Forum PCLab.pl: [Poradnik] modyfikacja biosu H110/H170/B150/B250/Z170/Z270 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (47 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Poradnik] modyfikacja biosu H110/H170/B150/B250/Z170/Z270 dodawanie obsługi procesorów z rodziny Coffee Lake

#901 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2424
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 06 Czerwiec 2019 - 09:09

Uporali się z płytami asusa w tym z rog już?

#902 Użytkownik jest niedostępny   Wilk Larsen 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 163
  • Dołączył: Wt, 05 Wrz 17

Napisany 06 Czerwiec 2019 - 12:37

A co masz na myśli? Bo jeżeli chodzi o i9 to nie :P Wszystko inne działa bez zarzutu.

#903 Użytkownik jest niedostępny   longer96 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wt, 19 Mar 19

Napisany 10 Czerwiec 2019 - 17:39

Zobacz postWilk Larsen, o 29 Maj 2019 - 09:43, napisał(a):

Widzę, że poradziłeś sobie z wgraniem BIOS-u i nawet działa :P . W trakcie modyfikacji zauważyłem, że oryginalny BIOS miał odblokowane regiony(deskryptory) więc pewnie nie ma nawet konieczności użycia programatora. Zgaduje, że BIOS wgrywałeś programowo? To może być jedna z przyczyn komunikatu o nie pasującym ME. Drugą przyczyną może być fakt, że w trakcie modyfikacji wyłączyłem funkcje ME. Jak chcesz to sprawdzić, to tu ta sama wersja BIOS tylko z włączonym ME.

Co do pamięci to pamiętaj, że kontroler RAM znajduję się w procesorze, więc to jak pamieć działa zależy bezpośrednio od danej sztuki procesora. Mam jednak przeczucie, ze jak ustawisz ręcznie napięcia IO=1,20V; SA=1,25V to RAM ruszy na XMP.


Zobacz postWilk Larsen, o 03 Czerwiec 2019 - 07:50, napisał(a):

Co do taktowania RAM, to najprawdopodobniej masz rację. Zaizolowałeś zbyt wiele pinów. Na płytach MSI wystarczy zaizolować tylko dwa(zaznaczone na niebiesko).


Zmyłem z procesora izolację i zaizolowałem tylko te dwa piny, ale to nie pomogło. Pomógł natomiast BIOS z włączonym ME od Ciebie, z nim teraz wszystko gra i buczy, RAM'y poszły nawet na 2800MHz. :)
Dziękuję serdecznie za pomoc.

Jeśli mogę jeszcze pozawracać cztery litery, to na jakich dokładnie ustawieniach BIOS puściłeś 9700k na 5.1GHz? Bo od czasu podstawki 775, a taką miałem wcześniej, sporo się zmieniło w temacie OC i nie umiem z tym dojść do jakichś ciekawszych wyników.

#904 Użytkownik jest niedostępny   Wilk Larsen 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 163
  • Dołączył: Wt, 05 Wrz 17

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 16:43

Zobacz postlonger96, o 10 Czerwiec 2019 - 17:39, napisał(a):

Pomógł natomiast BIOS z włączonym ME od Ciebie, z nim teraz wszystko gra i buczy, RAM'y poszły nawet na 2800MHz.
Cuda jakieś? Przecież ME nie ma nic do taktowania RAM-u.

Zobacz postlonger96, o 10 Czerwiec 2019 - 17:39, napisał(a):

Jeśli mogę jeszcze pozawracać cztery litery, to na jakich dokładnie ustawieniach BIOS puściłeś 9700k na 5.1GHz? Bo od czasu podstawki 775, a taką miałem wcześniej, sporo się zmieniło w temacie OC i nie umiem z tym dojść do jakichś ciekawszych wyników.

Nie ma sensu pisać o ustawieniach bo te zależne są od danego procesora i danej płyty głównej. Musisz po prostu pobawić się mnożnikiem, napięciem Vcore i LLC. Ja u siebie akurat ustawiłem mnożnik na 50 i dopasowałem LLC aby było stabilnie. Vcore nie musiałem ruszać nawet bo płyta z automatu dawała coś koło 1,4V :E

#905 Użytkownik jest niedostępny   longer96 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wt, 19 Mar 19

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 12:33

Zobacz postWilk Larsen, o 11 Czerwiec 2019 - 16:43, napisał(a):

Cuda jakieś? Przecież ME nie ma nic do taktowania RAM-u.


Może cuda, ale z tym komunikatem o ME płyta zachowywała się tak, jakby nie pozwalała po prostu na zmianę ustawień domyślnych, ani procesora ani RAM nie dało się przetaktować. Podobnie się płyta zachowywała przy próbie przetaktowania przy pomocy BLCK tego Pentiuma co miałem wcześniej. Nie można podkręcić i koniec, ponoć zabezpieczenia jakieś i nie wolno. Płyta po zapisie ustawień nie wstawała, tak samo było przy tym komunikacie o ME. Mniejsza o przyczynę, teraz działa dobrze i jestem zadowolony.

Jeszcze raz dziękuję.

#906 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1477
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 14:52

Witam.
plyta Asus H110M-K + celeron G3900postanowiłem zmienic na i3-8100

Bios Version 4204 2019/03/15    7.87 MBytesH110M-K BIOS 4204
Improve system security and stability

Czy ten cpu intel core i3-8100 wymaga modyfikacji i zaklejania pinów ?

Czy podczas uzywania CoffeeTime trzeba dać unlock region ,
jeśli daje autoupdate to program wisi .
bez tego zapisuje plik .

Posiadam pamięci Gskill 3200Mhz cl16 czy bedzie można XMP włączyc na tym i3-8100 w biosie ?



Programować biosa programatorem Ch341A i klipsem co już na Z370 robiłem ,ponieważ płyta miała za staryt bios pod i5-9600k
czy lepiej z usb flash ?

Ten post był edytowany przez Tom Light dnia: 12 Czerwiec 2019 - 14:59


#907 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3022
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 23:13

Aktualna lista wszystkich znanych ES'ów na socket LGA1151:
link

Plus dosyć ciekawa nowość (z discorda):

Cytuj

tpeng99 28.05.2019

QL3X 2.4-3.5GHz Unlocked multiplier, let me know if anyone wants one. BGA1440 to LGA1151. Price should be pretty cheap.

Dodaj obrazek

Similar to QKYP
4.5GHz+ if you can cool it
Price is around 80 USD
Any 100/200 series board should run it fine
However, I do not recommend Gigabyte


#908 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1477
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 16:43

Witam.
Dopiero podczas modyfikacji biosu jak wszystko było na zielono to cpu i3-8100
ruszył na tym Asusie H110M-K rev 1.02G

H110M-K-ASUS-3612
ten bios ma ME w wersji 11.7 ,inne nowsze mają juz 11,8 i mod nie podejdzie.
Dodatkowo mialem problemy z programowaniem za pomocą programatora Ch341A ale okazalo się
że dopiero jak najpierw dałem Erase a dopiero później Program to pojawił się komunikat po weryfikacji że wsad i zawartoś chipu jest taka sama - programowanie chipu przebiegło pomyślnie.


#909 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 490
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 09:56

Zobacz postPaw79, o 12 Czerwiec 2019 - 23:13, napisał(a):

Aktualna lista wszystkich znanych ES'ów na socket LGA1151:
link

Plus dosyć ciekawa nowość (z discorda):


Ciekawy jest punkt.4 informacji na dole tej listy. Dlaczego chipsety wykonane w 14nm nie mogą uruchomić Xeonów CoffeLake? Wiem że chodzi o ME, ale to jest jakaś blokada hardware`owa na poziomie samych chipsetów?

#910 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19429
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 10:11

Przede wszystkim chipsety 22nm łykają ME11, a 14nm ME12.

ME11 już zostało w jakimś stopniu rozpoznane i znaleziono rozwiązania paru problemów, a ponadto mieliśmy sporo wersji do wyboru przez cały czas życia platformy.

12 jest nowsze, i w najstarszej wersji integruje wiele blokad które z czasem trafiały do kolejnych wersji ME11.

Nie twierdzę, że niemożliwym jest odpalenie xeonów coffee na ME12, ale póki ktoś tego nie zrobi, to nie będzie się dało :D
A nie wszystko się musi dać zrobić.

Zobacz postPaw79, o 13 Czerwiec 2019 - 00:13, napisał(a):

Plus dosyć ciekawa nowość (z discorda):

Próbuję jednego takiego dostać :P

#911 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1477
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 09:44

Jak widać modyfikacja biosu i samo działanie cpu przebiegło pomyślnie

i3-8100 na Asusie H110M-K
pamięci nie chcą ruszyć na XMP maks 2400Mhz.
Link do albumu w googlach ,screeny ,testy ,benche .

https://photos.app.g...GwXNtZqmt62Zrp8


Panowie pytanie czy warto zmieniać i5-9600K ,który robi ok 5,0ghz 1,28V bios
na Core i7-8700K - oc nie znane ,zwykły BOX  ???Jak z oc loteria ?

Ten post był edytowany przez Tom Light dnia: 16 Czerwiec 2019 - 12:12


#912 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2424
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 11:54

Zobacz postWilk Larsen, o 06 Czerwiec 2019 - 13:37, napisał(a):

A co masz na myśli? Bo jeżeli chodzi o i9 to nie :P Wszystko inne działa bez zarzutu.

Tylko z170(m) oc formula prowadzi i9?

#913 Użytkownik jest niedostępny   Wilk Larsen 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 163
  • Dołączył: Wt, 05 Wrz 17

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 12:36

Zobacz postwii, o 18 Czerwiec 2019 - 11:54, napisał(a):

Tylko z170(m) oc formula prowadzi i9?

Teoretycznie i9 można uruchomić na większości płyt z chipsetem serii 100/200. W praktyce na płytach Asusa przy chipsecie serii 100 aby uruchomić więcej niż 12t trzeba używać BIOS-u w wersji 2xxx, czyli bardzo starych wersji. Niestety tak się składa, że przy tych starych wersjach programy typu CoffeeTime nie radzą sobie z patchowaniem tablic ACPI przez co wychodzą różne cyrki typu niewłaściwe działanie mnożników procesora... Przykładowo na płytach Asrocka nie ma tego problemu, i9 zazwyczaj działa prawidłowo na dowolnej wersji BIOS. Natomiast aby uruchomić i9 na asusach serii 200 trzeba już podmieniać BIOS region...
Więc najbezpieczniejszą, maksymalną opcją dla posiadaczy płyt z chipsetem serii 100 lub 200 są procesory i7 a w szczególności 9700k.

Ten post był edytowany przez Wilk Larsen dnia: 18 Czerwiec 2019 - 12:42


#914 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2424
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 13:44

Ok dzięki :)

@paw79
Chyba zły temat ;)

Ten post był edytowany przez wii dnia: 18 Czerwiec 2019 - 13:47


#915 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3022
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 07 Lipiec 2019 - 00:16

Zobacz postwii, o 06 Czerwiec 2019 - 09:09, napisał(a):

Uporali się z płytami asusa w tym z rog już?

i9-9900K 5GHz na Asus Maximus Hero VIII

Dodaj obrazek

Źródło- świetny poradnik na temat modyfikacji płyt serii 100 i 200, opisujący krok po kroku każdy aspekt procesu:
https://forums.overc...hp?f=1&t=602278

#916 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2424
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 07 Lipiec 2019 - 04:23

Dzięki Paw79 :)

#917 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3022
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 07 Lipiec 2019 - 13:40

Chińczycy bawią się również w drugą stronę:

Cytuj

tpeng99

Dodaj obrazek
Skylake on Z390
(...)
I don’t know why Kaby Lake is rejected
Skylake is fine
(...)
So for this board, use the latest BIOS, disable ME, add Skylake microcode, and you can run Skylake
PCIe needs a patch
didn't test iGPU because the iGPU on that chip was already dead
(...)
Z390 with disabled ME boots up really fast
POST only takes 3 seconds

Źródło: Discord

Jak widać kompatybilność działa w obie strony.

Swoją drogą ciekaw jestem czy Intel teoretycznie mógłby ominąć pin-mod'a programowo.
Tzn. ogłosić np. że "Dzięki wytężonej pracy naszych najlepszych inżynierów jednak da się uruchomić procesory Coffe Lake na płytach serii 100/200.
Macie tu nowe, oficjalne BIOS'y".

#918 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20902
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 07 Lipiec 2019 - 13:51

A jak miałbyś programowo wykonać by płyta "widziała", że CPU siedzi w sockecie? Tego nie da się programowo obejść.

Ten post był edytowany przez sideband dnia: 07 Lipiec 2019 - 13:52


#919 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 490
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 07 Lipiec 2019 - 22:00

Wystarczy aby oficjalnie napisali poradnik co i jak zrobić i jakie modyfikacje wykonać we własnym zakresie + aby producenci płyt wydali oficjalne biosy z obsługą 8 i 9 gen. Tylko to by było równoznaczne z przyznaniem się o celowym braku wsparcia aby się kasa zgadzała.

#920 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19429
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 07 Lipiec 2019 - 22:20

Zobacz postblubaju, o 07 Lipiec 2019 - 23:00, napisał(a):

oficjalnie
modyfikacje

Serio użyłeś tych dwóch określeń w jednym zdaniu? :E


Ciekawe czy wyłączone ME łyka któreś przedprodukcyjne steppingi sky/kaby.

  • (47 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych