Forum PCLab.pl: Problem z trzaskami - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z trzaskami

#1 Użytkownik jest niedostępny   eugieniusz32 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 12 Luty 2018 - 18:00

Witam.

Zwracam się do was z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Otóż ostatnio kupiłem DAC S.M.S.L M2 I zauważyłem, że gdy podpięte do niego są obojętnie jakie słuchawki (mam ich cztery) to słychać jakby przebicia, trzaski. Wcześniej na integrze nie słyszałem aż tak głośnych dźwięków, natomiast po sprawdzeniu słuchawek na samej integrze (po wcześniejszym korzystaniu z SMSL) wydaje mi się, że być może również one występują, ale w stopniu marginalnym.

DAC podłączony był również do telefonu oraz laptopa i tam nie usłyszałem żadnych głośnych trzasków, pisków etc.

Dodam, że wzmacniacz jest nowy oraz wysłałem go niedawno do serwisu, gdzie stwierdzili korzystając z kilku par słuchawek oraz różnych sprzętów całkowitą poprawność działania.

Jeśli jest to potrzebne poniżej zamieszczam specyfikację komputera, na którym mam problem

Windows 10 64 bit
Zasilacz Thermaltake Smart SE 530W
Dysk Seagate 1TB 3,5" SATAIII
Pamięć Kingston HyperX FURY 8GB DDR4
Procesor Intel Core i5-6500
Płyta główna MSI B150M PRO-VDH

Jeśli potrzebujecie dodatkowych informacji, proszę zamieścić w odpowiedzi.

Ten post był edytowany przez eugieniusz32 dnia: 12 Luty 2018 - 18:01


#2 Użytkownik jest niedostępny   redial86 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 255
  • Dołączył: So, 02 Lut 08

Napisany 14 Luty 2018 - 22:33

Hmm, też mam problem z dziwnymi dźwiękami w słuchawkach, "falowaniem" muzyki. Na integrze tego nie było.
Dodam, że mam taki sam zestaw, tylko zasilacz inny i AIM SC808

#3 Użytkownik jest niedostępny   eugieniusz32 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 17 Luty 2018 - 19:12

Czy ktoś jest w stanie pomóc?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Anrakin 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: So, 11 Lut 12

Napisany 17 Luty 2018 - 19:22

Miałem podobny problem na nowych słuchawkach Astro Gaming A40 z amplitunerem mixamp. Rozwiązanie w moim przypadku okazało się banalne - zmiana formatu dźwięku w ustawieniach karty dźwiękowej. Ustawione miałem na 24 bity, 192000 HZ (były trzaski i dziwne dźwięki falownia, strzelania w słuchawkach) - po zmianie na 24 bity , 48000 HZ problem zniknął. Generalnie słuchawki mają zakres HZ jaki maksymalnie obsługują i od tego bym zaczął sprawdzanie. Może u Was będzie podobna sytuacja. Pozdrawiam serdecznie.

#5 Gość_RMS_84_*

  • Grupa: Goście

Napisany 18 Luty 2018 - 11:31

Może masz współdzielone irq ? i to powoduje trzaski ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   eugieniusz32 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 18 Luty 2018 - 12:18

Próbowałem zrobić to co napisał Anrakin, niestety nie zmieniło to nic.

RMS_84 Mógłbyś mi objaśnić o co chodzi z tym współdzielonym irq? Nie mam bladego pojecia o tym :)

#7 Gość_RMS_84_*

  • Grupa: Goście

Napisany 19 Luty 2018 - 18:39

Zobacz posteugieniusz32, o 18 Luty 2018 - 12:18, napisał(a):

Próbowałem zrobić to co napisał Anrakin, niestety nie zmieniło to nic.

RMS_84 Mógłbyś mi objaśnić o co chodzi z tym współdzielonym irq? Nie mam bladego pojecia o tym :)


Chodzi o to że każde urządzenie ma przydzielone przerwanie IRQ i jak jakiś dwa urządzenia używają tego samego przerwania to mogą występować problemy sprzętowe, niestabilność, trzaski, niedziałanie. Najlepiej spróbuj włączyć tryb MSI. Tryb MSI to lepsza alternatywa dla IRQ, lepsza czyli szybszy dostęp do urządzenia niż w konwencjonalny sposób czyli IRQ. Minus że nie każde urządzenie chce działać w trybie MSI. U mnie na liście zaznaczyłem wszystkie urządzenia (Grafikę, SB Z, kontrolery SSD/HDD/USB, kartę sieciową, Chipset itp...) i jak na razie nie mam problemów.

Inny problem to że trzaski możesz mieć przez zbyt wysokie Latency.

Sprawdź w DPC Latency lub w Latency Mon.

#8 Użytkownik jest niedostępny   eugieniusz32 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 19 Luty 2018 - 21:54

Monitorowałem komputer tym Latency Mon i wskazuje na brak jakichkolwiek zakłóceń.

Co do tego pierwszego mógłbyś wysłać mi link albo po krótce objaśnić jak to zrobić, bo nie mam zielonego pojęcia :D

#9 Użytkownik jest niedostępny   plopki 

  • Tinky Winky
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1754
  • Dołączył: Wed, 21 Sty 04

Napisany 20 Luty 2018 - 23:21

Podepnij do innego USB, najlepiej takiego z tyłu płyty. Trzaski często biorą się z niewydolności przepustowości i opóźnień USB, a te z kolei z powodu HUBów, przedłużek itp.

#10 Użytkownik jest niedostępny   eugieniusz32 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 21 Luty 2018 - 15:15

Niestety, po zmianie usb nadal to samo :(. Próbuję to zrobić i na USB 2.0, i na USB 3.0, ale różnicy nie ma.

#11 Użytkownik jest niedostępny   eugieniusz32 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 22 Luty 2018 - 16:45

Czy ktokolwiek mógł wyjaśnić jak zmienić na tryb MSI? :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   eugieniusz32 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 24 Luty 2018 - 16:37

Dobrze, udało mi się zmienić tryb działania Realteka z IRQ na MSI, niestety problem dalej wystepuje :(

Tutaj link do screena z menadżera urządzeń: https://zapodaj.net/...90105d.png.html

#13 Gość_RMS_84_*

  • Grupa: Goście

Napisany 24 Luty 2018 - 16:53

A jak z Latency ? jaką masz instalacje prądową stara jest ? jakieś urządzenie w gniazdku nie powoduje ci zakłóceń ? np: mikser lub lampki ?

#14 Użytkownik jest niedostępny   eugieniusz32 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 24 Luty 2018 - 17:49

Instalacja prądowa jest w porządku, dosyć niedawno była wymiana okablowania w gniazdku przy stanowisku z kompem, uziemienie jest sprawne, przedłużacz też jest ok. Do samego przedłużacza gdzie mam wpięty kabel od zasilania komputera mam też wpięty kabel od zasilania monitora, router, modem i telefon stacjonarny. Dodam jeśli to przydatne też, że modem,router i telefon stacjonarny są w bardzo bliskiej odległości od samego komputera, na tym samym biurku.

Tutaj wrzucam screena z latency (dosyć krótko, ale wcześniej robiłem dłużej i również nie było nic niepokojącego): https://zapodaj.net/...699c50.png.html

#15 Gość_RMS_84_*

  • Grupa: Goście

Napisany 25 Luty 2018 - 12:59

No to sam nie wiem jak ci pomóc. A co do latency to rewelacji nie masz bo 96us a powinno być 20/30us

#16 Użytkownik jest niedostępny   plopki 

  • Tinky Winky
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1754
  • Dołączył: Wed, 21 Sty 04

Napisany 25 Luty 2018 - 17:17

Jeśli w odtwarzaczu masz ustawiany bufor, to go zwiększ.
Inna opcja do sprawdzenia to zmienić na 16-bit, 44kHz - mniej danych do przesłania, to mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia zakłóceń/trzasków.

#17 Użytkownik jest niedostępny   eugieniusz32 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 25 Luty 2018 - 20:05

Jestem w stanie tylko ustawić na 24-bit.

Tutaj screen z ustawień: https://zapodaj.net/...8fd642.png.html

#18 Użytkownik jest niedostępny   eugieniusz32 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 27 Luty 2018 - 15:26

Jakieś sugestie? :)

#19 Użytkownik jest niedostępny   plopki 

  • Tinky Winky
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1754
  • Dołączył: Wed, 21 Sty 04

Napisany 28 Luty 2018 - 18:34

Ustaw najmniej ile możesz.

#20 Użytkownik jest niedostępny   eugieniusz32 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 28 Luty 2018 - 19:17

Właśnie mam najmniej ile pokazuje mi w ustawieniach i nic :(.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych