Forum PCLab.pl: profil XMP - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

profil XMP

#1 Użytkownik jest niedostępny   CzowiekVAC 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 22 Mar 18

Napisany 22 Marzec 2018 - 15:49

Witam , zakupiłem ostatnio nowy sprzęt 
Płyta Główna : asrock z370 pro4
Ram : VENGEANCE® LPX (2x8GB) DDR4 DRAM 3000MHz C15 
Procesor : i7 - 8700k

Problem jest taki że bios automatycznie ustawił 2133MHz gdy uruchamiam profil XMP 3000MHz boot nie rusza

Jakieś pomysły?

#2 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Konto do usuniecia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10517
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 22 Marzec 2018 - 15:59

kosci na QVL ? , Vdim ustawia 1.35v ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   CzowiekVAC 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 22 Mar 18

Napisany 22 Marzec 2018 - 16:08

Tak , kości QVL
Vdim 1.35v (auto) tak pisze

#4 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8893
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 22 Marzec 2018 - 16:21

A bios najnowszy?

#5 Użytkownik jest niedostępny   CzowiekVAC 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 22 Mar 18

Napisany 22 Marzec 2018 - 16:23

aktualizowany dziś

#6 Użytkownik jest niedostępny   iVecti 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 566
  • Dołączył: Pn, 12 Cze 17

Napisany 22 Marzec 2018 - 16:31

Mi na płycie GB też wrzuciło 2133 i nie ruszył XMP w górę, sam wrzuciłem timingi, napięcie i sobie ustawiłem bez XMP wartości jak chciałem. Często jest tak, że nie wykrywa prawidłowo tych prędkości.

#7 Użytkownik jest niedostępny   ci4stek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: Pn, 29 Sty 18

Napisany 22 Marzec 2018 - 18:08

w jakich slotach masz moduły, bo jeśli 1 i 3 licząc od gniazda procka to to jest problemem, przełóż ramki do 2 i 4 i będzie ok

#8 Użytkownik jest niedostępny   CzowiekVAC 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 22 Mar 18

Napisany 22 Marzec 2018 - 18:27

slot 1-3 nie działa
slot 2-4 nie działa

#9 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8893
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 22 Marzec 2018 - 18:39

DRAM FREQUENCY = 3000
opóźeninia 15-15-36-2N (pierwsze 4)
tRFC=380
VCCIO VOLTAGE = 1.0
VCCSA VOLTAGE = 1.1
DRAM VOLTAGE = 1.35

#10 Użytkownik jest niedostępny   CzowiekVAC 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 22 Mar 18

Napisany 22 Marzec 2018 - 20:27

Zobacz postjacekcz, o 22 Marzec 2018 - 18:39, napisał(a):

DRAM FREQUENCY = 3000
opóźeninia 15-15-36-2N (pierwsze 4)
tRFC=380
VCCIO VOLTAGE = 1.0
VCCSA VOLTAGE = 1.1
DRAM VOLTAGE = 1.35


Wciąż nie uruchamia , jest możliwe ze procesor blokuje taką częstotliwość ?

Gdy ustawiam 3000MHz na RAM , to procesor automatycznie zmienia zegary 3700MHz do 4700MHz

Ten post był edytowany przez CzowiekVAC dnia: 22 Marzec 2018 - 20:32


#11 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8893
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 22 Marzec 2018 - 20:30

Proc spokojnie obsługuje taki ram.
W ogóle ciemność?
Sloty 2-4? Spróbuj na 1 module.

#12 Użytkownik jest niedostępny   CzowiekVAC 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 22 Mar 18

Napisany 22 Marzec 2018 - 20:56

Zobacz postjacekcz, o 22 Marzec 2018 - 20:30, napisał(a):

Proc spokojnie obsługuje taki ram.
W ogóle ciemność?
Sloty 2-4? Spróbuj na 1 module.


Może nie dosłowna ciemność, komputer próbuje wstać. Po trzech próbach komputer wstaje z podstawowymi ustawieniami
Tak sloty aktualnie 2-4 , nie sprawdzałem jeszcze na 1 module

#13 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8893
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 22 Marzec 2018 - 21:12

To standardowe zachowanie ASROCKA.
1 moduł bo może są uwalone.
Spróbuj 16-16-38
IO/SA = 1.1/1.2V

Zobacz postCzowiekVAC, o 22 Marzec 2018 - 20:27, napisał(a):

Gdy ustawiam 3000MHz na RAM , to procesor automatycznie zmienia zegary 3700MHz do 4700MHz

jakim cudem?
BCLK = 100 ma być.

Ten post był edytowany przez jacekcz dnia: 22 Marzec 2018 - 21:14


#14 Użytkownik jest niedostępny   CzowiekVAC 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 22 Mar 18

Napisany 22 Marzec 2018 - 22:00

Zobacz postjacekcz, o 22 Marzec 2018 - 21:12, napisał(a):

To standardowe zachowanie ASROCKA.
1 moduł bo może są uwalone.
Spróbuj 16-16-38
IO/SA = 1.1/1.2V


jakim cudem?
BCLK = 100 ma być.



BCLK nie zmieniam ciągle jest (auto) a zegar sam się zmienia

#15 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8893
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 23 Marzec 2018 - 08:29

Coś źle ustawiasz. Według mnie powinno działać.
Wrzuć gdzieś screeny to popatrzymy. Ewentualnie spróbuj niżej - 2400, 2600 itd.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych