Forum PCLab.pl: [Poradnik] modyfikacja biosu H110/H170/B150/B250/Z170/Z270 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (47 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Poradnik] modyfikacja biosu H110/H170/B150/B250/Z170/Z270 dodawanie obsługi procesorów z rodziny Coffee Lake

#1 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9125
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 19 Marzec 2018 - 21:12

Poradnik jest przeznaczony dla osób, które potrafią flashować bios, robiły to już nie raz i wiedzą z czym się to wiąże.

Zaznaczam, że nie ponoszę odpowiedzialności za problemy i szkody wynikające z korzystania z tego poradnika.
Osoby, które nie mają skłonności do podjęcia ryzyka, jak i umiejętności wgrywania biosu powinny nawet nie próbować


Większość informacji pochodzi z forum win-raid i w zasadzie opartę jest na poradniku użytkownika elisw który stworzył poradnik w języku angielskim.
Podziękowania dla niego za wkład, jaki wniósł jak i dla dsanke, LittleHill i innych

Błędne przygotowanie biosu i wgranie takiego uszkodzi Wam płytę główną i trzeba mieć to na uwadze.

Modyfikacja BIOS usuwa obsługę Kaby Lake więc jeśli ktoś aktualizował bios na procesorze z rodziny Kaby Lake to komputer nie odpali. Więc w razie czego dobrze mieć pod reką procesor z rodziny Skylake albo programator.

Najwazniejsze! Coffee Lake bedzie dzialac tylko jesli ME nie mieliscie nowszego niz 11.6. Wersje wyzsze blokuja obsluge. Downgrade mozliwy przez programator (najlatwiej).
Bez programatora mozliwe ale bardzo ciezkie

W razie wpadki trzeba moduł bios wyciągnąc i na programatorze go zaprogramować przy czym przed operacją mocno zalecana jest kopia biosu programatorem. W pewnych modułach jak gramy bios programatorem to tracimy takie dane jak MAC karty sieciowej

Potrzebujemy następujące programy:

1. UEFI BIOS Updater (UBU) in version 1.69.11.fix
2. Intel Binary Modification Program (BMP) v2.6.7
3. VBios and BSF Package
4. AMI Aptio V UEFI MMTool
5. Mikrokody Coffee Lake
6. Patch PCIe dla użytkowników płyt innych niż AsRock (akurat B250 wymaga patcha).
----------------------------------------------------------------------------------

Zaczynamy od ściągniecia bios'a do płyty głównej ze strony producenta. Bios nie powinien być młodszy niż Październik 2017 (nowsze mają ME aktualizowane i jest więcej pracy).
Bios ściągniety musi być w wersji binarnej czyli czysty plik bios. Nie żaden pod Windows czy DOS.

Folder jest przykładowy

1. Rozpakowywujemy UBU_v1_69_16 do folderu c:\UBU\
2. Instalujemy Intel BMP na komputerze (potrzebny program do edycji vbios)
3. Kopiujemy rozpakowany folder VBIOS_and_BSF do folderu C:\UBU\
4. Program MMTool wypakowywujemy do folderu C:\UBU\ i musi mieć nazwę MMTool.exe
5. Kopia pliku bios powinna się znajdować w C:\UBU\
6. Pliki z sell1151.zip wrzucamy do C:\UBU\modules\mCode i potwierdzamy nadpisanie pliku sell1151.bat a drugi plik cpu906EB_plat02_ver00000072_2017-09-20_PRD_A08C2841.bin jest microcode dla Coffee Lake. Dzięki temu prawie automatycznie zrobimy operację

Link do plików
------------------------------------------------------------------------------------

Aktualizacja VBIOS

1. Otwieramy program MMTool.exe a w nim bios ktory bedzie modyfikowany. W MMTool przechodzimy do zakladki "Option ROM" wybieramy "Extract an Option ROM". Wybieramy sciezke zapisu naszego pliku najlepiej do C:\UBU\ i nazwywamy go vbios.dat
Zaznaczamy Device ID 406 i dajemy apply. Plik bez potwierdzenia zostaje zapisany w folderze. Dodatkowo zapisujemy zaznaczona wartosc z section GUID

Dodaj obrazek

2. Zapisany plik otwieramy poteznym narzeniem jakim jest notatnik i szukamy pierwszej linijki "Intel®". Zaraz przed nia bedzie wartosc miedzy 1034 a 1054. Ta wartosc reprezentuje nasz oryginalny bios. Wartosc zapisujemy na kartce i wychodzimy bez zapisywania zmian

Dodaj obrazek

3. Otwieramy Intel BMP a w nim nasz zapisany vbios.dat uzywajac skryptu bsf odpowiadajacego naszej wartosci biosu. W moim przypadku 1039. Wybieramy z C:\UBU\VBIOS_and_BSF\SKLKBL\skl_1039

Dodaj obrazek

4. Po otwarciu wybieramy zakladke "BIOS Settings" -> "Save All" i zapisujemy pod nazwa transfer.ssf
Zamykamy program.
5. Otwieramy zapisany plik transfer.ssf w poteznym narzedziu (juz pewnie wiecie jakim :) ) jakim jest notatnik i usuwamy cala linijke STRING $Signon Intel® SKL/KBL Mobile/Desktop PCI Accelerated SVGA BIOS (zaznaczone na zdjeciu). Zapisujemy zmiany i wychodzimy

Dodaj obrazek

6. Otwieramy Intel BMP a w nim skl_1054.dat z przypisanym do niego skryptem bsf tak jak na zdjeciu

Dodaj obrazek

Teraz zapisujemy ustawienia integry w naszym vbios wyciagnietym. "BIOS Settings" -> "Apply All" i wybieramy nasz plik transfer.ssf ktory zapisalismy wczesniej.
Plik zapisujemy jako new_vbios.dat
Najwazniejsze. Nie moze Wam wyswietlic zadnego bledu. U mnie jak robilem na Windows 10 Home po sporych przejsciach wywalalo bledy, na innym kompie z Windows 10 Pro spokojnie przeszlo.
7. Uruchamiamy UEFITool i ladujemy oryginalny bios od producenta. Dajemy file -> search -> GUID -> header only i podajemy nasza wartosc zanotowana z GUID section w trakcie eksportu vbios.dat (w moim przypadku C5A4306E).
Wyszukana wartosc na dole rozklikujemy do otwarcia jak na zdjeciu.

Dodaj obrazek

8. Klikamy Action -> section -> replace body i wybieramy nasz new_vbios.dat ktory przygotowalismy wczesniej. Zapisujemy plik jako i3_bios.

Dodaj obrazek

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Aktualizacja GOP driver i microcode

1. Wszystkie biosy przenosimy z folderu UBU do innego i zostawiamy nasz i3_bios tylko
2. Uruchamiamy UBU.bat z prawami administratora. Powinien automatycznie wyszukac nasz bios zmodyfikowany i wykona pare operacji jak wykrycie producenta plyty, zabezpieczen biosu etc. Powinno to wygladac tak jak na zdjeciu. Potwieramy ANY key. Jesli nie macie ANY key to wasz problem :)

Dodaj obrazek

3. Wyswietli nam sie troche informacji i patrzymy czy vbios zostal zaktualizowany do wersji 1054. Jesli tak przystepujemy dalej

Dodaj obrazek

4. Wybieramy opcje numer 2 czyli aktualizacje GOP driver do 9.0.1074 i potwierdzamy
5. Wybieramy teraz aktualizacje microcode czyli pozycja numer 7 po czym dajemy update microcode czyli pozycja numer 1.
Zapyta sie nas o microcode i wybieramy 72. Dostaniemy informacje o poprawnym zapisaniu i wychodzimy potwierdzajac pozycja 0
6. Najlepiej zostawic tylko zmodyfikowany bios w folderze i jeszcze raz uruchomic UBU.bat jako administrator i sprawdzeniu czy jest prawidlowy GOP vbios i microcode
-------------------------------------------------------------

Patchowanie PCIe - wiekkszosc plyt nie bedzie miala sprawnego gniazda PCIe

1. Rozpakowywujemy patcher i wrzucamy do niego nasz zmodyfikowany bios
2. Klikamy shift i prawy przycisk myszy w folderze w celu uruchomienia powershella (CMD tez mozna) i wpisujemy pcie_patcher.cmd nazwa_bios

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Szczota dnia: 16 Kwiecień 2018 - 20:56


#2 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9125
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 21 Marzec 2018 - 18:33

Zamieszczam tutaj link do programu który wykona to wszystko automatycznie :)

Program pochodzi od użytkownika revlaay z forum www.win-raid.com i jemu należą się wielkie podziękowania za wkład jaki poniósł

Antywirusy wykrywają, że jest tam wirus. Skrypty są dość skomplikowane

automatyczny program by revlaay

Identyfikacja CPU i wymagania odnośnie, który pin izolować, a który zewrzeć
Dodaj obrazek

Program robi następujące rzeczy:

1. amienia format biosu ASUS CAP BIOS do Bin
2. Sprawdza i robi downgrade ME wersji do 11.7.0.1229
3. Aktualizuje GOP driver do 1080,vbios version do 1059
4. Aktualizacje ustawienia PCIe aby działało,thanks “Mov AX, 0xDEAD”,but i set type to “3”.
5. Zmienia SKU do Z370 dla obsługi 6-8 core
6. Naprawia obsługę HT do 16 wątkó,thanks “s.napi”
7. poprawia acpi table

Znane błędy już po ENG
1. only few asus bios cant support 8700,version 2xxx,in process step 6 [Ready fix Hyper-threading] will display “already support".
2. MSI board bios cant support 8700.
3. some asrock b250 bios not support ht fix yet.

[warming]
1.microcode replace dont have gen 6(506e0,506e1,506e2) and gen 7 (506e8) Engineering Sample cpu support, if you have these cpu , add yourself

Ten post był edytowany przez Szczota dnia: 09 Luty 2019 - 12:12


#3 Użytkownik jest niedostępny   arkadiuszxx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 542
  • Dołączył: Nd, 27 Lut 11

Napisany 22 Marzec 2018 - 07:55

Duzy ++. Przetestuję poradnik i dam znać jak działa na Asrock h110i.

#4 Użytkownik jest niedostępny   dadi82 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 681
  • Dołączył: Pn, 13 Kwi 15

Napisany 22 Marzec 2018 - 14:47

Czekam na poradnik który by ogarnął 8700K. (płyta w stopce)
W każdym razie dzięki autorowi za pracę jaką wykonuje.

#5 Użytkownik jest niedostępny   moniek92 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2627
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 22 Marzec 2018 - 15:41

testowałeś na płytach msi? bo mam i tak średnio działający bios na b150, tylko problem, bo kebab...
z tego co wyczytałem, to po tych modyfikacjach, kebaby w ogóle nie śmigają?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9125
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 22 Marzec 2018 - 17:08

Nie smigaja.

Sprawdzcie chociaz czy biosa przygotujecie.
Chcw wiedziec czy jest zrozumiale napisany.
Dla mnie jasny bo co chwile cos dlubie.
Bardziej mnie ciekawi czy osoba ktora nie ma pojecia sobie poradzi.

Zapomnialem dodac ze trzeba czesto nazwe pliku bios zmienic bo asrock nie zobaczy takiego pliku na pendrive.

I5 beda chodzic nawet na h110 :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Legtom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 300
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 12

Napisany 22 Marzec 2018 - 18:03

Zobacz postSzczota, o 22 Marzec 2018 - 17:08, napisał(a):

Nie smigaja.

Sprawdzcie chociaz czy biosa przygotujecie.
Chcw wiedziec czy jest zrozumiale napisany.
Dla mnie jasny bo co chwile cos dlubie.
Bardziej mnie ciekawi czy osoba ktora nie ma pojecia sobie poradzi.

Zapomnialem dodac ze trzeba czesto nazwe pliku bios zmienic bo asrock nie zobaczy takiego pliku na pendrive.

I5 beda chodzic nawet na h110 :)


Bawiłem się wczoraj i wyszło pięknie bez z błędów manual bardzo czytelny. Patch pcie nie zadziałał u mnie pod shellem ale przez cmd zadziałało. Bardzo dobra robota :thumbup:

Jak by ktoś miał problem z wgraniem zmodowanego biosu

https://www.win-raid...-UEFI-BIOS.html

#8 Użytkownik jest niedostępny   jarmag 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 392
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 17

Napisany 22 Marzec 2018 - 21:06

pierwsze koty za płoty ... czas na najmocniejszą Coffee

Dodaj obrazek

B150 + i7 8700k :E

#9 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15493
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 22 Marzec 2018 - 21:11

Widzę że z każdym dniem jest coraz lepiej

Potrzebowałeś zwierać/izolować jakieś piny na płycie Asusa aby odpalić 8700k?

#10 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20908
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 22 Marzec 2018 - 21:22

To pewnie nie jego screen, z tego co czytałem na niektórych płytach trzeba izolować inaczej upali piny.

Chyba czas coś przykombinować na własną rękę Dodaj obrazek

#11 Użytkownik jest niedostępny   jarmag 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 392
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 17

Napisany 22 Marzec 2018 - 21:28

dwa lewostronne - izolacja lakierem
dwa górne - izolacja lakierem i naklejenie paska folii aluminiowej by połączyć piny w sockecie

(tak dla świętego spokoju, czy trzeba czy też nie)

jutro zrobię fotkę

Zobacz postsideband, o 22 Marzec 2018 - 21:22, napisał(a):

To pewnie nie jego screen...


taaaa

Dodaj obrazek

#12 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20908
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 22 Marzec 2018 - 21:33

Spoko,chyba zdajesz sobie sprawę, że często wrzucane są screeny innych osób.

Nie ma żadnych problemów ze stabilnością? Sprawdzałeś dogłębniej stabilność przy wykorzystaniu SMT z łącznie z GPU?

#13 Użytkownik jest niedostępny   jarmag 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 392
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 17

Napisany 22 Marzec 2018 - 21:37

dopiero lakier wysechł :E

geekbench3

Ten post był edytowany przez jarmag dnia: 22 Marzec 2018 - 21:56


#14 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20908
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 22 Marzec 2018 - 21:42

Screen wrzucony na gorąco od razu z placu boju Dodaj obrazek

Jakbyś mógł to później skrobnij czy śmiga jak należy i czy nie pojawiły jakieś niemiłe niespodzianki.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9125
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 22 Marzec 2018 - 21:53

Przetestuj dokladnie HT czy bledow nie sypie.

Na asrocku trzeba zwierac piny. One sa od detekcji czy CPU sie znajduje sie w sockecie.
Bez zwarcia nawet zasilania nie odpali.

Izolowac piny trzeba dla bezpieczenstwa. Na gigabyte na hakims modelu upalilo.

W plikach ktore dodalem microkody sa juz przygotowane pod i5.

Jarmag opisz co zrobiles w celu odpalenia i dokladny model plyty

Najzabawniejsze jest to ze ze szlajam sie miedzy domami, kompa w zasadzie nie mam ale i7-8700k zakupione :)

Ten post był edytowany przez Szczota dnia: 22 Marzec 2018 - 22:09


#16 Użytkownik jest niedostępny   jarmag 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 392
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 17

Napisany 22 Marzec 2018 - 22:09

płytę testową mam tą samą :E Asus B150M PRO GAMING (ma chyba 6 fazową sekcję)

jak już się przygotuje bios wg "twojego" poradnika trzeba jeszcze odpalić Intel Flash Image Tool i zmienić na Z370

Dodaj obrazek

bios już gotowy
(to jest moja skrócona wersja - może mieć błędy)

a procek ... to najlepiej fotka wyjaśni

Ten post był edytowany przez jarmag dnia: 22 Marzec 2018 - 22:15


#17 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9125
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 22 Marzec 2018 - 22:24

Czyli zmiana SKU na z370 :)
Myslalem ze cos wiecej jeszcze robiles.

Z sama zmiana SKU jest roznie. Najczesciej taki cpu robi jaja na pewnych plytach dlatego jeszcze tutoriala nie ma.

Z podkrecaniem cpu tez jest problem na pewnych plytach bo bios widzi przy podkrecaniu tylko 4 rdzenie i tak tez podkreca przez co efekty jak przy zmianie BCLK.
I7 znowu robia problem z HT.

Mysle ze za tydzien bedzie juz wszystko wiadomo zeby w 100% dzialalo.

Pozniej bedzie z wyzwaniem nowej i7 8 core :)

Ten post był edytowany przez Szczota dnia: 22 Marzec 2018 - 22:47


#18 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15493
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 22 Marzec 2018 - 23:32

Czekam z niecierpliwością na nowe informacje :)

Jeżeli nie będzie większych problemów to mam zamiar zapakować 8700k + OC na Asusie Z170 Deluxe, ciekawi mnie jak mój krowiasty VRM sobie z tym poradzi :E

Myślę że z 8core nie będzie już tak łatwo Intel najpewniej dołoży nowe kłody pod nogi przy modach, dodatkowo 8 jajek już znacząco ogranicza możliwości pod względem VRM.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9125
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 22 Marzec 2018 - 23:49

VRM poradza sobie.
Bardziej uwaga do tanich plyt gdzie sekcja jest licha

#20 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15493
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 23 Marzec 2018 - 00:06

Zważając na układy chłodzenia VRM w wielu płytach sądzę że może być problem, 8 jajek po OC spokojnie przebije 300W poboru, jak nie VRM to EPS zacznie być problemem, z tego powodu mam obawy że Z390 będzie miał już przerobiony podsystem zasilania co będzie skutkować nieco zmodyfikowana podstawką bez żadnej możliwości wstecznej kompatybilności, zintegrowana przetwornica FIVR z Haswella dość szybko powróci, inaczej będzie ciężko bo nie wyobrażam sobie na konsumenckiej płycie pokroju paździerzy strixów i tanich gamingów 30 sekcji VRM i dwóch EPS'ów :E

  • (47 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

  1. adamX064