Forum PCLab.pl: ASUS PRIME B350-PLUS zmiana napięcia - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ASUS PRIME B350-PLUS zmiana napięcia Zmiana napięcia offset - napięcie nie spada w spoczynku

#1 Użytkownik jest niedostępny   zarart 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Pt, 16 Sty 09

Napisany 18 Luty 2018 - 11:39

Próbowałem podkręcić Ryzen 1500x do 3.8GHz na stockowym napięciu ale niestety się nie udało, zmiana napięcia w zakładce offset o 0.06250 pomogła, jednak zauważyłem, że teraz napięcie w okolicach 1.3v utrzymuje się ciągle i nie spada nawet gdy system jest w stanie idle.

Miał ktoś może podobny problem z tą płytą? Wiecie może jak ustawić żeby napięcie spadało gdy system jest w spoczynku?

Wskaźnik VID spada do 0.887v czyli wygląda jakby płyta "pytała" o niższe napięcie ale dostawała to ustawione w offset.

Trochę by to było denerwujące jakby przy podkręcaniu dało się tylko ustawić stałe napięcie.

Ten post był edytowany przez zarart dnia: 18 Luty 2018 - 18:42


#2 Użytkownik jest niedostępny   Suchotnik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 31 Paź 17

Napisany 22 Luty 2018 - 08:49

Mam tą płytę na 1600. Ustawiłem niższy offset do 3.8 niż Ty. W idle jest ok 1.25, obciążenie 1.297v. Mimo, że widzisz takie napięcie na procu to na pulpicie jest minimalny pobór. W hwmonitor możesz zerknąć ile pobiera Ci watów przy i bez obciążenia. Jeżeli tam jest róznica tak jak na stocku, to problemu nie ma.

#3 Użytkownik jest niedostępny   kater 

  • navigare necesse est, vivere non necesse est
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8684
  • Dołączył: Cz, 07 Wrz 06

Napisany 22 Luty 2018 - 09:06

Mimo, że procek pozostaje na wyższym zegarze i napięciu to - dopóki nie ma faktycznego obciążenia - różnicy w poborze prądu w idle nie ma zauważalnej, ok 5W, może 7-8W po podkręceniu u mnie (1400 @ 3.8). Zamiast 65W w idle mam teraz 70-73W, oczywiście cały czas skacze.

#4 Użytkownik jest niedostępny   zarart 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Pt, 16 Sty 09

Napisany 23 Luty 2018 - 21:23

Zobacz postSuchotnik, o 22 Luty 2018 - 08:49, napisał(a):

Mam tą płytę na 1600. Ustawiłem niższy offset do 3.8 niż Ty. W idle jest ok 1.25, obciążenie 1.297v. Mimo, że widzisz takie napięcie na procu to na pulpicie jest minimalny pobór. W hwmonitor możesz zerknąć ile pobiera Ci watów przy i bez obciążenia. Jeżeli tam jest róznica tak jak na stocku, to problemu nie ma.



Zobacz postkater, o 22 Luty 2018 - 09:06, napisał(a):

Mimo, że procek pozostaje na wyższym zegarze i napięciu to - dopóki nie ma faktycznego obciążenia - różnicy w poborze prądu w idle nie ma zauważalnej, ok 5W, może 7-8W po podkręceniu u mnie (1400 @ 3.8). Zamiast 65W w idle mam teraz 70-73W, oczywiście cały czas skacze.


Dzięki za odpwiedzi. Faktycznie zauważyłem, że pobór prądu samego procesora praktycznie się nie zmienia idle bec OC vs idle z OC. Myślałem, że może mam coś źle w biosie ustawione, ale spoko, skoro to normalne to się nie przejmuję.

Tylko jeszcze jedna uwaga. To nie ustawienia offset powodują zablokowanie napięcia ale samo podkręcanie. Nawet gdy zostawię ustawienia voltage control na auto ale podkręcę procesor mnożnikiem napięcie przestaje spadać w idle.

Ten post był edytowany przez zarart dnia: 23 Luty 2018 - 21:46


#5 Użytkownik jest niedostępny   Suchotnik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 31 Paź 17

Napisany 24 Luty 2018 - 10:08

Dokładnie tak jest. Przy podkręceniu zegar się nie zbija w idle i trzyma napięcie. Spróbuj może zmniejszyć offset. Spadną Ci volty na procku, powinno być stabilnie.

#6 Użytkownik jest niedostępny   zarart 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Pt, 16 Sty 09

Napisany 24 Luty 2018 - 11:41

Zobacz postSuchotnik, o 24 Luty 2018 - 10:08, napisał(a):

Dokładnie tak jest. Przy podkręceniu zegar się nie zbija w idle i trzyma napięcie. Spróbuj może zmniejszyć offset. Spadną Ci volty na procku, powinno być stabilnie.


To znaczy nie do końca, bo zegar mi spada do 1500MHz tylko napięcie się nie zmienia.

Wygląda też, że mam dość oporną sztukę, przy 3.85GHz i 1.35V po około 10 minutach w OCCT zawiesza się (65C max), z tym że nie ruszałem LLC.

Ten post był edytowany przez zarart dnia: 24 Luty 2018 - 12:47


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych