Forum PCLab.pl: Bootloop po odkurzeniu komputera - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Bootloop po odkurzeniu komputera Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Yakub64 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: So, 17 Mar 18

Napisany 17 Marzec 2018 - 17:16

Witam
Moj sprzet
Amd radeon r9 390 8gb g1 gddr5
16gb ramu 2400mhz
i5-6500 3200ghz
Zasilacz evga 750 g2
Motherboard gigabyte gah170 gaming 3 h170 dual ddr4-2133

Odkurzalem dzis komputer bo zauwazylem spadek wydajnosci komputera podczas grania. Wszystkie kable podpialem spowrotem tak jak byly. Owszem mialem troche problem z zamontowaniem procesora ale sie udalo ;) gdy wlaczylem spowrotem komputer, wlacza sie na 25 sekund, nie pokazuje sie nic na monitorze w tym czasie, i na kilka sekund sie wylacza po czym spowrotem wlacza. Wszystkie wiatraki dzialaja, karta graficzna tez. I tak w kolko. Na karcie graficznej co ok.4 sekundy migają lampki (ma 2 napisy STOP i SILENT i one w zaleznosci trybu dzialania karty w danej chwili swieca sie lub nie) ale nie wiem czy tak jest zawsze podczas wlaczania czy nie. Ktos mial moze podobny problem? Co moglo pojsc nie tak? Przypominam ze wszystko podpialem tak jak bylo. Komputer byl nie wlaczony podczas odpinania kabli zasilajacych i dzis nie uzywany.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2798
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 17 Marzec 2018 - 17:22

a masz jakieś komunikaty np. dźwiękowe / inne ?
robiłeś reset CMOS i właściwie podłączyłeś monitor po obu stronach kabla sygnałowego?

Ten post był edytowany przez Bulsky dnia: 17 Marzec 2018 - 17:23


#3 Użytkownik jest niedostępny   Yakub64 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: So, 17 Mar 18

Napisany 17 Marzec 2018 - 18:10

Tak, kable odpowiednio podpiete, zasialnie i hdmi. Mam to nagrane ale nie ma tu jak filmow wstawic. Nie ma zadnych komunikatow dzwiekowych czy swietlnych odstajacych od normalnosci. Jestem dosc zielony pod wzgledem technicznym wiec nie orientuje sie nawet czemu sluzy CMOS :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Asica10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 851
  • Dołączył: So, 08 Lis 08

Napisany 17 Marzec 2018 - 18:20

Tak z ciekawości po co wyciągałeś procesor do odkurzania kompa?
Czy jak mialeś problemy z montażem to nie pogiełeś pinów w sokecie?

Jak wszystko z gniazdem procka ok, wszystkie kable ok, to może zrób reset biosu (wyciągając baterie lub zworką)

Ten post był edytowany przez Asica10 dnia: 17 Marzec 2018 - 18:24


#5 Użytkownik jest niedostępny   Yakub64 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: So, 17 Mar 18

Napisany 17 Marzec 2018 - 18:29

Zeby wymienic paste :) zgial sie jeden zaczep nóżki tego co sie wklada razem z procesorem (wiatrak + procesor) ale go wyprostowalem. No ale to nie wplywa na dzialanie zasialnia np. :)
Reset biosu? To jest rownoznaczne z formatem komputera? Co to zrobi?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Bladzioch 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 842
  • Dołączył: Pt, 11 Lis 16

Napisany 17 Marzec 2018 - 18:40

Cytuj

Reset biosu? To jest rownoznaczne z formatem komputera? Co to zrobi?

Nie, nic nie stracisz z dysku. Reset biosu to, zresetowanie ustawień płyty głównej, a nie dysku.

2) Czy jakiś dźwięk / piski wydaje twój komputer podczas uruchamiania PC?

Ten post był edytowany przez Bladzioch dnia: 17 Marzec 2018 - 18:44


#7 Użytkownik jest niedostępny   Yakub64 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: So, 17 Mar 18

Napisany 17 Marzec 2018 - 18:50

Zobacz postBladzioch, o 17 Marzec 2018 - 18:40, napisał(a):

Nie, nic nie stracisz z dysku. Reset biosu to, zresetowanie ustawień płyty głównej, a nie dysku.


Czyli nic szkodliwego :)

Nagrania wrzucilem na YT. Linki ponizej:
https://youtu.be/A2P7dW_yGao

https://youtu.be/2_r7saKMGVI

#8 Użytkownik jest niedostępny   ciastkiewicz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 17 Marzec 2018 - 18:55

polecam dla pewności jeszcze raz sprawdzić kabel od 12V, lewy górny róg płyty głównej ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   4SURU4 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 133
  • Dołączył: Wt, 24 Lis 15

Napisany 17 Marzec 2018 - 18:55

Próbowałeś rozebrać jeszcze raz i złożyć? Jeśli po resecie BIOSu nie pomoże to próbuj..

#10 Użytkownik jest niedostępny   Bladzioch 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 842
  • Dołączył: Pt, 11 Lis 16

Napisany 17 Marzec 2018 - 18:59

Zobacz postYakub64, o 17 Marzec 2018 - 18:50, napisał(a):

Czyli nic szkodliwego :)

Nagrania wrzucilem na YT. Linki ponizej:
https://youtu.be/A2P7dW_yGao

https://youtu.be/2_r7saKMGVI


Co do filmików, to pewnie ktoś bardziej kompetentny w tym temacie się wypowie pewnie niedługo (ja bym wszystko podociskał i sprawdził), lecz kup przy okazji sprężone powietrze, bo GPU widać nadal zakurzony mocno wewnątrz. ;)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Yakub64 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: So, 17 Mar 18

Napisany 17 Marzec 2018 - 19:01

Kurcze, 12V chyba byla lekko niedocisniete, ale to nie pomoglo. Sprezone powietrze mam ale przydaloby sie takie mocniejsze jak w warsztatach samochodyech bo to w puszce za slabe :D czyscilem sprezonym i pedzlem. Jesli mus to mus sprobuje zrobic reset biosu

#12 Użytkownik jest niedostępny   ciastkiewicz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 17 Marzec 2018 - 19:10

sprawdź ram jeszcze

#13 Użytkownik jest niedostępny   Asica10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 851
  • Dołączył: So, 08 Lis 08

Napisany 17 Marzec 2018 - 19:12

Zobacz postYakub64, o 17 Marzec 2018 - 18:29, napisał(a):

Zeby wymienic paste :) zgial sie jeden zaczep nóżki tego co sie wklada razem z procesorem (wiatrak + procesor) ale go wyprostowalem. No ale to nie wplywa na dzialanie zasialnia np. :)
Reset biosu? To jest rownoznaczne z formatem komputera? Co to zrobi?


Do wymiany pasty nie trzba wyciągać procesora.
Odnośnie resetu biosa koledzy wcześniej odpisali co i jak.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Bladzioch 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 842
  • Dołączył: Pt, 11 Lis 16

Napisany 17 Marzec 2018 - 19:12

Ja bym strzelał, na albo coś niedociśnięte, albo ew. z tym pinem mogło coś zaszkodzić. Jak takie coś miałem z 2-3, to zawsze u mnie była wina, czegoś niedociśniętego sprzętu/kabla.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Yakub64 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: So, 17 Mar 18

Napisany 17 Marzec 2018 - 19:27

Zobacz postAsica10, o 17 Marzec 2018 - 19:12, napisał(a):

Do wymiany pasty nie trzba wyciągać procesora.
Odnośnie resetu biosa koledzy wcześniej odpisali co i jak.


Sorki chodzilo o radiator oczywiscie :)

#16 Użytkownik jest niedostępny   Asica10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 851
  • Dołączył: So, 08 Lis 08

Napisany 17 Marzec 2018 - 19:44

Czyli jak sciagałęś radiator to raczej nic nie uszkodziłeś. W takim razie wyciągnij i zamontuj jescze raz ram, gpu, oraz jeżeli nie robiłeś zrób reset biosu

#17 Użytkownik jest niedostępny   Greenie 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Cz, 03 Kwi 14

Napisany 17 Marzec 2018 - 19:51

kabel zasilający płytę 24pin- jeżeli przy wejściu do zasilacza wtyczka jest podzielona na 2, to sprawdź czy obie wpięte.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Yakub64 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: So, 17 Mar 18

Napisany 17 Marzec 2018 - 20:01

Dodaj obrazek

zrobilem resrt biosu laczac na minute te 2 punkty, jednakze nic to nie dało.

Ten post był edytowany przez Yakub64 dnia: 17 Marzec 2018 - 20:05


#19 Użytkownik jest niedostępny   Yakub64 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: So, 17 Mar 18

Napisany 17 Marzec 2018 - 20:30

Dodaj obrazek

działa także z kolegą na biosie bo da sie dostać ale nic nie pomaga... GPU CPU zasilacz i RAM sprawdzone, 12V też, kabel 24pin również. Bootowanie jest na dysku HDD, nie ma nic innego do wyboru i zrobilem "Load optimized defaults"

#20 Użytkownik jest niedostępny   Asica10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 851
  • Dołączył: So, 08 Lis 08

Napisany 17 Marzec 2018 - 21:17

czekaj czkeaj, czyli caly czas Tobie coś się pojawiało na ekranie? Jeżeli tak to system Ci nie startuje (albo dysk źle podłączony, albo padła partycja rozruchowa jeżeli bootowanie ustaiwone prawidłowo)


Sprawdz czy po resecie biosu nie ustawiło CI w tyrb legacy jak tak to przełącz się na UEFI

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych