Forum PCLab.pl: GTX 1050 Ti G1 OC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

GTX 1050 Ti G1 OC Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   wrn1337 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 10 Lut 18

Napisany 10 Luty 2018 - 23:36

Witam.
Kupiłem sobie pare dni temu Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti GAMING G1 4GB
Od wczoraj bawię się w podkręcanie tego sprzętu i po dodaniu w MSI AfterBurner +88mhz na CoreClock i +297mhz na MemoryClock otrzymuje wynik równy 1898mhz CoreClock i 3800mhz MemoryClock.
Gdy dodam jeden punkt wyżej czyli +89mhz otrzymuje upragnione stałe 1911mhz ale niestety gra mi sie crashuje po paru minutach gry. Gram w PlayerUnknownBattleGrounds(PUBG).
I tutaj rodzi się pytanie, czy robię coś źle? miał ktoś styczność z ta grafiką i zna odpowiednie ustawienia? Widziałem w necie jak goście klikają na raz +500memory i +150core i działa im elegancko valley benchmark na 1924mhz i 4004mhz ale u mnie to jakoś tam nie chce fungować :D (ja dodawałem memory po 3-5 punktów i akceptowałem bo takto się wyłączał caly pc XD) Jestem laikiem w tym temacie czekam na opinie rasowych overclockerów :DD
Podaje cała specyfikacje kompa:
Płyta MSI z270gaming k3
Procek i5-7600k podkręcony na 4.6ghz
Ram 16GB DDR4 Corsair 3200mhz
Grafika GeForce GTX 1050 Ti GAMING G1 4GB

#2 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2769
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 11 Luty 2018 - 00:12

Bez ruszania napięć, to tak ekstremalnie nie podkręcisz.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2100
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 11 Luty 2018 - 00:17

Podnieś na maksa power limit, podnoś napięcie rdzenia do skutku i kontroluj temperatury.

#4 Użytkownik jest niedostępny   wrn1337 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 10 Lut 18

Napisany 11 Luty 2018 - 01:31

Power limit i temp limit mam na maxa a nie podnosilem napiecia bo :
https://www.youtube....h?v=hoZe3k1Ec1g
sugerowałem sie tym filmikiem, nie skraca to czasem duużo zywotności karty? nie chce jej zabić w rok :D
Na tym filmiku gość ma taki wynik przy standardowym napięciu z tego co widze o_O
EDIT: Bawiłem się napięciem i faktycznie otrzymałem stałe i stabline 1911mhz wystarczyło dołożyć +7% aleee niestety nawet jak dam +50% to clock nie chce dac sie wkręcić wyżej niz równe 3800mhz,pomysły? zatwierdzam wartość w MsiAfterBurner i nic sie nie zmienia, stuck na 3800mhz.
Dodaje screen msi i gpuz podczas odpalonej gierki
http://pokazywarka.pl/zuqrtr/

Ten post był edytowany przez wrn1337 dnia: 11 Luty 2018 - 02:42


#5 Użytkownik jest niedostępny   Mateusz31 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1826
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 11 Luty 2018 - 09:00

Szkoda katować kartę wysokimi napięciami dla kilkudziesięciu MHz które praktycznie nic nie dają. Sprawdź jakie masz pamięci, microny i samsungi bez problemu chodzą na +500 (4000). Palit z sygnaturki kręci się w afterburnerze na +255 clock, +500 vram. Początkowo śmigał i na +260 ale po kilku dniach zaczął sypać artami. Realne taktowanie w valley między 1911-1974MHz. Natomiast w cięższych grach które cisną powerlimit jak Wiedźmin3 - 1836-1848MHz. Karta nie ma wtyczki 6pin.

Ten post był edytowany przez Mateusz31 dnia: 11 Luty 2018 - 09:18


#6 Użytkownik jest niedostępny   Bitrate 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2116
  • Dołączył: Nd, 01 Maj 05

Napisany 11 Luty 2018 - 09:17

Akurat w gamingach jest wtyczka 6pin.

#7 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12286
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 11 Luty 2018 - 09:21

jakis ci się słaby egzemplarz trafił, mój dopiero przy +173 rdzeniu sie wykrzacza, a mam bez wtyczki dodatkowej (niektórzy na palitach bez wtyczki po ponad 220 robią, jest gdzieś temat na naszym forum)

#8 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1260
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 11 Luty 2018 - 10:19

Podkręć sam rdzeń bez pamięci może te 150mhz pójdzie.

#9 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12286
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 11 Luty 2018 - 10:31

Zobacz postVirtuaBoy, o 11 Luty 2018 - 10:19, napisał(a):

Podkręć sam rdzeń bez pamięci może te 150mhz pójdzie.

w tej karcie przepustowość pamięci daje więcej niż kręcenie rdzenia, pomysł z dupy wzięty

#10 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1260
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 11 Luty 2018 - 10:39

Sprawdzisz sobie na ile poleci rdzeń bez pamięci i zaczniesz podkręcać pamięć.
(ja dodawałem memory po 3-5 punktów i akceptowałem bo takto się wyłączał caly pc XD - a jaki ty masz zasilacz że od podkręcania
ramu w karcie się komputer wyłączał.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2100
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 11 Luty 2018 - 12:40

Karty są różne (silicon lottery), na jednej zrobisz w cudzysłowie 2ghz bez podnoszenia napięć, a na drugiej ledwo trochę więcej niż stock z podniesionym vcore. Karty są aktualnie tak robione, że to na co pozwala Ci afterburner, to bezpieczne limity- o ile nie przekraczasz określonych temperatur, to nie uszkodzisz karty długoterminowo. Nie uszkodzisz karty podnoszeniem napięcia, chyba że wgrałbyś customowy BIOS, który ma zdjęte ograniczenia producenta, ale i tak 1050ti to karta taka sobie w kwestii OC, jak byś chciał coś z niej wycisnąć, to musiałbyś rzeczywiście wgrać BIOS z większy, powerlimitem :E
BTW uważam, że ten valley benchmark jest do niczego, podkręcałem na nim mojego rx580 i stabilność w tym benchmarku ma się nijak do rzeczywistej stabilności w grach...

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 11 Luty 2018 - 12:44


#12 Użytkownik jest niedostępny   wrn1337 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 10 Lut 18

Napisany 11 Luty 2018 - 14:26

Zobacz postkochan4, o 11 Luty 2018 - 09:21, napisał(a):

jakis ci się słaby egzemplarz trafił, mój dopiero przy +173 rdzeniu sie wykrzacza, a mam bez wtyczki dodatkowej (niektórzy na palitach bez wtyczki po ponad 220 robią, jest gdzieś temat na naszym forum)

Nie tyle co sie wykraczał komp, dawało rady podkręcić więcej i na Valley działało ale każda gra sie crashowała w 2min :)
A przy tych +173 na rdzeniu ile masz podkręcone Core Voltage???

Zobacz postVirtuaBoy, o 11 Luty 2018 - 10:39, napisał(a):

Sprawdzisz sobie na ile poleci rdzeń bez pamięci i zaczniesz podkręcać pamięć.
(ja dodawałem memory po 3-5 punktów i akceptowałem bo takto się wyłączał caly pc XD - a jaki ty masz zasilacz że od podkręcania
ramu w karcie się komputer wyłączał.

Zasilacz jest Chieftec 600w bronze. Ale źle powiedziałem, nie komp sie wyłączał tylko grafika, gasł monitor i ale cała reszta się kręciła i po hardresecie w MsiAfterBurner mialem zresetowane ustawienia.

@Qwertypp10
Też zauważyłem ze Valley nie jest zbyt wysokich lotów programem, w PUBG po 2min gry wartości sie zupełnie zmieniają, ja osobiście podkręcałem grafikę jak padłem i oglądałem kolegów :D

Dzięki wszystkim za zainteresowanie :)

Ten post był edytowany przez wrn1337 dnia: 11 Luty 2018 - 14:32


#13 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12286
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 11 Luty 2018 - 14:27

Zobacz postwrn1337, o 11 Luty 2018 - 14:23, napisał(a):

Nie tyle co sie wykraczał komp, dawało rady podkręcić więcej i na Valley działało ale każda gra sie crashowała w 2min :)

a co ty myślisz , że ja o wykrzaczanu to o jakims BSoDie myślałem? u mnie wykrzaczanie to granica (w grach) gdzie sterownik przestaje działać

#14 Użytkownik jest niedostępny   wrn1337 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 10 Lut 18

Napisany 11 Luty 2018 - 15:27

Zobacz postkochan4, o 11 Luty 2018 - 14:27, napisał(a):

a co ty myślisz , że ja o wykrzaczanu to o jakims BSoDie myślałem? u mnie wykrzaczanie to granica (w grach) gdzie sterownik przestaje działać

Pisałem ze jestem laikiem w tym temacie, come down kolego :) a wywalało mi bo nie podnosiłem wogole napięcia dopiero tutaj się o tym dowiedziałem :) Obecnie mam +5% napięcia i +89pkt na clocku co daje 1911mhz stabilne ingame. Ale dalej nie wiem jakie dać parametry żeby móć osiagnąć te 4004mhz Memory. Obecnie mam +297 memory co daje równo 3800mhz in game i każda próba podniesienia wyżej nie działa, poprostu nic się nie dzieje nawet jak podniosłem napięcie na +50%
Ano i pytałem czy masz podniesione napięcie przy tych +173mhz na rdzeniu :)

Ten post był edytowany przez wrn1337 dnia: 11 Luty 2018 - 15:32


#15 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1260
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 11 Luty 2018 - 16:09

To pewnie ci się ram skonczył na 3800mhz i wiecej nie pójdzie.
Jak podnosisz napięcie to i tak tylko rdzenia.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2769
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 11 Luty 2018 - 16:13

Jakie kości pamięci masz na karcie?

#17 Użytkownik jest niedostępny   wrn1337 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 10 Lut 18

Napisany 11 Luty 2018 - 18:08

Zobacz postCzeryboj, o 11 Luty 2018 - 16:13, napisał(a):

Jakie kości pamięci masz na karcie?

Pewnie się wygłupie ale nie wiem, jak to sprawdzić?
https://www.gigabyte...1-GAMING-4GD#kf
to jest dokładnie ten produkt, czyli DDR5 ale rozumiem ze chodzi Ci o producenta pamięci ram w grafice tak?

Ten post był edytowany przez wrn1337 dnia: 11 Luty 2018 - 18:13


#18 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12286
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 11 Luty 2018 - 18:13

ale co tu mają jego kości pamięci? ustaw sobie oc gpu na 0 i ustaw ram na przykładowo +500 i potestuj )

#19 Użytkownik jest niedostępny   wrn1337 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 10 Lut 18

Napisany 11 Luty 2018 - 18:17

Zobacz postVirtuaBoy, o 11 Luty 2018 - 16:09, napisał(a):

To pewnie ci się ram skonczył na 3800mhz i wiecej nie pójdzie.
Jak podnosisz napięcie to i tak tylko rdzenia.

Jeżeli wyżej nie chce wskoczyć to znaczy ze to jest poprostu max akuratnie mojej sztuki?

Zobacz postkochan4, o 11 Luty 2018 - 18:13, napisał(a):

ale co tu mają jego kości pamięci? ustaw sobie oc gpu na 0 i ustaw ram na przykładowo +500 i potestuj )

Chyba już tak próbowałem i każda wartość powyżej +297 czyli powyżej 3800mhz crashuje sterownik, ale jak tylko wróce do domu to spróboje :)

#20 Użytkownik jest niedostępny   lawdzoj82 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 284
  • Dołączył: Pn, 08 Mar 10

Napisany 11 Luty 2018 - 21:39

U mnie G1 leci tak. Rdzeń na 35 mhz + a pamięci 500 mhz + ( dalej nie kręciłem) bez podnoszenia napięć ale power limit na 125 %. Rdzeń się wysypywał już na 50 mhz + przy podnoszonym napięciu 60 % i dalej nie testowałem.

Ten post był edytowany przez lawdzoj82 dnia: 11 Luty 2018 - 21:40


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych