Forum PCLab.pl: Nowy komputer nie widzi monitora - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nowy komputer nie widzi monitora Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Robertson8 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pn, 22 Sty 18

Napisany 22 Styczeń 2018 - 23:33

Witam,
Mam taki problem, kupiłem podzespoły i złożyłem komputer. Wszystko wygląda jakby działało, ale monitor nie widzi komputera. Próbowałem już wszelakich rozwiązań, które znalazłem w internecie, ale nic nie zadziałało. Teraz już nie wiem czy któraś część została źle dobrana, czy coś źle zrobiłem składając, czy może coś jest uszkodzone. Pytania do was:
1. Czy któraś część komputera może powodować, że nie wyświetla się nic na monitorze (np. nieodpowiednia kość ram) Czy mogę jakoś sprawdzić czy jest to powodowane przez tą część?
2. Czy ktoś może zna jakieś skuteczne rozwiązania. Generalnie próbowałem: wyciągnąć baterie z płyty głównej, podłączyłem monitor do karty graficznej kablem HDMI i DVI-D, odłączyłem kartę graficzną i podłączyłem wszystkie możliwe kable do płyty głównej, wyciągnąłem RAM, 3 raz piknął speaker. Nie wiem czy coś jeszcze pewnie tak. Jak napiszecie to wam powiem.
Jesteście moją ostatnią szansą.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Poniżej komponenty użyte do złożenia kompa:

1 Dysk SSD ADATA 128GB 2,5'' SATA SSD Ultimate SU800 3DNAND
2 Procesor AMD Ryzen AMDRyzen 3 1200 3.1GHz
3 Karta graficzna NVIDIA MSI GeForceGTX1050 TI GAMING X 4GB GDDR5
4 Zasilacz do komputera Silentium PC 550W Supremo M2Gold
5 Płyta główna Socket AM4 ASRock AB350MPro4 (PCI-EDDR4 USB3.1/M.2)
6 Dysk HDD Toshiba 1TB 7200obr. 64MBP300OEM
7 Pamięć RAMDDR4 Crucial 8GB 2666MHz Ballistix Tactical CL16 szt 1
8 Obudowa do komputera Zalman Z1 NEOczarna z oknem USB3.0

#2 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4668
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 23 Styczeń 2018 - 00:37

Zapomniałeś napisać jaki masz monitor i jakie ma złącza.
Próbowałeś podpinac PC do jakiegoś TV przez HDMI?
Komputer startuje? Co dokładnie się dzieje po właczeniu przycisku Power.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 23 Styczeń 2018 - 00:38


#3 Użytkownik jest niedostępny   01_Test.user 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 355
  • Dołączył: Cz, 13 Sie 15

Napisany 23 Styczeń 2018 - 08:03

Nie wiemy jaki masz monitor ale możesz jeszcze sprawdzić czy masz tam ustawione wejście obrazu na Auto, bo może masz ustawione VGA dlatego na HDMI i DVI nie reaguje.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Robertson8 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pn, 22 Sty 18

Napisany 23 Styczeń 2018 - 08:04

Monitor 22'' LED ACER K222HQLBID FullHD
złącza VGA, HDMI, DVI-D. Nie próbowałem podłączać do innego sprzętu, jedynie monitor podłączyłem do laptopa i działał jak należy.
Jak odpalam komputer wszystko się świeci, kręcą się wszystkie wiatraki, jak podłączam monitor to szuka jaki kabel użyłem pokazuje, rodzaj łącza na monitorze po czym po chwili przechodzi na standby i pokazuje no signal.

#5 Użytkownik jest niedostępny   kkrzych22 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Wt, 17 Paź 17

Napisany 23 Styczeń 2018 - 08:12

Sprawdź czy masz podłączone zasilanie do karty graficznej (6-pin x 1)
Podepnij 1 (słownie jeden) kabel pod złącze na karcie graficznej a nie na mobasie, a potem uruchom komputer

Ten post był edytowany przez kkrzych22 dnia: 23 Styczeń 2018 - 09:15


#6 Użytkownik jest niedostępny   Robertson8 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pn, 22 Sty 18

Napisany 23 Styczeń 2018 - 22:30

Nic nie działa

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych