Forum PCLab.pl: Spalony dysk SSD zaraz po zamontowaniu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Spalony dysk SSD zaraz po zamontowaniu Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Evitar 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Cz, 15 Mar 18

Napisany 15 Marzec 2018 - 21:26

Witam wszystkich,

potrzebuję pomocy w kwestii techniczno-gwarancyjnej :). Na początek krótki opis sytuacji:

Mój brat zakupił ostatnio laptopa Asus VivoBook S510UN oraz dodatkowo dysk SSD Adata SU800 M.2 - http://www.adata.com/pl/feature/440

Na początku szybki test laptopa - wszystko było OK, więc zabrał się za zamontowanie SSD. Niestety system nie widział dysku, więc ponowna rozbiórka laptopa a następnie szok i niedowierzanie - dysk był czarny od spodu i śmierdział spalenizną. Najprawdopodobniej nadpalone było również złącze M.2. Po wyciągnięciu dysku laptop działał ale po jakiejś minucie się wyłączał. Brat nie wiele się zastanawiając zabrał laptopa i dysk i pognał do sklepu oddac wszystko na gwarancję. Sklep odesłał sprzęt do swojego serwisu i oczywiście gwarancji nie uwzględnił twierdząc, że to uszkodzenie mechaniczne z winy użytkownika. Zaproponowali odesłanie laptopa do serwisu Asusa i sprawdzenie co oni z tym zrobią, jednak sama diagnostyka w ich serwisie to wydatek rzędu 250 zł.

I teraz pytania do Was, drodzy forumowicze:

1) czy przyczyną uszkodzenia mogła być wada fabryczna laptopa / dysku?

2) czy jest możliwość błędnego montażu takiego dysku (odwrócenie pinów) i czy to mogło być przyczyną uszkodzenia? Podobno dysk wszedł do gniazda bez większego oporu.

3) czy jest jakakolwiek szansa na naprawę sprzętu w ramach gwarancji?

4) Co robić? :)



Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

#2 Użytkownik jest niedostępny   CAL44 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 199
  • Dołączył: Pt, 22 Kwi 16

Napisany 15 Marzec 2018 - 21:58

Mógł powyginać piny. Co robić? Pogodzić się ze stratą. ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kronos30 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Pt, 23 Lut 18

Napisany 15 Marzec 2018 - 22:07

Kurczę czemu jak ciągle czytam różne tematy każdy olewa małe/duże serwisy komputerowe w którym biorą na klatę takie podłączenia czasem za free jeśli kupimy u nich kilka zł droższy element czy to grafikę, dysk itd. Ostatnio czytałem newsa jak gość kupił szkło za 80 zł na smarfton i po założeniu miał bąble na całym ekranie. Kupiłem osobiście na tablet 8,4 i w serwisie komórkowym założenie szkła kosztowało mnie 5 zł.

Sprzedawałem kilka lat temu gtx 670, poszedłem do serwisu i zdemontowali mi grafikę, podłączyli nowa którą kupiłem wcześniej i zainstalowali sterowniki + test.

Wracają do tematu ciężko będzie udowodnić że to wada sprzętu spowodowała awarię bo jak kolega wyżej napisał zobaczą że powyginane piny = źle podłączone co wiąże się z utratą gwarancji.

Ten post był edytowany przez Kronos30 dnia: 15 Marzec 2018 - 22:08


#4 Użytkownik jest niedostępny   piotrek777 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 86
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 18

Napisany 19 Marzec 2018 - 00:50

Patrząc na te wejścia to można to włożyć do góry nogami i łatwo się pomylić.szkda tylko laptopa.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Combos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 611
  • Dołączył: Nd, 06 Gru 09

Napisany 26 Marzec 2018 - 23:01

Jeśli laptop ma wbudowaną baterię i nie odłączył jej na czas montażu mogło dojść do zwarcia na złączu, co dalej pociągnęło za sobą płytę główną. Szkoda nowego sprzętu i straconych pieniędzy. Wymiana płyty głównej często kosztuje więcej niż nowy laptop. Niech sprawdzi na aliexpress, może znajdzie taką samą za 60% ceny laptopa...
Ewentualnie poszukać takie złącza i próbować przelutować. Jak nie ma doświadczenia to lepiej oddaj komuś obeznanemu w tym temacie ;)

Ten post był edytowany przez Combos dnia: 26 Marzec 2018 - 23:03


#6 Użytkownik jest niedostępny   cervandes 

  • Telefonolog nadzwyczajny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13111
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 05

Napisany 27 Marzec 2018 - 12:58

Przelutować złącze. No super. A skąd pewność, że zwarcie czy inna usterka nie pociągnęła za sobą kolejnych elementów? Potencjalnie to laptop jest teraz elektrozłomem.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych