Forum PCLab.pl: Im mniejszy tym lepszy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Im mniejszy tym lepszy Czyli jak małe może być jeszcze mniejsze Oceń temat: ***** 2 Głosów

#21 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28116
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 04 Luty 2018 - 22:31

Miałem tam tylko i5 2400, hd 7750 i ssd. Tam w sumie nie miało co się grzać, choć oczywiście było cieplej niż w budzie o typowych gabarytach. Niemniej jednak 7750 irytowało mnie niewydajnością, a u nas nie szło kupić ciekawszych graf w formacie lp, więc teraz mam tego malca w Cubitek Mini Cube, ale z pełnowymiarową grafą (msi 7950).

Panel był niemal stale zdjęty, bo lubię gapić się w bebechy. Nie sprawdzałem temperatur po jego założeniu. Kojarzę, że wentyl z grafy wpadał w rezonans po jego założeniu. W Sumie nie wiem czemu. Nie dociekałem, bo jak pisałem, niemal stale był zdjęty.

#22 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3380
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 04 Luty 2018 - 22:50

@Pioy

1030 Jak najbardziej są. Ostatnio były karty zotac nowe za 199 zł na alledrogo.


@bielas

Gdybyś założył Panel, to by się tam wszystko ugotowało. Jak miałeś panel zdjęty, to nawet nie ma o czym gadać, bo to nie ma nawet porównania. Miałeś praktycznie i dosłownie open case.





Taka mnie refleksja przeszła... Mam na tej mobo strasznie niefortunnie umiejscowione gniazda... i o ile w chieftec było to bardzo dobre, tak w tej budzie powinny być one wszystkie z prawej strony.

Ten post był edytowany przez DyndaS dnia: 04 Luty 2018 - 22:51


#23 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28116
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 04 Luty 2018 - 23:09

W tej budzie, jeśli ktoś chce zachować choć odrobinę porządku, to na każdej płycie gniazda są źle rozmieszczone. Dodaj obrazek
Jednego biurkowca w tym składałem i piany na paszczy dostawałem.

Zobacz postPioy, o 04 Luty 2018 - 22:26, napisał(a):

Są 1050 low profile single slot?


Są, ale niedostępne w UE. Musiałbyś ciągnąć od Chińczyków bezpośrednio.

#24 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3380
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 04 Luty 2018 - 23:16

Mówisz o In Win :E ?




PS.
Jakby ktoś chciał, to będę się pozbywał chiefteca z zasilaczem ;)

Ten post był edytowany przez DyndaS dnia: 04 Luty 2018 - 23:16


#25 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28116
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 04 Luty 2018 - 23:21

No.

Sytuację może nieco poprawić mobek z m.2. Dwa kable odpadną, ale to i tak szau nie zrobi.

#26 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3380
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 05 Luty 2018 - 00:43

Akurat u mnie nie ma problemu z dyskami, bo tak czy inaczej SATA sygnałowe mam centralnie pod otworem nad mobo. 24 pin i tak mam na górze mobo, więc z sata do otworu też daleko nie mam.

Najgorzej z EPS, gdzie go mam na lewo od coolera.

#27 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3380
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 05 Luty 2018 - 16:22

No to wrzucam obiecane zdjęcia tego jak to złożyłem tak prowizorycznie na chwilę aby był komp używalny:

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek




Wywaliłem Wi-Fi tak z ciekawości, ale chyba zamontuję to z powrotem.

Kabel od audio tak machnąłem aby był, bo i tak nie będzie on używany. Trzeba go będzie jakoś schować.


Najgorsze te 24 pin tak na górze mobo + jeszcze usb 3.0. Do tego te kable zasłaniają połowę wentylacji na topie.

O ile I/O trzeba będzie jakoś tam opleść. EPS też trzeba ogarnąć, to w sumie tak kminię czy jest sens sata skoro tego w ogóle nie widać w sumie.

EPS chyba by było lepiej dać dołem mobo, bo tam na górze, to i tak już tłok.

Kabel od wentylatora, to chyba przerobię i oplotę w przyszłości. Ta redukcja na wentylatorze jest dana, bo tak samo ją miałem w chieftecu, a chciałem porównać temperatury przy tych samych rpm.

Ten post był edytowany przez DyndaS dnia: 05 Luty 2018 - 17:46


#28 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3380
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 05 Luty 2018 - 18:00

Może ktoś coś jakieś sugestie :P ?

#29 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12529
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 05 Luty 2018 - 18:20

Ryzen z Vegą na pokładzie albo i5 z Iris Pro.

I będzie można tez pograć:P


Tylko nie wiem, czemu nie chcesz tam wsadzić tego: http://allegro.pl/zo...34.html#thumb/3

Przecież się zmieści :)

#30 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3380
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 06 Luty 2018 - 08:54

Kable zasilacza ogólnie wyglądają tak

Dodaj obrazek

#31 Użytkownik jest niedostępny   3143k4r2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1222
  • Dołączył: Wt, 06 Gru 05

Napisany 06 Luty 2018 - 09:48

Fajna buda i tyle. Zakres prac żaden, równie dobrze można było wrzucić zdjęcie przed i po tutaj http://forum.pclab.p...-swoje-maszynki . Trudno nazwać worklogiem montaż nowego chłodzenia i wsadzenie całości do innej budy. Hasło "Może ktoś coś jakieś sugestie :P ?" też świadczy o braku pomysłu na "projekt"

#32 Użytkownik jest niedostępny   Mikrowirus 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2718
  • Dołączył: Cz, 29 Kwi 10

Napisany 06 Luty 2018 - 11:38

Zobacz post3143k4r2, o 06 Luty 2018 - 09:48, napisał(a):

Fajna buda i tyle. Zakres prac żaden, równie dobrze można było wrzucić zdjęcie przed i po tutaj http://forum.pclab.p...-swoje-maszynki . Trudno nazwać worklogiem montaż nowego chłodzenia i wsadzenie całości do innej budy. Hasło "Może ktoś coś jakieś sugestie :P ?" też świadczy o braku pomysłu na "projekt"

Opinia jak opinia. Nieraz i nie dwa byłem świadkiem jak koncepcja się klarowała w czasie postępów prac, bez założonego z góry projektu. Po prostu do przodu i tyle.

Nie wiem czy pytałem, ale znacie jakąś wydajną kartę typu LowProfile? Fajnie byłoby mieć jakąś 1060, albo 1050Ti.

Próbuję na tym etapie coś złożyć na papierze, aby zmieściło się mnie na biurku. Stąd takie głupie pomysły. :P

Ten post był edytowany przez Mikrowirus dnia: 06 Luty 2018 - 11:48


#33 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3380
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 06 Luty 2018 - 14:45

Zobacz post3143k4r2, o 06 Luty 2018 - 09:48, napisał(a):

Fajna buda i tyle. Zakres prac żaden, równie dobrze można było wrzucić zdjęcie przed i po tutaj http://forum.pclab.p...-swoje-maszynki . Trudno nazwać worklogiem montaż nowego chłodzenia i wsadzenie całości do innej budy. Hasło "Może ktoś coś jakieś sugestie :P ?" też świadczy o braku pomysłu na "projekt"


Cicho tam! :E

Pomysł swój mam, lecz zawsze ktoś też może podsunąć fajny pomysł co mi się spodoba bardziej.

Kolejna sprawa, to ten tak założyłem na rozgrzewkę przed planowanym nastepnym większym.


Zobacz postMikrowirus, o 06 Luty 2018 - 11:38, napisał(a):

Opinia jak opinia. Nieraz i nie dwa byłem świadkiem jak koncepcja się klarowała w czasie postępów prac, bez założonego z góry projektu. Po prostu do przodu i tyle.

Nie wiem czy pytałem, ale znacie jakąś wydajną kartę typu LowProfile? Fajnie byłoby mieć jakąś 1060, albo 1050Ti.

Próbuję na tym etapie coś złożyć na papierze, aby zmieściło się mnie na biurku. Stąd takie głupie pomysły. :P



Niezbyt... 1030 GT chyba u nas jedynie, ale ktoś tam wspominał bodajże o 1050 do ściągnięcia.

Ten post był edytowany przez DyndaS dnia: 06 Luty 2018 - 14:47


#34 Użytkownik jest niedostępny   aerial 

  • ★★★
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5866
  • Dołączył: So, 29 Sty 11

Napisany 06 Luty 2018 - 18:39

Z kablami możesz zawsze zagrać ala Finac :E wszystko uciąć na wymiar do milimetra, po ściance puszczone wchodzą idealnie we wtyczki, 0 nadmiaru, idealne łuki wszędzie, nigdzie za mało lub za dużo.
Tylko dużo z tym roboty i potem i tak tego nie widać jak zamkniesz :)

#35 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3380
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 06 Luty 2018 - 21:26

Niestety raz, że nie mam lutownicy na tą chwilę (planuję zamówić od majfrendów), to dwa zaciskarki, którą zamówiłem, ale czekam aż przyjdzie od skośnookich. Trzy... nie mam doświadczenia, więc nie chcę na start porywać się na niemodularny zasilacz.

No i kolejna sprawa, jednak na zasilacz wolę mieć gwarę, więc dobrze jakby to było odwracalne. Wiem już co zrobić, a jak finalnie to wyjdzie, to się okaże.

Mam kilka paracordów i jutro podrzucę foty, bo zastanawiam się co wybrać ;)

#36 Użytkownik jest niedostępny   Mikrowirus 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2718
  • Dołączył: Cz, 29 Kwi 10

Napisany 06 Luty 2018 - 23:12

Zobacz postDyndaS, o 06 Luty 2018 - 14:45, napisał(a):

Niezbyt... 1030 GT chyba u nas jedynie, ale ktoś tam wspominał bodajże o 1050 do ściągnięcia.

Na szybkiego znalazłem coś takiego. Ceneo pokazuje, że ktoś w Polsce sprzedaje karty tego typu. Coraz bardziej się mnie podoba koncepcja mini komputerka. :D Szkoda że nie 1060, ale 1050Ti 4GB też jest niczego sobie.

#37 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28116
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 07 Luty 2018 - 00:06

Low profile, ale double slot. Jak nie urok, to przemarsz wojsk. Dodaj obrazek

Niby w PL jest, ale cena gacie zrywa. Dodaj obrazek

#38 Użytkownik jest niedostępny   groXel 

  • ҉
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 997
  • Dołączył: Nd, 07 Gru 14

Napisany 07 Luty 2018 - 06:19

1050Ti LP w dual slocie to nie problem, jest jeszcze Zotac, MSI.

szkoda że nie ma 1050Ti LP w single slocie :D

Ten post był edytowany przez groXel dnia: 07 Luty 2018 - 06:21


#39 Użytkownik jest niedostępny   jarmag 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 392
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 17

Napisany 07 Luty 2018 - 14:21

proponuję wrzucić Quadro K1200 (jak budżet pozwoli) :E

#40 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3380
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 07 Luty 2018 - 19:33

No a to owe sznurówki.
Początkowo myślałem nad biało-czarnym dla jakiegoś kontrastu oraz aby mniej wzrok skupiał się na czarnych przewodach, których tak idealnie tu się nie ukryje, ale w sumie chyba niezbyt to będzie pasować.
Czarny znów nie da kontrastu żadnego i tylko noctua będzie się mocno wyróżniać.
Tak teraz sobie myślę, że czerwono-czarny, może tutaj dać ładny lekki kontrast i wpasować się w noctua.


Zamiast cruciali mogę też włożyć TridentX 2400Mhz CL10 2x4GB.... które będą pracować na 1333Mhz :lol2:


Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez DyndaS dnia: 07 Luty 2018 - 20:24


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych