Forum PCLab.pl: Uszkodzony procesor czy to normalne ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Uszkodzony procesor czy to normalne ? Zdjęcie

#1 Użytkownik jest niedostępny   brzooza 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 16

Napisany 29 Marzec 2018 - 20:38

Cześć dzisiaj przy podmienianiu zepsutej płyty głównej na nowa, zauważyłem na procesorze coś co mi się nie podoba za bardzo
Dodaj obrazek

Czy to normalne? To wyglada jak by te trzy piny wyparowały

#2 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • Piwna rewolucja 2014
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9708
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 29 Marzec 2018 - 20:42

Skoro działa to niema się czym martwić

#3 Użytkownik jest niedostępny   jarmag 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 392
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 17

Napisany 29 Marzec 2018 - 20:44

tak, to normalne ...

dla uszkodzonych procesorów :E

pewnie upier..brudzone pastą

Ten post był edytowany przez jarmag dnia: 29 Marzec 2018 - 20:45


#4 Użytkownik jest niedostępny   brzooza 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 16

Napisany 29 Marzec 2018 - 22:43

Tak ładnie akurat trzy by się ubrudzily? No właśnie próbowałem do czyścić i nie da się.

#5 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Konto do usuniecia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10517
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 30 Marzec 2018 - 08:20

sprawdzałeś za co odpawiadaja te 3 pady ?? , może pixa do intela wysłać z zapytaniem czy to normalne :E , następnie jak płyta padła to coś musiało pójść nie tak i to moglo być przyczyna / powodem owej usterki

#6 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 826
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 30 Marzec 2018 - 08:37

Mi to tam wygląda zbyt ładnie, wręcz jak celowe wyłączenie tych trzech padów/stykow.

#7 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Konto do usuniecia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10517
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 30 Marzec 2018 - 08:46

Zobacz postSary, o 30 Marzec 2018 - 09:37, napisał(a):

Mi to tam wygląda zbyt ładnie, wręcz jak celowe wyłączenie tych trzech padów/stykow.

chyba nie myślisz ze te trzy pady odpowiadają za Upgrade do 8700k :E :E

#8 Użytkownik jest niedostępny   Wenez 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5622
  • Dołączył: Pt, 10 Sty 03

Napisany 30 Marzec 2018 - 08:50

Jakieś wytarte, może nóżki w płycie chodziły:)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 826
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 30 Marzec 2018 - 08:55

Zobacz postVSS, o 30 Marzec 2018 - 08:46, napisał(a):

chyba nie myślisz ze te trzy pady odpowiadają za Upgrade do 8700k :E :E

+ Uwolnienie ukrytego L4 :D Nie wiem po prostu nie wyglądają na zabrudzone, są zbyt czyste, białe, w konkretnym ułożeniu, zero zabrudzeń do okola nich, ani na sąsiednich padach. Może te procki po prostu tak mają. nie wiem. Jeśli to pasta to powinno pomóc zwykłe przejechanie patyczkiem kosmetycznym po nich, co zresztą proponował bym sprawdzić.Gdy po próbie czyszczenia nic się nie zmieni, podpiął bym, najwyżej nie ruszy.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 30 Marzec 2018 - 08:59


#10 Użytkownik jest niedostępny   brzooza 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 16

Napisany 30 Marzec 2018 - 09:52

Próbowałem to czyścić ale nic to nie daje. To wyglada jakby złote styki odpadły albo wyblakły zaśniedziały. Podłączyłem płytę z prockiem tylko, bez chłodzenia na chwile i niby startuje, nie ma komunikatu żadnego związanego z procesorem. Nie mogę znaleźć żadnej mapy 8600k aby to sprawdzić.

Być może ze to droga do upgrade xd

#11 Użytkownik jest niedostępny   jarmag 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 392
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 17

Napisany 30 Marzec 2018 - 10:01

wrzuć zdjęcie socketu z tej popsutej płyty głównej

#12 Użytkownik jest niedostępny   brzooza 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 16

Napisany 30 Marzec 2018 - 10:10

ok dzisiaj wieczorem wrzucę jak wrócę z pracy

#13 Użytkownik jest niedostępny   brzooza 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 16

Napisany 30 Marzec 2018 - 16:05

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


Fotki z uszkodzonej plyty

#14 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2769
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 30 Marzec 2018 - 17:37

Zmieniają kolor pod kątem?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Morrowind 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 155
  • Dołączył: Pn, 07 Lip 14

Napisany 30 Marzec 2018 - 18:11

Daj te zdjęcia socketu w wyższej rozdzielczości, w świetle ukierunkowanym (latarka na przykład), pod różnym kątem nachylenia i z różnych stron.

Jakkolwiek na tym procesorze widać przecież więcej białych przebarwień - szczególnie pod trzema białymi padami. Wygląda to jak roztarcie gipsu (czym oczywiście nie jest, ale to chyba dobre przyrównanie na podstawie zdjęcia)...

#16 Użytkownik jest niedostępny   brzooza 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 16

Napisany 31 Marzec 2018 - 11:06

Max coś takiego dałem rade zrobić plus filmiki na którym lepiej moim zdaniem wszystko widać

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Filmiki
Numer 1
Numer 2

#17 Użytkownik jest niedostępny   Morrowind 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 155
  • Dołączył: Pn, 07 Lip 14

Napisany 31 Marzec 2018 - 23:35

Jak rozumiem stan procesora nie zmienił się od pierwszych zdjęć? Bo na tychże styki wydawały się po prostu białe, ale mógłby być to efekt odpowiedniego nachylenia. Ale do rzeczy. Opierając się na mapach:

Dodaj obrazek

Wydaje mi się, że źródłem problemu był pin VSS odpowiadający za uziemienie. Ale że dwa inne ucierpiały (seledynowy kolor - nie wiem za co odpowiada - może obsługa pamięci?) sprawa wydaje się układać w pewną całość. Jak to sobie wyobrażam: W czasie lub przed montażem CPU doszło do zabrudzenia podstawy procesora bądź socketu. Szczególnie pasowała by tu kropla potu, ponieważ na skutek płynącego prądu mogło by dzięki niej dość do elektrolizy, która z kolei mogłaby wpłynąć w ten sposób na pady procesora. Dlaczego jednak nic nie widać na pinach socketu? Być może są one z litego metalu, a na padach zastosowano coś w rodzaju cienkiej warstwy zwiększającej przewodnictwo.

Lepszej teorii na ten moment nie mam :)

Dodaj obrazek

#18 Użytkownik jest niedostępny   brzooza 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 16

Napisany 01 Kwiecień 2018 - 01:30

Jeszcze jak się patrzy pod katem pod światło na pady procka to widać takie złote kreski na tych wytartych padach, ale i tak będę wysyłał na rma. Zobaczymy co będzie dalej, na pewno dam wam znać :)

Jak naniosłes mapkę na zdjęcie ? :o

#19 Użytkownik jest niedostępny   Morrowind 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 155
  • Dołączył: Pn, 07 Lip 14

Napisany 01 Kwiecień 2018 - 06:48

Zobacz postbrzooza, o 01 Kwiecień 2018 - 01:30, napisał(a):

Jeszcze jak się patrzy pod katem pod światło na pady procka to widać takie złote kreski na tych wytartych padach, ale i tak będę wysyłał na rma. Zobaczymy co będzie dalej, na pewno dam wam znać :)

Jak naniosłes mapkę na zdjęcie ? :o

Złote kreski na wytartych padach to zapewne miejsca styku - mogła w tych miejscach zostać złota warstwa, bo był tam pełny docisk. A mapka na zdjęciu wyglądałaby lepiej jakbyśmy użyli fotki zrobionej z równej (rogi CPU względem obiektywu) odległości ;) A jak naniosłem - za pomocą warstw z kanałem alfa (tak jakbyś naświetlone klisze z aparatu nakładał). Możesz taki efekt uzyskać choćby w Paint.NET :thumbup:

Poinformuj jak się skończy procedura RMA bo tego typu tematy przez to, że są rzadkie - bardzo ciekawią. Warto im załączyć zdjęcie socketu, bo mogą zrzucać winę na MOBO (czego pomimo braku śladów - wykluczyć nie można). Powodzenia :-)

---edycja---

Coś mi się przypomniało:

Cytuj

Cześć dzisiaj przy podmienianiu zepsutej płyty głównej na nowa, zauważyłem na procesorze coś co mi się nie podoba za bardzo

Niby banalne, ale zapytam - wrzucałeś nam zdjęcia starej płyty prawda? :)

Ten post był edytowany przez Morrowind dnia: 01 Kwiecień 2018 - 06:53


#20 Użytkownik jest niedostępny   brzooza 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 16

Napisany 01 Kwiecień 2018 - 08:26

Ooo ekstra dzięki :) naprawdę fajnie to wyglada.

Zdjęcia socketu i samego procesora już im na serwis wysyłałem i mam wysłać obie rzeczy (jeden sklep), jak tylko będzie z ich strony jakaś decyzja to dam znać :)

Tak zdjęcia socketu pochodzą z płyty uszkodzonej w której procesor siedział do tej pory :) wyglada ok, szukałem tez tam innych nieprawidłowości ale bez skutku.

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych