Forum PCLab.pl: Pomoc Intel i7, GTX 1060 3GB - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Pomoc Intel i7, GTX 1060 3GB Problem z wydajnością komputera Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Tedzix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 12 Luty 2018 - 22:09

Witam,
Na forum jestem nowy więc jeżeli popełnię jakieś błędy to na bieżąco będę je poprawiał ;)
Tak jak w temacie potrzebuję pomocy odnośnie wydajności mojego komputera. Z problemem walczę od 4 miesięcy i skutki są marne, a w sieci brak podobnych tematów do mojego problemu.
Komputer podczas gier, a dokładnie filmiku w grze zacina się lub klatkuje gdy film ma przejść do gry. Testowałem to na kilku grach i ogólnie jest problem z filmikami.
Podejrzewałem, że Ryzen 5 1600 nie dogaduje się z pamięciami RAM zmieniłem Corsair 2400 na G.Skill 3000 i nadal występował problem. (Zegary ustawiane według specyfikacji producenta jak i inne szybsze nie dawały zadowalającego efektu)
Zmieniłem więc płytę główną i procesor. Intel i7 8700K oraz płytę Gigabyte gameing K3. Niestety nadal występuje ten problem. Sterowniki aktualizowałem, próbowałem różnych ustawień biosu z marnym skutkiem. Czy ktos z Was miał może podobny przypadek?

Specyfikacja PC:
Płyta główna: Gigabyte Z370 AORUS Gaming K3
Procesor: Intel Core i7-8700K, 3.70GHz, 12MB
RAM:G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x4GB, 3000MHz, CL15 (F4-3000C15D-8GVRB)
Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce OC 3GB GDDR5 (192 Bit)
Zasilacz: be quiet! SYSTEM POWER 8 600W
Chłodzenie: SilentiumPC Grandis 2 XE1436

Proszę o pomoc i z góry dziękuę ;)

#2 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3382
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 12 Luty 2018 - 23:16

pobierz jakaś paczkę kodeków np K-Lite Codec Pack Update13.8.1, zrestartuj kompa i sprawdź. Niby wyglada to na problem programowy a nie sprzętowy.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Tedzix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 12 Luty 2018 - 23:33

Dzięki za odpowiedź, dodam jeszcze, ze jak testowałem 3DMarkiem po jakimś czasie spadały fpsy w dół strasznie do około 10, a po poruszeniu myszka wracały na około 60. Zaraz sprawdzę jak z paczką kodeków .

Zobacz postxtn, o 12 Luty 2018 - 23:16, napisał(a):

pobierz jakaś paczkę kodeków np K-Lite Codec Pack Update13.8.1, zrestartuj kompa i sprawdź. Niby wyglada to na problem programowy a nie sprzętowy.

Wyrzuca błąd,że nie mam zainstalowanych w ogóle więc może faktycznie to jest przyczyną. Instaluję paczkę Basic, wgram update i zobaczymy co będzie.

Ten post był edytowany przez Tedzix dnia: 12 Luty 2018 - 23:28


#4 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 612
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 12 Luty 2018 - 23:39

Wątpie żeby to była wina kodeków ja ich nie mam wcale i wszystko działa jak należy. Napisz dokładnie przy jakiej grze się to dzieje ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Tedzix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 12 Luty 2018 - 23:46

Zobacz postzlotnik, o 12 Luty 2018 - 23:39, napisał(a):

Wątpie żeby to była wina kodeków ja ich nie mam wcale i wszystko działa jak należy. Napisz dokładnie przy jakiej grze się to dzieje ?

Zauważyłem to przy GTA V, Forza Horizon 3, Just Cause 3.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Tedzix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 13 Luty 2018 - 00:05

Niestety po zainstalowaniu paczki kodeków nadal to samo...

#7 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5957
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 13 Luty 2018 - 09:31

Jaki system, jaki monitor?

v-synciem się bawiłeś? Jeżeli nie, to się pobaw

#8 Użytkownik jest niedostępny   Tedzix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 13 Luty 2018 - 09:38

Windows 10 64 bit. Bezpośrednio w grach czy w ustawieniach grafiki ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5957
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 13 Luty 2018 - 09:40

Sprawdź najpierw w samych grach, jak nie pójdzie to w ustawieniach GPU

#10 Użytkownik jest niedostępny   Tedzix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 13 Luty 2018 - 09:41

Zobacz postCaps, o 13 Luty 2018 - 09:40, napisał(a):

Sprawdź najpierw w samych grach, jak nie pójdzie to w ustawieniach GPU

Dzięki wielkie, teraz jestem w pracy po 16 dam znać co i jak czy coś pomogło. Zastanawiam się też , czy może nie zainstalowałem systemu z jakiegoś walnietego ISO

Ten post był edytowany przez Tedzix dnia: 13 Luty 2018 - 09:42


#11 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5957
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 13 Luty 2018 - 09:46

Mi to wygląda na vsync, włącz i zobacz. Jaki masz monitor, jakie odświeżanie? DirectX świeży?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Tedzix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 13 Luty 2018 - 10:03

Zobacz postCaps, o 13 Luty 2018 - 09:46, napisał(a):

Mi to wygląda na vsync, włącz i zobacz. Jaki masz monitor, jakie odświeżanie? DirectX świeży?

Monitor Samsung 22" LED SD300. DirectX aktualny. Jak tylko wrócę to sprawdzę . Wykończy mnie to

#13 Użytkownik jest niedostępny   Tedzix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 13 Luty 2018 - 20:42

Zobacz postCaps, o 13 Luty 2018 - 09:46, napisał(a):

Mi to wygląda na vsync, włącz i zobacz. Jaki masz monitor, jakie odświeżanie? DirectX świeży?
nadal jest to samo. Wyłączyłem w sterowniku NVIDIA włączyłem w grze żadnego efektu tak samo na odwrót

#14 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5957
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 14 Luty 2018 - 09:24

Włącz w sterowniku i włącz w grze i wtedy zobacz.
Jakie masz ustawione odświeżanie dla monitora?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Tedzix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 14 Luty 2018 - 09:56

60 Hz mam ustawione.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Tedzix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 18

Napisany 14 Luty 2018 - 22:45

Dziękuję wszystkim za pomoc. Problem rozwiązany. Nie wiem jakim cudem miałem walnięta kopię systemu na pendrive po wgraniu innego obrazu jest już ok.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5957
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 15 Luty 2018 - 09:51

Dobra Twoja.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych