Forum PCLab.pl: Offtopic o grach - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (52 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Offtopic o grach Jest taki temat w innych działach niech będzie i tutaj

#1 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10562
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 06 Kwiecień 2018 - 12:25

To jest offtop o grach, można tutaj gadać na tematy związane z grami, ale takie które nie dotyczą konkretnych tytułów, tutaj gadamy ogólnie o wszystkim i niczym, o cenach o retro, o kolekcjonerstwie o brzydkich wydawcach itd.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10562
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 06 Kwiecień 2018 - 14:47

To ja zacznę od newsa że Patrick Soderlund wiceprezes EA, były szef DICE przyznał się do błędu monetaryzacji SW: Battlefront II dla mnie 4 :P tutaj cytat:


Musisz zdać sobie sprawę, że nie wszystko, co zrobisz, odniesie sukces. Każdy developer na Ziemi może to potwierdzić. Kiedy sprawy nie idą tak, jak myślałeś, że pójdą, należy być pokornym, uczciwie podejść do siebie i wysiłku, a następnie postarać się poprawić. To [monetyzacja Battlefronta II – dop. red.] przykład zmiany, która nie zadziałała. Nie uciekajmy od faktu, że podjęliśmy pewne decyzje, których nie powinniśmy byli podjąć. Ani developer, ani EA nie chcieli stworzyć jednorękiego bandyty, który zarabiałby na ludziach, choć tak nas postrzegano.


i źródło: CDAction


A ja sobie posłucham soundracka z Wieśka 2 z CD-Audio bo mam i mogę. Dodaj obrazek

#3 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8012
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 11:37

Kontynuacja rozmowy z wątku Far Cry 5

Jak wcześniej pisałem CPU w konsolach poprzedniej generacji był mocny w stosunku do GPU. W xboxie siedział xenon a w ps3 Cell.

W dzisiejszych konsolach siedzi jaguar, którego pcetowym odpowiednikiem jest Athlon 5150 :E a raczej dwa takie złączone w całość tyle, że dla gier są dostępne tylko 6 z rdzeni.
https://www.gamespot...soles-32740733/

Samo ubi w przypadku AC: Unity napisało o tym cpu

"Technically we're CPU-bound," he said. "The GPUs are really powerful, obviously the graphics look pretty good, but it's the CPU [that] has to process the AI, the number of NPCs we have on screen, all these systems running in parallel.

"We were quickly bottlenecked by that and it was a bit frustrating, because we thought that this was going to be a tenfold improvement over everything AI-wise, and we realised it was going to be pretty hard. It's not the number of polygons that affect the framerate. We could be running at 100fps if it was just graphics, but because of AI, we're still limited to 30 frames per second." "

Zobaczcie sobie jak taki athlon 5150 nawet dodając sobie te 50% fps radził sobie w Far Cry 3 w low detalach na PC
Dodaj obrazek

Nie znam się na programowaniu gier, ale programowanie pod taki tabletowy CPU połączony z całkiem mocnym GPU bo konsole najnowsze jednak mają je dość mocne to musi być mordęga dla programistów i dla tego obcinają co tylko mogą.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 07 Kwiecień 2018 - 11:40


#4 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10562
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 11:45

No i tak poobcinali że immersja jest gorsza niż w 10 letnim Far Cry 2, kurcze tyle razy tą grę przechodziłem że pamiętam dużo, zjaranie połowy sawanny, piękne wybuchy :E, palące się drzewa, no i ta gra miała już wtedy HDR. :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   ODIN85 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5892
  • Dołączył: So, 02 Maj 15

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 11:50

Jak miała Hdr?

Zobacz postlukadd, o 07 Kwiecień 2018 - 12:37, napisał(a):

Kontynuacja rozmowy z wątku Far Cry 5

Jak wcześniej pisałem CPU w konsolach poprzedniej generacji był mocny w stosunku do GPU. W xboxie siedział xenon a w ps3 Cell.

W dzisiejszych konsolach siedzi jaguar, którego pcetowym odpowiednikiem jest Athlon 5150 :E a raczej dwa takie złączone w całość tyle, że dla gier są dostępne tylko 6 z rdzeni.
https://www.gamespot...soles-32740733/

Samo ubi w przypadku AC: Unity napisało o tym cpu

"Technically we're CPU-bound," he said. "The GPUs are really powerful, obviously the graphics look pretty good, but it's the CPU [that] has to process the AI, the number of NPCs we have on screen, all these systems running in parallel.

"We were quickly bottlenecked by that and it was a bit frustrating, because we thought that this was going to be a tenfold improvement over everything AI-wise, and we realised it was going to be pretty hard. It's not the number of polygons that affect the framerate. We could be running at 100fps if it was just graphics, but because of AI, we're still limited to 30 frames per second." "

Zobaczcie sobie jak taki athlon 5150 nawet dodając sobie te 50% fps radził sobie w Far Cry 3 w low detalach na PC
Dodaj obrazek

Nie znam się na programowaniu gier, ale programowanie pod taki tabletowy CPU połączony z całkiem mocnym GPU bo konsole najnowsze jednak mają je dość mocne to musi być mordęga dla programistów i dla tego obcinają co tylko mogą.

Pewnie mogli by dać lepsze Cpu ale cena też by ładnie skoczyła.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10562
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 11:52

Miała miała, można było włączyć w opcjach, oraz bloom którego nie nawidzę, zawszę wyłączam jak tylko można.


Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Stjepan dnia: 07 Kwiecień 2018 - 11:53


#7 Użytkownik jest dostępny   Lypton 

  • hardkorowy casual
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12917
  • Dołączył: Wt, 14 Gru 04

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 11:54

Zobacz postlukadd, o 07 Kwiecień 2018 - 12:37, napisał(a):

Zobaczcie sobie jak taki athlon 5150 nawet dodając sobie te 50% fps radził sobie w Far Cry 3 w low detalach na PC

Tylko to wynik dla samego APU, bez oddzielnej karty.

Zobacz postODIN85, o 07 Kwiecień 2018 - 12:50, napisał(a):

Jak miała Hdr?

Programowy. Taka proteza, dosyć szybko przez developerów porzucona.

https://www.youtube....h?v=QbFeBpMB87w

Ten post był edytowany przez Lypton dnia: 07 Kwiecień 2018 - 11:55


#8 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8012
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 11:55

@Up faktycznie :E Nie spojrzałem na to, ale jakie tam siedzi CPU wiadomo i o to głównie chodziło.

Tamten HDR nie miał za dużo wspólnego z dzisiejszym. W oblivionie również był:

HDR Lighting: High Dynamic Range (HDR) lighting is a form of lighting effect which dynamically alters based on the way it interacts with various objects and surfaces, as well as the environment in which the light source is portrayed. Look at the screenshots above for a comparison of the same scene using the default Oblivion lighting, then with Bloom only, then finally with HDR only. It is difficult to capture the true impact of these lighting effects in a compressed JPG screenshot as by definition HDR is dynamic, has a wide color range and is constantly altering. However essentially you can see that the HDR-enabled scene exhibits greater illumination of certain surfaces/light sources, and can be a (arguably) more realistic portrayal of how the human eye interprets light in certain situations (e.g. the added glare of light at the end of a dark tunnel, or when staring at the sun). While being more atmospheric, HDR lighting is more graphics card intensive, and furthermore can only be enabled on the GeForce 6600 series or above, or the ATI X1000 series or newer. HDR is also mutually exclusive with Bloom - one cannot be enabled at the same time as the other. Finally, you also can't enable HDR and Antialiasing at the same time unless you have an ATI X1000 series card or a GeForce 8 series card or newer, and recent Catalyst or Forceware drivers - in both cases you must first enable HDR in the game, and then force enable Antialiasing in your graphics card's control panel for it to work. See the Advanced Tweaking section for ways in which you can alter the visual parameters of HDR to alter its appearance.

Bloom Lighting: Bloom is a lighting effect which, similar to HDR, alters the appearance of lighting in an attempt to make it seem more realistic. However unlike HDR, bloom is less dynamic and some would say less realistic. Again, refer to the screenshot comparison further above. Bloom is a lot less graphically intensive than HDR lighting, and is also supported on a wider range of graphics cards, thus it is preferred by many people as a performance-enhancing substitute to HDR. Furthermore, unlike HDR, Bloom can be enabled along with Antialiasing on almost any card thus making it preferable for those who wish to use Antialiasing (see further below). See the Advanced Tweaking section for ways in which you can alter the visual parameters of Bloom, including ways of making it more 'HDR-like'.

Dzisiaj taki programowy HDR jest w reshade i każdy może się nim pobawić.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 07 Kwiecień 2018 - 12:00


#9 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10562
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 11:58

Tak programowy HDR pamiętam jak się nim Velve chwaliło w Half Life 2, wszystkie magazyny o grach o tym pisały, jakie to było nie wiadomo co. :E

Ten post był edytowany przez Stjepan dnia: 07 Kwiecień 2018 - 11:58


#10 Użytkownik jest niedostępny   luk21pl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2919
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 11

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 12:04

Następnej generacji musi być mocniejszy CPU. Do tego pewnie dadzą ograniczenia używek. Jakieś kody do sztywnego przepisania do konsoli. Aby można było np grać w multi.

#11 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8871
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 12:07

Zobacz postlukadd, o 07 Kwiecień 2018 - 12:37, napisał(a):

Nie znam się na programowaniu gier, ale programowanie pod taki tabletowy CPU połączony z całkiem mocnym GPU bo konsole najnowsze jednak mają je dość mocne to musi być mordęga dla programistów i dla tego obcinają co tylko mogą.


A mimo to powstają takie gry jak:

Horizon Zero Dawn
The Order: 1886
inFamous: Second Son + inFamous: First Light
Uncharted 4
Uncharted: The Lost Legacy
God of War
Killzone: Shadow Fall
Detroit: Become Human
Days Gone
Spider-Man
The Last of Us: Part II

Które potrafiąc zawstydzić wyglądem nie jedną grę na PC :E

To że Ubi nie potrafi ogarnąć 10 letniego sinika (DUNIA) na konsolach nie znaczy że się nie da - inni potrafią - EX'y SONY ;)





Da się? Da :cool:

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 07 Kwiecień 2018 - 14:38


#12 Użytkownik jest niedostępny   luk21pl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2919
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 11

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 12:10

Zobacz postazgan, o 07 Kwiecień 2018 - 12:07, napisał(a):

A mimo to powstają takie gry jak:

Horizon Zero Dawn
The Order: 1886
inFamous: Second Son + inFamous: First Light
Uncharted 4
Uncharted: The Lost Legacy
God of War
Killzone: Shadow Fall
Detroit: Become Human
Days Gone
Spider-Man
The Last of Us: Part II

Które potrafiąc zawstydzić wyglądem nie jedną grę na PC :E

To że Ubi nie potrafi ogarnąć 10 letniego sinika (DUNIA) na konsolach nie znaczy że się nie da - inii potrafią - EX'y SONY ;)

Większośći tych gier albo nie istnieje fizyka albo jest kosztem tunelówki

#13 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10562
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 12:10

Zobacz postluk21pl, o 07 Kwiecień 2018 - 13:04, napisał(a):

Następnej generacji musi być mocniejszy CPU. Do tego pewnie dadzą ograniczenia używek. Jakieś kody do sztywnego przepisania do konsoli. Aby można było np grać w multi.

Obawiam się że i tak RayTracingu w 4/8K nie uciągnie następna generacja. Granie w 8K to myślę że kolejne dziesięciolecie dopiero Ultra Głębokie VR 240hz na obydwoje oczu i rozdzielczość 8K wszystko w pełni zsynchronizowane w sieci. Tak 2030 może będzie to możliwe. Takie VR gdzie zakładasz urządzenie i wchodzisz do sieci, są pokoje gdzie możesz grać, są pokoje gdzie możesz uprawiać wirtualny sex itd. :E

#14 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6363
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 12:13

I frytki do tego :E

#15 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8012
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 12:14

Wiele z tych exów jest ładnych, ale jeśli chodzi o fizykę czy możliwość destrukcji elementów świata to nie wszystkie są tu napakowane wodotryskami :E. Taki Horizon Zero Down wypada tutaj blado nawet trawy nie można podpalić, a woda nie pluska :E.

Uncharted zrobiony tunelowo ma sporo takich elementów, ale ta gra jest oczkiem w głowie dla Sony.

https://www.youtube....h?v=BaAw4wr0Me0

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 07 Kwiecień 2018 - 12:16


#16 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10562
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 12:15

Zobacz postZas, o 07 Kwiecień 2018 - 13:13, napisał(a):

I frytki do tego :E

Jak lubisz. :E kiedyś też nikt nie myślał o 4K i HDR, więc wiesz za 10-20 lat jak technologia się będzie dalej tak rozwijać..... :E

#17 Użytkownik jest niedostępny   AvengerGT 

  • Rise of Sodom and Gomorrah
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4666
  • Dołączył: So, 17 Maj 08

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 12:15

Zobacz postluk21pl, o 07 Kwiecień 2018 - 13:04, napisał(a):

Do tego pewnie dadzą ograniczenia używek. Jakieś kody do sztywnego przepisania do konsoli. Aby można było np grać w multi.

To już było np. na ps3, gdy ps+ nie był wymagany do multi, więc w tej konkretnej formie obecnie takie coś nie ma racji bytu. Imo ograniczenia używek w kolejnej generacji jeszcze nie nastąpią. Trochę za duże ryzyko - MS próbował przed premierą Xbox One i nie wyszedł na tym najlepiej.

#18 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8871
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 12:17

Zobacz postluk21pl, o 07 Kwiecień 2018 - 13:10, napisał(a):

Większośći tych gier albo nie istnieje fizyka albo jest kosztem tunelówki


Nie wiesz o czym mówisz a najlepszym przykładem jest tutaj analiza Horizon Zero Dawn gdzie masz otwarty świat i fizykę.




Ten post był edytowany przez azgan dnia: 07 Kwiecień 2018 - 12:25


#19 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6363
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 12:18

Swoją drogą ten kwik o używki pokazał chyba, że także na zgniłym zachodzie gry są wyraźnie za drogie dla jakiejś części graczy (pytanie, jak dużej w porównaniu z takimi potęgami gospodarczymi jak Cebulandia) i wspomniana część łoi we wszystko w dniu premiery tylko dlatego, ze może potem większość kasy odzyskać :D

I dlatego z całego serca życzę konsolowcom zlikwidowania "używek" :E

#20 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10562
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 07 Kwiecień 2018 - 12:19

Szkoda że nie ma już używek na PC, zostały tylko stare gry, ja cyfry za 200zł nie zamierzam kupować, więc czekam aż spadnie do około 50zł lub mniej i wtedy kupuje już mówiłem wcześniej grę połataną z DLC i grywalną.

  • (52 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

  1. Yandex