Forum PCLab.pl: Reset komputera po wyborze, którejkolwiek opcji z menu rozruchu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Reset komputera po wyborze, którejkolwiek opcji z menu rozruchu Windows XP Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   nefos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 16 Kwiecień 2018 - 16:59

Witam,
próbuje wskrzesić mój stary komputer. Wymieniłem dysk bo wcześniejszy był padnięty. Na miejsce starego, dałem dysk kolegi, który był już wcześniej używany, na którym jest windows xp. Po włączeniu komputera wszystko działa do momentu, kiedy wyświetla się menu rozruchu, mam na myśli(nie pamiętam dokładnie) : "windows nie został prawidłowo zamknięty...". Wyświetlają się opcje z uruchomieniem : normalnym, ostatnio dobrą konfiguracją i tryby awaryjne. Próbowałem każdej opcji, lecz za każdym razem po wybraniu komputer się resetuje i tak w kółko. Próbowałem windowsa na: płytce(ładuje pliki windowsa na czarnym tle i zawsze, w którymś miejscu na kresce się zatrzymuje i nie idzie dalej), pendrivie(a disk read error occurred). Próbowałem programu gparted(tu już usb przechodzi bootowanie, dochodzi do menu gparted i nic się nie da dalej zrobić, jakby się zawiesił). Przeczytałem na pewnym forum, że dysk z innego komputera z windowsem może właśnie powodować reset komputera, ale nie wytłumaczono dlaczego i nie wiem czy to prawda. Sprawdzałem kable, wszytko dociśnięte, pasta wymieniona.

#2 Użytkownik jest niedostępny   tomangelo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 213
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 14

Napisany 16 Kwiecień 2018 - 17:01

Jeśli Windows był instalowany na komputerze kolegi, to nie zadziała na twojej konfiguracji sprzętowej. Stąd resety. System do reinstalacji.

#3 Użytkownik jest niedostępny   nefos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 16 Kwiecień 2018 - 17:09

Zobacz posttomangelo, o 16 Kwiecień 2018 - 18:01, napisał(a):

Jeśli Windows był instalowany na komputerze kolegi, to nie zadziała na twojej konfiguracji sprzętowej. Stąd resety. System do reinstalacji.

Czyli jeśli sformatuje ten dysk u kolegi i znowu podepne do swojego komputera i zainstaluje system to powinno działać ? Nadal jednak nie rozumiem, czemu płyta i pendrive nie przechodzą lub sie zacinają.

#4 Użytkownik jest niedostępny   KaroloBC 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 15

Napisany 16 Kwiecień 2018 - 17:13

Zobacz postnefos, o 16 Kwiecień 2018 - 17:09, napisał(a):

Czyli jeśli sformatuje ten dysk u kolegi i znowu podepne do swojego komputera i zainstaluje system to powinno działać ? Nadal jednak nie rozumiem, czemu płyta i pendrive nie przechodzą lub sie zacinają.


Podaj konfigurację komputera, głównie chodzi mi tu o model płyty głównej oraz zasilacza.

#5 Użytkownik jest niedostępny   nefos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 16 Kwiecień 2018 - 17:20

Zobacz postKaroloBC, o 16 Kwiecień 2018 - 18:13, napisał(a):

Podaj konfigurację komputera, głównie chodzi mi tu o model płyty głównej oraz zasilacza.

Płyta główna : ASRock P4V88+
Zasilacz : Modecom ATX-300GT



#6 Użytkownik jest niedostępny   KaroloBC 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 15

Napisany 16 Kwiecień 2018 - 17:21

Zobacz postnefos, o 16 Kwiecień 2018 - 17:20, napisał(a):

Płyta główna : ASRock P4V88+
Zasilacz : Modecom ATX-300GT


Nie masz może wybrzuszonych kondensatorów na płycie głównej?

#7 Użytkownik jest niedostępny   nefos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 16 Kwiecień 2018 - 17:35

Zobacz postKaroloBC, o 16 Kwiecień 2018 - 18:21, napisał(a):

Nie masz może wybrzuszonych kondensatorów na płycie głównej?

Jeśli chodzi ci o tę górę, to może trochę, sam nie wiem, zobacz.
https://drive.google...-aE-oq06OjL0XWv
https://drive.google...68nSjkm3VPhMkWI



#8 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10978
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 16 Kwiecień 2018 - 23:54

piszesz, że próbowałeś windowsa na płytce - jakiego - jeśli to xp z tego dysku to można go naprawić z płytki, i wtedy wystartuje - xp musi zaktualizowć informacje o komputerze w rejestrze, żeby wystartował na innym komputerze z inną konfiguracją sprzętu

jeśli jednak nie masz płytki sprawa raczej beznadziejna - xp nie wystartuje na innym komputerze

#9 Użytkownik jest niedostępny   nefos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 17 Kwiecień 2018 - 07:18

Zobacz postglauks, o 17 Kwiecień 2018 - 00:54, napisał(a):

piszesz, że próbowałeś windowsa na płytce - jakiego - jeśli to xp z tego dysku to można go naprawić z płytki, i wtedy wystartuje - xp musi zaktualizowć informacje o komputerze w rejestrze, żeby wystartował na innym komputerze z inną konfiguracją sprzętu

jeśli jednak nie masz płytki sprawa raczej beznadziejna - xp nie wystartuje na innym komputerze

Była to płytka z vistą. Przy pendrive jest "a disk read error occurred".
Czy musi to być jakaś konkretna płytka z xp czy może być płytka, na którą sam nagram win xp ?

Ten post był edytowany przez nefos dnia: 17 Kwiecień 2018 - 07:21


#10 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10978
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 17 Kwiecień 2018 - 20:46

trudno mi powiedzieć, sam naprawiałem z autentycznej płytki

możesz spróbować z nagraną, ale wersja chyba powinna być ta sama, tzn home albo pro, itd

naprawa systemu jest po wyborze partycji do instalacji, instalator zapyta, czy chcesz zainstalować na nowo czy naprawić istniejący system - uwaga- nie chodzi o naprawę ręczną, ta jest już na 1 ekranie, cos w rodzaju nacisnij klawisz r jeśli chcesz... itd

naprawa podmienia cały folder windows i tworzy rejestr na nowo, dlatego zadziała dla innego sprzętu

ewentualnie może jest i 2 sposób - xp ma kopię rejestru utworzoną tuż po instalacji w folderze repair w windows- można by podmienić pliki rejestru na te z repair, ponieważ zawierają tylko sterowniki ms i podstawową konfigurację systemu może by wystartował na innym komputerze - plikami system i software z repair trzeba nadpisać te same pliki w folderze windows\system32\config

ale naprawa pewniejsza, podziała raczej na pewno (jeśli zadziała z innej płytki), podmiana loteria

jesli chcesz wypalić płytkę - musi mieć kod startowy xp, żeby zabootowała - jeśli wypalisz z iso może mieć kod, jeśli nie musisz mieć kod xp, można wyciągnąć z dowolnej płytki xp programem iso buster, i dodać do płytki

#11 Użytkownik jest niedostępny   nefos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 17 Kwiecień 2018 - 21:32

Zobacz postglauks, o 17 Kwiecień 2018 - 21:46, napisał(a):

trudno mi powiedzieć, sam naprawiałem z autentycznej płytki

możesz spróbować z nagraną, ale wersja chyba powinna być ta sama, tzn home albo pro, itd

naprawa systemu jest po wyborze partycji do instalacji, instalator zapyta, czy chcesz zainstalować na nowo czy naprawić istniejący system - uwaga- nie chodzi o naprawę ręczną, ta jest już na 1 ekranie, cos w rodzaju nacisnij klawisz r jeśli chcesz... itd

naprawa podmienia cały folder windows i tworzy rejestr na nowo, dlatego zadziała dla innego sprzętu

ewentualnie może jest i 2 sposób - xp ma kopię rejestru utworzoną tuż po instalacji w folderze repair w windows- można by podmienić pliki rejestru na te z repair, ponieważ zawierają tylko sterowniki ms i podstawową konfigurację systemu może by wystartował na innym komputerze - plikami system i software z repair trzeba nadpisać te same pliki w folderze windows\system32\config

ale naprawa pewniejsza, podziała raczej na pewno (jeśli zadziała z innej płytki), podmiana loteria

jesli chcesz wypalić płytkę - musi mieć kod startowy xp, żeby zabootowała - jeśli wypalisz z iso może mieć kod, jeśli nie musisz mieć kod xp, można wyciągnąć z dowolnej płytki xp programem iso buster, i dodać do płytki

No właśnie próbuje zrobić tą bootowalną płytkę, ale nie idzie. Mam plik iso, który przenoszę na płytkę i się sam wgrywa(windows to robi) albo próbuje wypakować pliki iso na płytkę. We wszystkich przypadkach podczas bootowania wyświetla:"Reboot and Select proper Boot device...". Próbowałem również na innym komputerze, też się nie bootuje. Zgaduję, że zle wgrywam ten plik iso, a wiem, że da się z poziomu windowsa. Przypominam, że z usb nie szło. Jakiś pomysł co robię zle ?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych