Forum PCLab.pl: Komp. ok 4000 zł + Monitor - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komp. ok 4000 zł + Monitor Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Dommo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 20 Kwi 18

Napisany 20 Kwiecień 2018 - 23:20

Witam, chciałem się zapytać a raczej zyskać porady w kwestii komponentów do mojego PC. Od dawna składałem sobie różne konfiguracje, lecz na dalszy okres czasu nie mogę się zdecydować. Chciałbym właśnie, w końcu wybrać ten jeden ostateczny zestaw. Dlatego prosiłbym o pomoc. Nie jestem pewien czy dobrze poradziłem sobie z dobraniem komponentów, więc prosiłbym o ocenę, jak i co byście zmienili w moim zestawie. Mój budżet to kwota w okolicach 4000 zł. Głównie będę grał na tym komputerze w gry takie jak LOL, GTA V, Call Of Duty i inne tytuły (w szczególności Multiplayer). Chciałbym również spróbować swoich sił w grafice. Jestem na informatyku, więc raczej będę próbował swoich sił w programowaniu. Komputer złożyłem z 1070 jak i i5-8600k w nadzieji, że ich ceny spadną i będę w stanie kupić te części w okolicach właśnie tych 4300 a nie 4800 zł. Chciałbym także zakupić monitor, lecz nie nie jaki. Zastanawiałem się nad 144hz, ale nwm czy się opłaca dawać 1000 zł przynajmniej. Myślałem nad tym aby kupić z olx jakiś używany. Jak sądzicie?

Link do zestawu: Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
W zestawie zastanawiałem się czy nie zmienić procka na i5-8400, ponieważ nie jestem pewny czy będę go podkręcał. Jeżeli chodzi o płytę to mój 2 wybór to Gigabyte Z370P D3. Zastanawiałem się także nad zmianą tylko karty z 1070 na 1060 bo oczekuję na spadek ceny dalej i nie jestem pewny czy czekać na możliwy spadek zał€żmy do 1800 czy kupować tą 1060 6GB? Myślicie, że kupowanie i5-8600k zamiast i5-8400 to dobry wybór, jeżeli nie będę podkręcał czy tylko strata hajsu? W przyszłości chcę dokupić kolejną kość RAM, dlatego wziąłem pojedynczą 8GB. Duża jest różnica pomiedzy RAM 2666MHz a 3000MHz, opłaca sie inwestować? Byłoby też miło gdybyście zaproponowali jakiś monitor. Zastanawiałem się nad 144Hz, ale nwm czy to duża różnica nad np. 75Hz. Opłaca się czy raczej jest to tylko strata? Często jak gram np. w Osu! to nie jest to jakoś tak płynne i w ogóle. To może być sprawa słabego monitora?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11648
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 21 Kwiecień 2018 - 06:27

Aleś dowalił czcionkę w 1 akapicie, aż oczy wypala :E

Jak chcesz kręcić to płyta minimum Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) lub Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) - ta co wybrałeś ma za słabą sekcję da OC 6-rdzeniowego CPU.

Ale to się zdecyduj - krecisz albo nie, bo jak nie to nie ma co przepłacać za 8600k i droższą płytę.

Są tańsze GTX 1070 - Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) - w tej cenie fajna opcja.

Co do monitora - pod takie gry jak grasz 144 Hz się przyda. Różnica względem 75 Hz jest ogromna. W Osu i innych grach gdzie się dużo dzieje na ekranie 144 Hz robi robotę.

RAM 3000 MHz się przyda, ale jak rezygnujesz z kręcenia to można wziąć wtedy i5 8400, tańszą płytę B360 i RAM 2666 MHz jak wyjdzie taniej. Ale tak ogólnie to ważniejsze jest, żeby RAM działał w Dual Channel (czyli najlepiej wziąć 2x4GB bądź do 1x8GB dokupić drugie 8GB w miarę szybko).

SSD wybrałeś bardzo kiepski, tu nie ma co oszczędzać - dorzuć do ADATA SP920.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 21 Kwiecień 2018 - 06:28


#3 Użytkownik jest niedostępny   Quentin88 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 334
  • Dołączył: Nd, 12 Lip 15

Napisany 21 Kwiecień 2018 - 08:09

dlaczego uważasz, żę Goodram IRDM 120GB jest kiepski ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11648
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 21 Kwiecień 2018 - 08:43

Z uwagi na niezbyt ciekawy jednordzeniowy i dwukonołowy kontroler. Na czymś musieli oszczędzić by sprzedawać ten dysk w tak niskiej cenie. GoodRAM ma jeden świetny dysk w ofercie - IRDM Pro. Pozostałe nie są według mnie warte uwagi.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 21 Kwiecień 2018 - 08:44


#5 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5957
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 21 Kwiecień 2018 - 12:01

Zobacz postQuentin88, o 21 Kwiecień 2018 - 08:09, napisał(a):

dlaczego uważasz, żę Goodram IRDM 120GB jest kiepski ?


Sprawdź sobie test na ppc. Masz tam ten dysk na wykresach.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Quentin88 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 334
  • Dołączył: Nd, 12 Lip 15

Napisany 21 Kwiecień 2018 - 14:03

Zobacz postCaps, o 21 Kwiecień 2018 - 12:01, napisał(a):

Sprawdź sobie test na ppc. Masz tam ten dysk na wykresach.

ppc ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Bumcyfykszyk 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4448
  • Dołączył: Pn, 31 Sie 15

Napisany 21 Kwiecień 2018 - 14:35

purepc. XD

#8 Użytkownik jest niedostępny   Quentin88 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 334
  • Dołączył: Nd, 12 Lip 15

Napisany 21 Kwiecień 2018 - 16:34

Zobacz postDirian, o 21 Kwiecień 2018 - 08:43, napisał(a):

Z uwagi na niezbyt ciekawy jednordzeniowy i dwukonołowy kontroler. Na czymś musieli oszczędzić by sprzedawać ten dysk w tak niskiej cenie. GoodRAM ma jeden świetny dysk w ofercie - IRDM Pro. Pozostałe nie są według mnie warte uwagi.

OK. ale pokaz mi 120gb ssd mlc dysk który będzie miał lepsze osiągi na tej półce cenowej.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5957
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 21 Kwiecień 2018 - 20:27

Poniżej pewnej póki cenowej nie powinno się schodzić. Zaczynaj do SPC ADATA SP 920

#10 Użytkownik jest niedostępny   Dommo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 20 Kwi 18

Napisany 22 Kwiecień 2018 - 00:04

Co byście powiedzieli na takie coś:
be quiet! Pure Power 8 500W 80+
SilentiumPC Spartan 3 Pro HE1024
I dlaczego wolicie ten SSD ADATA SU800 128GB SATA3 od GoodRam IRIDIUM GEN2 120GB SATA III 2.5?
Dysk Toshiba P300
I dlaczego nie lepiej tą Pamięć GoodRam DDR4 IRDM X 8GB, 3000MHz, CL16 od Pamięć ADATA XPG Z1 DDR4, 2x4GB, 3000Mhz, CL16, które mi polecało dużo osób.
Zastanawiam się nad i5-8400 zamiast nad i5-8600k, ponieważ chyba nie będę podkręcał.
A jeżeli chodzi o kartę to wzielibyście Gigabyte GeForce GTX 1070 WINDFORCE OC 8GB czy Inno3D GeForce GTX 1070 X2 V4 8GB?
Ale nwm jaką płytę kupić w tym problem :/

#11 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11648
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 22 Kwiecień 2018 - 00:18

Zasialcz jak już nowszy Pure Power 10.

Spartan bez sensu, dorzuć do Fera 3.

SSD? Bo ADATA jest szybszym dyskiem. Do tego dłuższa gwarancja i lepszy kontroler.

Pamięć to masz wybór - albo bierzesz 1x8GB od GoodRam i dokładasz drugą w miarę szybko, albo bierzesz 2x4GB od ADATA i zostajesz na razie przy 8GB. Chodzi o to że RAM powinien pracować w Dual Channel a do tego trzeba 2 kości.

Jak nie kręcisz to 8400 jest jedynym słusznym wyborem.

Z kart zależy od cen.

Płyta ta MSI co masz w zestawie może byc.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 22 Kwiecień 2018 - 00:18


#12 Użytkownik jest niedostępny   Dommo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 20 Kwi 18

Napisany 22 Kwiecień 2018 - 00:31

A takie pytanko, jak np. Na morele patrzę na płytę i tam nie piszę i5 8 generacja, tylko sama i5 to pójdzie ta i5 8400 czy trzeba specjalną.
A i jeżeli chodzi o RAM to, jeżeli nie piszę np. To 3000MHz to nie podepne?

Ten post był edytowany przez Dommo dnia: 22 Kwiecień 2018 - 01:17


#13 Użytkownik jest niedostępny   GreenApple 

  • jabłecznik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 703
  • Dołączył: Cz, 21 Sie 08

Napisany 22 Kwiecień 2018 - 00:31

A co myślicie o tym ASUS TUF Z370-PLUS GAMING + MasterLiquid ML240L RGB. za 589zł dostajemy płytę która bez oc powinna dać radę + AIO 240mm nawet z dobrymi wynikami Test

#14 Użytkownik jest niedostępny   Dommo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 20 Kwi 18

Napisany 22 Kwiecień 2018 - 01:23

Nie chcę mieć chłodzenia wodnego, ale dziękuję za propozycję

Zobacz postDirian, o 22 Kwiecień 2018 - 01:18, napisał(a):

SSD? Bo ADATA jest szybszym dyskiem. Do tego dłuższa gwarancja i lepszy kontroler.

No bo z tego co widziałem ADATA ma słabszy czas zapisu i pomyślałem sobie, że ten GoodRam ma szybszy czas zapisu i ogólnie wszystkie inne parametry ma takie same to czego by nie wziąć tego skoro ma lepszy jeden parametr A reszta taka sama i to jest jest tańszy.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11648
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 22 Kwiecień 2018 - 07:40

Zobacz postDommo, o 22 Kwiecień 2018 - 02:23, napisał(a):

No bo z tego co widziałem ADATA ma słabszy czas zapisu i pomyślałem sobie, że ten GoodRam ma szybszy czas zapisu i ogólnie wszystkie inne parametry ma takie same to czego by nie wziąć tego skoro ma lepszy jeden parametr A reszta taka sama i to jest jest tańszy.

Jest taka zasada - nie patrzy się na czasy zapisu i odczytu podane przez producenta, tylko na testy, a w tych GoodRam wypada słabo. Tu nie ma cudów - ten dysk jest tani i przeciętny. Nie bez powodu IRDM Pro (który jest dobry) kosztuje sporo więcej.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Dommo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 20 Kwi 18

Napisany 22 Kwiecień 2018 - 11:07

Dobrze dziękuję za informację. Teraz będę wiedział

Ale jaką byście płytę wybrali taką nie droższą niż 500. Chyba, że jest bardzo dobrą płytą, która mi starczy na długi czas.

Myślałem nad kupnem z370, ale nwm, która.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11648
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 22 Kwiecień 2018 - 11:09

Do 500 zł to albo MSI Z370A-Pro albo ASrock Z370 Pro 4. Przy procesorze i5 8400 nie ma większej różnicy którą weźmiesz.

Drożej to MSI Z370 Sli Plus - tutaj zyskujesz sporo lepszą kartę dźwiękową. Ta płyta bylaby też sensowniejszym wyborem gdybyś w przyszłości chciał zmienić procesor na np. i7 8700 / 8700k.

#18 Użytkownik jest niedostępny   OSSprime 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Pt, 20 Kwi 18

Napisany 22 Kwiecień 2018 - 11:17

Do i5-8400 jest najlepsza Gigabyte Z370P D3 (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) za 329 zł, ta sama klasa co MSI Z370A-Pro albo ASrock Z370 Pro 4, a 100 zł można wydać na inne komponenty.

Do przesiadki w przyszłości na i7-8700(k) jak wyżej opcja minimum to MSI Z370 Sli Plus, nie bierz MSI Z370 Tomahawk, którego wielu poleca za panem herbatką, a ma gorszą sekcję zasilania i dźwięk.

Bardzo korzystne cenowo są teraz G.Skille 16 GB 3000 MHz CL 16 za 660 zł.

Zasilacz zamiast be quiet! rozważ Seasonic Focus Plus 550W Gold za 300 zł, to sprzęt najwyższej klasy i będzie ci służył na lata.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11648
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 22 Kwiecień 2018 - 15:57

Zobacz postOSSprime, o 22 Kwiecień 2018 - 12:17, napisał(a):

Do przesiadki w przyszłości na i7-8700(k) jak wyżej opcja minimum to MSI Z370 Sli Plus, nie bierz MSI Z370 Tomahawk, którego wielu poleca za panem herbatką, a ma gorszą sekcję zasilania i dźwięk.

Akurat sekcja zasilania jest taka sama. Ale zgodzę się, że polecania Tomahawka gdy z reguły jest różnica 30-40 zł względem SLI Plus nie ma sensu, a wiele osób to robi.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych