Forum PCLab.pl: OC dla i5-6500 (bez K) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

OC dla i5-6500 (bez K)

#1 Użytkownik jest niedostępny   Ejdzej123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: Pn, 08 Paź 12

Napisany 23 Luty 2018 - 23:05

Witam.
Aktualnie potrzebuję posiadać troszkę szybszy procesor bez wykladania dużych pieniedzy.
Posiadam:
procesor i5-6500
płytę Gigabyte B150M-D3H-CF
RAM DDR4 2133MHz

Troszkę poczytałem i widzę że do OC w większości używa się specjalnych płyt głównych.
Moje ostatnie OC robione było z procesorem z odblokowanym mnożnikiem więc było to względnie łatwe.

Czy na moim sprzęcie dam rade coś więcej osiągnąć? Potrzebuję trochę więcej MHz na CPU żeby wyciągnąć te 60FPS w grze.

Dzięki za pomysły.

#2 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • wJEŻbita i czarodzJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17220
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 23 Luty 2018 - 23:09

Nie będzie nic.
Do OC zablokowanej sklejki potrzebujesz płytę albo z chipem Z, albo z własnym clockgenem (asrocki hyper).

#3 Użytkownik jest niedostępny   Ejdzej123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: Pn, 08 Paź 12

Napisany 24 Luty 2018 - 01:25

Zobacz postMitycznyJeż, o 23 Luty 2018 - 23:09, napisał(a):

Nie będzie nic.
Do OC zablokowanej sklejki potrzebujesz płytę albo z chipem Z, albo z własnym clockgenem (asrocki hyper).

To ile taka płytka kosztuje? Opłaca się czy już lepiej zaoszczędzić i kupić nowy proc?

#4 Użytkownik jest niedostępny   jarmag 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 392
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 17

Napisany 24 Luty 2018 - 14:28

Zobacz postEjdzej123, o 23 Luty 2018 - 23:05, napisał(a):

... żeby wyciągnąć te 60FPS w grze ...


1. wymień grafikę
2. i5-6500 zamień na i7-6700 (i7-7700) lub poczekaj na i5-8400 z h310

chyba że kupisz z170 za 200zł to możesz się pobawić w podkręcanie :E

#5 Użytkownik jest niedostępny   Ejdzej123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: Pn, 08 Paź 12

Napisany 24 Luty 2018 - 21:53

1. Moja grafika to GTX 1070. Chyba nie bardzo ją wymieniać. Potrzebuję wiecej FPS w grze MHz na CPU zależnej. Liczba core nic mi nie da. Już czytałem i porównywałem sprzęt innych graczy. Musze mieć szybszy procesor.
2. i7-6700 kosztuje 1350zł. i7-7700K 1100 zł. Jeżeli za 200zł z170 to nie potrafię znaleźć. i5-8400 z h310 co to takiego jest?

#6 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • wJEŻbita i czarodzJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17220
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 24 Luty 2018 - 21:56

8400 to 6rdzeniowy procesor 8 generacji. Potrzebuje płyt na chipsecie serii 3xx.
Owe H310 to chipset, na którego bazie płyty dopiero mają się pojawić. Jak się pojawią, powinny się cenowo zaczynać od 150-200zł.

Kwoli ścisłości - 6, 7, 8 generacja intela zegar w zegar ma tą samą wydajność.
W poprawie minimalnego fps dużo dają szybkie pamięci - a do nich potrzebne są właśnie chipsety serii Z.

#7 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11976
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 25 Luty 2018 - 07:52

Zobacz postEjdzej123, o 24 Luty 2018 - 21:53, napisał(a):

1. Moja grafika to GTX 1070. Chyba nie bardzo ją wymieniać. Potrzebuję wiecej FPS w grze MHz na CPU zależnej. Liczba core nic mi nie da. Już czytałem i porównywałem sprzęt innych graczy. Musze mieć szybszy procesor.
2. i7-6700 kosztuje 1350zł. i7-7700K 1100 zł. Jeżeli za 200zł z170 to nie potrafię znaleźć. i5-8400 z h310 co to takiego jest?

jaka to gra , że liczba core nic ci nie da? taki i7 6700 będzie szybszy pd tego i5 6500 nawet jak go podkręcisz, dodatkowo jak wgrasz zmodyfikowany bios to dojdą ci dodatkowe problemy, jakie?, poczytaj

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 25 Luty 2018 - 07:53


#8 Użytkownik jest niedostępny   Ejdzej123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: Pn, 08 Paź 12

Napisany 25 Luty 2018 - 12:51

Ta gra to Escape From Tarkov.
Użycie CPU mam na 60-70% Użycie GPU podobnie.
Można też czekać aż zoptymalizują grę i wyjdzie ona z bety.
Cytaty z forum Tarkova:

Cytuj

Tarkov loves 3 things:

1. ssd

2. intel cpu with frequency above 4.5ghz+

3. fast ddr4 memory 3000mhz+


Cytuj

When gaming, especially in titles using DX11, you will almost never see full CPU usage on modern hardware. The DX11 render thread (the one feeding info to your GPU) is single-threaded and almost always the heaviest CPU load for gaming, so more cores is of little to no use (hence, relatively poor Ryzen gaming performance). You will frequently see 100% GPU usage, though, for titles that aren't CPU-bound.

EFT, however, is CPU-bound, which means that your max framerate is very closely tied to your max CPU frequency (not core count). The only way you will increase your framerate is to overclock your CPU (either via base clock or 3rd-party drivers for your mobo, if supported, since you're not running a K-series chip) or upgrade to a faster CPU.


#9 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11976
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 25 Luty 2018 - 13:17

gra jest słabo zoptymalizowana, pełno filmów na YT gdzie przy mocnych procach grafika się nudzi

#10 Użytkownik jest niedostępny   Ejdzej123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: Pn, 08 Paź 12

Napisany 25 Luty 2018 - 14:42

To nie zmienia faktu że ludzie mając procki 4,5 GHz mają ponad 60 FPS. Dlatego liczyłem ze mój aktualny jakoś podkręcę trochę.
Gdzie kupię taką płytę główną do tego procka? Może być używka czy lepiej omijać do OC ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   jarmag 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 392
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 17

Napisany 25 Luty 2018 - 15:38

tu masz listę płyt i biosy non-k link
jakie masz chłodzenie? ... jak zaczniesz kręcić to zaraz pojawi się problem z temperaturą

Ten post był edytowany przez jarmag dnia: 25 Luty 2018 - 15:47


#12 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2567
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 26 Luty 2018 - 13:01

Do OC procesora i RAM-u potrzebna jest płyta na chipsecie Z170.
Link do BIOS-ów OC non-K podał kolega wyżej.

Używany i7-6700 kosztuje obecnie ok. 700zł.
Na płycie B150 będzie pracował z częstotliwością 3.7GHz przy obciążeniu wszystkich rdzeni, a pamięci na 2133MHz.
Na płycie Z170 z BIOS-em non-K powinien pójść na ~4.4GHz i będzie możliwość podkręcania pamięci nawet powyżej 3000MHz (o ile same pamięci na tyle pozwolą).

Używany i7-6700K kosztuje ok. 820zł- warto dołożyć.
Na płycie B150 będzie pracował z częstotliwością 4.0GHz przy obciążeniu wszystkich rdzeni, a pamięci na 2133MHz.
Na płycie Z170 z oficjalnym BIOS-em powinien pójść na ~4.6GHz i będzie możliwość podkręcania pamięci.

Używany i7-7700 kosztuje ok. 850zł.
Na płycie B150 będzie pracował z częstotliwością 4.0GHz przy obciążeniu wszystkich rdzeni, a pamięci na 2400MHz.
Na płycie Z170 z oficjalnym BIOS-em również będzie chodził na 4.0GHz, ale będzie możliwość podkręcania pamięci.

Używany i7-7700K kosztuje ok. 900zł.
Na płycie B150 będzie pracował z częstotliwością 4.4GHz przy obciążeniu wszystkich rdzeni, a pamięci na 2400MHz.
Na płycie Z170 z oficjalnym BIOS-em powinien pójść na ~5.0GHz (choć takie taktowanie to raczej dopiero po delidzie) i będzie możliwość podkręcania pamięci.

Procesory Kaby Lake (i7-7700/7700K) wymagają najnowszego BIOS-u do działania z płytami B150/Z170 (konieczność update'u przed ewentualnym zakupem).

#13 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8761
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 16 Marzec 2018 - 09:42

z170 OC nonK pozwala na oc 4.4-4.7GHz. Zarówno i5 autora oraz i7 6700

6700K na płycie z170 bez problemu można dokręcić do 4.7-4.8GHz. Szczególnie starsze używki wyprodukowane gdzieś przed końcem 2017 roku. W okolicy premiery 7700K zmienili też pastę chłodzącą na 6700K na gorszą. Wówczas potrzeba skalpa do poprawy fabryki :)


co do pamięci, na z170 również można podkręcać Ram jak wspomniał wcześniej Paw79. Czyli Twoje 2133 prawdopodobnie pójdą w okolicy 3000MHz. Nie wiemy dokładnie jakie masz ramy i na jakich kościach.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 16 Marzec 2018 - 09:46


#14 Użytkownik jest niedostępny   iziDeV 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 190
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 23 Kwiecień 2018 - 01:58

Ja tylko dodam że na płytach MSI (nie wiem jak tam u innych producentów), pracownicy chyba po cichu (;D) wprowadzili znowu mozliwosc oc nonK przez co nie trzeba kombinowac z customowymi biosami.
Akurat dzis sie bawiłem, gdyby kogos interesowały szczegóły:

Ten post był edytowany przez iziDeV dnia: 23 Kwiecień 2018 - 01:58


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych