Forum PCLab.pl: [Poradnik] modyfikacja biosu H110/H170/B150/B250/Z170/Z270 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (47 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Poradnik] modyfikacja biosu H110/H170/B150/B250/Z170/Z270 dodawanie obsługi procesorów z rodziny Coffee Lake

#21 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9118
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 23 Marzec 2018 - 00:12

Na defaulcie nie bedzie problemu. Z oc juz moze byc slabo ale na plytach Z170/270 slabych i golych sekcji raczej nie ma.

Ja sie z jednej strony zastanawiam nad z170/270/370 w itx. Tylko z drugiej strony krecic HTPC to sredni pomysl

#22 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20900
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 23 Marzec 2018 - 00:18

FIVR też nie bardzo daje rade na 2066, te CPU prawdopodobnie siadają właśnie ze względu na za słaby FIVR. A FIVR to kolejne waty na ciepło do odprowadzenia z CPU. Jak producenci nie będą lecieć w kulki to nie ma co się bać o sekcje zasilania, jest masa nowoczesnych mosfetów czy gotowych rozwiązań ze sterownikiem i nie trzeba stosować furmanki faz.

#23 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15461
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 23 Marzec 2018 - 00:35

LGA 2066 jednak dobija już do 20 jajek, myślę że dobrze dobrana i zaprojektowana przetwornica dała by radę do tych 12 rdzeni z SMT, największy problem to te waty do odprowadzenia z CPU, haswell nawet po skalpie dawał do wiwatu, ok mamy chociażby PowIRStage, ale razem z nimi przeważnie aluminiowego parcha bez finów który bardzo szybko zaczyna działa jak izolator, a nie radiator. Mam nadzieje że przy Z390 producenci się opamiętają i zaczną zakładać prawdziwe radiatory, no chyba że wróci moda na 40mm piździki które już GB stosuje na niektórych Z370 :E

#24 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9118
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 23 Marzec 2018 - 09:31

Wszystko zalezy od jakosci zastosowanych elementow.
Widzialem juz sekcje z 3 fazami bardzo dobrze wykonanymi w Asrocku (chyba czasy phenoma) gdzie plyty Gigabyte albo Asus z 6 fazami nie potrafily dorownac.

Docelowo i7-8700k chce wstawic na asrock b250m-hdv. Teoretycznie bez oc powinno wytrzymac. Jednak bedzie w malej obudowie.
Ewentualnie jakis ITX jak sie pojawi na b360 bo z360 itx to 600zl

#25 Użytkownik jest niedostępny   jarmag 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 392
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 17

Napisany 23 Marzec 2018 - 10:47

tak wygląda mod procesora (na przykładzie i5-8400) :E

Dodaj obrazek

w powiększeniu może nie wygląda to apetycznie


a do zrobienia zworki użyłem dostępnych pod ręką produktów:

Dodaj obrazek

#26 Użytkownik jest niedostępny   Legtom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 299
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 12

Napisany 23 Marzec 2018 - 10:55

Zobacz postjarmag, o 23 Marzec 2018 - 10:47, napisał(a):

tak wygląda mod procesora (na przykładzie i5-8400) :E

Dodaj obrazek

w powiększeniu może nie wygląda to apetycznie


a do zrobienia zworki użyłem dostępnych pod ręką produktów:

Dodaj obrazek


Piękna robota :thumbup: . Mam pytanie bez zwarcia nie ruszył czy profilaktycznie zwarłeś . Dziś zamawiam i5 8400 i będę odpalał na moim asusie z270i. I jeszcze jedno czy po zmianie SKU na z370 dizałają tylko coffe czy dalej skylake też??

#27 Użytkownik jest niedostępny   jarmag 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 392
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 17

Napisany 23 Marzec 2018 - 11:02

nie sprawdzałem czy ruszy bez zworki jak również nie sprawdzałem czy nie będzie zwarcia bez izolacji ...
to typowe działania profilaktyczne bo widziałem już dwie foty przypalonych płyt :E

przed SKU na pewno działają skylaki a po nie sprawdzałem
-------------------------------------------------------

tak jak wspominał Szczota 6-cio rdzeniowce są w fazie festów i nie ma jeszcze opracowanego poradnika

przy Z270i możesz podmienić BIOS Region.bin z Z370i

Ten post był edytowany przez jarmag dnia: 23 Marzec 2018 - 11:21


#28 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9118
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 23 Marzec 2018 - 11:13

Izolacje powinno sie zrobic (gigabyte upala) dla bezpieczenstwa.
Sam stosuje tasme kaptonowa do dostania w elektronie ale nie kazdy ma. Nakladanie tak malego plastra jest bardzo trudne.
Zwieranie pinow jest po to aby plyta glowna sprawdzila czy w sockecie znajduje sie CPU.
Przykladowo asrocki ktore testowalem nie odpalaja.
Jesli niezewrzesz pinow to masz dwie opcje:
1. Odpali normalnie
2. W ogole zasilacz nawet nie wystartuje

Jednak osobiscie odradzam zabawe z i5/i7 poniewaz za malo przetestowane wszystko jest.

Poradnik bedzie zawierac informacje o izolowaniu pinow z powodu bezpieczenstwa. Wielu bedzie myslalo ze ich to nie dotyczy i pomina ten krok.

Jesli chcecie zewrzec piny to mocno sugeruje klej grafitowy (okolo 8-12zl) i naklada sie go jak lakier do paznokci.
Zwykla tasma izolujemy wtedy wszystkie piny na obkolo. Nakladamy lakier. Po wyschnieciu lakieru sciagamy tasme ktora chronilismy inne piny i mamy idealnie.

Przyklejaniebtasmy jest ryzykowne, jak sie odklei i wpadnie w socket to moze byc kuku

Ten post był edytowany przez Szczota dnia: 23 Marzec 2018 - 11:17


#29 Użytkownik jest niedostępny   Legtom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 299
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 12

Napisany 23 Marzec 2018 - 11:17

Zobacz postjarmag, o 23 Marzec 2018 - 11:02, napisał(a):

nie sprawdzałem czy ruszy bez zworki jak również nie sprawdzałem czy nie będzie zwarcia bez izolacji ...
to typowe działania profilaktyczne bo widziałem już dwie foty przypalonych płyt :E

przed SKU na pewno działają skylaki a po nie sprawdzałem


Co do zamalowania pinów też sie nie odważe ale spróbuje bez zwory ja mi przyjdzie 8400. O skylake pytam bo mam 6500 więc w razie jak coś pójdzie nie tak z 8400 zawsze byłaby opcja.

#30 Użytkownik jest niedostępny   jarmag 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 392
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 17

Napisany 23 Marzec 2018 - 11:40

najważniejsze że ruszyło :E

Chińczyk, który podał info o zmianie SKU i izolacji pinów by i5-8400 działała wspominał, że jego i7-8700 ES nie chce bootować

ja czekam na klips pod SOP8, chciałem wgrać biosa do B250 przez JSPI1 ale coś nie dałem rady :E

#31 Użytkownik jest niedostępny   Legtom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 299
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 12

Napisany 23 Marzec 2018 - 11:54

Zobacz postjarmag, o 23 Marzec 2018 - 11:40, napisał(a):

najważniejsze że ruszyło :E

Chińczyk, który podał info o zmianie SKU i izolacji pinów by i5-8400 działała wspominał, że jego i7-8700 ES nie chce bootować

ja czekam na klips pod SOP8, chciałem wgrać biosa do B250 przez JSPI1 ale coś nie dałem rady :E


Mówisz o asusie b250i. Ja mam taką samą płytę na Z. Jest jakiś problem z updatem modowanego biosu na tej płycie??

#32 Użytkownik jest niedostępny   jarmag 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 392
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 17

Napisany 23 Marzec 2018 - 12:17

bios jest przylutowany

Dodaj obrazek

a ja mam (na razie) tylko ch314

#33 Użytkownik jest niedostępny   moniek92 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2627
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 23 Marzec 2018 - 12:37

a to jest jakiś inny sposób na montaż biosu, niż luty ;p?

#34 Użytkownik jest niedostępny   Legtom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 299
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 12

Napisany 23 Marzec 2018 - 12:56

Zobacz postjarmag, o 23 Marzec 2018 - 12:17, napisał(a):

bios jest przylutowany

Dodaj obrazek

a ja mam (na razie) tylko ch314


a z tego poradnika nie próbowałeś https://www.win-raid...-UEFI-BIOS.html czy nie chcesz tego robić jeśli nie jesteś pewien że nie uda się w razie błędu przywrócić biosu programatorem.

#35 Użytkownik jest niedostępny   jarmag 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 392
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 17

Napisany 23 Marzec 2018 - 14:08

próbowałem ... niestety
ale zrobiłem sobie nową rozpiskę JSPI1 Asusa

Dodaj obrazek

:E wersja profesjonalna:

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez jarmag dnia: 20 Kwiecień 2018 - 12:30


#36 Użytkownik jest niedostępny   forfun 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1839
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 23 Marzec 2018 - 15:01

H110 + i5 8400 z Chin za ~530zł, to byłby nowy, najlepszy, "budżetowy" build. Coś jak ES i7 Skylake + Z170 swego czasu.

#37 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9118
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 23 Marzec 2018 - 15:24

Zobacz postLegtom, o 23 Marzec 2018 - 11:17, napisał(a):

Co do zamalowania pinów też sie nie odważe ale spróbuje bez zwory ja mi przyjdzie 8400. O skylake pytam bo mam 6500 więc w razie jak coś pójdzie nie tak z 8400 zawsze byłaby opcja.

Odwazny jestes ze nie chcesz izolowac pinow.
Ladnie socket w plycie sie upala. Ryzyko jest 50/50 :)

Zobacz postforfun, o 23 Marzec 2018 - 15:01, napisał(a):

H110 + i5 8400 z Chin za ~530zł, to byłby nowy, najlepszy, "budżetowy" build. Coś jak ES i7 Skylake + Z170 swego czasu.

Nie bylby tylko jest :)

Nie mam czasu wymeczyc optane bo MSI sprzedaje plyty na B250 z gratisowym modulem 16gb i w polaczeniu z HDD i i3-8100 bylby ogien

#38 Użytkownik jest niedostępny   Legtom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 299
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 12

Napisany 23 Marzec 2018 - 15:56

Zobacz postSzczota, o 23 Marzec 2018 - 15:24, napisał(a):

Odwazny jestes ze nie chcesz izolowac pinow.
Ladnie socket w plycie sie upala. Ryzyko jest 50/50 :)


źle mnie zrozumiałeś maiłem na myśli że się nie odważę bez izolowania aż tak odważny nie jestem po ostatnim skalpie na nowym cepie i uwaleniu kanału RAM.

źle natomiast wygląda to , że nie da się na asusie wgrać biosu bez programatora i teraz myśle jak to zrobić.

Ten post był edytowany przez Legtom dnia: 23 Marzec 2018 - 17:28


#39 Użytkownik jest niedostępny   forfun 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1839
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 23 Marzec 2018 - 17:01

Z ciekawostek, to w Chinach ruszyła przedsprzedaż płyt H310/B360. Wysyłka między 27 a 30 marca. Asus H310M-A po przewalutowaniu ~280zł. Asusy B360 zaczynają się od 330zł. Nie wiem tylko, jak płyty tego producenta wypadają cenowo względem innych. Pewnie Asrock, Gigabyte będą tańsze.

Ten post był edytowany przez forfun dnia: 23 Marzec 2018 - 17:17


#40 Użytkownik jest niedostępny   Reinkaos 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 251
  • Dołączył: Cz, 14 Sty 16

Napisany 23 Marzec 2018 - 19:44

Zobacz postjarmag, o 23 Marzec 2018 - 14:08, napisał(a):

próbowałem ... niestety
ale zrobiłem sobie nową rozpiskę JSPI1 Asusa

czy jest dobra?


Wszystkie schematy pokazują taki układ pinów: Dodaj obrazek
Więc nie. Nie dobra. Na podstawie czego to zrobiłeś? Tak w ogóle to napisz dokładnie na czym polega problem z wgraniem tego biosu. Próbowałeś załadować przez USB Flashback port? Nazwa pliku była właściwa? Czy próbowałeś użyć różnych pendrive'ów? Sprawdzałeś też metodę z użyciem AMI Aptio Flash Utility lub ASUS AI Suite?
btw Ten klips często sprawia problemy i najpewniejsza metoda to niestety wylutowanie np z użyciem odsysacza elektrycznego (koszt około 20zł).

  • (47 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych