Forum PCLab.pl: Jaki procesor tu przypasuje? (Stary komputer - Socket LGA 775) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaki procesor tu przypasuje? (Stary komputer - Socket LGA 775) G41M-S3

#1 Użytkownik jest niedostępny   lubelaczek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 92
  • Dołączył: So, 04 Cze 11

Napisany 23 Marzec 2018 - 13:23

Czołem.

Kombinuje jak tu krewnemu tanim kosztem komputer usprawnić. Komputer nie służy do gier, tylko do internetu, worda, jakieś filmy, magazynowanie zdjeć itp.

Parametry to:
Płyta główna: G41M-S3 http://www.asrock.co.../#Specification
CPU: Intel® Pentium® D Processor 820 https://ark.intel.co...GHz-800-MHz-FSB
GPU: Zintegrowana z płyty głównej, ale dołożę dedykowaną (9600GT 1gb, albo coś innego)
Ram: 2GB (w jednej kości, więc zostaje jeszcze jeden slot).
Zasilacz 420W. Niestety nie wiem jaka firma i jakie natężenia prądu na poszczególnych liniach.

W każdym razie, chciałbym zmienić procesor. Zdaje się, że te core 2 duo pobierają mniej mocy niż ten pentium D, który tam się obecnie znajduje.

Specyfikacja płyty głównej mówi:

Cytuj

- LGA 775 for Intel® Core™ 2 Extreme / Core™ 2 Quad / Core™ 2 Duo / Pentium® Dual Core / Celeron® Dual Core / Celeron, supporting Penryn Quad Core Yorkfield and Dual Core Wolfdale processors


Pierwsza myśl - w sklepie, w moim mieście jest na sprzedaż pofirmowy Intel core duo E7300, za kilkanaście zł, więc myślę żeby to kupić i będzie trochę lepiej.
Ale ta płyta główna obsługuje także Quady (dobrze myślę? Czy może jednak nie?).

Stąd pytanie. Warto się nimi interesować? Np. Czy model Q6600 lub Q8200 będzie realnie lepszy od core duo E7300?

Ten komputer, to już muzeum, ale do podstawowych zadań by jeszcze wystarczył. Chciałbym go usprawnić, ale bez dużych kosztów. Kilkanaście zł czy 30zł na procesor mogę dać. W setki zł nie chcę wchodzić.

Stąd pytanie, czy warto brać tego E7300 Dual core, czy może jednak warto upolować jakiegoś Quada.
Na CPUBOSS quad wychodzi lepiej: http://cpuboss.com/c...Core2-Duo-E7300
Ale czy do takich zwyłych zadań (przeglądanie internetu, filmy, word) będzie to miało znaczenie?

Ten post był edytowany przez lubelaczek dnia: 23 Marzec 2018 - 13:30


#2 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4385
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 23 Marzec 2018 - 13:32

Mysle ze Q6600 elbo E8400+ bedzie najlepszym wyborem ze wskazaniem na 6600.

#3 Użytkownik jest niedostępny   tompek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 274
  • Dołączył: So, 16 Lip 05

Napisany 23 Marzec 2018 - 13:40

Na pewno bardzo by mu pomogła wymiana dysku na SSD. Tam co prawda jest SATA II ale i tak przyrost szybkości jest ogromny. Ostatnio jest masa przecen na dyski 120-250 GB, nie musi być jakiś wypasiony.

Tą 9600GT to rozumiem, że już masz, bo jakbyś miał kupować to moim zdaniem słaba inwestycja.

#4 Użytkownik jest niedostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15483
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 23 Marzec 2018 - 13:48

Q6600 to taka sobie opcja. Q9400 jest obsługiwany przez tą płytę, a jest mniej prądożerny. Do tego mocno staniały.

Jeśli to miałby być komputer do podstawowego użytkowania to:
Procek na quada (warto poszukać licytacji, można coś fajnego dostać),
RAM do 4GB
Dysk tani SSD ~120GB

Komputer zmieni się nie do poznania..

Zobacz posttompek, o 23 Marzec 2018 - 13:40, napisał(a):

Na pewno bardzo by mu pomogła wymiana dysku na SSD. Tam co prawda jest SATA II ale i tak przyrost szybkości jest ogromny. Ostatnio jest masa przecen na dyski 120-250 GB, nie musi być jakiś wypasiony.

Nie ma znaczenia, że SATA II, ponieważ w przypadku losowego dostępu i zapisu nowe dyski też nie przebijają tej bariery. A zapis ciągły to chwyt marketingowy.
Miałem na s. 775 i SATA II SSD i była to chyba najlepsza opcja upgrade'u, na jaką się zdecydowałem..

#5 Użytkownik jest niedostępny   dysan112 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2155
  • Dołączył: So, 14 Kwi 07

Napisany 23 Marzec 2018 - 14:05

Kup sobie Q8200 do tego kolejne 2 GB ram to podstawa. Grafika jak wolisz. Różnica jest kolosalna. SSD też jak wolisz

Ten post był edytowany przez dysan112 dnia: 23 Marzec 2018 - 14:06


#6 Użytkownik jest niedostępny   Szwarcu 

  • y u no !?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3825
  • Dołączył: Nd, 05 Kwi 09

Napisany 23 Marzec 2018 - 14:13

Poczytaj czy Twoja płyta współpracuje z modami pod s.771 i pakuj jakie E5450, do tego SSD i w biurowych zastosowaniach niczym Ci nie będzie odstawać od dzisiejszych budżetowców :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   tompek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 274
  • Dołączył: So, 16 Lip 05

Napisany 23 Marzec 2018 - 14:13

Zobacz postdysan112, o 23 Marzec 2018 - 14:05, napisał(a):

Kup sobie Q8200 do tego kolejne 2 GB ram to podstawa. Grafika jak wolisz. Różnica jest kolosalna. SSD też jak wolisz


Masz rację, że po wymianie procka i dołożeniu pamięci będzie różnica, z tym, że kolosalna zacznie się robić dopiero po zastosowaniu SSD.
Wymiana grafiki nic tu nie zmieni, biorąc oczywiście po uwagę zastosowania o których pisze autor.

#8 Użytkownik jest niedostępny   lubelaczek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 92
  • Dołączył: So, 04 Cze 11

Napisany 23 Marzec 2018 - 14:58

Zainstalowanie SSD, będzie wymagało kupienia za 3 cyfrową sumę dysku SSD i przede wszystkim postawienia na nowo systemu. Nie chce mi się tego robić :)
Kupić proca za kilkanaście, czy kilkadziesiąt zł jest łatwiejsze i tańsze. Z ramem podobnie.

@uneedcallme Na screenie, który wrzuciłeś jest pentium 820d, ale nie widzę żadnego dual core, ani quada. Po czym wnioskujesz wzrost wydajności o 20%?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 463
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 23 Marzec 2018 - 15:06

Dysk ssd to faktycznie koszt trochę większy. Ja wrzuciłem do c2d 60GB SSD, który się w szafie kurzył i z fotela spadłem. Internety i biurowe aplikacje działają niemal równie dobrze jak przy 4GHz i5 i 16GB RAMu.

Systemu nie musisz stawiać na nowo. sklonuj dysk systemowy. To trwa maksymalnie kilkanaście minut przy zapisywaniu na SSD. Darmowy partition magic załatwia sprawę.

2GB to za mało. 4GB do wygodnej pracy dzisiaj są potrzebne niestety.

Wstawianie tam jakiejkolwiek grafiki nie za bardzo ma sens. Jeśli miałby to być komputer do multimediów, wtedy gtx1030 i nawet 4K będzie chodziło. No ale to są większe wydatki.

#10 Użytkownik jest niedostępny   KorniszonZBeki3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1702
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 16

Napisany 23 Marzec 2018 - 15:07

Wstaw xeona z modem na lga 775.
SSD się nie opłaca.

#11 Użytkownik jest niedostępny   lubelaczek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 92
  • Dołączył: So, 04 Cze 11

Napisany 23 Marzec 2018 - 15:36

Zobacz postuneedcallme, o 23 Marzec 2018 - 15:04, napisał(a):


szkoda kasy na reanimacje dziadka :hmm: bo bedzie lepiej raptem o 20%

2gi dysk mozna wstawic i tam umiescic plik wymiany


(...)


bo system dziala na 2 jajkach :)

tylko w giercowni 4 dodaja mocy oczywiscie przy odpowiednim gfxie.

mam 6 takich w szafie niekompletnych

:disco:

Z tego co rozumiem, to porównujesz wydajność core 2 duo i core 2 quad.

Ja raczej skupiam się na wydajności pentium 820 vs cokolwiek, co jest tanie i pasuje do tej płyty głównej.

Internety mówią, że różnica pomiędzy pentium d 820 i dowolnymi core 2 duo jest znaczna.

https://www.cpubench...et/cpu_list.php
Tutaj, E7300 dostał 1726 puntków, a pentium D ma poniżej 700. Nie wiem na ile te cyferki są wiarygodne, ale na podstawie tego zakładam, że wzrost wydajności procesora będzie większy niż 20%

Stąd mój pomysł jest, żeby za kilakaście zł kupić tego e7300, lub policytować jakieś e8500, bo to powinno dać znaczny wzrost wydajności i będzie to koszt 13zł. No.. i jeszcze kość ramu kupię, ale to będzie prostsza rzecz.

#12 Użytkownik jest niedostępny   lubelaczek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 92
  • Dołączył: So, 04 Cze 11

Napisany 23 Marzec 2018 - 16:08

Wybacz. Nic nie rozumiem.

#13 Użytkownik jest niedostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15483
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 23 Marzec 2018 - 16:14

Zobacz postuneedcallme, o 23 Marzec 2018 - 13:53, napisał(a):

szkoda kasy na reanimacje dziadka :hmm: bo bedzie lepiej raptem o 20%

2gi dysk mozna wstawic i tam umiescic plik wymiany

Dodaj obrazek

Cóż, ośmielę się nie zgodzić, opierając się na własnym doświadczeniu. Wiedźmina 3jkę przechodziłem na podkręconym Q9400 na low, gdyby nie parę gierek nie zmieniałbym platformy.

Zobacz postuneedcallme, o 23 Marzec 2018 - 15:04, napisał(a):

bo system dziala na 2 jajkach :)

tylko w giercowni 4 dodaja mocy oczywiscie przy odpowiednim gfxie.

mam 6 takich w szafie niekompletnych

:disco:

System może i działa na 2 jajkach, ale jak masz na tym systemie kilka programów i aktywną zawartość w przeglądarce to lepiej sprawdzają się 4. Znów bezpośrednio z doświadczenia z platformą na sockecie 775.

Zobacz postKorniszonZBeki3, o 23 Marzec 2018 - 15:07, napisał(a):

Wstaw xeona z modem na lga 775.
SSD się nie opłaca.

Jeśli 771mod działa na tej płycie to jestem za.
SSD robi gigantyczną różnicę, przy wymienionym procku będzie widać doskonale.

Zobacz postuneedcallme, o 23 Marzec 2018 - 16:04, napisał(a):

Intel® Pentium® D CPU 3.40GHz [Family 15 Model 6 Stepping 4] 1.75

Intel® Core™2 Duo CPU T7300 @ 2.00GHz [Family 6 Model 15 Stepping 10] 1.77

Intel® Core™2 Duo CPU E7200 @ 2.53GHz [Family 6 Model 23 Stepping 6] 2.84

Intel® Core™2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz [Family 6 Model 15 Stepping 11] 2.55

wydajnosc na 1jajko. znacznie to jest x2 czyli poziom i5-i7 ;)

A cóż to za syntetyk? Poza tym zapomniałeś o E8xxx, które też kosztują kilkanaście złotych.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Maszkara 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 240
  • Dołączył: So, 05 Gru 09

Napisany 23 Marzec 2018 - 20:35

Sam przechodzę na najnowszą generację z Q6600 i mogę powiedzieć jak wygląda używanie takiego komputera na dzień dzisiejszy. Ogólnie nie jest źle, nawet w jakiegoś csa, czołgi czy inne podobne gierki można pograć. 4gb RAMu to minimum, wydaje mi się że w obecnych czasach nawet to nie starcza, podobnie SSD, sam mam talerzówkę w PC, a w laptopie SSD, różnica kolosalna. Moim zdaniem najlepiej zacząć może od SSD jeżeli tylko przeglądanie internetu, duża różnica i zakup na przyszłość, procesor oczywiście też poprawi sytuację ale to chyba trochę pudrowanie trupa.

#15 Użytkownik jest niedostępny   bv6t7 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 274
  • Dołączył: Pn, 26 Sty 09

Napisany 23 Marzec 2018 - 22:18

Zobacz postuneedcallme, o 23 Marzec 2018 - 16:18, napisał(a):

wymiana 1 na 2 to nic nie bedzie

wymiana 1 na 3 +60%

wynuaba 1 na 4 +45%

ale tylko teoreticznie w superpi natenprzyklad

plus wysylka 20? bo nierejestrowane gina :D


wymiana 1 na 2
Zmieniałem Celerona 420 na E2140

1 rdzeń 420@2.66 gorzej radził sobie na starcie niż 1 rdzeń 1.6GHz E2140 a co dopiero dwa.

2 na 4
Bez problemu w tle Chrome, Opera, Firefox do granicy pojemności RAM 4GB i wydajności swap HDD. Aktualizacja antywirusa nieodczuwalna.





G41M-S3
Na początek dołóż 2 lub 4GB DDR3.
Potem Q6600 może z bsel mod.
Ale przy założeniu że części masz z okolicy.

Jeżeli nie to jakiegoś "Xeona 771" możesz sprowadzić z aliexpress do tych 30 złotych. Czas oczekiwania minimum 2 tygodnie przy rejestrowanej przesyłce.

Płyta wspiera Xeony.
http://genius239239.....hinet.net/771/


Tylko czy warto ?
Może potem krewny stwierdzi a kupie coś nowszego ? :E

Może lepiej odłożyć na podstawę: ESPRIMO P700 są w różnych konfiguracjach ? To chyba najbardziej optymalne budżetowe wyjście ?




@Maszkara
Częstym problemem LGA775 jest ograniczenie do 2x2GB DDR2. Były lepsze płyty co pozwalały na 4x2GB ale to nie był pułap budżetowy, przy schyłku podstawki weszły tańsze wersje z 2x4GB DDR3 ale różnica w cenie pamięci do DDR2 nie zachęcała zakupu.

4gb RAMu to minimum, wydaje mi się że w obecnych czasach nawet to nie starcza.
Pojedyncze strony w Chrome, Opera, reszta w Firefox z włączonymi filtrami, do tego Writer, Calc. Jeszcze da się tego używać na HDD Sata 7200obr/min ale nie sprintem.

Ten post był edytowany przez bv6t7 dnia: 23 Marzec 2018 - 22:35


#16 Użytkownik jest niedostępny   dysan112 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2155
  • Dołączył: So, 14 Kwi 07

Napisany 24 Marzec 2018 - 08:02

Temat jak zwykle do ogarnięcia w 5 minut a na PcLab jak zawsze tony postów.

W każdym komputerze podstawa to procesor. I od tego trzeba zacząć a jak czytamy tu jest padlina. Kupno Core2Quad typu 8200 czy 9400 taniego poprawi sytuacje. Nawet jakiś Core2Duo by starczył typu E8400, potem pamięci, mamy 2GB ram dołożenie 2 GB kości i mamy postęp.

Jaki koszt od 100 zł do 200 zł za ten update. Jak za tą cenę i szybkość którą można uzyskać to dobry interes.

Teraz dysk twardy, można pokusić się o SSD. Tu tylko pytanie czy kupujemy byle co z allegro czy kupujemy już z myślą o tym że "kiedyś" użyjemy go w innym komputerze. Nie przyśpieszy to komputera w sensie obliczeniowym a tylko komfort pracy w postaci np szybciej odpalonego systemu czy przeglądarki ewentualnie gdy robimy kilka rzeczy na samym dysku twardym. Mowa o zastosowaniach domowych. Brak SSD można przeboleć

Od siebie mogę dodać że wydanie do 200 zł jest jeszcze akceptowalne bo i wiele pracy w tym niema. Wyżej to już przepłacanie

Ten post był edytowany przez dysan112 dnia: 24 Marzec 2018 - 08:04


#17 Użytkownik jest niedostępny   Maszkara 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 240
  • Dołączył: So, 05 Gru 09

Napisany 24 Marzec 2018 - 10:02

Pytanie jakiego systemu używa autor, jeśli Windows 10 to przyspieszyłbym zakup SSD. Nowsze systemy mają to do siebie że dużo korzystają z dysku, dużo operacji zapisu i odczytu przy czym talerzówki się pocą. Niezależnie od tego szukałbym najtańszego quada i ramu i odkładał na SSD lub kupił wszystko na raz.

Ten post był edytowany przez Maszkara dnia: 24 Marzec 2018 - 10:03


#18 Użytkownik jest niedostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15483
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 24 Marzec 2018 - 17:33

Zobacz postdysan112, o 24 Marzec 2018 - 08:02, napisał(a):

[..] Brak SSD można przeboleć

Od siebie mogę dodać że wydanie do 200 zł jest jeszcze akceptowalne bo i wiele pracy w tym niema. Wyżej to już przepłacanie

1. Dysk SSD daje bardzo dużą różnicę. Polecam zostawić jego wymianę na koniec i zobaczyć jak przyspieszy już nienajgorszy komp do neta (quad + 4GB RAMu).
2. Z tych 200 złotych polecam odliczyć wydatek na SSD, jako że niemal na pewno przełoży się go do nowego komputera.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych