Forum PCLab.pl: [Zestaw]3500-5000zł Sama skrzynka - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Zestaw]3500-5000zł Sama skrzynka Gry przez internet Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   kross01 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 30 Maj 11

Napisany 18 Marzec 2018 - 11:57

Witam!

Od jakiegoś czasu przeglądam forum i różnego rodzaju artykuły bo chcę złożyć komputer stacjonarny.
Początkowo zakładałem budżet ok 3,5tyś ale czytając posty artykuły budżet rozszerzył się aż do 5tyś- taka magia...

Nie znam się na tym, oraz żadnym PRO playerem nie jestem ale zależy mi na tym, aby pieniądze które wydam były wydane najlepiej jak to możliwe oraz aby ten komputer był ok na kilka lat. Do tej pory używałem lapropa lenovo y700 z monitorem iiyama black hawk czy jakoś tak (ten zestaw przejmie moja przyszła małżonka) ale w grach typu PUBG pojawił się problem gdyż lenovo nie daje rady.


Przeglądając forum złożyłem coś takiego:

Intel Core i5-8600K /3.6GHz, 9MB, LGA1151, BOX/ Procesora nie umiem podkręcać, ale chyba możną się nauczyć jak będzie potrzeba- czy 8400 starczy na długi czas?
SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2
Gigabyte GA-Z370-HD3 /intel Z370, LGA1151/ Udźwignie ten procesor? Nawet w razie podkręcenia?
Patriot 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Viper Planowo miało być 3000Hz za ok 90zł mniej... Warto dopłacić czy wsadzić słabszy niż 3000Hz?
A-Data SU800 128GB SATA3 (560/300MB/s) 3D TLC NAND
Toshiba P300 1TB 64MB cache SATA600 7200rpm
Gigabyte GeForce GTX1060 Gaming G1 6GB DDR5 192bit (1847/8008) Niby jedno i to samo a jednak nie- jest ok? Ceny są kosmiczne ale chcę złoży raz i nie otwierać kompa
Asus DRW-24D5MT SATA (black)
TP-Link TL-WN781ND /N150, PCI-E/ Mam niestety problem z połączeniem kompa kablem....
Corsair CX550M 550W 120mm Bronze Semi-Modularny Pociągnie to?
SilentiumPC Gladius M35 Pure Black (b/z)

Ten zestaw został złożony na esc cena to 5080zł

Z takich różnic cenowych to ram na morele znajdę taniej za ok 50zł...

Grywam w sumie tylko w CS go PUBG jakby był nowy komputer to pewnie jakiś COD batllefield albo coś podobnego.


Skrzynka prawdopodobnie będzie współpracować z monitorem:
https://www.pcworld....166854-pdt.html rozważam zakup tego za ok 3tyg

Jakieś propozycje? Coś zmienić? Pisałem do sklepu i odpisali, że zestaw "jak najbardziej poprawny" - opinie wśród znajomych mają dobrą ale wolę zasięgnąć zdania jeszcze większego grona speców czy to nie będzie kasa wywalona w błoto ;)

Chciałem coś tańszego (i3 mniej ramu inna grafa) ale narzeczona mnie namawia na sprzęt który długo posłuży aby nie musiała słuchać mojego marudzenia że coś działa słabo :P


Liczę na Waszą nieocenioną pomoc!
Komputer chciałbym zamówić dziś aby dotarł do mnie do świąt

Aaaaa jeszcze jedno mam uraz do AMD więc wolałbym zostać przy intelu

#2 Użytkownik jest niedostępny   EnerdziJanek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Cz, 15 Mar 18

Napisany 18 Marzec 2018 - 12:33

W podkręcaniu procesora nie ma żadnej trudności :) Są poradniki, spokojnie się nauczysz.
Do zmiany :
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) - Jest na kościach MLC-dłuższa żywotność

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) - Karta nie jest pół pasywna,ale wentylatory nie przekraczają 800rpm i karta nie jest słyszalna nawet i podczas obciązenia :) i przede wszystkim tańsza :) Video z recenzją karty: https://www.youtube....h?v=U3xUu7Ua2cU

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) - Bardzo dobra sekcja zasilania, Nowa dzwiękówka ALC1220 , 1 kliknięciem możesz podkręcić procesor z automatu na 4,3GHz [tryb Enhanced Turbo]

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) 2x8GB, 3200MHz, CL16 - Pamięci o lepszych opóżnieniach CL 16-16-16

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) - W zestawie 3 wentylatory SigmaPro 120mm , filtry przeciw kurzowe, okno pleksi, regulator obrotów wentylatorów, dużo miejsca na okablowanie.

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) - Wystarczy ci zasilacz 450w :)

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) - Bardzo wydajne chłodzenie w porównaniu Jakość>Cena, wystarczająca do OC procesora.

Ten post był edytowany przez EnerdziJanek dnia: 18 Marzec 2018 - 12:47


#3 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4459
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 18 Marzec 2018 - 13:59

Do podkręcania i5-8600k który idzie na 5ghz kupno zasilacza 450w to spore ryzyko przynajmniej nie stabilności zestawu, moim zdaniem 550-600w to minimum.
Podkręcanie to nie zabawa tylko ciągła walka z zestawem. Jak zaczynasz podkręcać to więcej na tym spędzasz i różnych testach niż na graniu.
Weź i5-8400 lub I7-8700 i po prostu ciesz się kompem.
Ten Gigabyte nie nadaje się do podkręcania, min to Asrock z370 extreme 4, jak nie będziesz podkręcał to wystarczy
Asrock z370 pro4 lub coś z MSI do 500zl. Ram 3000 czy 3200 różnica w wydajności ńiewielka, a 3000 pewnie i tak da się ustawić na 3200mhz.
Ssd najlepiej 240gb Goodram iridium na MLC.

#4 Użytkownik jest niedostępny   kross01 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 30 Maj 11

Napisany 18 Marzec 2018 - 14:21

Dzięki za polecenie dysku
Ten ram ma takie same opóźnienie (czy jestem w błędzie?) a jest trochę tańszy.
Jeśli zasilacz słabszy starczy to super - trochę taniej
😁

Co do chłodzenia to to co wybrałem nie da rady bez podkręcania? Jakbym miał podkręcać to chyba jeszcze nie teraz a za jakiś czas to wtedy mógłbym zmienić.

Niestety nie chce przekroczyć tej kwoty co mam już na esc -5100 to max niestety

Na i7 mnie nie stać. I5 8400 starczy na dłuższy czas? Jest jeszcze 8600 ale bez k. Warto? Nigdy nie bawiłem się w podkręcanie ale skoro to taka zabawa to chyba nie dla mnie (jeśli i5 8400 starczy)

Ten post był edytowany przez kross01 dnia: 18 Marzec 2018 - 14:25


#5 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4459
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 18 Marzec 2018 - 23:04

i5-8400 spokojnie na kilka lat wystarczy.

#6 Użytkownik jest niedostępny   kross01 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 30 Maj 11

Napisany 18 Marzec 2018 - 23:43

Xtn już zamówiłem Ok 18/19 ale dzięki za pomoc 😁
Taki oto zestaw mam nadzieje niedługo przyjdzie
Procesor: Intel Core i5-8600 /3.1GHz, 9MB, LGA1151, BOX/ 730,89zł
Chłodzenie: SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 89,43zł
Płyta główna: Gigabyte GA-Z370-HD3 /intel Z370, LGA1151/ 381,30zł
Pamięć RAM: Patriot 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Viper 593,50zl
Dysk SSD: GoodRam Iridium 120GB SATA3 (550/540MB/s) MLC 150,41zł
Dysk HDD: Toshiba P300 1TB 64MB cache SATA600 7200rpm 137,40zł
Karta graficzna: Palit GeForce GTX1060 JetStream 6GB DDR5 192bit (1708/8000, Micron) 1381,30zł
Nagrywarka DVD/BluRay: Asus DRW-24D5MT SATA (black) 47,97zł
Karta sieciowa Wi-Fi: TP-Link TL-WN781ND /N150, PCI-E/ 39,84zł
Zasilacz: Corsair CX550M 550W 120mm Bronze Semi-Modularny 218,70zł
Obudowa: SilentiumPC Gladius M35W (Pure Black, okno) 170,73zł

Całość 4848zł

Ten post był edytowany przez kross01 dnia: 18 Marzec 2018 - 23:48


#7 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4459
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 19 Marzec 2018 - 00:34

Świetny zestaw tylko ta płyta... ale może nie będzie złe bez kręcenia :)

#8 Użytkownik jest dostępny   pabloesc 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3762
  • Dołączył: Pn, 01 Sie 16

Napisany 19 Marzec 2018 - 10:56

@kross01
Daj linka do sklepu gdzie karta graficzna Palit Jetstream gtx1060 6gb kosztuje 1381,30zł.

@xtn
Autor wybrał procesor i5-8600 bez K to chyba nie ma w planie podkręcania CPU a napięcie do karty graficznej płynie kablem z zasilacza, to może podkręcić.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Krambix 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Pn, 01 Sty 18

Napisany 19 Marzec 2018 - 11:12

Cena tego Palita to cena Netto

#10 Użytkownik jest niedostępny   kross01 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 30 Maj 11

Napisany 19 Marzec 2018 - 16:46

Płyta zmieniona na Asrock z370 pro4
No i procesor na i5 8400 bo nie mieli na stanie i5 8600

Fakt cena netto- kopiowane na telefonie i jakoś tak wyszło- wybaczcie za zamieszanie - niestety o takich cenach możemy narazie pomarzyć 😒

Ten post był edytowany przez kross01 dnia: 19 Marzec 2018 - 16:48


#11 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6687
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 20 Marzec 2018 - 11:32

Zobacz postkross01, o 18 Marzec 2018 - 23:43, napisał(a):

Xtn już zamówiłem Ok 18/19 ale dzięki za pomoc 😁
Taki oto zestaw mam nadzieje niedługo przyjdzie
Procesor: Intel Core i5-8600 /3.1GHz, 9MB, LGA1151, BOX/ 730,89zł
Chłodzenie: SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 89,43zł
Płyta główna: Gigabyte GA-Z370-HD3 /intel Z370, LGA1151/ 381,30zł
Pamięć RAM: Patriot 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Viper 593,50zl
Dysk SSD: GoodRam Iridium 120GB SATA3 (550/540MB/s) MLC 150,41zł
Dysk HDD: Toshiba P300 1TB 64MB cache SATA600 7200rpm 137,40zł
Karta graficzna: Palit GeForce GTX1060 JetStream 6GB DDR5 192bit (1708/8000, Micron) 1381,30zł
Nagrywarka DVD/BluRay: Asus DRW-24D5MT SATA (black) 47,97zł
Karta sieciowa Wi-Fi: TP-Link TL-WN781ND /N150, PCI-E/ 39,84zł
Zasilacz: Corsair CX550M 550W 120mm Bronze Semi-Modularny 218,70zł
Obudowa: SilentiumPC Gladius M35W (Pure Black, okno) 170,73zł

Całość 4848zł


Tragiczny dysk SSD. Zamiast tego dziadostwa trzeba było już brać Patriot Scorch 128GB M.2 PCIe NVMe, co prawda TLC ale na NVME w cenei 210 zł.

#12 Użytkownik jest niedostępny   kross01 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 30 Maj 11

Napisany 20 Marzec 2018 - 15:06

Dlaczego dziadostwo? Kilka osób polecało taki dysk tylko ze przeważnie większy a mi 120 GB starczy

#13 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6687
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 20 Marzec 2018 - 15:08

Polecały Ci osoby, które nie mają, nie mieli zielonego pojęcia co polecają.
W zwykłym IRDM Gen2 masz kiepski kontroler Phision S11, jednordzeniowy, dwukanałowy.

#14 Użytkownik jest niedostępny   kross01 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 30 Maj 11

Napisany 20 Marzec 2018 - 22:39

No cóż... zlecenie jest już gotowe do wysyłki wiec już nawet nie zmienia. Mówi się trudno. Jakaś gwarancja jest. Dzięki za informacje

#15 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4459
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 21 Marzec 2018 - 00:05

Zobacz postkross01, o 20 Marzec 2018 - 22:39, napisał(a):

No cóż... zlecenie jest już gotowe do wysyłki wiec już nawet nie zmienia. Mówi się trudno. Jakaś gwarancja jest. Dzięki za informacje

Caps tez tego dysku nie testował ale dzisiaj na forum prowadzi prywatna wojnę z tym Ssd. Może ma racje, ze będzie wolniejszy niż wersja Pro ale tez jest tańszy, a do systemu będzie świetny i kilka razy szybciej Windows będzie startował niż na Hdd. Nie przejmuj się :)

Nigdy na system nie poleciłbym zwykłych TLC, min 3D nand, a MLC nawet ze słabszym kontrolerem pod system i tak będzie lepszy, bo trwalszy.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 21 Marzec 2018 - 00:05


#16 Użytkownik jest niedostępny   kross01 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 30 Maj 11

Napisany 21 Marzec 2018 - 00:13

Ok dzięki 😉

#17 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6687
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 21 Marzec 2018 - 09:41

Są testy tego dysku i mówią one jasne, że jest to bardzo słaby dysk
To nie jest żadna prywatna wojna. Po prostu kompletnie nie wiem dlaczego polecacie taki dysk? Bo Iridium? Nie jest to świetny SSD. Gdyby był świetny, to nie byłoby droższej wersji Pro.

Co ma TLC w przypadku trwałości dysku systemowego. Trwałość takiego dysku jest ograniczona zapisem a nie odczytem. Ile to będzie instalowania na dysku systemowym na przestrzeni lat? Tutaj taki Scorch na NVME i TLC jest 1000 razy lepszym wyborem od tego IRDM.

Ten post był edytowany przez Caps dnia: 21 Marzec 2018 - 09:58


#18 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4459
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 21 Marzec 2018 - 10:10

Ostatnio tutaj mieliśmy dyskusje o pliku stronnicowym, użytkownik zwracał uwagę na na bardzo duża ilość danych zapisywanych codziennie przez ten plik i niestety mial racje. Jeszcze dodtkwowo hibernacja systemu. Dysk używany do gier, czy nawet obróbki foto/wideo zużywa tylko mała cześć zapisu tego co Windows.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 21 Marzec 2018 - 10:11


#19 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6687
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 21 Marzec 2018 - 10:15

Dysk używany do obróbki video, to i kilkadziesiąt GB dziennie może być więc tak trochę chyba nie bardzo.
Jakby jednak nie patrzeć w kwestii trwałości, to i tak nie jest to największą bolączką TLC bo zajechać te kości i tak jest ciężko.

Wracając do pamięci wirtualnej. Jest 16 GB DDR4 i to już na plus. Dodatkowo zawsze można ją przekierować z SSD, wtedy chyba nawet i system będzie szybciej działać (chyba?) a dysk nie będzie katowany zapisem.

Ten post był edytowany przez Caps dnia: 21 Marzec 2018 - 10:40


#20 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4459
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 21 Marzec 2018 - 11:14

Z obróbka wideo, szczególnie 4K to trochę przeszarżowałem.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych