 4k ( oczywiście bedzie przynajmniej 16 giga porządnych pamieci DDR4 i inne konieczne peryferia) ?

Będę bardzo wdzięczny za poradę. Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   moniek92 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2624
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 17 Styczeń 2018 - 12:54

lepszym wyborem będzie jedna droższa grafika.
pociągnie rendering 4K, ale zależy jeszcze w jakim kodeku, niekiedy bardziej opłaca się renderować na GPU ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   zusia72 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: So, 17 Lut 07

Napisany 17 Styczeń 2018 - 13:37

dziekuje za odpowiedź. generalnie jaka kartę byś polecil ? czy decydujace znaczenie przy renderingu przez GPU ma wielkośc pamieci na karcie. Rozumiem , że minimum to 4 giga czy tez trzeba wiekszej ilości? zamierzam pracowac na pinnaclu studio 21. I jeszcze jedno....radeon czy gforce?

#4 Użytkownik jest niedostępny   moniek92 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2624
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 17 Styczeń 2018 - 14:20

poczytaj w necie, bo nie każdy program obsługuje rendering na gpu. dowiedz się, czy interesujące oprogramowanie na tym działa.
z tego co pamiętam, to produkty nvidii lepiej wypadały w testach.
http://www.pccpolska...nia-cpu-vs-gpu/
pierwszy lepszy link, nie mam niestety czasu, żeby go przeczytać, więc sam oceń.

#5 Użytkownik jest niedostępny   zusia72 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: So, 17 Lut 07

Napisany 17 Styczeń 2018 - 19:59

dzięki... jeszcze jedno....czy na plycie pod procek amd lepiej będzie działał radeon czy nie ma to znaczenia ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Kapucynałke 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 916
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 14

Napisany 18 Styczeń 2018 - 00:39

Do płyt AMD możesz włożyć karty AMD i Nvidii, do płyt Intela to samo. To nie ma żadnego znaczenia.

#7 Użytkownik jest niedostępny   zusia72 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: So, 17 Lut 07

Napisany 18 Styczeń 2018 - 11:56

dzieki... jeszcze z waszego doświadczenia... czy karta GF titanium 1050 da radę uciągnąć wyświetlanie w 4k na monitorze 4k ?

#8 Użytkownik jest niedostępny   moniek92 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2624
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 18 Styczeń 2018 - 12:04

z wyświetlaniem 4k poradzi sobie nawet zintegrowana karta graficzna, ale wtedy musiałbabyś wziąć intela (od serii 6xxx w górę), bo ryzeny takich nie posiadają.
oczywiście 1050ti również.
aczkolwiek wyświetlanie obrazu =/ grze (tylko ostrzegam).

#9 Użytkownik jest niedostępny   zusia72 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: So, 17 Lut 07

Napisany 18 Styczeń 2018 - 12:27

ok. nie chodzi mi o gry ale w miarę komfortową pracę w programie obróbki video ( Pinnacle 21 ) na monitorze 4k w ustawieniu 4k. Czy do tego titanium wystarczy ?

#10 Użytkownik jest niedostępny   zusia72 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: So, 17 Lut 07

Napisany 18 Styczeń 2018 - 14:13

ok. czyli postanowione:
- ryzen 5 1600 x - do podkrecenia
- mobo na chipsecie b350
- GF 1050 ti

czas na pamieci...na pewno potrzebuje szybkich pamieci przynajmniej 16 giga a moze 32 giga ? jakie polecicie do renderingu 4k ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7370
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 18 Styczeń 2018 - 20:40

jak zwykle doradzacze nie za bardzo zrozumieli pytanie a właściwie to całe zagadnienie, montaż 4k i płynne wyświetlanie strumienia video z poziomu timeline nie jest równoznaczne z obejrzeniem filmu w media playerze, ani 1050ti ani tym bardziej żadna integra nie poradzi sobie z płynnym wyświetlaniem nie mówiąc już o jakości 1:1 z obrazem 1:1 na monitorze 4k

jako argumenty podane strony do renderingu, który tu akurat nie ma żadnego znaczenia

pinnacle to dziadostwo, zobacz darmowy davici resolve, ostatnio vegas pro na humble dumble był za 20 usd, ewentualnie magix, zerknij na yt jak wygląda na nich edycja to ewentualnie można coś sensownego spróbować zaproponować

#12 Użytkownik jest niedostępny   zusia72 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: So, 17 Lut 07

Napisany 18 Styczeń 2018 - 22:20

jeżeli dobrze rozumiem to na tej karcie titanium nie będę miał komfortu pracy jeżeli chodzi o montaż oraz płynne wyświetlanie strumienia video z poziomu timeline na monitorze 4k. A na monitorze FHD ?

#13 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7370
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 18 Styczeń 2018 - 22:45

tylko w jakimś pomniejszonym oknie, chyba, że proxy ale to godziny straconego czasu

#14 Użytkownik jest niedostępny   Sniper10000 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 519
  • Dołączył: Nd, 04 Mar 07

Napisany 19 Styczeń 2018 - 11:47

A próbowałeś w ogóle aplikację GoPro Quik na Androida? W połączeniu z dobrym tabletem zmontujesz w nim świetne filmy przy dużo mniejszym nakładzie pracy. I nie wydasz kupy szmalu na komputer i oprogramowanie, którego najwyraźniej do tej pory nie potrzebowałeś. A może po pierwszym filmiku stracisz cały zapał...

#15 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10099
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 19 Styczeń 2018 - 12:52

Rendering 3D oparty o CADy czy jakieś inne rozwiązania to nie jest to samo, co montowanie filmów :)

Filmy montuje się z gotowych nagrań a nie renderuje z niczego.


Sam nic nie montuję, więc nie wiem dokładnie co trzeba spełnić, żeby mieć podgląd na żywo. Szczególnie przy materiale 4K :) Jeśli program będzie umiał wykorzystać CPU i GPU, to pewnie GPU mniej jak gtx1060-1070 nie będzie zadowalające w 4K. Będzie pewnie potrzebne coś mocnego.

Ram 16GB dla walki z filmami 4K to również raczej będzie mało. Dysk twardy pewnie też najlepiej jakby były SSDki.


Tak czy siak, przy 4K i niskim budżecie będzie potrzebna cierpliwość :)

Może ktoś poprawić mnie, bo ja tak jak pisałem, nie siedzę w tym.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych