Forum PCLab.pl: Instalacja i konfiguracja modułu 3G - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Instalacja i konfiguracja modułu 3G Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Rocky88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: So, 16 Sie 14

Napisany 10 Luty 2018 - 16:44

Witam. Potrzebuje pomocy przy instalacji modułu 3G w moim laptopie. Czy ktos wie jak tego dokonac ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3434
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 10 Luty 2018 - 17:39

Wyłączasz laptopa, rozkręcasz go, w odpowiednie miejsce wkładasz moduł, podłączasz anteny, wkładasz kartę SIM tam, gdzie jest na nią miejsce, skręcasz laptopa, uruchamiasz go i instalujesz sterowniki odpowiednie do swojego systemu operacyjnego.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Rocky88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: So, 16 Sie 14

Napisany 10 Luty 2018 - 19:54

Zobacz postnarmiak, o 10 Luty 2018 - 17:39, napisał(a):

Wyłączasz laptopa, rozkręcasz go, w odpowiednie miejsce wkładasz moduł, podłączasz anteny, wkładasz kartę SIM tam, gdzie jest na nią miejsce, skręcasz laptopa, uruchamiasz go i instalujesz sterowniki odpowiednie do swojego systemu operacyjnego.



Moduł jest juz włożony i podłaczony. Teraz kwestia instalacji na Ubuntu 16 LTS, jak tego dokonac ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3434
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 10 Luty 2018 - 20:00

Szukasz sterowników do twojego modemu w internecie, ściągasz je, rozpakowujesz i postępujesz zgodnie z plikiem README znajdującym się w środku.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Wodzu_ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 178
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 05

Napisany 12 Luty 2018 - 21:52

Na jakiej podstawie stwierdziłeś, że nie został zainstalowany?

Pokaż wynik polecenia
lspci


#6 Użytkownik jest niedostępny   Rocky88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: So, 16 Sie 14

Napisany 12 Luty 2018 - 22:55

Zobacz postWodzu_, o 12 Luty 2018 - 21:52, napisał(a):

Na jakiej podstawie stwierdziłeś, że nie został zainstalowany?

Pokaż wynik polecenia
lspci




Uznałem ze w Linuxie wszystko musze sobie sam skompilowac.


maciej@maciej-Latitude-3330:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82579LM Gigabit Network Connection (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev c4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev c4)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 6 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM77 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 RAID bus controller: Intel Corporation 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Advanced-N 6235 (rev 24)
07:00.0 SD Host controller: O2 Micro, Inc. OZ600FJ0/OZ900FJ0/OZ600FJS SD/MMC Card Reader Controller (rev 05)
maciej@maciej-Latitude-3330:~$ 


#7 Użytkownik jest niedostępny   Wodzu_ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 178
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 05

Napisany 13 Luty 2018 - 01:05

Wrzuć jeszcze wynik
lsusb


Próbowałeś zestawić połączenie komórkowe?

W ustawieniach połączenia masz na liście urządzenie?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Rocky88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: So, 16 Sie 14

Napisany 13 Luty 2018 - 19:25

Zobacz postWodzu_, o 13 Luty 2018 - 01:05, napisał(a):

Wrzuć jeszcze wynik
lsusb



maciej@maciej-Latitude-3330:~$ lsusb
Bus 002 Device 004: ID 413c:818e Dell Computer Corp. 
Bus 002 Device 005: ID 8087:07da Intel Corp. 
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 0bda:58c6 Realtek Semiconductor Corp. 
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
maciej@maciej-Latitude-3330:~$ 


Zobacz postWodzu_, o 13 Luty 2018 - 01:05, napisał(a):

Próbowałeś zestawić połączenie komórkowe?


Nie. A jak to zrobic ?

Zobacz postWodzu_, o 13 Luty 2018 - 01:05, napisał(a):

W ustawieniach połączenia masz na liście urządzenie?


W ustawieniach mam tylko do wyboru typ polaczenia np; komórkowe.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Wodzu_ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 178
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 05

Napisany 13 Luty 2018 - 21:21

Ok, urządzenie jest wykryte przez system.

Zrób tak:

Lewym na aplet połączenia sieciowe w prawym górnym rogu => Modyfikuj połączenia... => Dodaj => Komórkowe => Utwórz...

Na liście "Utwórz połączenia dla tego urządzenia komórkowego" powinieneś mieć urządzenie "Dell Computer Corp."

Następnie kliknij Dalej i dokończ konfigurację podając kraj i dostawce usługi.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Rocky88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: So, 16 Sie 14

Napisany 15 Luty 2018 - 02:01

Zobacz postWodzu_, o 13 Luty 2018 - 21:21, napisał(a):

Ok, urządzenie jest wykryte przez system.

Zrób tak:

Lewym na aplet połączenia sieciowe w prawym górnym rogu => Modyfikuj połączenia... => Dodaj => Komórkowe => Utwórz...

Na liście "Utwórz połączenia dla tego urządzenia komórkowego" powinieneś mieć urządzenie "Dell Computer Corp."

Następnie kliknij Dalej i dokończ konfigurację podając kraj i dostawce usługi.



Ok. Mam. Wszystko działa. Dzieki za pomoc. Nie wiedziałem ze mozna to zrobic z poziomu deskopu.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych