Forum PCLab.pl: Modernizajca starego komputera - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Modernizajca starego komputera Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   xRagnar 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 23 Lut 18

Napisany 23 Luty 2018 - 14:03

Witam, obecnie posiadam:

Płyta główna - Gigabyte GA-M61PME-S2
Zasilacz - IBOX SL-8500BTX 500W
Procesor - AMD athlon 64 x2 dual core processor 5000+ 2.60 GHz
Karta graficzna - NVIDIA GeForce 210
RAM- 4gb

Chciałbym ulepszyć ten zestaw jednak nie znam się na tym więc wolę zapytać bardziej doświadczonych ludzi na forum ;) Zdaję sobie sprawę że zasilacz w tym kompie to samobójstwo więc tu moje pytanie - jakie podzespoły wymienić i jakie będą do siebie pasować by wszystko śmigało? Zaznaczę że zależy mi jedynie na płynnej grze w cs go i mniej wymagające stare tytuły. Mój budżet na wymianę to jakieś 700zł nie za dużo ale na pewno da się coś ulepszyć za te pieniądze.
Jest to mój pierwszy temat na forum więc proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuje za każdą odpowiedź :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   mercator 

  • Życie jest krótkie, a pić się chce..
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1879
  • Dołączył: Pn, 20 Paź 08

Napisany 23 Luty 2018 - 14:12

http://forum.pclab.p...zy-zrobić-nowy/

#3 Użytkownik jest niedostępny   Sinoviesta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 179
  • Dołączył: Wt, 21 Lip 15

Napisany 23 Luty 2018 - 14:22

1. Jaki masz dysk? Na sata?
2. Jaki masz monitor? Ma wejscia cyfrowe?
3. 700zł to sztywny limit, czy możesz dołożyć jeszcze 300zł, ale mieć za to nowe części z gwarancja?

#4 Użytkownik jest niedostępny   xRagnar 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 23 Lut 18

Napisany 23 Luty 2018 - 14:35

Zobacz postSinoviesta, o 23 Luty 2018 - 14:22, napisał(a):

1. Jaki masz dysk? Na sata?
2. Jaki masz monitor? Ma wejscia cyfrowe?
3. 700zł to sztywny limit, czy możesz dołożyć jeszcze 300zł, ale mieć za to nowe części z gwarancja?



Monitor - LG Flatron L192WS-SN
Dysk - st332061 3AS SCSI Disk Device
w kwestii pieniędzy myślę że coś bym wymyślił więc mogę jeszcze trochę dołożyć.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Sinoviesta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 179
  • Dołączył: Wt, 21 Lip 15

Napisany 23 Luty 2018 - 14:41

Być może coś takiego:
phenom 2 x4 810
g450m
// Bios trzeba zaktualizowac do f4 co najmniej i zasiilacz można tańszy wziąć, ale to ktoś musi doradzić

Edit:
Jednak monitor ma tylko vga wiec trzeba wziac starsza karte graficzna
np. http://allegro.pl/zo...7187078090.html
Sprawdź jeszcze ile masz banków na pamięć ram i jakie masz chłodzenie cpu

Ten post był edytowany przez Sinoviesta dnia: 23 Luty 2018 - 14:49


#6 Użytkownik jest niedostępny   xRagnar 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 23 Lut 18

Napisany 23 Luty 2018 - 14:51

Zobacz postSinoviesta, o 23 Luty 2018 - 14:41, napisał(a):

Być może coś takiego:
phenom 2 x4 810
g450m
// Bios trzeba zaktualizowac do f4 co najmniej i zasiilacz można tańszy wziąć, ale to ktoś musi doradzić

Edit:
Jednak monitor ma tylko vga wiec trzeba wziac starsza karte graficzna
np. http://allegro.pl/zo...7187078090.html
Sprawdź jeszcze ile masz banków na pamięć ram i jakie masz chłodzenie cpu



Dzięki wielkie na pewno przyjrzę się temu zestawowi :) I mówisz że wszystko wszystko będzie pasować pod tą płytę główną?

Ten post był edytowany przez xRagnar dnia: 23 Luty 2018 - 14:56


#7 Użytkownik jest niedostępny   Sinoviesta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 179
  • Dołączył: Wt, 21 Lip 15

Napisany 23 Luty 2018 - 14:53

Według listy kompatybilności ze strony gigabyte na każdej rewizji powinien pójść ten phenom, pod warunkiem aktualizacji biosu.

Chłodzenie masz taki srebrne kwadratowe z wentylatorem u góry? Bez żadnych miedzianych elementów?
I masz jedną kość ramu czy 2?

Ten post był edytowany przez Sinoviesta dnia: 23 Luty 2018 - 14:59


#8 Użytkownik jest niedostępny   xRagnar 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 23 Lut 18

Napisany 23 Luty 2018 - 15:02

Zobacz postSinoviesta, o 23 Luty 2018 - 14:53, napisał(a):

Według listy kompatybilności ze strony gigabyte na każdej rewizji powinien pójść ten phenom, pod warunkiem aktualizacji biosu.


Mam dwa wejścia na kości RAM
Z z chłodzeniem to nie za bardzo wiem jak to sprawdzić.

Zobacz postSinoviesta, o 23 Luty 2018 - 14:53, napisał(a):

Według listy kompatybilności ze strony gigabyte na każdej rewizji powinien pójść ten phenom, pod warunkiem aktualizacji biosu.

Chłodzenie masz taki srebrne kwadratowe z wentylatorem u góry? Bez żadnych miedzianych elementów?
I masz jedną kość ramu czy 2?



Posiadam 2 kości po 2gb a co do chłodzenia to dokładnie jak napisałeś: srebrne kwadratowe z wentylatorem u góry

#9 Użytkownik jest niedostępny   Sinoviesta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 179
  • Dołączył: Wt, 21 Lip 15

Napisany 23 Luty 2018 - 18:18

No to jeszcze trzeba chłodzenie zmienić. Ze względu na to, że nawet biorąc tego 10letniego phenoma trzeba się liczyć z tym że nic w kompie nie jest nowego a i tak wyjdzie ponad 500zł, to proponuje żebyć dozbierał do 1000zł i za to kupił sobie ryzena 2200g, którego zawsze bedziesz mógł w przyszłości zmodernizować.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych