Forum PCLab.pl: Czy widzicie na filmach migające krawędzie? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy widzicie na filmach migające krawędzie? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kapucynałke 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 916
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 14

Napisany 19 Styczeń 2018 - 20:09

http://wklej.org/id/3348872/

Wrzucam wszystkie linki do yt bo coś dzisiaj mi nie chciały youtubowe na forum działać.

Pytanie jak w temacie czy widać na filmach migotające krawędzi? czy wy też tak macie na swoich kartach? nie pytam już właściwie o FIX bo raczej nikt z was mi nie będzie potrafił pomóc tylko czy widoczny jest ten problem.

j.w

https://www.youtube....h?v=ZWE4k1_Zo5g kolejne wideło do kolekcji - na yt wygląda jakieś 30% lepiej.

W grze jest tragedia na wszystkim są migawy i przerywane fale.

Ten post był edytowany przez Kapucynałke dnia: 04 Luty 2018 - 19:13


#2 Użytkownik jest niedostępny   VeX88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Cz, 18 Sty 18

Napisany 19 Styczeń 2018 - 23:00

Mam dokładnie to samo, ale u mnie dochodzi problem z tymi "kropkami" na teksturach.
Masz Windows 10? Zaczynam się zastanawiać, czy to przypadkiem ostatnie aktualizacje czegoś nie popsuły.
To na pewno nie wina karty graficznej.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Jack White 

  • Why so serious?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1891
  • Dołączył: Wed, 01 Maj 13

Napisany 19 Styczeń 2018 - 23:04

Ja tutaj nie widzę nic nadzwyczajnego. Po prostu słabe wygładzenie krawędzi obiektów wyświetlanych. Spróbuj innych ustawień AA w grze lub w panelu od sterownika graficznego.

Ten post był edytowany przez Jack White dnia: 19 Styczeń 2018 - 23:04


#4 Użytkownik jest niedostępny   Kapucynałke 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 916
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 14

Napisany 19 Styczeń 2018 - 23:07

wszystko na full epicka x16 wygładzanie ( pewnie anisotropowe) + SMAA ultra.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Jack White 

  • Why so serious?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1891
  • Dołączył: Wed, 01 Maj 13

Napisany 19 Styczeń 2018 - 23:17

Po włączeniu Vsync jest tak samo?

Pobierz NVIDIA Profile Inspector i ustaw:

Cytuj

Antialiasing compatibility to 0x000002C1
and under the Antialiasing section I set:
behavior Flags to None
Mode to Override any application setting
Setting to 4x Multisampling
Transparency Multisampling to Disabled
Transparency Supersampling to 4x Sparse Grid Supersampling

źródło

Szukaj na forach "fix texture flickering" może coś pomoże.

Ten post był edytowany przez Jack White dnia: 19 Styczeń 2018 - 23:24


#6 Użytkownik jest niedostępny   VeX88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Cz, 18 Sty 18

Napisany 20 Styczeń 2018 - 00:45

Dodaj obrazek

GTA V
W innych grach mam to samo co ty i jeszcze te "kropki" które niemiłosiernie denerwują.

Masz Windows 10?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Kapucynałke 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 916
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 14

Napisany 20 Styczeń 2018 - 01:51

@vex88 tak win10 bo na win7 gry dla odmiany mi zacinały a andromeda była niegrywalna, cpu 100% nawet na pulpicie miał bo ponoć kaby laky właśnie tak działają na win7 a szczerze przyznam nie zwróciłem uwagi czy na win7 było to samo bo miałem go krótko z racji właśnie wspomnianych wyżej lagów.


@jack white robię to już kawał czasu ale przestawianie w nvidii supersamplingów i innych rzeczy to nie jest fix, bo supersampling z tego co kojarzę obciąża strasznie PC a ja mam gtx 1060 i w wielu grach na wysokich-ultra jest już problem.

w rise of the tomb jest opcja tego super samplingu i miałem 20fps jak wszystko wymaxowałem, może i mniej to raziło w oczy ale i tak widać na filmach że coś jest nie tak, zwłaszcza w OV gdzie settingi mam na ultra włącznie z wygładzaniem i antyaliasingiem.
dla zainteresowanych pisałem do nvidii i po 20 emailach właściwie bez sensu bo pytania o aktualne sterowniki utwierdziły mnie w tym że raczej nic nie załatwię i na końcu poleciała porada " prosze oddać kartę na reklamację"

tylko ciekaw jestem skąd morele mi wytrzasną drugą taką kartę nówkę kiedy sklepy są puste a ich " serwis" nie naprawi mi spieprzonego softu albo innego błędu w karcie.
Próbowałem to sprawdzić na integrze intel hd 630 ale żadna gra jaką mam nawet na niskich nie pozwalała na nic więcej jak pokaz slajdów a do sprawdzenia czy to występuje muszę przynajmniej dać wszystkie wygładzania krawędzi czego na integrze nie da rady zrobić.

pomysły mi się kończą bo jak komputer mam już 6 miesięcy tak od tego czasu węszę w necie i nigdzie nie mogę znaleźć fixu, nawet nvidia czy gigabyte nic nie wiedzą i tylko piszą gwarancja gwarancja, no ale karta jest sprawna nie mam artefaktów?( o ile te migoczące krawędzie to nie jest jakiś artefakt?) temperatury w normie, taktowania też więc żaden sklep by mi tego nie przyjął a jak już dostałbym kartę z powrotem z dopiskiem "naprawione" czytaj : bez zmian.

Pytałem paru bardziej ogarniętych użytkowników forum i też sami są zdziwieni o co tutaj chodzi.

Jestem otwarty na propozycje ale jeżeli ktoś z was ma ten sam problem i dostęp do drugiego komputera na testowanie podzespołów to mógłby pokombinować i dać cynk bo niestety ja nie mam podzespołów na zamianę.

te kropki na krawężniku to już wyglądają jak jakiś artefakt bez jaj, ta cała czarna droga to jest u ciebie ten błąd? z takim czymś to leciałbym nawet teraz na gwarancję.

@gigabyte poradził jeszcze pobrać te sterowniki bo są rzekomo "pozbawione wady" https://www.gigabyte...-6GD#support-dl ale dostałem podczas instalacji BSOD pierwszy raz w życiu i natychmiast wziąłem na czysto aktualne 390.65

Ten post był edytowany przez Kapucynałke dnia: 20 Styczeń 2018 - 02:00


#8 Użytkownik jest niedostępny   VeX88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Cz, 18 Sty 18

Napisany 20 Styczeń 2018 - 08:52

To właśnie nie jest kwestia karty graficznej ani CPU. Sprawdzałem nawet na innych pamięciach RAM, ale i tak jest to samo. Zmiana ustawień w panelu Nvidii czy inne podobne kombinacje, nie dają żadnych rezultatów, a jedynie w małym stopniu "maskują" problem, który i tak jest. Moim zdaniem problem leży w Windows 10 i jego cudownym "trybie gry" jeszcze w listopadzie nie miałem żadnego problemu, a od ostatnich aktualizacji wszystko zaczęło się sypać. Jedyne podzespoły, które pozostały mi fizycznie do sprawdzenia to dysk twardy i zasilacz. Przeinstaluje dzisiaj 2 gry na SSD i zobacze co i jak. Chociaż i tak wątpię, żeby to była wina HDD albo zasilacza.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Kapucynałke 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 916
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 14

Napisany 20 Styczeń 2018 - 14:52

wróciłbym na chwile do siódemki to sprawdzić ale wtedy bym stracił wszystko co mam teraz na kompie a od nowa to pobierać to masakra.

#10 Użytkownik jest niedostępny   VeX88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Cz, 18 Sty 18

Napisany 20 Styczeń 2018 - 15:54

Ja to sprawdzę, ale dopiero jutro

#11 Użytkownik jest niedostępny   Kapucynałke 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 916
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 14

Napisany 20 Styczeń 2018 - 17:08

ups, nie tutaj :E

Ten post był edytowany przez Kapucynałke dnia: 20 Styczeń 2018 - 17:08


#12 Użytkownik jest niedostępny   VeX88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Cz, 18 Sty 18

Napisany 21 Styczeń 2018 - 15:38

Windows 8.1 to samo. Nie mam już pomysłu przez co się tak dzieje. Albo CPU ma jakiś wpływ na grafike i tworzy takie przekłamania, albo zasilacz daje złe napięcia.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Kapucynałke 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 916
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 14

Napisany 22 Styczeń 2018 - 02:13

Na win7 mam to samo, kolejny film i kolejna gra w której to miganie doprowadza do popie*lca. W rise of the tomb raider jeszcze gorzej.
https://www.youtube....h?v=hTgXabh3jqk nie wiem czy tutaj to dobrze widać ale te schody na późniejszym ujęciu u mnie latają jak pochrzanione, falują jak woda.

bullszit totalny

#14 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18218
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 22 Styczeń 2018 - 07:12

A z DSR 1440p albo 2160p jak to wygląda?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Kapucynałke 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 916
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 14

Napisany 22 Styczeń 2018 - 13:23

Zobacz postMitycznyJeż, o 22 Styczeń 2018 - 00:12, napisał(a):

A z DSR 1440p albo 2160p jak to wygląda?



2160p bez zmian, dsr odrobinę lepiej ale czuć utratę płynności + obraz jest mniej ostry, myślę że zbyt mierne skutki to przynosi do zapotrzebowań więc odpada.


jakieś pomysły? jestem gotów potestować :thumbup:

#16 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 848
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 22 Styczeń 2018 - 17:04

Praktycznie każdy ma takie rzeczy w grach - jedni widzą to bardziej, a inni w ogóle nie zwracają na to uwagi przez co mówią że problemu u nich nie ma.

U mnie na gtx 1070, a teraz na 1080ti też są podobne rzeczy - u znajomego też, więc wątpie by to było jakiekolwiek uszkodzenie karty.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Kapucynałke 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 916
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 14

Napisany 22 Styczeń 2018 - 19:00

Ja bym na to uwagi nie zwrócił ale rzuca się w oczy zdecydowanie za BARDZO, jeżeli jest tak jak mówisz to dzieląc to na grupy niskie migotanie - średnie- wysokie to należę do grupy "wysokich" osób.

Możliwe że mamy to szczęście i ty, ja twój kolega trafiliśmy na takie coś co nie oznacza że to normalne bo z tego co pamiętam nie miałem tego na starym komputerze.

Właśnie tylko problem polega na tym że nie miałem tego na starym komputerze bo cały poszedł do rozbiórki i na sprzedaż więc możliwe że rzeczywiście to nie jest karta tylko coś innego.. nie wiem czy to jakieś napięcia się w grach z płyty ujawniają, czy to coś z driverami intela,biosem gigabyte czy driverami nvidii?

to jest totalna zagadka, problem jest na tyle duży i popularny że powinien ktoś na poważnie się tym zająć. tłumaczenie że masz słaby antyaliasing czy coś to też kiepska teza bo w każdej grze możemy sobie ustawiać takie same antyaliasingi i wszystko( no kosztem fps) ale i tak nadal to występuje. Ustawiłem na rise of the tomb raider ten ultra duper aliasing i mi klatki zbiły na 15-20 jednakże problem nadal jest i właściwie nie zniknął( tylko dla testu dałem ten super sampling).

Co najlepsze stary komputer to był gotowiec z allegro, z budżetowymi komponentami i zawyżoną ceną( jak to składak w dodatku z allegro) ale nie było takich kłopotów. Płyta była od MSI, grafika gigabyte, zasilacz jakaś akyga(spokojnie jego nikomu nie sprzedałem :E) ale wszystko śmigało zajebongo.. następny komputer bez jaj to będzie gotowiec nawet jeżeli przepłace kafla. Z nimi nigdy nie mam problemów.

Dalej szukam rozwiązania i jeżeli coś znajdę co mi pomoże to się tym podzielę - liczę też na ten sam feedback.

I patrząc na to od drugiej strony jakby jakiś zdolny programista informatyk czy ktokolwiek znający się na informatyce znalazł do tego solucje i ją "sprzedawał" a eliminowała by ten problem to sporo by sobie dorobił i przy okazji nie było by kłopotu a tutaj masło maślane. Kolega z forum jest serwisantem i sam rozkłada ręce bo nie wie kompletnie skąd to się bierze.

Ten post był edytowany przez Kapucynałke dnia: 22 Styczeń 2018 - 19:09


#18 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6527
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 22 Styczeń 2018 - 19:15

Możliwe to że na AMD problem do tego stopnia nie występuje?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Kapucynałke 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 916
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 14

Napisany 22 Styczeń 2018 - 19:18

Zobacz postdeton24, o 22 Styczeń 2018 - 12:15, napisał(a):

Możliwe to że na AMD problem do tego stopnia nie występuje?



sporo czytałem na forach u nvidii i nawet na steamie coś było, ludzie od AMD też skarżą się na ten problem ale skala jest w moich oczach zdecydowanie mniejsza niż u zielonych.

#20 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9921
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 22 Styczeń 2018 - 19:23

Zobacz postKapucynałke, o 22 Styczeń 2018 - 13:23, napisał(a):

2160p bez zmian, dsr odrobinę lepiej ale czuć utratę płynności + obraz jest mniej ostry, myślę że zbyt mierne skutki to przynosi do zapotrzebowań więc odpada.


jakieś pomysły? jestem gotów potestować :thumbup:

Nie możliwe, dsr 4k lub natywne 4k znacznie polepsza obraz, krawędzie itd.

Jak ci się rozmywa to w sterowniku pewnie zostawiłeś standardowe ustawienia dla DSR-gładkość, a ma być 0%, każda wyższa wartość rozmydla obraz.

Jeśli chodzi o AMD to mam w drugim kompie jest to samo.

Jak chcecie jeszcze lepszy obraz to w sterowniku nvidii zmieńcie filtrowanie textur na wysoką jakość i zablokujcie ujemną kompensacje. Czasami trochę to pomaga :E. A tak nie ma ratunku, jedyna alternatywa SLI 1080Ti i monitor 4k będzie dużo lepiej :E

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 22 Styczeń 2018 - 19:37


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych