Forum PCLab.pl: ASRock AB350 Pro4 i Ryzen 5 2400G - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ASRock AB350 Pro4 i Ryzen 5 2400G Płyta główna nie startuje

#1 Użytkownik jest niedostępny   RON!O 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: So, 03 Mar 18

Napisany 03 Marzec 2018 - 17:54

Witam,

Zakupiłem części komputerowe na poczet nowego komputera:

Ryzen 5 2400G
ASRock AB350 Pro4
Corsair Vengeance 2x4GB 3200
SilentiumPC Supremo FM2 650W

Dziś odebrałem już wszystkie części, ale pojawił się problem.
Płyta "nie wstaje" po złożeniu w całość.
Komputer się uruchamia, podziała z 30s i restartuje się w nieskończoność.
Na monitor nie jest wypuszczony żaden obraz więc nawet nie wiem co się dzieje.

Gdzie szukać problemu? Sprawdzałem różne konfiguracje z pamięciami ale nic nie pomaga.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Walther 

  • Zakamuflowana opcja Niemiecka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3868
  • Dołączył: So, 25 Wrz 04

Napisany 03 Marzec 2018 - 18:01

Musisz bios zaktulizować.

#3 Użytkownik jest niedostępny   RON!O 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: So, 03 Mar 18

Napisany 03 Marzec 2018 - 18:31

Zobacz postWalther, o 03 Marzec 2018 - 18:01, napisał(a):

Musisz bios zaktulizować.


Dzięki za odpowiedź.
Dawno nie bawiłem się stacjonarnymi sprzętami, ale czy do aktualizacji biosu płyty nie powinna mi ta płyta "wstać"?
A to oznacza mały problem :/

#4 Użytkownik jest niedostępny   BlackHorizon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 76
  • Dołączył: Cz, 28 Gru 17

Napisany 03 Marzec 2018 - 18:42

Niestety, tu masz o tym.

#5 Użytkownik jest niedostępny   RON!O 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: So, 03 Mar 18

Napisany 03 Marzec 2018 - 19:02

Zobacz postBlackHorizon, o 03 Marzec 2018 - 18:42, napisał(a):

Niestety, tu masz o tym.

No i wszystko jasne ;)
Dobra, dziękuje wszystkim za pomoc.
Teraz muszę coś wymyślać jak ten problem rozwiązać :/

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1761
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 04 Marzec 2018 - 12:19

Zobacz postRON!O, o 03 Marzec 2018 - 19:02, napisał(a):

No i wszystko jasne ;)
Dobra, dziękuje wszystkim za pomoc.
Teraz muszę coś wymyślać jak ten problem rozwiązać :/

Jak kupowałeś w jakimś normalnym sklepie to zapytaj się, czy Ci nie zaktualizują BIOSu, jak np. w morele to zwróć w ogóle płytę w cholerę, bo ASRock na AM4 nie jest IMO najlepszym wyborem i kup inną płytę np. ASUS/MSI i do koszyka dodaj aktualizację BIOSu, lub szukaj serwisu który to zrobi, lub napisz podanie do AMD, to udostępnią Ci za darmo upgrade kit (APU poprzedniej generacji, wtedy samemu sobie zaktualizujesz BIOS)- nie wiem, czy to w Polsce już funkcjonuje. Widziałem wczoraj właśnie na gamer nexus jak testowali to rozwiązanie w USA, to się w tydzień z całą procedurą uwinęli.

#7 Użytkownik jest niedostępny   RON!O 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: So, 03 Mar 18

Napisany 10 Marzec 2018 - 19:34

Witam ponownie. Minął tydzień, oddałem płytę do sklepu na reklamację. Sklep oddał mi płytę po "naprawie".
Hmm, problem jednak nie minął. Płyta nie daje sygnału na monitor. Nie działa zarówno HDMI jak i VGA.
Różnica pomiędzy poprzednim przypadkiem a obecnym to taka, że tym razem płyta nie wpada w ciągły loop restartów, ale grzecznie sobie działa.
Małymi kroczkami zaczynam żałować zakupu stacjonarnego komputera...

#8 Użytkownik jest niedostępny   Walther 

  • Zakamuflowana opcja Niemiecka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3868
  • Dołączył: So, 25 Wrz 04

Napisany 10 Marzec 2018 - 19:40

Pewnie dla tego, że tępaki w serwisie używali zewnętrznej grafy i zapomnieli ustawić w biosie na iGPU.
Musisz albo pożyczyć od kogoś grafę i przestawić opcje grafiki na kartę wbudowaną czyli iGPU lub zresetować bios, podłączyć pod HDMI i może chwyci.

Ten post był edytowany przez Walther dnia: 10 Marzec 2018 - 19:42


#9 Użytkownik jest niedostępny   Amitoza 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8873
  • Dołączył: Pt, 02 Mar 07

Napisany 10 Marzec 2018 - 19:46

Zobacz postWalther, o 10 Marzec 2018 - 19:40, napisał(a):

Pewnie dla tego, że tępaki w serwisie używali zewnętrznej grafy i zapomnieli ustawić w biosie na iGPU.
Musisz albo pożyczyć od kogoś grafę i przestawić opcje grafiki na kartę wbudowaną czyli iGPU lub zresetować bios, podłączyć pod HDMI i może chwyci.


Sam restart biosu powinien dać rade chyba.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Walther 

  • Zakamuflowana opcja Niemiecka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3868
  • Dołączył: So, 25 Wrz 04

Napisany 10 Marzec 2018 - 19:53

Wczoraj miałem można powiedzieć podobny problem.
Złe ustawienie w biosie i kaput. Wyciąganie baterii oraz reset cmos nic nie pomagało.
Żonglowałem między DP oraz HDMI - chwyciło gdzieś tak po godzinie zabawy :/

#11 Użytkownik jest niedostępny   RON!O 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: So, 03 Mar 18

Napisany 10 Marzec 2018 - 20:13

Pierwszy restart CMOS nic nie pomógł....

Teraz poszła bateria w ruch, zostawię tak na jakieś 1-2 godz. Może pomoże...

Sprawdziłem na stronie ASRock'a, od jakiej wersji BIOSu obsługiwane są Raven'y. Ponoć od 4.60. Ale ta informacja pojawić się musiała niedawno, tydzień temu jej nie było.
Niestety, na RMA ze sklepu nie ma informacji jaka wersja została wgrana :/ Równie dobrze mogli wgrać jakiś niższy bios, bo osobiście wątpię w to, by na 2400G sprawdzili czy zadziała. Mam nadzieje że pomoże. Jak nie to nie wiem co robić w zasadzie :(

EDIT z rana:

Zostawiłem komputer bez baterii na całą noc ale niestety, rano absolutnie nic się nie zmieniło.
Pozostaje mi tylko uśmiechnąć się do jakiegoś znajomego z zewnętrzną kartą, i liczyć, że problem to kwestia grafiki. Przez chwilę zastanawiałem się, że może problem tworzą pamięci Corsair Vengeance. Niby dokładnie tego modelu nie ma na liście kompatybilności (CMK8GX4M2B3200C16), ale są te kości w wariancie 16GB więc raczej powinno być OK.

Ten post był edytowany przez RON!O dnia: 11 Marzec 2018 - 10:47


#12 Użytkownik jest niedostępny   Kami3n147 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Nd, 10 Kwi 11

Napisany 11 Marzec 2018 - 13:00

Czy BIOS aktualizowało morele.net ?
Daj znać jak uda Ci się rozwiązać problem. Aktualnie sam chce kupić taki zestaw i nie chce przeżywać tego samego.

Ten post był edytowany przez Kami3n147 dnia: 11 Marzec 2018 - 13:03


#13 Użytkownik jest niedostępny   RON!O 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: So, 03 Mar 18

Napisany 12 Marzec 2018 - 17:27

Udało mi się pożyczyć od kolegi kartę graficzną. Niestety problem ten sam! Żadnej reakcji na monitor.
Zaczynam się poddawać w tej batalii. To jest absurd, aby złożenie komputera było taką drogą przez mękę!
Nie wiem gdzie szukać dalej rozwiązania problemu. Ta płyta wróciła jakaś walnięta? Ram ma problem? :[

EDIT
PS. Poczytałem na temat pamięci. Niby Corsair Vengeance LPX z Ryzen 5 strasznie się nie lubią, ale w przypadku, kiedy kości to nie Samsungi. Według tego wpisu => http://forum.pclab.p...olna-platforma/ mam kości Samsung (v.4.24). Kurza twarz! Nie wiem, mam ochotę oddać tą płytę i zamienić ją na MSI Tomahawk...

Ten post był edytowany przez RON!O dnia: 12 Marzec 2018 - 17:46


#14 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1761
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 12 Marzec 2018 - 19:24

To, że komputer nie wstaje to nie jest kwestią pamięci. IMO masz najprawdopodobniej nieaktualny BIOS- wtedy właśnie komputer nie będzie chciał wstać z nowym APU. Możesz jeszcze spróbować podpiąć do płyty głośniczek (beeper) to może wypika jakiś kod błędu, to będzie wiadomo co jest przyczyną.
Gdzie kupowałeś płytę?

#15 Użytkownik jest niedostępny   RON!O 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: So, 03 Mar 18

Napisany 12 Marzec 2018 - 21:01

Zobacz postQwertypp10, o 12 Marzec 2018 - 19:24, napisał(a):

To, że komputer nie wstaje to nie jest kwestią pamięci. IMO masz najprawdopodobniej nieaktualny BIOS- wtedy właśnie komputer nie będzie chciał wstać z nowym APU. Możesz jeszcze spróbować podpiąć do płyty głośniczek (beeper) to może wypika jakiś kod błędu, to będzie wiadomo co jest przyczyną.
Gdzie kupowałeś płytę?


Beepka będę miał dopiero jutro, próbowałem się ratować miernikiem (jako głośniczek), ale nie chciał współpracować albo ja coś zrąbałem.
Płyta była kupiona w x-kom'ie. Nie chcę krakać, ale podzielam Twoje podejrzenia. Zrobili upgrade ale pewnie nie do tej wersji jaka jest wymagana...
Jutro będę miał więc danych. A mogłem zamówić A6 za 200 zł, najwyżej bym z niego zrobił kiedyś kompa pod jakiś lipny serwer lub cuś... Ma-sa-kra :/

#16 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1761
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 12 Marzec 2018 - 21:26

Zobacz postRON!O, o 12 Marzec 2018 - 21:01, napisał(a):

Beepka będę miał dopiero jutro, próbowałem się ratować miernikiem (jako głośniczek), ale nie chciał współpracować albo ja coś zrąbałem.
Płyta była kupiona w x-kom'ie. Nie chcę krakać, ale podzielam Twoje podejrzenia. Zrobili upgrade ale pewnie nie do tej wersji jaka jest wymagana...
Jutro będę miał więc danych. A mogłem zamówić A6 za 200 zł, najwyżej bym z niego zrobił kiedyś kompa pod jakiś lipny serwer lub cuś... Ma-sa-kra :/

Możesz jeszcze napisać podanie do AMD, to wyślą Ci starsze APU za darmo.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Walther 

  • Zakamuflowana opcja Niemiecka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3868
  • Dołączył: So, 25 Wrz 04

Napisany 12 Marzec 2018 - 21:43

Z tego co czytałem to asrocku trzeba wykonać dwuetapową aktualizacje biosu.
Może to być przyczyna

#18 Użytkownik jest niedostępny   RON!O 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: So, 03 Mar 18

Napisany 13 Marzec 2018 - 19:19

Zobacz postWalther, o 12 Marzec 2018 - 21:43, napisał(a):

Z tego co czytałem to asrocku trzeba wykonać dwuetapową aktualizacje biosu.
Może to być przyczyna


Zdobyłem beepera. Płyta nie POSTuje. brak jakichkolwiek dzięków. Mam się bać?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Kami3n147 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Nd, 10 Kwi 11

Napisany 13 Marzec 2018 - 22:14

Ja bym posłuchał się kolegi Walther i sprawdził czy płyta ma na 100% najnowszy BIOS, aby płyta obsługiwała najnowsze APU należy go wgrać dwukrotnie: https://www.asrock.c.../index.asp#BIOS

Znając dzisiejsze realia i obecnych "fachowców" w serwisach mogli wgrać nowszy BIOS, ale nie najnowszy - najnowszy jest z 6 marca.
Zdobądź najtańszy CPU na AM4 i po kilku dniach go oddasz, jeśli wtedy nie wstanie to będziesz mieć 100% pewność, że to płyta lub ram.

#20 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 356
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 13 Marzec 2018 - 22:24

Nie widzę informacji, czy włożyłeś obie kości ram, czy tylko jedną - więc jeśli jeszcze nie próbowałeś, to włóż tylko jedną.
Płyta bez procesora i ramu może wogóle nie bootować (nie będzie piszczeć) - zależy od producenta.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych