Forum PCLab.pl: AB350M podkrecanie 2400G - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AB350M podkrecanie 2400G

#1 Użytkownik jest dostępny   Refejlu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 106
  • Dołączył: Pt, 29 Kwi 16

Napisany 16 Kwiecień 2018 - 12:00

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

Czy ta zlinkowana plyta glowna pozwoli mi na lekkie oc cpu i gpu ryzena 2400g?

Wymienilem asrock a320 pro 4 wlasnie na powyzszy model. Jesli nic z tego to trudno.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2096
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 16 Kwiecień 2018 - 15:25

Płyta ma niechłodzoną sekcję zasilania dla SOC i maciupci radiatorek dla vcore, na lekkie OC do np.1300mhz dla Vegi myślę, że pozwoli przy nawiewie od boxowego coolera i dla CPU też starczy.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 16 Kwiecień 2018 - 15:26


#3 Użytkownik jest dostępny   Refejlu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 106
  • Dołączył: Pt, 29 Kwi 16

Napisany 16 Kwiecień 2018 - 19:11

A jak wymienie cooler na jakiegos bequaieta lub silentiuma w granicach 150zl? Poprawi mozliwosci oc?

#4 Użytkownik jest dostępny   wingedhusar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2633
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 16

Napisany 16 Kwiecień 2018 - 19:15

Z gówna bata nie ukrecisz, będzie jeszcze gorzej bo przy boxie jako taki nawiew na sekcje jest, w tej cenie jest przyzwoity msi pc mate, nie rozumiem kupowania takich protez jak ten gigabyte

Ten post był edytowany przez wingedhusar dnia: 16 Kwiecień 2018 - 19:17


#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2096
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 16 Kwiecień 2018 - 19:21

Zobacz postRefejlu, o 16 Kwiecień 2018 - 19:11, napisał(a):

A jak wymienie cooler na jakiegos bequaieta lub silentiuma w granicach 150zl? Poprawi mozliwosci oc?

Jak wymienisz cooler to stracisz nawiew na sekcję dla SOC, musiałbyś przykleić tam customowy radiator/nawiew. Sama wymiana chłodzenia dałaby Ci większy margines temperaturowy dla Ryzena, ale też bez szału, bo APU jest na glucie. Lub wymienić płytę na MSI b350 pcmate.
A jaki w ogóle RAM planujesz kupić, bo domniemywam, że stoisz kiepsko z budżetem?

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 16 Kwiecień 2018 - 19:22


#6 Użytkownik jest niedostępny   Roman85 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 609
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 17

Napisany 16 Kwiecień 2018 - 20:23

Z tego co wiem to przy coolerze wieżowym jest lepsze chłodzenie VRM niż przy stockowym. Choćby fortis przy swoim smigle chłodzi nie tylko radiator od cpu ale i przy okazji dobrze chłodzi tez sekcje zasilania

A jeśli chodzi o płytę to tak jak kolega powyżej radzi. Bierz msi pcmate

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2096
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 16 Kwiecień 2018 - 20:36

No właśnie nie, przy wieżach większość powietrza przepływa nad VRM, a przy box na boki chłodząc VRM.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 16 Kwiecień 2018 - 20:37


#8 Użytkownik jest niedostępny   rzymo 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1267
  • Dołączył: So, 11 Maj 13

Napisany 16 Kwiecień 2018 - 20:46

Są jeszcze coolery horyzontalne - ale czy jest sens? :hmm:

#9 Użytkownik jest niedostępny   Roman85 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 609
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 17

Napisany 17 Kwiecień 2018 - 04:48

Tak czy siak na płycie msi pcmate sekcja po oc ryzena nie będzie ci się mocno grzać.

#10 Użytkownik jest dostępny   Refejlu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 106
  • Dołączył: Pt, 29 Kwi 16

Napisany 17 Kwiecień 2018 - 11:42

Ram jaki wybralem to G skill Ripjaws 8gb 3200mhz 16cl.

Tak budzet mam ograniczony przez zone... Chcialem Msi Mate ale musialbym na czyms ciac koszta. OC nie jest tak wazne ale wiadome im wiecej mocy tym lepiej.

Czyli zadne drozsze chlodzonko nie da mi lepszych rezultatow? Nawet za 180-200zeta?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Roman85 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 609
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 17

Napisany 17 Kwiecień 2018 - 12:47

Zobacz postRefejlu, o 17 Kwiecień 2018 - 11:42, napisał(a):

Ram jaki wybralem to G skill Ripjaws 8gb 3200mhz 16cl.

Tak budzet mam ograniczony przez zone... Chcialem Msi Mate ale musialbym na czyms ciac koszta. OC nie jest tak wazne ale wiadome im wiecej mocy tym lepiej.

Czyli zadne drozsze chlodzonko nie da mi lepszych rezultatow? Nawet za 180-200zeta?


Powiem co tak. Poprzednio miałem płytę ASROCK AB350M-HDV która nie posiada żadnego radiatora na sekcji. I podkrecalem swojego ryzena 1500x który też ma 4 rdzenie I 8 wątków. I kręciłem go 4.0 ghz. Po oc sprawdzałem pirometrem sekcje z przodu i z tyłu. I tak sprzodu było bodajże 70 stopni a z tyło chyba 80 jak dobrze pamiętam. Wiec tragedii nie było.

A jeśli chodzi o coller to zawsze jest lepszy niż boxowy. Napewno fortis 3 jest fajny. W miarę tani wydajny i cichy. Napewno zbije ci trochę temperature cpu

#12 Użytkownik jest dostępny   Refejlu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 106
  • Dołączył: Pt, 29 Kwi 16

Napisany 17 Kwiecień 2018 - 13:29

Dziekuje za odpowiedzi. Jak zonka udostepni mi jakis budzet to kupie tego Fortiska. Zapewne tez zyskam na ogolnej kulturze pracy prawda? Znaczy ze ciszej niz na boxie bedzie.

Toz zaszalal z tym kreceniem na 4ghz xD Chociaz stabilnie bylo?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2096
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 17 Kwiecień 2018 - 13:47

Masz rozumiem 1 kość 8gb? Jeśli tak to zacznij od wymiany RAM... to najwięcej zyskasz zarówno na GPU i jak i na CPU zmieniając RAM na 2 kości, by mieć dual channel- podstawowa sprawa. Jest ogromna różnica między single a dual channel na APU, przy czym sam Ryzen jeszcze na tym zyska. Niżej taktowane moduły np. 2400mhz spokojnie podkręcisz do 3000, moze 3200mhz.
Dla Ryzena 4ghz to luz OC przy nie boxowym chłodzeniu (fortris jest optymalny), sprawa się tylko trochę komplikuje przy APU, ze względu na glut pod IHS.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 17 Kwiecień 2018 - 13:49


#14 Użytkownik jest niedostępny   Roman85 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 609
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 17

Napisany 17 Kwiecień 2018 - 13:48

Zobacz postRefejlu, o 17 Kwiecień 2018 - 13:29, napisał(a):

Dziekuje za odpowiedzi. Jak zonka udostepni mi jakis budzet to kupie tego Fortiska. Zapewne tez zyskam na ogolnej kulturze pracy prawda? Znaczy ze ciszej niz na boxie bedzie.

Toz zaszalal z tym kreceniem na 4ghz xD Chociaz stabilnie bylo?


Tak procesor działał stabilnie lecz na wysokim vcore bo 1.4350

#15 Użytkownik jest dostępny   Refejlu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 106
  • Dołączył: Pt, 29 Kwi 16

Napisany 17 Kwiecień 2018 - 20:39

@qwertypp10

Tak mam w dualu. Po prostu bedac w pracy i piszac na szybko zapominam o pewnych istotnych detalach hehe

@roman85

Az tak chyba nie bd podkrecal. Poki co interesuje mnie bardziej APU. Do konca roku nie bd mial grafiki, no chyba ze grzany w piekarniku hd7850 2gb jakins cudem pociagnie. Kazdy mhz na APU na wage zlota.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych