Forum PCLab.pl: Wymiana Phenoma x4 965 na coś wydajniejszego - przygotowania do nowego dodatku w World of Warcraft 1000-1500 zł - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wymiana Phenoma x4 965 na coś wydajniejszego - przygotowania do nowego dodatku w World of Warcraft 1000-1500 zł Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Frex 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: So, 05 Lis 11

Napisany 12 Luty 2018 - 17:33

Cześć,
Przygotowując się do wyjścia nowego dodatku w World of Warcraft chcę trochę zmodernizować swój sprzęt. Czasu mam sporo, bo dodatek wyjdzie przed końcem września - do tego czasu mogę spokojnie się zastanawiać). Wstępnie chcę kupić jakiś procesor, płytę główną, ram i spokojnie czekać, aż stanieją karty graficzne do w miarę normalnego poziomu. Procesor nie musi być APU, ostatecznie mogę wykorzystać moją starą kartę graficzną.
Teraz mam:
AMD Phenom X4 965BE 4.0 GHz
Radeon 6850 1GB Gigabyte
SilentiumPC Fera Pro HE1224
ASRock M3A770DE
OCZ ModXStream Pro 600W
Micron 256GB
Zalman Z9

W zasadzie na kompie gram tylko w WoWa i przeglądam internet. Komputer z WoWem już sobie nie radzi, a do przeglądania internetu zżera zdecydowanie za dużo prądu. Taktowanie musiałem ustawić na sztywno, ponieważ płyta główna szalała. Zastanawiam się nad zakupem AMD Ryzen 5 2400G. Z tego, co przeczytałem, to integra jest na poziomie GT 1030, więc jest trochę lepsza od mojej grafiki. Na czasie szczególnie mi nie zależy, bo z tym komputerem wytrzymałem już 7/8 lat, więc wytrzymam jeszcze trochę, ale z drugiej strony szkoda marnować pieniądze na tak duże zużycie prądu. Od komputera oczekuję jedynie w miarę stabilnych klatek w WoWie (mocniej zależy mi na stabilnych fps niż na samych wysokich klatkach). W nowe gry gram na konsoli, więc w zupełności wystarczy coś, przy czym WoW nie będzie jakoś mocno gubił klatek. Karty graficznej na razie nie chcę kupować, bo to strata pieniędzy. Nie zrozumcie mnie źle. Wiem, że za taką kasę nie poszaleję, zależy mi jedynie na w miarę płynnej grze, nawet przy 30-40 fps. Niski fps nie jest szczególnie uciążliwy, uciążliwe są freezy.

Zazwyczaj przy graniu w WoWa na drugim monitorze mam odpalony YT/Netflix/Kodi, więc dobrze by było, gdyby procesor radził sobie z dwoma rzeczami jednocześnie. Nie wiem, jak to jest przy nowszych procesorach, ale przy moim straty na fps praktycznie nie było, za to częściej pojawiały się "freezy", spadki fps do 4-6 na kilka sekund.

Mogą być używane procesory, o ile ktoś na nie daje kilka miesięcy gwarancji - nie chcę sytuacji, w której procesor jest na wykończeniu i nic z tym nie mogę zrobić.

Jeśli chodzi o kasę, to jak zawsze - chciałbym wydać jak najmniej. Nie wiem, czy ten Ryzen nadaje się do kręcenia, jeśli nie, to wystarczy mi jakaś budżetowa płyta główna.

#2 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12019
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 13 Luty 2018 - 17:41

PIIx4 965 ci WoWa niepociągnie? toż to dinozaur z 2004r, nawet jak coś tam mieszają przy nowych dodatkach to masz opcje do wyłączenia :lol2: ja w to niedawno grałem u siostry na 2 jajowym athlonie i integrze w 1024x768 medium :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   Frex 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: So, 05 Lis 11

Napisany 13 Luty 2018 - 17:48

Dinozaur, który bez przerwy jest ulepszany graficznie. Fakt, jeśli pójdę do starych krain (z 2007-2008) to często mam ponad 100 FPS i praktycznie żadnych dropów. Jednak w tych, z najnowszego dodatku ledwo przekraczam 30 i do tego są okropne freezy. Raidy są praktycznie niegrywalne. Niesamowite dropy fps i 15-20 fps. To wszystko na minimalnych ustawieniach.

#4 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12019
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 13 Luty 2018 - 17:49

a pewny jesteś że to procesor? zarzuć monitoring z msi ab i weź zaznacz użycie cpu i gpu
ja gram w aiona z 2008 roku i potrafi kuleć na kręconym i5 2500k, a w zalecanych ma jakis 2 rdzeniowy szajs :E

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 13 Luty 2018 - 17:50


#5 Użytkownik jest niedostępny   Frex 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: So, 05 Lis 11

Napisany 13 Luty 2018 - 17:59

Aktualnie nie mam aktywnego prepaida. Możliwe, że to coś innego, ale procka i tak chcę wymienić, bo aktualny pobiera zdecydowanie za dużo prądu.
Mogę jedynie zalogować się na postać z niskim levlem i stanąć w mieście. Co prawda kraina będzie z 2010 roku, ale ludzi będzie pełno. Może to da przynajmniej szczątkowy obraz sytuacji.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Frex 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: So, 05 Lis 11

Napisany 13 Luty 2018 - 19:10

Zobacz postkochan4, o 13 Luty 2018 - 17:49, napisał(a):

a pewny jesteś że to procesor? zarzuć monitoring z msi ab i weź zaznacz użycie cpu i gpu
ja gram w aiona z 2008 roku i potrafi kuleć na kręconym i5 2500k, a w zalecanych ma jakis 2 rdzeniowy szajs :E



Dodaj obrazek
Jakoś nie mogę ustawić liczby fps. Wartość waha się między 14 a 16 fps. Zużycie GPU niezależnie czy stoję w miejscu, czy biegam, jest na poziomie 20-30%. CPU ma wynik ok. 40-50%, gdy stoję w miejscu, gdy biegam, skacze na sekundę do 70-80% i po chwili stabilizuje na wartości ok. 50%.
Jednak to jest główne miasto - grafika z 2010 z lekkimi poprawkami, jednak jest to masa osób. Liczba klatek na sekundę jest niska, ale biegając, kilka minut po mieście nie miałem żadnych dropów/freezów. W najnowszych krainach mam je co kilka minut, a liczba klatek jest większa o max. 10, zazwyczaj i tak bliżej 20 niż 30. Na najnowszym raidzie mam dosłownie pokaz slajdów, jednak nie mogę tego pokazać, bo aktualnie nie mam prepaida.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Mikrowirus 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2718
  • Dołączył: Cz, 29 Kwi 10

Napisany 13 Luty 2018 - 19:14

Stawiam na małą ilość VRAM twojej grafiki. 1GB to naprawdę niewiele. 900MB to prawie całość co ma. :hmm:

Masz możliwość przetestowania innego GPU z większą ilością VRAM'u?

I jeszcze jedno. Ile masz RAM'u?

Ten post był edytowany przez Mikrowirus dnia: 13 Luty 2018 - 19:15


#8 Użytkownik jest niedostępny   Frex 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: So, 05 Lis 11

Napisany 13 Luty 2018 - 19:32

Niestety, chyba już nie mam od kogo pożyczyć lepszej grafiki. Wszyscy znajomi przesiedli się na niedzielne granie/oglądanie na kanapie. RAMu mam 2x4 GB 1600 MHz od Elixir.
W sumie tak jak zacząłem czytać, to może faktycznie chodzi o VRAM. Tylko czy zakup GT 1030 by sporo polepszył sytuacje?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Mikrowirus 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2718
  • Dołączył: Cz, 29 Kwi 10

Napisany 13 Luty 2018 - 20:37

Niech się jeszcze ktoś wypowie na ten temat. Ja tylko stawiam, a nie jestem pewny. To drobna, acz znacząca różnica.

Testy pokazują różnicę w wydajności.

#10 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12019
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 14 Luty 2018 - 09:00

ja już konta nie mam (sprzedałem) ale kumpel gra, ma i5 4460 i gtx 960 4gb mogę sie go zapytać ile ma fps w jakiej konkretnej lokacji?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Frex 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: So, 05 Lis 11

Napisany 14 Luty 2018 - 09:37

W zasadzie obojętne. Byle to była któraś z Legionu. Najlepiej nowy Dalaran i jeśli się uda, to jak to wygląda sytuacja w nowym raidzie. W zasadzie sama ilość FPS nie jest tak istotna, bardziej ciekawi mnie, czy ma dropy/freezy.
Wczoraj przeglądałem Allegro i możliwe, że kupię właśnie używany procesor. i5 4440 z płytą główną i RAMem kosztuje ok. 700 zł. Do tego dołożyć np. GTX 960 też za podobne pieniądze i myślę, że powinno być spoko.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Zodiac 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 95
  • Dołączył: So, 07 Gru 02

Napisany 14 Luty 2018 - 09:43

W nowym dodatku ma zostać dodana obsługa DX12 - znając Blizzarda, zrobią to dobrze. Jeśli przyrosty będą tak widoczne, jak np. z użycia Metal na OSX (nawet na pierwszym lepszym macu Air gra się świetnie z tym API i można detale podnieść, a sprzęt nie gotuje się jak na poprzednich), to raczej zyskasz na wydajności.

Inwestować polecam w coś z mocnym wątkiem, bo to ciągle on jest najważniejszy w WoW. Może się to zmieni w DX12, ale wątpie, aby zmiana była znacząca. Co to będzie, to może koledzy podpowiedzą, ja nie siedzę w temacie.

Też zastanawiam się, co zmienią dla high endu i czy będę zmieniał 1080 Ti, które używam tylko do grania w WoW, na coś nowszego, tak więc rozumiem kolege :D

#13 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8808
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Luty 2018 - 09:51

Zacznij od GPU. I tak masz tak starego kapcia, że jego testów nawet już nie da się znaleźć. Nowe radki/ati kuleją w wowie. Twój pewnie masakre tam robi. GTX460 1GB bardzo słabo sobie w nowszym wowie (Legion), a mimo to wypadał znacznie lepiej kiedyś. Lepiej niż Twój radek..

Teraz jest dodatek BfA więc pewnie jeszcze w dół poleciałeś.. tylko w dół z 30FPS to ile zostaje.. Pewnie tyle co piszesz?

Stary wow nie ma nic wspolnego chyba z nowym :)
https://www.youtube....h?v=j8tAa-MsNjY


Teraz jeszcze tak, GT1030 jest trochę słabszy od gtx750TI. 750ti jest troche słabszy od gtx660. W testach gtx660 ma po 40fps.

Ja polecam szarpnąć się na gtx550 za 500-550zl.
Jako minimum oczywiście. Jeszcze lepiej brać z zapasem vram 4gb GTX1050TI
Jeśli GPU okaże się za mało, to wówczas kupisz sobie przykładowo i7-2600 za 400pln + płytę za 70-200pln? I nie ma bata, żeby wow nie śmigał kilka kolejnych lat:)


http://www.pcgamesha...hmarks-1204205/


http://www.tomshardw...rce-gt-1030-2gb,5110-8.html

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 14 Luty 2018 - 09:53


#14 Użytkownik jest niedostępny   Frex 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: So, 05 Lis 11

Napisany 14 Luty 2018 - 11:51

Zobacz postMinciu, o 14 Luty 2018 - 09:51, napisał(a):


Teraz jeszcze tak, GT1030 jest trochę słabszy od gtx750TI. 750ti jest troche słabszy od gtx660. W testach gtx660 ma po 40fps.

Ja polecam szarpnąć się na gtx550 za 500-550zl.
Jako minimum oczywiście. Jeszcze lepiej brać z zapasem vram 4gb GTX1050TI
Jeśli GPU okaże się za mało, to wówczas kupisz sobie przykładowo i7-2600 za 400pln + płytę za 70-200pln? I nie ma bata, żeby wow nie śmigał kilka kolejnych lat:)


http://www.pcgamesha...hmarks-1204205/


http://www.tomshardw...rce-gt-1030-2gb,5110-8.html


Jeszcze w poprzednim dodatku (Warlords of Draenor) mogłem spokojnie grać. Klatki czasami spadały poniżej 30, dropy też się zdarzały, ale zazwyczaj miałem tych klatek 40-50. Na raidach już nie było tak super, ale nadal bez problemu można było grać i to wszystko na średnich ustawieniach. Teraz w Legionie, w normalnych strefach jest gorzej, niż na raidzie w poprzednim dodatku. Z raidów praktycznie zrezygnowałem, bo nie da się grać.
Tak jak wspomniałem wcześniej, aktualnie chcę kupić procesor, by zejść trochę z zużycia prądu. Grafika może nawet chwilę zaczekać, bo aktualnie nie gram w WoWa.

W tej chwili mam taki plan, by na procesor, płytę główną i RAM mogę przeznaczyć do 1500 zł. Za kilka miesięcy myślę, że będę w stanie kupić kartę graficzną za kolejne 1500 zł. Wolę tych kwot nie przekraczać, bo po prostu szkoda mi kasy na samego WoWa. Przyzwyczaiłem się do grania na niskich detalach, jakoś szczególnie nie zwracam uwagi na grafikę. Zależy mi jedynie na płynności.
Z tego, co widzę, to karty graficzne raczej nie tracą na cenie, nawet te stare. W takim wypadku może kupić jakąś używaną grafikę na tyle mocną, by wystarczyła do czasu spadku cen kart graficznych?

Wstępnie myślę o takim zestawie:
http://allegro.pl/pl...14.html#thumb/5
http://allegro.pl/ms...7184140460.html

Chyba że to, co proponujesz, jest lepszym wyborem? Ewentualnie może coś jeszcze się opłaca bardziej niż opcja, którą ja, czy ty podałeś?

#15 Użytkownik jest niedostępny   wingedhusar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2485
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 16

Napisany 14 Luty 2018 - 11:55

Jesli na procek ram i mobo masz 1500 to po co pchasz sie w te stare kapcie, za ta kwote mozesz miec chocby ryzena 1600 lub też i3 8100

#16 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12019
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 14 Luty 2018 - 11:56

Frex przeanalizowałem jeszcze raz ten twój wykres z monitoringu - cep w sumie ci sie nudzi, karta nie dobija do 1024mb ( a powinna , jak pamięć robi różnice), zrób jeszcze coś takiego , że weź wszystko na low ustaw i zobacz jak wtedy sie będzie zachowywać

#17 Użytkownik jest niedostępny   Frex 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: So, 05 Lis 11

Napisany 14 Luty 2018 - 13:14

Zobacz postwingedhusar, o 14 Luty 2018 - 11:55, napisał(a):

Jesli na procek ram i mobo masz 1500 to po co pchasz sie w te stare kapcie, za ta kwote mozesz miec chocby ryzena 1600 lub też i3 8100


Głównie po to, by na siłę nie wydawać całej kasy. Procesory chyba aż tak szybko się nie psują? Jeśli i3 8100, czy nawet Ryzen 5 1600 są lepszym wyborem, to nie ma problemu, mogę kupić. Jeśli jednak mam wydawać 1500 zł, zamiast 700 na cały zestaw i zyskać na tym może 10 fps, to nie wiem, czy jest sens. Ważne, by WoW płynnie chodził.

Zobacz postkochan4, o 14 Luty 2018 - 11:56, napisał(a):

Frex przeanalizowałem jeszcze raz ten twój wykres z monitoringu - cep w sumie ci sie nudzi, karta nie dobija do 1024mb ( a powinna , jak pamięć robi różnice), zrób jeszcze coś takiego , że weź wszystko na low ustaw i zobacz jak wtedy sie będzie zachowywać


Dodaj obrazek
Te same ustawienia co wczoraj, tylko dużo mniej ludzi. W fpsach widać poprawę, z 15-16 zrobiło się 25-28 fps.

Dodaj obrazek
Tutaj najniższe ustawienia. Na wszelki wypadek zrestartowałem grę, by wszystko się dobrze wczytało.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8808
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Luty 2018 - 13:38

W takim razie 6850 ma TDP 127wat, gtx 960 ma TDP 120Wat, 1050TI ma TDP 75wat. Wydajnościowo GTX1050TI = GTX960. ALe zużywa prawie 2 razy mniej prądu.

Chcesz oszczędzić na prądzie? Zacznij od GPU. Tak czy siak będziesz musiał zmienić kartę aby było komfortowo. 1050TI ma zapas ramu to pociągnie pewnie dłużej niż 1050. Ale nawet na 1050 powinno być całkiem przyzwoicie jeszcze dość długo.



Procesor + Płyta + Ram zostaw sobie na później. Wymień sobie wpierw to co jest najsłabsze.

AMD Phenom X4 965BE 4.0 GHz + 2x4GB DDR3 1600Mhz to nie jest najsłabsza część Twojego komputera. To są ciągle 4 rdzenie i całkiem przyzwoity ram jak na WOWa :)

#19 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12019
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 14 Luty 2018 - 14:08

jw , najpierw wymień grafę ;)

#20 Użytkownik jest niedostępny   Torricelli 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Pn, 12 Gru 16

Napisany 14 Luty 2018 - 14:15

Cytuj

Ja polecam szarpnąć się na gtx550 za 500-550zl


Dostałem ok. 10 2016 r. Geforca 570 GTX nie chciał działać na mojej płycie głównej (był błąd sterownika). Cała seria 4xx i 5xx jest jakaś problematyczna - jeśli już używane to radze te modele pomijać i zacząć myśleć od Geforca 6xx (jeśli ktoś nie ma wyjścia).

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych