Forum PCLab.pl: Wygrzebanie problemu z kompem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wygrzebanie problemu z kompem Komputer sie restartuje Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   LonDek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Wed, 29 Lis 17

Napisany 17 Luty 2018 - 16:43

Witam ,jestem użytkownikiem komputera HP rp5800, dołożyłem niedawno do niego GTX 1050 od zotaca (Wiem szalony pomysł) i jest taki problem ,że gry gram (Żeby nie było gram w oryginalne gry, nie cracki) to nwm jak wiele się dzieje, mam rozdzielczość FullHD 60Fps oraz ustawienia ultra, to wtedy komputer sie wylącza (W momencie lagu gdy sie wylacza moze pomoc tylko Ctrl + Alt + Delete) i oczywiscie wlacza sie od nowa. Nie byłoby takiego dużego problemu gdyby nie to, że sterowniki karty sie nie wlaczaja choć są zainstalowane (właczaja sie te podstawowe jak sie ma nowa karte graf.) no i taki problem.
Wiem, prosze nie pisac odpowiedzi typu "Ciulu! HP jest do worda a nie grania" albo "TY CIULU! HP nie ma nawet UEFI".
Dla dociekliwych: tak ten HP posiada system UEFI

Rzeczy zwiazane z elektronika: https://support.hp.c.../c02833607#AbT1
Rzeczy zwiazane z PCI-express i innym hardware: https://support.hp.c.../c02833612#AbT1
QuickSpecs ogolny: https://jp.ext.hp.co..._quickspecs.pdf

TAGI aby ten post mogl pomoc innym:
HP, GTX, 1050, KARTA GRAFICZNA, RESTARTY, WINDOWS 10, HP rp5800, ZASILACZ, ZASILANIE, PROBLEM, NAPIECIA

#2 Użytkownik jest niedostępny   bori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 269
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 16

Napisany 17 Luty 2018 - 16:48

Jak dla mnie zasilacz nie wyrabia ..........

#3 Użytkownik jest niedostępny   LonDek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Wed, 29 Lis 17

Napisany 17 Luty 2018 - 16:52

O i taka informacja:
Zasilacz nie musi byc zby slaby. Na linii 12V ma 16A wiec chyba sporo calkiem

#4 Użytkownik jest niedostępny   andrzej33113 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 903
  • Dołączył: Pn, 15 Gru 14

Napisany 17 Luty 2018 - 17:08

16A sporo? Hahaahaahah

#5 Użytkownik jest niedostępny   LonDek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Wed, 29 Lis 17

Napisany 17 Luty 2018 - 17:08

Zobacz postandrzej33113, o 17 Luty 2018 - 17:08, napisał(a):

16A sporo? Hahaahaahah

nie znam sie

#6 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13645
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 17 Luty 2018 - 17:17

Zasilacz jest zbyt słaby, albo płyta nie jest w 100% kompatybilna z płytą główną.

#7 Użytkownik jest niedostępny   LonDek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Wed, 29 Lis 17

Napisany 17 Luty 2018 - 17:23

Zobacz postagent_x007, o 17 Luty 2018 - 17:17, napisał(a):

Zasilacz jest zbyt słaby, albo płyta nie jest w 100% kompatybilna z płytą główną.

Nie zrozumialem zbyt dobrze tego "albo płyta nie jest w 100% kompatybilna z płytą główną." jaka plyta?

#8 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13645
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 17 Luty 2018 - 17:24

Źle napisałem ("płyta"). Chodziło mi o kartę graficzną.
Jest jeszcze opcja, że po prostu coś się przegrzewa (zasilania, grafika, chipset).
W taki wypadku nie wyjdzie to na czujniku, ponieważ OEMy nie mają takowych w tych miejscach.
Spróbuj obniżyć taktowania + napięcie GPU tego GTX'a 1050 jak najbardziej się da.

#9 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Troll Master Race 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12777
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 17 Luty 2018 - 17:25

192W na linii +12v, marnie to widzę.

#10 Użytkownik jest niedostępny   LonDek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Wed, 29 Lis 17

Napisany 17 Luty 2018 - 17:31

Informacje z tabliczki zasilacza:
+ 12V main 16A -|__total 240W max
+ 12V CPU 16A -|
- 12V 0,15A
+ 12V sb 1,30A

Zobacz postagent_x007, o 17 Luty 2018 - 17:24, napisał(a):

Źle napisałem ("płyta"). Chodziło mi o kartę graficzną.
Jest jeszcze opcja, że po prostu coś się przegrzewa (zasilania, grafika, chipset).
W taki wypadku nie wyjdzie to na czujniku, ponieważ OEMy nie mają takowych w tych miejscach.
Spróbuj obniżyć taktowania + napięcie GPU tego GTX'a 1050 jak najbardziej się da.

Posiadam MSI Afterburner, może się nada. Kieruj ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#11 Użytkownik jest niedostępny   LonDek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Wed, 29 Lis 17

Napisany 17 Luty 2018 - 17:46

Ktos pomoze?

#12 Użytkownik jest niedostępny   grzela300 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 190
  • Dołączył: Pn, 14 Gru 09

Napisany 17 Luty 2018 - 18:46

Masz za słaby zasilacz po prostu w tym gotowcu. Jak nie można tam zamontować w tej obudowie standardowego zasilacza, to niestety.....

#13 Użytkownik jest niedostępny   lamka 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 978
  • Dołączył: Nd, 16 Gru 12

Napisany 17 Luty 2018 - 18:55

gtx 1050 bierze tyle wat co nic
zasilacz spokojnie wystarczy
pytanie czy coś ci się nie przegrzewa np.proc :hmm:

#14 Użytkownik jest niedostępny   LonDek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Wed, 29 Lis 17

Napisany 17 Luty 2018 - 20:06

Nie, nic sie nie przegrzewa.
Karta sama w sobie jest jakas chlodna po 1h grania 100% 65 stopni celciusza o.O

Ten post był edytowany przez LonDek dnia: 17 Luty 2018 - 20:07


#15 Użytkownik jest niedostępny   grzela300 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 190
  • Dołączył: Pn, 14 Gru 09

Napisany 17 Luty 2018 - 20:29

Jaka to wersja GTX 1050 z dodatkowym zasilaniem czy tylko zasilana z płyty?

#16 Użytkownik jest niedostępny   LonDek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Wed, 29 Lis 17

Napisany 17 Luty 2018 - 22:37

Zobacz postgrzela300, o 17 Luty 2018 - 20:29, napisał(a):

Jaka to wersja GTX 1050 z dodatkowym zasilaniem czy tylko zasilana z płyty?

Zwykla, zasilana portem PCI Express x16

#17 Użytkownik jest niedostępny   Pan Ciastovy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 375
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 13

Napisany 17 Luty 2018 - 22:55

do gtx'a 1050 i 1050ti minimum 300W lub zasilacz o dobrej linii 12V. Miałem taki sam problem co ty. Po włożeniu enlight 350W problem znikł.

#18 Użytkownik jest niedostępny   LonDek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Wed, 29 Lis 17

Napisany 18 Luty 2018 - 14:30

Zobacz postPan Ciastovy, o 17 Luty 2018 - 22:55, napisał(a):

do gtx'a 1050 i 1050ti minimum 300W lub zasilacz o dobrej linii 12V. Miałem taki sam problem co ty. Po włożeniu enlight 350W problem znikł.

hemm niestety do mego kompa nie wsadzisz nawet bequiet tfx :P

#19 Użytkownik jest niedostępny   optuj 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 389
  • Dołączył: Cz, 30 Wrz 10

Napisany 18 Luty 2018 - 14:49

Ale sprawdzić czy napewno winny jest zasilacz chyba możesz, podpinając inny zasilacz bez montowania go w środku.

#20 Użytkownik jest niedostępny   LonDek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Wed, 29 Lis 17

Napisany 18 Luty 2018 - 15:24

Zobacz postoptuj, o 18 Luty 2018 - 14:49, napisał(a):

Ale sprawdzić czy napewno winny jest zasilacz chyba możesz, podpinając inny zasilacz bez montowania go w środku.

Nie posiadam lepszego zasilacza (no chyba ze zasilacz od Della Optiplex 755 jest lepszy). Wiesz po co cos innego kupowac skoro nawet zamontowac nie mozesz :P

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych