Forum PCLab.pl: DAC/AMP do DT770 + Solo 7c ~500zł - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

DAC/AMP do DT770 + Solo 7c ~500zł Wymiana stx II na coś zewnętrznego

#1 Użytkownik jest niedostępny   Ariven 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 161
  • Dołączył: Cz, 19 Gru 13

Napisany 21 Luty 2018 - 21:35

Witam, chcę wymienić moją obecną kartę dźwiękową (Asus Essence STX II) na jakiegoś zewnętrznego dac/amp w cenie najlepiej do 500zł, raczej używka.
Szukam czegoś podobnej klasy do stx'a lub wyższej, obowiązkowo musi posiadać wejście na mikrofon (duży/mały jack) i wejście stereo na głośniki <solo 7c>. (no i oczywiście, że na słuchawki też...​​​​​​​ :lol2: )
To chyba tyle jeżeli chodzi o moje "wymagania", miło byłoby też, gdyby posiadał equalizer (nie lubię strasznie średnich tonów...) tak jak np. do obecnego asusa - jest apka (sterowniki) na Windows, w której mam equalizer, mogę zmieniać sobie jakość, efekty, głośność, przełączać pomiędzy słuchawkami i głośnikami itp.
Z góry dzięki! :P

#2 Użytkownik jest niedostępny   Aro1991 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6744
  • Dołączył: Nd, 22 Sty 12

Napisany 21 Luty 2018 - 22:39

Nie mialem okazji uzywac zewnętrznego daca który posiada EQ
Ciężko bedzie znaleźć coś pod takie wymagania.
Chcesz grania w stylu V?
Nie czujesz żeby słuchawki sypaly ostro wysokimi tonami?
Ja bym ci polecił raczej DAC plus AMP osobno
Z tego co wiem wzmacniacz od Majkela - moonlight v7 lub grający stylem V Forum 608.
Pod ten wzmacniacz dobrać neutralny DAC

#3 Użytkownik jest niedostępny   Ariven 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 161
  • Dołączył: Cz, 19 Gru 13

Napisany 21 Luty 2018 - 23:02

Okej, zmieniłem trochę kryteria poszuukiwania - szukam poprostu dac/amp, w którym będzie wejście na słuchawki i stereo (pod solo 7c), taki mały upgrade, lub zamiana na coś podobnej jakości do STX II, który z tego co wiem jest już topowy jeżeli chodzi o dźwięk z pc :lol2:
Szukam właśnie stylu V, mniej więcej tak jak mam aktualnie ustawiony. I zapomniałem dodać, mam wersję 80 ohm tych dt770 :cool:

poszukałem trochę i wyczaiłem Asus Essence STU, tylko używka jest lekko poza budżet - warty zainteresowania? Albo Music Fidelity v-dac / focusrite scarlett?

** Szukam DAC/AMP pod kątem słuchawek, głośniki to taka "dodatkowa" opcja :P **

Ten post był edytowany przez Ariven dnia: 22 Luty 2018 - 17:39


#4 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2751
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 22 Luty 2018 - 20:43

a czemu chcesz sprzedawać STX II? Nie pasują do DT770 Pro ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Ariven 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 161
  • Dołączył: Cz, 19 Gru 13

Napisany 22 Luty 2018 - 21:44

Przy prawie każdym graniu na STX wywala mi bluescreena, założyłem temat, ale odpowiedzi brak...
Sprzedaję znajomemu, który kompa używa do muzyki, internetu i grafiki więc nie będzie miał takich problemów.
Sterowniki mam "najnowsze" oficjalne, bo jest tylko jedna wersja - pierwsza, a później beta, która od chyba 3 lat nie została rozwinięta...

Myślałem, że to coś z win ale po całkowitym formacie na win10 wywala tak samo, więc zrobiłem kolejnego i wróciłem z powrotem do 7, 10 to u mnie tragedia jeżeli chodzi o gry 21:9. //PS. tak, wtedy miałem jeszcze inny monitor, jeżeli by się ktoś zastanawiał czemu widać 24 calowca :Up_to_s:

Tak więc szukam czegoś do pc, żeby nie było problemu ze sterami czy innymi takimi rzeczami :D
No i będę miał czym wkońcu zapełnić biurko, bo coś pusto tu u mnie :E

Ten post był edytowany przez Ariven dnia: 22 Luty 2018 - 21:45


#6 Użytkownik jest niedostępny   Kyriakos 

  • Onet to niemieckie gowno.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1053
  • Dołączył: Nd, 16 Sty 11

Napisany 22 Luty 2018 - 22:03

Nie masz podkręconego sprzętu ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2751
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 22 Luty 2018 - 22:16

Zobacz postAriven, o 22 Luty 2018 - 21:44, napisał(a):

Przy prawie każdym graniu na STX wywala mi bluescreena (...)


wiesz co, ja mam STX'a od 2015 roku i jedyne co sobie przypominam, to że miałem obłędny kłopot z instalacją sterowników do karty na jakiejś tam wersji systemu. Musiałem wykonać instalację na koncie administratora, wskazując ręcznie konto które jest kontem super administratora a potem ręcznie wskazując typ urządzenia i sterowniki. Jakoś się udało, choć to był jakiś ewenement. Obecnie używam sterowników 7.0.11.5 i wszystko działa. Nie gram na PC choć kilka razy testowałem w grach i nic się niepokojącego nie wydarzyło, słucham muzyki / youtube / etc i się nie wykrzacza. Warto byłoby sprawdzić sobie minidump'a. Jeśli masz na gwarancji, to bym skonsultował się jeszcze na Twoim miejscu z serwisem.

Ps. Zapytam z ciekawości, na W10 czy testowałeś na świeżym systemie, ale z minimalną konfiguracją (np. jeden układ RAM, procek, zasilacz, monitor, klawiatura, mysz) ?

Ten post był edytowany przez Bulsky dnia: 22 Luty 2018 - 22:24


#8 Użytkownik jest niedostępny   Ariven 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 161
  • Dołączył: Cz, 19 Gru 13

Napisany 22 Luty 2018 - 23:22

Jeżeli chodzi o sprzęt to nic nie kręciłem.

Na 10'tce testowałem na świeżym systemie, same stery, chrome + 2 gierki i później już po miesiącu na trochę bardziej "zapchanym" kompie ale w normalnej konfiguracji tak jak mam, czyli gpu, cpu, 2x4gb ram, naped cd/dvd. Sprawdzałem na jednym monitorze jak i na dwóch, (DP, DP+VGA) lecz wciąż to samo. Tylko, że w w10 miałem jakieś dziwne bluescreeny, poszarpane z białymi kreskami, zdj + film tuutaj. Na samsungu zdjęcie z dzisiejszego crasha, reszta sprzed miesiąca, gdy miałem jeszcze W10. Tak wiem, film jakością nie powala ale tak to jest, jak przesyła się przez messengera :P

Co do minidumpa - mógłbyś jakoś wytłumaczyć? Coś poszperałem ale nie wiem o co za bardzo chodzi.

Karta używana, więc niestety do serwisu nie poleci, wersja driverów również 7.0.11.5.

Może spróbuję też jutro zaktualizować BIOS, bo lecę na tym z płyty (msi z87-g43) sprzed 3,5 roku :lol2:

#9 Użytkownik jest niedostępny   Ariven 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 161
  • Dołączył: Cz, 19 Gru 13

Napisany 28 Luty 2018 - 13:03

A co myślicie o beresfordzie bushmaster mk II TC7533?
Będzie miał jakąś porównywalną jakość do stx'a?
Czy może pchać się w coś słabszego, do czego będę mógł podłączyć mikro, typu focusrite scarlett?
Mowa o używkach ^

Dodam, że na pierwsze oko nie widzę prawie żadnej różnicy pomiędzy stx'em za 1k, a integrą, jeżeli chodzi o jakość dźwięku, może tyle, że dźwięk jest jakoś bardziej szczegółowy, ma te swoje "urozmaicenia", słychać bardziej zakończenia niektórych dźwięków...
Ale wzmacniacz od razu ma lepszy :lol2:

#10 Użytkownik jest niedostępny   Aro1991 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6744
  • Dołączył: Nd, 22 Sty 12

Napisany 28 Luty 2018 - 18:58

Nie polecał ci jeszcze nikt uzywanego Aune X1s ?
Ma prawie wszystko czego potrzebujesz.
W dodatku gra na poziomie Asusa xonara i ma chyba wiecej mocy dla słuchawek.
A co do mikrofonu czego nie chcesz używać wejścia na plycie głównej? Ew mikro pod usb kupić?
Focusrite scarlet 6 ma bardzo dobre opinie i ceny używaek okolo 1k ?

Ten post był edytowany przez Aro1991 dnia: 28 Luty 2018 - 19:00


#11 Użytkownik jest niedostępny   Ariven 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 161
  • Dołączył: Cz, 19 Gru 13

Napisany 28 Luty 2018 - 19:24

Patrzyłem aune, ale jest tylko 1 używka na olx, allegro pusto. I to w cenie 800zł także lekko poza budżet.
Właśnie jest problem z "dostępnością" niektórych dobrych, używanych daców dlatego pytam o te, które są.

Aktualnie mam wejście w płycie, ale jakbym kupił lepszy mikrofon powiedzmy na XLR to chciałbym jakąś lepszą jakość niż z integry, a jak wiadomo przejściówka/kabel XLR -> Jack/Usb psuje jakość i pojawiają się szumy :(

#12 Użytkownik jest niedostępny   TrueFaith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1777
  • Dołączył: Cz, 11 Lip 13

Napisany 28 Luty 2018 - 23:01

Jeśli chodzi o equalizer to istnieje taki program jak Equalizer APO, 31 stopniowy, rewelacyjna rzecz. I już jeden warunek do kupna mniej

Ten post był edytowany przez TrueFaith dnia: 28 Luty 2018 - 23:01


#13 Użytkownik jest niedostępny   Aro1991 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6744
  • Dołączył: Nd, 22 Sty 12

Napisany 01 Marzec 2018 - 13:43

Całkiem dobry mikrofon idzie kupić pod usb, masz w komunikatorach głosowych wyciszanie szumów tła i jest gitez.
Za 100-200zl można coś wybrać nie koniecznie tak dobrego jak blue yeti ale na początek bedzie dobry mic.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5547
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 01 Marzec 2018 - 15:16

a drivery Unixonar ci nie działają? Bo oficjalne to kał. No i przecież pewnie nie będzie problemu z dodaniem media ID do standardowych driverów cmedii i dalej korzystać z stx'a. Za 500 zł nie kupisz nic a Aune to już koszt 1k w górę. Przerabiałem to jak mi padł Titanium HD, ale ostatecznie kupiłem AIM808 bo STX II był w chorych pieniądzach i boże jaka to była dobra decyzja xD

Ten post był edytowany przez Art385 dnia: 01 Marzec 2018 - 15:16


#15 Użytkownik jest niedostępny   Ariven 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 161
  • Dołączył: Cz, 19 Gru 13

Napisany 01 Marzec 2018 - 21:47

Od unixonara nie patrzyłem, tylko od producenta, ale spróbuję.
Narazie jakimś dziwnym cudem mam spokój z crashami, od czego to zależy to nie wiem - po pykaniu w fortnite wywaliło tylko w pierwszy dzień po instalacji, teraz narazie spokój, jak coś będzie to przetestuję te od unixonara.

A o co chodzi z tym dodaniem media id do cmedii?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5547
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 01 Marzec 2018 - 22:39

Bierzesz mediaID xonara potem otwierasz sobie inf w driverach cmedii od tego samego chipu i dodajesz sobie to mediaID do pliku. Tylko na chwile obecną jak wszedłem na stronke unixonara to on je opiera o driver c-medii. Podlinkuje od razu może się komuś przyda.
klik

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych