Forum PCLab.pl: [Poradnik] modyfikacja biosu H110/H170/B150/B250/Z170/Z270 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (47 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 45
  • 46
  • 47
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Poradnik] modyfikacja biosu H110/H170/B150/B250/Z170/Z270 dodawanie obsługi procesorów z rodziny Coffee Lake

#921 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15551
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 08 Lipiec 2019 - 22:37

Zobacz postblubaju, o 07 Lipiec 2019 - 23:00, napisał(a):

Wystarczy aby oficjalnie napisali poradnik co i jak zrobić i jakie modyfikacje wykonać we własnym zakresie + aby producenci płyt wydali oficjalne biosy z obsługą 8 i 9 gen. Tylko to by było równoznaczne z przyznaniem się o celowym braku wsparcia aby się kasa zgadzała.


Tak, tak producenci mieli sami zachęcać do druciartwa? :E

#922 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3037
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 13 Lipiec 2019 - 09:33

Zobacz postsideband, o 07 Lipiec 2019 - 13:51, napisał(a):

A jak miałbyś programowo wykonać by płyta "widziała", że CPU siedzi w sockecie? Tego nie da się programowo obejść.

Procesory Coffee Lake fizycznie pasują do socketów serii 100/200.
Każdy z tych procesorów ma 1151 pinów, w tym sporo rezerwowych.
Pracę CPU regulują mikrokody i BIOS płyty głównej.

4-rdzeniowe Coffe Lake (i3) w ogóle nie wymagają pin-moda.
Product manager Asusa potwierdził swego czasu że jedyne czego potrzebowałyby starsze płyty do obsługi procesorów 6c/6t to aktualizacja Management Engine i BIOS-u:
https://pclab.pl/news75811.html
http://itpc.net.pl/a...osc-z270-intel/

Skoro 4c/4t i teoretycznie 6c/6t nie wymagają pin-moda, to czy jest zatem niemożliwym takie programowe "rozprowadzenie" napięć i prądów na pinach by płyta widziała i obługiwała również procesory 6c/12t, 8c/8t i 8c/16t?

#923 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20963
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 13 Lipiec 2019 - 18:46

Tylko 4c/4T nie wymagają zwarcia na pinach/padach lub moda na płycie, tak jak pisałem tej zmiany elektrycznej nie da się ominąć programowo.

Ten post był edytowany przez sideband dnia: 13 Lipiec 2019 - 18:46


#924 Użytkownik jest niedostępny   CorpusCallosum 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 19

Napisany 14 Lipiec 2019 - 13:59

Czy 9400F potrzebuje izolacji pinów?

#925 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 504
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 14 Lipiec 2019 - 15:12

Wszystkie 6 rdzeniowce potrzebują izolacji pinów. W innym przypadku grozi to uszkodzeniem socketu na płycie gł.

#926 Użytkownik jest niedostępny   CorpusCallosum 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 19

Napisany 14 Lipiec 2019 - 21:32

Okej, drugie pytanie, czy MSI Z270 SLI PLUS będzie robiło problemy? Bo z tego co w pierwszym poście pisze nie obsługują 8700.
I ewentualnie czy ktoś byłby skłonny pomóc trochę bardziej żebym spróbował to ogarnąć? :D

Ten post był edytowany przez CorpusCallosum dnia: 14 Lipiec 2019 - 21:46


#927 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19654
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 14 Lipiec 2019 - 21:57

Zobacz postPaw79, o 13 Lipiec 2019 - 10:33, napisał(a):

4-rdzeniowe Coffe Lake (i3) w ogóle nie wymagają pin-moda.

Bo to jest fizycznie jedno i to samo PCB i krzem co 4 core kaby lake...

Ale to nie jest sztywna zasada. Niektórzy producenci płyt na listach wsparcia listują 4 rdzeniowce, a nawet 2 rdzeniowce oparte na krzemie U0 (6core)...

Zobacz postPaw79, o 13 Lipiec 2019 - 10:33, napisał(a):

Skoro 4c/4t i teoretycznie 6c/6t nie wymagają pin-moda, to czy jest zatem niemożliwym takie programowe "rozprowadzenie" napięć i prądów na pinach by płyta widziała i obługiwała również procesory 6c/12t, 8c/8t i 8c/16t?

Jeżeli coś w danym obwodzie natychmiastowo się pali po podłączeniu zasilania, to czy naprawdę spodziewasz się tutaj jakiejś "nadpisywalności" programowej? :hmm:

#928 Użytkownik jest niedostępny   CorpusCallosum 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 19

Napisany 16 Lipiec 2019 - 20:42

Ponawiam pytanie, czy MSI Z270 SLI PLUS będzie robiło problemy?
I mógłby mi ktoś ewentualnie z tym pomóc?

#929 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15551
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 17 Lipiec 2019 - 10:43

A jaki chcesz procesor posadzić na tej płycie, z 8 Generacją nie powinno być problemu, za to dziewiąta już loteria zwłaszcza 9900k, ale trzeba mierzyć siły na zamiary, tanie płyty z kiepskim układem zasilania nawet przy 9700k będą klękać.

#930 Użytkownik jest niedostępny   CorpusCallosum 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 19

Napisany 17 Lipiec 2019 - 10:53

Planowałem wstawić tam 8700k, ewentualnie 9700k w stocku, bo podkręcanie wyżej niż 4.6GHz stock mi nie potrzebne.

#931 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15551
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 17 Lipiec 2019 - 10:57

9700k to sobie od razu odpuść, układ zasilający to obraz nędzy i rozpaczy.

3 fazy z dwoma kompletami mosfetów bez powielacza sygnału, sam mosfet na układzie typu klucz i dość tanich rozwiązaniach, zagotuje się to.

Maksymalnie 8700k i to też bym uważał z tym kręceniem.

#932 Użytkownik jest niedostępny   CorpusCallosum 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 19

Napisany 17 Lipiec 2019 - 13:37

Nawet na stock bez podkręcania 9700k? On ma takty zwykłe 4.6 więc to by mnie zadowoliło i tak.

#933 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15551
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 17 Lipiec 2019 - 14:12

A ile tego podkręcania masz na 9700k? Tam zegar jest już tak wysoki, że OC to proforma. A pobór mocy jest wysoki, oczywiście możesz ryzykować, ale na 99% w szybkim czasie będziesz rozglądać się na nową płytą bo ta wyzionie ducha.

#934 Użytkownik jest niedostępny   CorpusCallosum 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 19

Napisany 17 Lipiec 2019 - 14:27

Jak pójdzie i po prostu będzie działać to mi wystarczy, płyta i tak trup, i wątpię że ją sprzedam.

#935 Użytkownik jest niedostępny   CorpusCallosum 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 19

Napisany 18 Lipiec 2019 - 10:17

Dobra, ogarnąłem sobie CoffeeTime, i mam pytanie. Jak daję target CPU to mógłbym jakoś dodać więcej niż jeden? Bo chciałbym żeby była obsługa zarówno 8700k jak i 9700k.

#936 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15551
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 18 Lipiec 2019 - 11:53

Dodajesz mikrokody Skylake + Coffe-Lake U0 + Coffe-Lake P0 i z automatu będą obsługiwane wszystkie procesory 6gen, wszystkie i5/i7 z 8-Gen, oraz i5/i7/i9 z 9-Gen.

Do i3 są mikrokody B0, no i jeszcze jest kabylake pod 7-Gen, ale więcej jak 3/4/5 mikrokodów nie wciśniesz, a ilość ich jest zależna od płyty głównej i biosu.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 18 Lipiec 2019 - 12:08


  • (47 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 45
  • 46
  • 47
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych