Forum PCLab.pl: Najbardziej energooszczędny monitor lub telewizor - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Najbardziej energooszczędny monitor lub telewizor

#1 Użytkownik jest niedostępny   maxpower 

  • ..........
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1292
  • Dołączył: Nd, 23 Sie 09

Napisany 18 Marzec 2018 - 12:15

Siema!
Szukam najbardziej energooszczędnych monitorów lub telewizorów (20 W lub mniej).
Wymagania:
- wejścia któreś z tych: display port, hdmi, dvi, vga, scart, composit, component
- rozdzielczość min. PAL
- kolorowy
- min. 15 cali
- może być używany
- może posiadać wbudowane głośniki
- ekran matowy będzie wielkim plusem

Na tę chwilę znalazłem taki sprzęt:
iiyama B1906S - 22 W
LG - 24LF452B - 15.6 W
RCA - RT1971 - 15 W
Samsung - UN19F4000AF - 15 W

Oczywiście im mniej watów tym lepiej. Możecie coś polecić?

#2 Użytkownik jest niedostępny   kstoff 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Wed, 04 Sie 10

Napisany 18 Marzec 2018 - 13:17

Nie chcę zaśmiecać tematu - ale zwrócę tylko uwagę na jedną kwestię. Porównywanie zużycia ze specyfikacji dotyczy max poboru, tzn. dla najwyższej jasności. Jaśniejsze monitory (tzn. takie, które mają zdolność wypalania oczu) będą miały te max. wartości sztucznie zawyżone. Porównaj więc też maksymalną jasnosć.

Jeśli waty stanowią absolutnie najważniejszą kwestię, to matryce laptopowe zostawiają monitory w tyle w tumanach kurzu.

Ten post był edytowany przez kstoff dnia: 18 Marzec 2018 - 17:14


#3 Użytkownik jest niedostępny   maxpower 

  • ..........
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1292
  • Dołączył: Nd, 23 Sie 09

Napisany 18 Marzec 2018 - 13:55

Czy matrycę laptopową można w jakikolwiek sposób połączyć z urządzeniem dającym obraz poprzez wyjście composit, np. Playstation albo dvi?

#4 Użytkownik jest niedostępny   kstoff 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Wed, 04 Sie 10

Napisany 18 Marzec 2018 - 17:20

Zobacz postmaxpower, o 18 Marzec 2018 - 13:55, napisał(a):

Czy matrycę laptopową można w jakikolwiek sposób połączyć z urządzeniem dającym obraz poprzez wyjście composit, np. Playstation albo dvi?


Da się to zrobić, ale jest to raczej sporo zabawy i koszt też. Ja nie mam tutaj żadnych doświadczeń, tyle co kiedyś wyczytałem z ciekawości w internetach (http://www.instructables.com/id/How-to-Convert-a-Laptop-LCD-into-an-External-Monit/). Potrzebny jest kontroler LCD (np: https://www.ebay.com...-qstore&rt=nc.) rodzaj złączy zależy od kontrolera. Szczerze - nie wiem czy jest łatwiejszy od powyższego sposób.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10840
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 18 Marzec 2018 - 23:04

Że tak zapytam w jakim celu? Bo te 5 wat w prawo czy lewo nie robi raczej różnicy. Chyba, że chcesz to zasilać z Dynamo rowerowego ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   freq86 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 374
  • Dołączył: Wed, 05 Paź 11

Napisany 18 Marzec 2018 - 23:15

kstoff dobrze prawi. Ja mam della z 2014r., który na max jasności zużywa ok. 25W i nie da się patrzeć w ekran, bo oczy wypala.
Ustawiłem jasność na 10%, zużycie spadło do 11W a w nocy jeszcze go "przyciemniam" fluxem.

#7 Użytkownik jest niedostępny   maxpower 

  • ..........
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1292
  • Dołączył: Nd, 23 Sie 09

Napisany 19 Marzec 2018 - 08:46

Planuję montaż być może 10 monitorów, które wyświetlałyby od filmów, przez gry na Playstation 1/2/3, monitoring, pogodę na żywo, transmisję z ISS, a kończąc na (uwaga hardkor) transmisji sejmu (żart ;) ). Wszystko lub część zasilana by była z UPSa (nie wiem jeszcze jakiego). Niestety nie mogę kupić 1 projektor czy 1 wielki telewizor, podzielić ekran i cześć, sprawa załatwiona. Ekrany rozmieszczone mają być na przestrzeni 30 m2 po kilka sztuk w kupie. Waty są ważne. Jasność nie.

Ten post był edytowany przez maxpower dnia: 19 Marzec 2018 - 08:48


#8 Użytkownik jest niedostępny   luca7s 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1251
  • Dołączył: Pt, 29 Lip 16

Napisany 19 Marzec 2018 - 09:03

Zobacz postmaxpower, o 19 Marzec 2018 - 08:46, napisał(a):

Planuję montaż być może 10 monitorów, które wyświetlałyby od filmów, przez gry na Playstation 1/2/3, monitoring, pogodę na żywo, transmisję z ISS, a kończąc na (uwaga hardkor) transmisji sejmu (żart ;) ). Wszystko lub część zasilana by była z UPSa (nie wiem jeszcze jakiego). Niestety nie mogę kupić 1 projektor czy 1 wielki telewizor, podzielić ekran i cześć, sprawa załatwiona. Ekrany rozmieszczone mają być na przestrzeni 30 m2 po kilka sztuk w kupie. Waty są ważne. Jasność nie.



To w takim razie, jeżeli całkowicie odpada jedno urządzenie, to telewizor jakikolwiek w ogóle możesz przestać brać pod uwagę, gdyż są one dużo bardziej prądożerne niż monitory.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10840
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 19 Marzec 2018 - 09:30

Dużo małych monitorów wciągnie więcej Wat niż jeden duży.
Z UPSa długo to nie podziała. Nawet godziny chyba nie wytrzyma.

#10 Użytkownik jest niedostępny   maxpower 

  • ..........
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1292
  • Dołączył: Nd, 23 Sie 09

Napisany 19 Marzec 2018 - 10:00

Jeśli chodzi o UPS to znalazłem coś takiego http://allegro.pl/hp...7217406088.html (4500 W) + 20 baterii, to wyjdzie razem ~ 1500 zł

#11 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10840
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 19 Marzec 2018 - 10:44

100-200wat monitory. Czyli ok 5 godzin pracy.

Jak na UPSie będą też zasilane źródła obrazu, np konsola + komputer to czas spadnie.


Tego szukasz?

#12 Użytkownik jest niedostępny   maxpower 

  • ..........
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1292
  • Dołączył: Nd, 23 Sie 09

Napisany 19 Marzec 2018 - 11:18

Myślę że na początek taki UPS mi wystarczy.

#13 Użytkownik jest niedostępny   kstoff 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Wed, 04 Sie 10

Napisany 19 Marzec 2018 - 12:00

@maxpower - no to ciekawy projekt! W takim razie ja bym na Twoim miejscu rozważył te matryce. Chociaż pytanie jak z estetyką no i czy koszty grają rolę. Matryce jak i kontrolery można by kupić u Chińczyka, zwłaszcza że potrzebujesz 20 sztuk. Ewentualnie matryce odzyskać za z uszkodzonych laptopów za grosze z allegro, itp.

Co do poboru energii, to tu nie ma oczym dyskutować. Całe netbooki 14 calowe (jak np. mój własny Dell Vostro 5470; sprawdzone watomierzem) zjeżdżają do 6-8W pod pulpitem przy niskiej (ale nie najniższej) jasności; (ale popatrz też na recenzje na notebookcheck - tam w 90% jest test poboru energii całego laptopa i da się zobaczyć nawet 5W dla ultrabooków). Mam też 15,6 calowego laptopa z matrycą IPS FullHD, 6700HQ, 16 GB RAM i 2 dyskami SSD i pod pulpitem 14-16W. Ostrożnie oceniam, że sama matryca nie bierze więcej jak 5-7 W a może nawet mniej.

Ten post był edytowany przez kstoff dnia: 19 Marzec 2018 - 12:03


#14 Użytkownik jest niedostępny   maxpower 

  • ..........
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1292
  • Dołączył: Nd, 23 Sie 09

Napisany 19 Marzec 2018 - 18:32

Koszty zawsze grają rolę. Estetyka estetyką, ale ważniejsze jest bezpieczeństwo użytkownika. Chodzi o to by krytyczne elementy dla zdrowia czy życia nie były na wierzchu.

#15 Użytkownik jest niedostępny   pabloesc 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3918
  • Dołączył: Pn, 01 Sie 16

Napisany 20 Marzec 2018 - 11:00

Ważne, żebyś miał dobrą instalacje elektryczną w swojej lepiance, jeżeli pobór mocy ma wynosić do max 4,5kw. Pewnie będzie mniejszy, ale nawet jak by był rzędu 2kw instalcja powinna być poprowadzona przewodem Cu nie cieńszym niż 2,5mm przekroju w dobrej izolacji z uziemieniem.

Co do monitora jak już wspominał Minciu większy zużyje więcej energi niż mniejszy.

https://www.energyst...mputer-monitors

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych