Forum PCLab.pl: wymiana 680 na 780 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

wymiana 680 na 780 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   satanica 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 609
  • Dołączył: Nd, 24 Lut 13

Napisany 22 Marzec 2018 - 20:12

posiadam gtx680 i mam mozliwosc wymiany jej na gtx780, wedlug testów jest nawet sporawa roznica, ale wole sie spytac tutaj, bo w praktyce roznie bywa, czy bedzie jakis zauwazalny skok w wydajnosci ? Do wymiany nie bede musial doplacac.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Wenez 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5899
  • Dołączył: Pt, 10 Sty 03

Napisany 22 Marzec 2018 - 20:13

Będzie zauważalny.

#3 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1869
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 22 Marzec 2018 - 20:19

Po podkręceniu dogania GTX1060 3GB stock.

#4 Użytkownik jest niedostępny   satanica 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 609
  • Dołączył: Nd, 24 Lut 13

Napisany 22 Marzec 2018 - 20:48

ok, to wymieniam, dzieki

#5 Użytkownik jest dostępny   Makavcio2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 728
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 22 Marzec 2018 - 21:10

Masz możliwość wymiany starsze karty na nowszą, wydajniejszą, bez żadnej dopłaty i pytasz się czy warto? :hmm:

#6 Użytkownik jest niedostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15674
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 22 Marzec 2018 - 21:18

Wiesz, ktoś kto wymienił 5870 na 6870 mógł się zdziwić przez zmianę oznaczeń :E

#7 Użytkownik jest niedostępny   satanica 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 609
  • Dołączył: Nd, 24 Lut 13

Napisany 22 Marzec 2018 - 21:54

zamiana pewna bo od wujka, on mowi, ze mu nie potrzebna takiej karta i mu w sumie wisi czy 680 czy 780 bo on tylko na necie sie kloci na temat polityki , karta juz smiga w kompie i jest 780 w kazdym programie :)

Ten post był edytowany przez satanica dnia: 22 Marzec 2018 - 21:54


#8 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1620
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 22 Marzec 2018 - 21:58

Zobacz poststaffer, o 22 Marzec 2018 - 21:18, napisał(a):

Wiesz, ktoś kto wymienił 5870 na 6870 mógł się zdziwić przez zmianę oznaczeń :E

A czytałem kiedyś post takiego delikwenta na forum gry-online :D także istnieje taki przypadek naprawdę :) chłopak sprzedał sprawną 5870 i kupił 6870 :D a pózniej pisał na forum że ma gorszą wydajność :D

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 22 Marzec 2018 - 22:02


#9 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1869
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 22 Marzec 2018 - 22:06

I co lepiej chodzą gry ?

#10 Użytkownik jest niedostępny   satanica 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 609
  • Dołączył: Nd, 24 Lut 13

Napisany 22 Marzec 2018 - 22:20

gram w dooma 4, narazie widac lepsza plynnosc , ustawilem wszystko na maxa

jest ciszej i chlodniej, poza tym wiecej miejsca w obudowie po wyjeciu tego asusa 680 :), bo on to prawie 2 razy tyle miejsca zajmował

#11 Użytkownik jest niedostępny   forfun 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1659
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 22 Marzec 2018 - 22:22

Kepler w niektórych tytułach dostaje po pupie(ale i tak bajka w porównaniu do 1050ti). Natomiast w innych wydajność bliska gtx 970, r9 290/390/290x/390x. Można ją jeszcze podkręcić, zwłaszcza pamięć ładnie pójdzie.

#12 Użytkownik jest niedostępny   satanica 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 609
  • Dołączył: Nd, 24 Lut 13

Napisany 22 Marzec 2018 - 22:26

no pomysle o podreceniu, ale jak narazie to chyba nie potrzebuje, w sumie upgrade za darmo,

#13 Użytkownik jest niedostępny   forfun 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1659
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 23 Marzec 2018 - 02:24

Pewnie :). To naprawdę dalej bardzo fajna karta.

#14 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12626
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 23 Marzec 2018 - 08:21

Zobacz postforfun, o 22 Marzec 2018 - 22:22, napisał(a):

Kepler w niektórych tytułach dostaje po pupie(ale i tak bajka w porównaniu do 1050ti). Natomiast w innych wydajność bliska gtx 970, r9 290/390/290x/390x. Można ją jeszcze podkręcić, zwłaszcza pamięć ładnie pójdzie.

faktycznie, "bajka" :E https://www.youtube....h?v=rWC0qc2wp5U

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 23 Marzec 2018 - 08:22


#15 Użytkownik jest niedostępny   satanica 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 609
  • Dołączył: Nd, 24 Lut 13

Napisany 23 Marzec 2018 - 09:29

jeszcze przy okazji zastanawiam sie nad wymiana mojej obudowy CM 690 II advance na cos takiego, moge ja miec za 190 zl uzywana, moja stara troche mi sie znudzila po tylu latach :)

https://www.overcloc...-ca-294-cm.html

Ten post był edytowany przez satanica dnia: 23 Marzec 2018 - 09:30


#16 Użytkownik jest niedostępny   forfun 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1659
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 23 Marzec 2018 - 15:50

Zobacz postkochan4, o 23 Marzec 2018 - 08:21, napisał(a):



Co to za anonimy? Może daj test dużych redakcji na sporej próbce... https://www.youtube....h?v=6eNVv2yhDVE , 22 gry przetestowane... Dodatkowo można zyskać +10% po OC pamięci, które kręcą się super na Keplerach.

Ten post był edytowany przez forfun dnia: 23 Marzec 2018 - 15:52


#17 Użytkownik jest niedostępny   satanica 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 609
  • Dołączył: Nd, 24 Lut 13

Napisany 23 Marzec 2018 - 16:03

forfun a jakie wartosci bys ustawil do krecenia bez podnoszenia napiecia?

#18 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20241
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 23 Marzec 2018 - 16:20

Zobacz postforfun, o 23 Marzec 2018 - 15:50, napisał(a):

Co to za anonimy? Może daj test dużych redakcji na sporej próbce... https://www.youtube....h?v=6eNVv2yhDVE , 22 gry przetestowane... Dodatkowo można zyskać +10% po OC pamięci, które kręcą się super na Keplerach.

Ale, że to kręcony palit, który jest ok 15% szybszy od refa to już nie ma znaczenia.

Nawet na Samsungach jest rozrzut w oc, a jak trafi się na Microny to będzie bieda z oc. W późniejszym czasie to nawet w referentach były montowane Microny.

Co do pytania autora to przy 1.21v w zależności od Asic oc GPU waha się od 1200mhz do ~1350mhz. Keplery to ostatnie jako tako skalujące GPU z napięciem na powietrzu.

780gtx to bardziej cierpi z powodu zbyt małej ilości pamięci niż braku mocy GPU. Z tego co orientuje się wydajność Keplerów wzrosła w Vulcanie przy ostatnim updejcie API i sterownika. A to jest dobra wiadomość, ponieważ Keplery miały katastrofalnie niską wydajność w tym API.

#19 Użytkownik jest niedostępny   forfun 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1659
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 23 Marzec 2018 - 17:56

Zobacz postsideband, o 23 Marzec 2018 - 16:20, napisał(a):

Ale, że to kręcony palit, który jest ok 15% szybszy od refa to już nie ma znaczenia.


Moment, to gość, który wkleja test, nie widzi, że daje refa :D(pomijam fakt, że nawet ten ref nie byłby tak słaby, tzn. przegrywał z GTX 1050ti)? Chyba pijesz do niego, a nie do ludzi kupujących wersje autorskie. Ale są tu takie spece, które wklejają też linki do testów GTX 970(z testów na pclab, czyli zegar dramat) i próbują udowodnić jaka to słaba karta :D.

Ja miałem od PNY i z tego co pamiętam, to bez problemu 1150 na rdzeniu i 7000 na pamiątkach. Nie katowałem, bo chłodzenie od PNY nie było jakieś wybitne. Plusem Keplera(oprócz dobrych możliwości OC) jest też edycja biosu(ustawisz sobie wentyle, napięcie + taktowania na stałe).

edit. Aż sobie sprawdziłem wyniki OC pamięci na techpowerup(mieli chyba wszystkie możliwe: Elpida, Samsung, Hynix) i wyniki w miarę zbliżone(6800 to dobry rezultat).

Ten post był edytowany przez forfun dnia: 23 Marzec 2018 - 18:05


#20 Użytkownik jest niedostępny   Putout 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1592
  • Dołączył: Pn, 30 Lis 15

Napisany 24 Marzec 2018 - 11:35

Zobacz postsatanica, o 23 Marzec 2018 - 16:03, napisał(a):

forfun a jakie wartosci bys ustawil do krecenia bez podnoszenia napiecia?


podnosisz o 50mhz memki i rdzeń i testujesz. i do skutku. coś krzaczy lub temperatura robi się niebezpieczna - obniżasz o 25. każda sztuka kręci się inaczej.

Zobacz postkochan4, o 23 Marzec 2018 - 08:21, napisał(a):



Zobacz postforfun, o 23 Marzec 2018 - 15:50, napisał(a):

Co to za anonimy? Może daj test dużych redakcji na sporej próbce... https://www.youtube....h?v=6eNVv2yhDVE , 22 gry przetestowane... Dodatkowo można zyskać +10% po OC pamięci, które kręcą się super na Keplerach.


jeśli dla kogoś 7 fps na min i 12 na avg to bajka... dla mnie to żadna rewelacja. zwłaszcza że trzeba za to zapłacić 200w poboru więcej. jasne że różnica wydajnościowa jest odczuwalna (kilka suwaków bardziej na prawo czy coś) ale też pakowanie się w Keplera w 2018 dla tyych kilkunastu procent wzrostu? to już trzeba sobie samemu ocenić. i przygotować się na piekarnikowanie.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych