Forum PCLab.pl: Komputer po złożeniu nie chce się włączyć - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer po złożeniu nie chce się włączyć I5 4690k na MSI Z87 MPower Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   dominont 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 625
  • Dołączył: Wed, 13 Lip 11

Napisany 23 Luty 2018 - 19:56

Cześć, kupiłem procesor i5 4690k i płytę główną (używane, różni sprzedawcy) MSI Z87 MPower (tylko te podzespoły wymieniałem w stosunku do dotychczasowej konfiguracji). Zmontowałem wszystko i komputer nie chce ruszyć. Generalnie kilka razy zmieniałem komputer/podzespoły więc to nie mój pierwszy raz w temacie składania.

Wszystko co montowałem po kolei:
Cpu na mobo, cooler na cpu, ram, mobo do budy, zasilacz, podłaczyłem zasilanie atx i 2x 8pin cpu, front panel, front audio, wentylatory, dysk ssd do sata1, dysk hdd do sata2, napęd cd/dvd do sata3, zasilanie do urządzeń sata (molex), gpu, zasilanie do gpu.

O czymś zapomniałem? Może na nowszych płytach dla Intela trzeba coś jeszcze w odróżnieniu od amd (phenomów)?

Co próbowałem zaradzić/co sprawdziłem:
- wymieniłem baterię płyty głównej na tą z poprzedniego mobo
- resetowałem cmos - wyjęcie baterii na cały proces montażu, reset przyciskiem na tylnym panelu mobo (nie mam jumpera - taki szczegół)
- sprawdziłem czy dobrze mam podpięte piny od front panelu (robiłem nawet według oficjalnego filmiku msi)
- próbowałem właczyć kompa przyciskiem Turn On na mobo
- sprawdziłem czy zasilanie atx i 2x cpu 8 pin jest dobrze wpięte
- sprawdziłem czy zasilanie dysków i sata są dobrze wpięte
- oczywiście zasilacz jest włączony

Dodatkowe uwagi:
- kontrolki po podłączeniu zasilania świecą się na mobo na dole i na tylnym panelu
- moja wersja złącza atx od zasilacza ma jeden z 24 pinów pusty (tak powinno być? z amd działało)

Specyfikacja aktualna (przed dzisiejszą wymianą) jest w sygnaturce.Nie wiem co dalej, pomóżcie :(

EDIT Wklejam specyfikację

Procek: AMD Phenom II X4 945 3.0GHz @ 3.8GHz
CPU Cooler: Thermalright HR02 Macho Rev. 2
Mobo: Gigabyte MA790XT-UD4P
Ram: 8GB DDR3 KINGSTON Hyper-X 1600MHz CL9
Grafa: Gigabyte GeForce GTX 670 2GB
Zasilacz: XFX XTR 550W 80+ Gold Full Modular
Buda: Zalman Z11 Plus
Monitorek: Samsung SA350H 1920x1080

Ten post był edytowany przez dominont dnia: 23 Luty 2018 - 21:35


#2 Użytkownik jest niedostępny   asino 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 371
  • Dołączył: Nd, 09 Paź 11

Napisany 23 Luty 2018 - 20:36

Kupiles od roznych sprzedawcow wiec nie masz pewnosci, ze BIOS plyty jest zaktualizowany pod ten procesor.

Ten post był edytowany przez asino dnia: 23 Luty 2018 - 20:37


#3 Użytkownik jest niedostępny   dominont 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 625
  • Dołączył: Wed, 13 Lip 11

Napisany 23 Luty 2018 - 20:50

Z tego co czytałem ludziom niby odpalał na starszy biosach. Link:
http://forum.pclab.p...alizacji-biosu/

Mimo wszystko to może być przyczyną problemu?

#4 Użytkownik jest niedostępny   asino 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 371
  • Dołączył: Nd, 09 Paź 11

Napisany 23 Luty 2018 - 20:55

Zobacz postdominont, o 23 Luty 2018 - 20:50, napisał(a):

Z tego co czytałem ludziom niby odpalał na starszy biosach. Link:
http://forum.pclab.p...alizacji-biosu/

Mimo wszystko to może być przyczyną problemu?


Kupiles karte MSI a cytujesz temat o ASRock. To dwaj rozni producenci, rozne plyty, rozne daty wydania plyt a wiec i "poczatkowych" BIOSow.

https://www.msi.com/...WER#support-cpu

i5-4690K - BIOS 7818v19.zip
np. i5-4670 - BIOS 7818v10.zip

Miedzy wersja 10 a 19 masz ponad rok roznicy.

Ten post był edytowany przez asino dnia: 23 Luty 2018 - 21:01


#5 Użytkownik jest niedostępny   dominont 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 625
  • Dołączył: Wed, 13 Lip 11

Napisany 23 Luty 2018 - 21:03

Ok, w takim razie spróbuję dorwać obsługiwany cpu (oby tylko znaleźć gdzieś) i zaktualizuję bios. Co dalej - napiszę jak się uda zaktualizować.
Póki co, dzięki :thumbup:

#6 Użytkownik jest niedostępny   dominont 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 625
  • Dołączył: Wed, 13 Lip 11

Napisany 24 Luty 2018 - 12:18

Sory za drugi mój post z rzędu ale mam mały update i pytanie.

Znalazłem serwis gdzie mają odpowiedni procesor. Dyski SSD i HDD chyba nie są potrzebne do update biosu? Mogę odłączyć i zostawić w domu? ;)

#7 Użytkownik jest niedostępny   dominont 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 625
  • Dołączył: Wed, 13 Lip 11

Napisany 22 Marzec 2018 - 21:00

Trochę czasu minęło ale napiszę co wyszło. Płyta nie sprawna, kupiłem Asus Maximus Ranger Z97 i śmiga.

#8 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1686
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 22 Marzec 2018 - 21:17

Ile dałeś za CPU i mobo?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych