Forum PCLab.pl: Prawdopodobnie niekompatybilne/niestabilne ramy z płytą Asrock Z370 Extreme4 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (43 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Prawdopodobnie niekompatybilne/niestabilne ramy z płytą Asrock Z370 Extreme4 F4-3200C14D-16GTZ

#1 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1058
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 25 Marzec 2018 - 15:32

Witam,

Wczoraj doszły do mnie ramy, procek (8600k) i płyta głowna.
Posiadam te ramy: Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
specjalnie je kupilem bo są na timingach cl14 i bez problem sie kreca do 3600mhz a nawet na 4000mhz.

Jednak podczas instalacji win 7 pro były problemy bo wywalało błąd, w internecie znalazłem rozwiązanie wyjęcia jednej kości, poskutkowało to tym że wywaliło blue screena, zmieniłem wtedy w biosie z 3200mhz na 2133mhz i instalacja poszła.
Po zainstalowaniu systemu dołożyłem druga kość i ustawiłem profil xmp taki na ktorych te kosci powinny chodzic bez problemu a że są na samsungach bdie to powinny i tak chodzic jeszcze wyżej.

Obawiam sie że są one nie kompatybilne z moją płytą ponieważ nie znalazłem ich na stronie producenta płyty na liście.
https://www.asrock.c...ndex.asp#Memory

Nie widnieje tam model F4-3200C14D-16GTZ.

Z kumplem gadałem to doradzil mi zwiekszenie napiecia do 1.40v i testowanie ich mem testem lub w grach.
Ewentualnie obnizenie timingów do 15-15-15-36.

Jakie jeszcze opcje mi pozostana? Nie mam zamiaru ich wysylac na zwrot, bo nie mam innych ramow ddr4. Sprzedaż wchodzi w gre bo ramy sa dobre ale wolalbym znalezc od was jakies rozwiazanie

Mam bios 1.30
jakies pomysly?

Jeszcze nie robilem memtesta ale raczej bledy wyjda, no chyba ze ten bluscreen podczas instalacji systemu z jedna koscia to przypadek, a na 1.40 bedzie juz stabilnie

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 25 Marzec 2018 - 15:52


#2 Użytkownik jest niedostępny   luca7s 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1233
  • Dołączył: Pt, 29 Lip 16

Napisany 25 Marzec 2018 - 15:38

Odkąd Ci debilni producenci ramu wpadli na jakieś kuriozalne pomysły pokroju profili xmp i innych badziewnych dureństw, są odwieczne problemy z tym ustrojstwem. Kiedyś kupowałeś ram pierwszy z brzegu, bleby tylko jeśli był to DDR2, to był to DDR2 i gaz. Podkręcić kto chciał to podkręcał.

Zastanawia mnie po ch.. te profile i kretyńskie listy kompatybilności. Chyba po to, by poza utrudnianiem wszystkim dookoła życia zaśmiecać internet syfem. :mad2:

Ten post był edytowany przez luca7s dnia: 25 Marzec 2018 - 15:41


#3 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1058
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 25 Marzec 2018 - 15:44

Zobacz postluca7s, o 25 Marzec 2018 - 16:38, napisał(a):

Odkąd Ci debilni producenci ramu wpadli na jakieś kuriozalne pomysły pokroju profili xmp i innych badziewnych dureństw, są odwieczne problemy z tym ustrojstwem. Kiedyś kupowałeś ram pierwszy z brzegu, bleby tylko jeśli był to DDR2, to był to DDR2 i gaz. Podkręcić kto chciał to podkręcał.

Zastanawia mnie po ch.. te profile i kretyńskie listy kompatybilności. Chyba po to, by poza utrudnianiem wszystkim dookoła życia zaśmiecać internet syfem. :mad2:

No ta ale dlatego zalozylem ten temat by jakos znalezc rozwiazanie, jakos to sie na pewno da obejsc, system mi normalnie dziala, nie wiem co bedzie w grach bo dopiero sciagam battlefielda4 na nowo. Roznica w fps jest 2x wieksza w cinebenchu, co mi sie podoba, ale jak sie okaze ze system bedzie sie sypał przez te ramy to bedzie lipa, szczegolnie ze ramy nie należą do najtańszych. z prockiem jest naszczescie wszystko ok, plyta tez ok.
Nie mam czasu robic mem testa bo to podobno pare godzin testuje.

Może wystarczy wylaczyc profil xmp jakos i recznie ustawic timingi i mhz?

Przegladam stare tematy z 2008 to piszą rozne rzeczy typu

Cytuj

Może kontroler nie wyrabia i przydałoby się podbić trochę MCH.

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 25 Marzec 2018 - 15:51


#4 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1513
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 25 Marzec 2018 - 15:55

Mi tam (na starszym kompie) dzięki właśnie profilowi kości zaczęły współpracować z płytą,bez profilu wywalało blue.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1058
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 25 Marzec 2018 - 16:27

Zobacz postamp41, o 25 Marzec 2018 - 16:55, napisał(a):

Mi tam (na starszym kompie) dzięki właśnie profilowi kości zaczęły współpracować z płytą,bez profilu wywalało blue.

W sumie w tym nowym biosie zaczalem sie bawic i ustawilem te kosci z manuala timingi, to moze dlatego problemy byly + nawet blue screen,
a jak zmienilem na profil xmp + automatic to poszło bez problemu instalka.

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 25 Marzec 2018 - 16:37


#6 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3362
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 25 Marzec 2018 - 16:56

Nie rozumiem, czemu pytasz na forum zamiast ustawić pamięci i testować. Prawdopodobieństwo ze ktoś ma te właśnie pamięci z ta płyta i W7 jest raczej niskie. Potestuj, napisz co ci wyszło z testów i wtedy można szukać rozwiązań. Równie dobrze może być problem z W7, który by nie występował na W10.

#7 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8827
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 25 Marzec 2018 - 17:53

mam 3200 cl14 ale RJ V i K6. To jest właściwie to samo.
Wgraj dla pewności bios 1.6.
Ustaw z ręki 15-15-36-2N, DRAM FREQUENCY = 3600
tRFC=380

VCCIO = 1.1
VCCSA = 1.15

DRAM VOLTAGE = 1.35

#8 Użytkownik jest niedostępny   jarmag 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 392
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 17

Napisany 25 Marzec 2018 - 18:58

Forii, jak byś chciał tanio sprzedać te niedziałające pamięci to daj znać :E

#9 Użytkownik jest niedostępny   Wilk Larsen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 86
  • Dołączył: Wt, 05 Wrz 17

Napisany 25 Marzec 2018 - 19:59

Płyta po ustawieniu profilu XMP może dawać zbyt wysokie napięcia na IO i SA. Ustaw ręcznie tak jak jacekcz radzi, jak nie pomoże to spróbuj zwiększyć o 0,05V. Jak by nie pomogło to trzeba sprawdzić czy piny w gnieździe procesora nie pogięte.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1058
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 26 Marzec 2018 - 00:49

To są moje ustawienia, napiecia IO i SA faktycznie zwiekszone:
https://i.imgur.com/u481xyf.jpg

https://i.imgur.com/yhEeSq5.jpg

Skoro z automatu mam takie to raczej watpie by plyta glowna zawyzala

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 26 Marzec 2018 - 00:52


#11 Użytkownik jest niedostępny   bocieque 

  • Death is the road to ave
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3894
  • Dołączył: Nd, 09 Sie 09

Napisany 26 Marzec 2018 - 08:24

Mi z automatu płyta dawała IO 1.38 i SA 1.47 :E. Na 3600 cl 16 sypało errorami. Zmniejszyłem do IO 1.15 i SA 1.20 i pamięci stabilne na 3733 cl 15.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Reinkaos 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 216
  • Dołączył: Cz, 14 Sty 16

Napisany 26 Marzec 2018 - 08:32

Mam pamięć Patriot Viper 4 3600MHz CL16 na b-die i jak na płycie Ausa M9H ustawię taktowanie ramu na 4000MHz(wyżej nie wstaje) to płyta z automatu ustawia napięcia IO i SA grubo ponad 1,3V. Widać więc, że płyty na "auto" potrafią mocno zawyżać. Pomimo, że akurat niestabilności z tego powodu nie uświadczyłem to jednak szybko je obniżyłem, bo jak powszechnie wiadomo zbyt wysokie wartości również mogą być przyczyną niestabilności. Natomiast u Ciebie te napięcia nie wydają się zbytnio przesadzone. Dla pewności sprawdziłbym jeszcze odczyty w hwinfo. Spróbować obniżyć też nie zaszkodzi, chociaż wątpię czy pomoże:). Może coś nie tak z płytą lub prockiem?

#13 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8827
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 26 Marzec 2018 - 09:05

Zobacz postForii, o 26 Marzec 2018 - 01:49, napisał(a):

Skoro z automatu mam takie to raczej watpie by plyta glowna zawyzala

Automat zwykle ustawia z zapasem. Jak chcesz to tak zostaw ale miej świadomość, że wyższe napięcia to niepotrzebne podgrzewanie CPU.

Zobacz postReinkaos, o 26 Marzec 2018 - 09:32, napisał(a):

Mam pamięć Patriot Viper 4 3600MHz CL16 na b-die i jak na płycie Ausa M9H ustawię taktowanie ramu na 4000MHz(wyżej nie wstaje) to płyta z automatu ustawia napięcia IO i SA grubo ponad 1,3V. Widać więc, że płyty na "auto" potrafią mocno zawyżać.


M9H fatalnie prowadzi pamięci. 4k czasami graniczy z cudem. U mnie też zawyżała ale nawet po obniżeniu niewiele można było zdziałać w zakresie OC pamięci w okolicach 4k.

Ten post był edytowany przez jacekcz dnia: 26 Marzec 2018 - 09:08


#14 Użytkownik jest niedostępny   Reinkaos 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 216
  • Dołączył: Cz, 14 Sty 16

Napisany 26 Marzec 2018 - 12:09

Zgadzam się. Cały ten Srasus, jak to niektórzy tu piszą, jedzie na marce wydając coraz bardziej badziewiaste produkty w coraz wyższych cenach. Szarpnąłem się na M9H bo na płytach Asrocka(miałem extreme4 i gaming k4) zawsze kończyła mi się sekcja zanim skończył mi się proc(custom loop z NexXxoS UT60 Full Copper 420mm) co też mnie denerwowało, a pod tym względem Srasus jednak nadal jest mocny. Z perspektywy czasu powiem, że nie wiele zyskałem i nie kupiłbym tej płyty drugi raz. Następnym razem chyba znowu wybiorę Asrocka, tylko jakąś wyższą serię. Jacku jak to wygląda u Ciebie? Po mocnym OC(np 5GHz) procka dasz radę dotknąć radiatorów na sekcji podczas obciążenia?
Sory za off.

Ten post był edytowany przez Reinkaos dnia: 26 Marzec 2018 - 12:11


#15 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8827
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 26 Marzec 2018 - 12:40

5.0Ghz płyta daje radę. Zobacz w wątku CL.
Sekcja zasilania jest w porządku. Ram dosłownie fruwa :)

Autor:
przy OC pamięci najlepsze efekty uzyskuje się wpisując parametry ręcznie - przynajmniej podstawowe.
Masz dobre pamięci i szkoda nie wykorzystać ich potencjału.

#16 Użytkownik jest dostępny   lws 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 716
  • Dołączył: Pt, 12 Gru 08

Napisany 26 Marzec 2018 - 13:06

Zobacz postForii, o 25 Marzec 2018 - 16:32, napisał(a):

Witam,

Wczoraj doszły do mnie ramy, procek (8600k) i płyta głowna.
Posiadam te ramy: https://www.morele.n...d-16gtz-858854/
specjalnie je kupilem bo są na timingach cl14 i bez problem sie kreca do 3600mhz a nawet na 4000mhz.

Jednak podczas instalacji win 7 pro były problemy bo wywalało błąd, w internecie znalazłem rozwiązanie wyjęcia jednej kości, poskutkowało to tym że wywaliło blue screena, zmieniłem wtedy w biosie z 3200mhz na 2133mhz i instalacja poszła.
Po zainstalowaniu systemu dołożyłem druga kość i ustawiłem profil xmp taki na ktorych te kosci powinny chodzic bez problemu a że są na samsungach bdie to powinny i tak chodzic jeszcze wyżej.

Obawiam sie że są one nie kompatybilne z moją płytą ponieważ nie znalazłem ich na stronie producenta płyty na liście.
https://www.asrock.c...ndex.asp#Memory

Nie widnieje tam model F4-3200C14D-16GTZ.

Z kumplem gadałem to doradzil mi zwiekszenie napiecia do 1.40v i testowanie ich mem testem lub w grach.
Ewentualnie obnizenie timingów do 15-15-15-36.

Jakie jeszcze opcje mi pozostana? Nie mam zamiaru ich wysylac na zwrot, bo nie mam innych ramow ddr4. Sprzedaż wchodzi w gre bo ramy sa dobre ale wolalbym znalezc od was jakies rozwiazanie

Mam bios 1.30
jakies pomysly?

Jeszcze nie robilem memtesta ale raczej bledy wyjda, no chyba ze ten bluscreen podczas instalacji systemu z jedna koscia to przypadek, a na 1.40 bedzie juz stabilnie



Przekładałeś pamięć slot 1/3,2/4 ?
Bez kombinowania z wgraniem biosu itd jak pamięć nie działa z xmp czy bez to już nic nie zdziałasz.
Wymiana.


Zobacz postluca7s, o 25 Marzec 2018 - 16:38, napisał(a):

Odkąd Ci debilni producenci ramu wpadli na jakieś kuriozalne pomysły pokroju profili xmp i innych badziewnych dureństw, są odwieczne problemy z tym ustrojstwem. Kiedyś kupowałeś ram pierwszy z brzegu, bleby tylko jeśli był to DDR2, to był to DDR2 i gaz. Podkręcić kto chciał to podkręcał.

Zastanawia mnie po ch.. te profile i kretyńskie listy kompatybilności. Chyba po to, by poza utrudnianiem wszystkim dookoła życia zaśmiecać internet syfem. :mad2:


Profile są dla zarobku to samo w GPU za modele podkręcone i już wpadli na pomysł z wykorzystaniem CPU oczywiście dla entuzjastów bo jak,że inaczej.

Dodaj obrazek


#17 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8827
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 26 Marzec 2018 - 14:20

wgraj nowy bios:
1.80 - Improve memory compatibility.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1058
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 26 Marzec 2018 - 17:22

Zobacz postReinkaos, o 26 Marzec 2018 - 09:32, napisał(a):

Mam pamięć Patriot Viper 4 3600MHz CL16 na b-die i jak na płycie Ausa M9H ustawię taktowanie ramu na 4000MHz(wyżej nie wstaje) to płyta z automatu ustawia napięcia IO i SA grubo ponad 1,3V. Widać więc, że płyty na "auto" potrafią mocno zawyżać. Pomimo, że akurat niestabilności z tego powodu nie uświadczyłem to jednak szybko je obniżyłem, bo jak powszechnie wiadomo zbyt wysokie wartości również mogą być przyczyną niestabilności. Natomiast u Ciebie te napięcia nie wydają się zbytnio przesadzone. |

Dla pewności sprawdziłbym jeszcze odczyty w hwinfo. Spróbować obniżyć też nie zaszkodzi, chociaż wątpię czy pomoże:). Może coś nie tak z płytą lub prockiem?


Poniżej screeny z hwinfo, szczerze mówiąc nie wiem na co patrzyć i co mam wypatrywać.
Zrobiłem jeszcze memtesta z aktualnymi ustawieniami (tzn z xmp profilem - screeny wyżej wklejałem czyli na auto wszystko + z zawyzonymi napieciami) i po 30min nic nie wykryło, czy możliwe jest to że po ustawieniu wartości ręcznie(prawdopodobnie źle bo zmieniłem tylko 15-15-15- coś tam, bez zmieniania tRFC + z załądowanym profilem i przez to moze wyskakiwały błędy podczas instalki a potem blue screen z jedna koscia wlozona? Bo tak też zrobiłem przed instlacjami, dopiero teraz widze ze to inaczej sie powinno ustawiac.

Wiem ze 30min memtest to krotko ale gdyby serio cos bylo niestabilnego to by od razu chyba wyszedl przynajmniej jeden blad czyz nie?
HWINFO SCREENSHOT
memtest zwykły


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Spróbuje teraz zmienic recznie te wartosci tak jak pisaliscie na 3600mhz i zrobie kolejny test, bo na tych wartosciach te kosci powinny chodzic bez problemu.
A bios podobno nie ma znaczenia, szczególnie ze na 1.30 najlepiej sie podkreca procka ("Enhance CPU performance"), na takim tez zostalem.

Czy dobrze to zrobiłem?
bios ustawianie 3600mhz recznie
Load XMP settings wybralem xmp profil, czy zmienic na auto?
Komp sie normalnie odpalił.
O to screeny z hwsinfo, nie wiem tylko czemu widze ddram frequency 1800mhz :|
hwsinfo po zmianie na reczne 3600mhz


Napiecia obniżyłem do zalecanych przez kolege wyżej dodając 0.10v dla pewności.

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 26 Marzec 2018 - 18:19


#19 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8827
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 26 Marzec 2018 - 18:01

nie widać napięć VCCIO/VCCSA.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1058
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 26 Marzec 2018 - 18:14

Zobacz postjacekcz, o 26 Marzec 2018 - 19:01, napisał(a):

nie widać napięć VCCIO/VCCSA.

voltage bios
Zmieniłem tak jak pisałem, dodałem lekko wiecej dla bezpieczeństwa.
Czyli wszystko co wyzej pisalem jest ok?
pozostaje testować mem testem?

Tak jak mowilem ten blue screen moglo podczas instalki wywalic z powodu zle wpisanych wartosci, wciaz nie wiem czy mam ustawiac tam na gorze load xmp profil czy zostawic na auto?

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 26 Marzec 2018 - 18:15


  • (43 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych