Forum PCLab.pl: Wolny dysk m.2 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wolny dysk m.2 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   kamil232 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pn, 06 Mar 17

Napisany 09 Luty 2018 - 21:15

Witam mam problem zainstalowalem nowy dysk m.2 adata sx6000 testy dysk pokazuje deklarowane predkosci lecz kopiowanie czy wgrywanie bf1 niema ruznicy od starego hdd.windows zainstalowany od nowa w biosie ustawione ahci.Co jeszcze zrobic zeby dysk mial normalne predkosci.moj pc ryzen 1600 msi b350gaming plus.dziekuje za pomoc

#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18789
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 09 Luty 2018 - 21:25

Ustawienie AHCI/RAID tyczy się tylko kontrolera SATA i nie ma wpływu na dysk NVMe.

Kopiowanie? Z czego? Na co?
"Wgrywanie"? Instalacja, czy co?

Otwórz menedżer zadań i zobacz co jest obciążone. Przy instalacjach czy wczytywaniu gier wąskim gardłem najczęściej jest procesor.

#3 Użytkownik jest niedostępny   kamil232 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pn, 06 Mar 17

Napisany 09 Luty 2018 - 22:05

Pobieranie gry 6-7mb/s kopiwan8e pliku z folderu na m.2 do folderu tez na m.2 max 200mb/s a przewaznie 60mb/s wczytywanie mapy w bf1 max 120mb/s procek podczas wczytywania gry ok 10-15% uzycia

Czesto tez pokazuje uzycie dysku 100% a predkosci tylko 30-60mb/s

Ten post był edytowany przez kamil232 dnia: 09 Luty 2018 - 22:10


#4 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4586
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 09 Luty 2018 - 22:07

Popraw ortografie bo oczy krwawia...

#5 Użytkownik jest niedostępny   kamil232 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pn, 06 Mar 17

Napisany 09 Luty 2018 - 22:08

Ok jakies pomysly czy moze dysk wadliwy?

Ten post był edytowany przez kamil232 dnia: 09 Luty 2018 - 22:17


#6 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18789
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 09 Luty 2018 - 22:16

System w pełni zaktualizowany, w najnowszej wersji?

#7 Użytkownik jest niedostępny   kamil232 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pn, 06 Mar 17

Napisany 09 Luty 2018 - 22:18

Tak na nowo wgrany i zaktualizowany oczywiscie win 10

Ten post był edytowany przez kamil232 dnia: 09 Luty 2018 - 22:19


#8 Gość_RMS_84_*

  • Grupa: Goście

Napisany 10 Luty 2018 - 18:12

Może jestem ślepy ale nie podałeś jaką masz wersje uefi.

Ten post był edytowany przez RMS_84 dnia: 10 Luty 2018 - 18:13


#9 Użytkownik jest niedostępny   fic 

  • natychmiastowy hamulec ręczny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1660
  • Dołączył: Pt, 28 Lis 08

Napisany 11 Luty 2018 - 00:13

ze
1. zwyklego dysku (odczyt50MB zapis 50MB)
nagrywajac nawet na najszybszy
2. dysk (odczyt300MB/ zapis 300MB) nic nie bedzie szlo szybciej bo ten pierwszy bedzie "blokowal" ten szybszy.(wysylal wolno dane i co z tego ze ten szybszy dysk moze je szybciej zapisac)

To sam otyczy sie wysylania plikow na usb dyski itd.

ten M.2 rozumiem ze jest na nim system i dzieki temu system uruchamia sie szybko. Jestes pewien ze to wlasnie na m.2 sata zainstalowales windows?

#10 Użytkownik jest niedostępny   kamil232 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pn, 06 Mar 17

Napisany 11 Luty 2018 - 09:56

Przed instakacjo odpielem dysk hdd i zainstalowalem win10 system odpala ok 20s.

Bios wersja 7A34vM4 plyta msi b350 gaming plus

W hd tune pro pokazuje srednia predkosc ssd 200mb a zwyklego hdd 240

Wiec cos tu jest nietak

#11 Użytkownik jest niedostępny   kamil232 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pn, 06 Mar 17

Napisany 12 Luty 2018 - 09:43

Dodam ze w as ssd bechmark wyniki ma bardzo dobre a w hd tune pro sredni zapis to 240 max 900 a min 120 .Morze kturys test zaklamuje?

#12 Użytkownik jest niedostępny   smiglo83 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 398
  • Dołączył: Nd, 13 Kwi 08

Napisany 25 Marzec 2019 - 15:35

Podepnę się bo zaistniał u mnie podobny problem.

Mam 2 dyski na m.2.
Pierwszy to 500 GB samsung 970 evo nvme i siedzi on w slocie na szynie PCI-E x4. Tu odczyty i zapisy mam w normie.
Drugi dysk to WD Blue 500 GB na sata. Ten siedzi w slocie m.2 ale na szynie sata.

Moim problemem jest to że między starym talerzowym dyskiem na sata a nowym na m.2 nie ma praktycznie żadnej odczuwalnej różnicy w prędkościach.
Stary talerzowiec był na złączu sata3 i ten nowy w slocie m.2 tez jest na sata3.

Niby benchmarki pokazują tą jego "wydajność", ale moje odczucia wskazują na coś zupełnie innego.

Jakieś porady co zrobić w takiej sytuacji?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12305
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 25 Marzec 2019 - 20:57

Zobacz postsmiglo83, o 25 Marzec 2019 - 15:35, napisał(a):

Podepnę się bo zaistniał u mnie podobny problem.

Mam 2 dyski na m.2.
Pierwszy to 500 GB samsung 970 evo nvme i siedzi on w slocie na szynie PCI-E x4. Tu odczyty i zapisy mam w normie.
Drugi dysk to WD Blue 500 GB na sata. Ten siedzi w slocie m.2 ale na szynie sata.

Moim problemem jest to że między starym talerzowym dyskiem na sata a nowym na m.2 nie ma praktycznie żadnej odczuwalnej różnicy w prędkościach.
Stary talerzowiec był na złączu sata3 i ten nowy w slocie m.2 tez jest na sata3.

Niby benchmarki pokazują tą jego "wydajność", ale moje odczucia wskazują na coś zupełnie innego.

Jakieś porady co zrobić w takiej sytuacji?


Zainstaluj system na HDD i SSD porównaj wtedy ich wydajność.

Puść kopiowanie z SSD na NVME dużej ilości małych plików oraz taką samą paczkę z HDD na NVME. Porównaj czasy kopiowania z obu dysków. Możesz też w drugą stronę sprawdzić zapisy.


Jeżeli będziesz chciał testowac duże pliki, to odczyt i zapis na SSD vs HDD będzie różnił się góra 2-3 krotnie. Im mniejsze pliki tym większa różnica.

#14 Użytkownik jest niedostępny   smiglo83 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 398
  • Dołączył: Nd, 13 Kwi 08

Napisany 26 Marzec 2019 - 14:15

Mi bardziej chodzi o odczyt z dysku sata zamontowanego w slocie m.2. Włączenie filmu lub próba otworzenia zdjęcia trwa w moim odczuciu tyle samo co na HDD.
Na ssd duże pliki powinny być szybciej wczytywane?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12305
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 26 Marzec 2019 - 16:56

zrób kopię filmu na HDD i SSD. Odpalaj na zmianę raz tu raz tam. Mierz czas. Podaj wyniki.

Odtwarzacza nie zamykaj. Tak żebyś nie podawał czasu startu odtwarzacza z dysku SSD. Jeżeli system masz na SSD i odtwarzacz też to ładuje się on z kodekami z SSD.

Nie wiem czego oczekujesz od SSD, ale SATA SSD ma odczyty dużych plików na poziomie 500MB/s. Natomiast HDD Seagate do 220MB/s. Może NVME z odczytami na poziomie 3000MB/s by coś zmieniły, ale też nie sądzę.

W załadowanym już odtwarzaczu tutaj chyba główne znaczenie na start filmu będzie miał procesor. Dyski raczej niewiele zmienią bo i tak całego filmu nie trzeba ładować do pamięci żeby go odpalić.


Natomiast jeżeli piszesz, że start programu do odtwarzania filmu jest taki sam na systemie postawionym na SSD i HDD, to pewnie coś jest nie tak z Twoim komputerem..

Zgaduje też, że pewnie porównujesz start programu odtwarzacza przy rozruchu filmu z SSD i HDD. Tylko co ma wówczas piernik do wiatraka?


ps. najwieksza różnica SSD i HDD to operacje na małych plikach. Zainstaluj system i odtwarzacz na HDD oraz na SSD. Sprawdź różnice w czasie odpalenia komputera oraz filmu na HDD i SSD. Polecam też do testów dodać start przeglądarki internetowej, ona chyba operuje na sporej ilości małych plików.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 26 Marzec 2019 - 16:58


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych