Forum PCLab.pl: Pod jakie wejścia podpiąć chłodzenie w Z370 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Pod jakie wejścia podpiąć chłodzenie w Z370 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   snaperr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 323
  • Dołączył: Pn, 28 Paź 13

Napisany 17 Kwiecień 2018 - 00:52

Witam mam taką płytę główną:

https://www.gigabyte...ing-7-rev-10#kf

i teraz mam pytanie ponieważ posiadam LC na GPU i CPU. Lecz nie wiem w które złącze najlepiej je podpiąć. Posiadam jakieś wejście opisane CPU i CPU_OPT. Czymś to się różni? Ogólnie dodam że mam 8 wentylatorów w tym właśnie pompa, i chciałem to wszystko podczepić tak by każdym sterować z osobna. jest taka możliwość? Opiszę teraz jak mam rozmieszczone wentylatory:


3x TOP na chłodnicy
2x front na chłodnicy
1x nad frontową chłodnicą
1x back
1x pompa

cały front (wraz z chłodnicą) wdmuchuje powietrze do obudowy + tył również wdmuchuje do obudowy a topem wylatuje na zewnątrz. Czyli mam 4x co wpada i 3 co wydala powietrze. Zdecydowałem się na taki manewr tylko przez to że trochę jednak ciepłego powietrza wpada od przedniej chłodnicy.

PS. wraz z płytą mam takie kabelki (czujniki temperatury) opłaca się to montować? Jeśli tak to gdzie mam umieścić ten koniec kabelka? (nie mówię tu w który pin wetknąć kabel)

PS2. Teoretycznie mogę wentylatory podpiąć do samej obudowy bo mam taką możliwość (Dark Base 900 Pro) lecz ten suwak nie działa albo źle coś podłączyłem. Chociaż kabelek od PWM wpinałem co był od obudowy. Dopowiem że każdy wentylator mam 4 pinowy

Proszę o pomoc bo już się trochę pogubiłem w tym. 4 lata bez stacjonarki zrobiły swoje. Poniżej zdjęcie z programu jak mam w nim opisane piny na wentylatory.


Dodaj obrazek

#2 Użytkownik jest niedostępny   Fikołek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1164
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 17 Kwiecień 2018 - 06:12

Co masz na mysli mowiac ze hub w pro900 zle dziala ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   snaperr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 323
  • Dołączył: Pn, 28 Paź 13

Napisany 17 Kwiecień 2018 - 08:15

Mogę nim przesuwać w lewo i w prawo a nic się nie zmienia. Wentylatory jak działały tak działają. Nie szybciej nie wolniej.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Fikołek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1164
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 17 Kwiecień 2018 - 09:32

Jaka masz plyte ? To zobacze se ,jakie wesjcia fan tam sa.

#5 Użytkownik jest niedostępny   snaperr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 323
  • Dołączył: Pn, 28 Paź 13

Napisany 17 Kwiecień 2018 - 09:39

Link podałem w poście ;)

#6 Użytkownik jest niedostępny   snaperr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 323
  • Dołączył: Pn, 28 Paź 13

Napisany 17 Kwiecień 2018 - 15:33

Zobacz postFikołek, o 17 Kwiecień 2018 - 09:32, napisał(a):

Jaka masz plyte ? To zobacze se ,jakie wesjcia fan tam sa.



Płyta ma niby 8 wejść. Widzę że masz taką samą obudowę to może uda si się mi pomóc w sprawie tego kontrolera od obudowy. Spytam dodatkowo czy da się do mojej płyty podpiąć RGB z wentylatora corsair?

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Fikołek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1164
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 18 Kwiecień 2018 - 11:46

Wieczorkiem postaram sie cos odpisac.

#8 Użytkownik jest niedostępny   pucius 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wt, 05 Gru 17

Napisany 18 Kwiecień 2018 - 12:05

Jakby ktoś pomógł ogarnąć z tym kontrolerem w pro900 to również byłbym wdzieczny, bo u mnie on niestety nie działa w trybie automatycznych obrotów, a wejść na płycie nie ma za wiele.

#9 Użytkownik jest dostępny   ketrab666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 72
  • Dołączył: Wt, 30 Sty 18

Napisany 18 Kwiecień 2018 - 14:10

Posiadam płytę z370 gigabyte gaming 7. Z tego co wiem to wentylator PWM lub pompę płyta powinna wykryć.
3x TOP na chłodnicy, 2x front na chłodnicy wpiąć pod kontroler?
1x nad frontową chłodnicą, 1x back, 1x pompa bezpośrednio w płytę?

A czy ten 1x back nie powinien wyciągać?

Pokaż jakieś zdjęcia jak to wygląda w tej obudowie ;)

#10 Użytkownik jest niedostępny   snaperr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 323
  • Dołączył: Pn, 28 Paź 13

Napisany 18 Kwiecień 2018 - 20:43

Powinien wyciagac lecz w srodku jest (tak mi sie wydaje) upal u wole by bylo 3/3 tzn 3 wciagaja a top wyciaga. Zaraz zrobie zdjecia i w ciagu 10 kin wrzucę

#11 Użytkownik jest niedostępny   snaperr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 323
  • Dołączył: Pn, 28 Paź 13

Napisany 18 Kwiecień 2018 - 21:56

Zdjecia:

https://imgur.com/a/B7v9p

Podlaczylem wszystkie wiatraki bezposrednio do plyty. Jutro bede testowal. Jak moge podlaczyc te ledy RGB z wentylatora corsair?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych