Forum PCLab.pl: b360 i i7 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

b360 i i7

#1 Użytkownik jest dostępny   luk21pl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3193
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 11

Napisany 23 Kwiecień 2018 - 20:25

Witam
Czy i7 8700 będzie się grzała na płycie MSI 360?
https://www.x-kom.pl...0m-pro-vdh.html

Ten post był edytowany przez luk21pl dnia: 23 Kwiecień 2018 - 20:27


#2 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27108
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 23 Kwiecień 2018 - 20:27

"Grzanie" się procka nie zależy od płyty głównej. To deko inaczej wygląda.

#3 Użytkownik jest niedostępny   OSSprime 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Pt, 20 Kwi 18

Napisany 23 Kwiecień 2018 - 20:32

Do budżetowego zestawu z i7-8700 weź co najmniej Gigabyte Z370P D3 (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) za 330 zł, będziesz mógł użyć pamięci RAM taktowanych powyżej 2666 MHz.

#4 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4202
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 23 Kwiecień 2018 - 20:39

Jak wyżej lepiej już tego Gigabyte z370 d3 z promocji.

#5 Użytkownik jest dostępny   luk21pl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3193
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 11

Napisany 23 Kwiecień 2018 - 20:49

Może źle się wyraziłem. Chodzi mi o sekcje zasilania płyty. Czy nie będzie problemu ze spadkiem taktowanie. Ram mnie nie obchodzi bo i tak mam tylko 2133 Mhz

Ten post był edytowany przez luk21pl dnia: 23 Kwiecień 2018 - 20:50


#6 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4202
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 23 Kwiecień 2018 - 21:02

Sekcja zasilania jest gola, brak radiatorow, wiec będzie się grzała. Jak masz te ramy z radiatorami to zawsze możesz spróbować na z370 ustawić profil xmp na 2666 lub nawet wyżej.

#7 Użytkownik jest dostępny   luk21pl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3193
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 11

Napisany 23 Kwiecień 2018 - 21:14

Brak chłodzenia sekcji zasilania co z i7 Intela może być ryzykowne (i5 6400 temp w normie)
Trochę lipne polecenie:/

#8 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4202
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 23 Kwiecień 2018 - 21:42

Zobacz postluk21pl, o 23 Kwiecień 2018 - 21:14, napisał(a):

Brak chłodzenia sekcji zasilania co z i7 Intela może być ryzykowne (i5 6400 temp w normie)
Trochę lipne polecenie:/

O czym ty piszesz? Na tej płycie o która pytasz MSI b360 nie ma chłodzenia sekcji zasilania. Sam sobie ta plyte wybrałes i piszesz o lipnym polecaniu?

#9 Użytkownik jest dostępny   luk21pl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3193
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 11

Napisany 23 Kwiecień 2018 - 22:10

Mam namysli ta z Gigabyta

#10 Użytkownik jest niedostępny   OSSprime 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Pt, 20 Kwi 18

Napisany 23 Kwiecień 2018 - 22:14

A ta MSI B360 to ma lepszą sekcję zasilania niż ten Gigabyte? :lol2:

Edit: na poważnie, i7 8700 z RAMami 2133 MHz spokojnie będą działać bez żadnego throttlingu na najtańszych Z-kach.

Ten post był edytowany przez OSSprime dnia: 23 Kwiecień 2018 - 22:23


#11 Użytkownik jest dostępny   luk21pl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3193
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 11

Napisany 23 Kwiecień 2018 - 22:49

Zobacz postOSSprime, o 23 Kwiecień 2018 - 22:14, napisał(a):

A ta MSI B360 to ma lepszą sekcję zasilania niż ten Gigabyte? :lol2:

Edit: na poważnie, i7 8700 z RAMami 2133 MHz spokojnie będą działać bez żadnego throttlingu na najtańszych Z-kach.

A na serii b300?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5073
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 23 Kwiecień 2018 - 22:54

Na B360 możesz dać memki na 2666, na Z370 ile wlezie, ot cała różnica. w przypadku zablokowanego i7. Przy i7 ma to pewne znaczenie, nie przeczę. Ten GB to taki "baby-Z370", do OC to się nie nadaje, ale właśnie do OC memek jedynie. I jeśli dobrze kojarzę model (oraz GB nie wydało już rev. 2 :E) to ma dobry kodek dźwiękowy.

#13 Użytkownik jest niedostępny   OSSprime 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Pt, 20 Kwi 18

Napisany 23 Kwiecień 2018 - 22:57

Zobacz postluk21pl, o 23 Kwiecień 2018 - 22:49, napisał(a):

A na serii b300?


Tak, na chipsetach B360 też będzie hulać https://www.youtube....h?v=5I5rKyggOO4

Ten post był edytowany przez OSSprime dnia: 23 Kwiecień 2018 - 22:58


#14 Użytkownik jest dostępny   luk21pl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3193
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 11

Napisany 23 Kwiecień 2018 - 23:27

Chodzi mi o throtting głównie a nie podkręcanie pamięci. Jak rozumiem h310 całkowicie odpada?

#15 Użytkownik jest niedostępny   OSSprime 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Pt, 20 Kwi 18

Napisany 23 Kwiecień 2018 - 23:31

H310 też pociągną i7-8700 tylko to płyty do sklepowych gotowych kompów, z bardzo okrojonymi portami i dwoma slotami na RAM.

#16 Użytkownik jest dostępny   luk21pl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3193
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 11

Napisany 23 Kwiecień 2018 - 23:43

Ok dziękuję za odpowiedź wszystkim

#17 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9791
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Kwiecień 2018 - 06:05

Zobacz postOSSprime, o 23 Kwiecień 2018 - 23:57, napisał(a):

Tak, na chipsetach B360 też będzie hulać https://www.youtube....h?v=5I5rKyggOO4


Pod warunkiem nie używania rozkazów AVX ? :)


https://youtu.be/WuCetp_vsQE?t=683

Cytuj

Platforma testowa:
CPU: Intel Core i5-8400
ni jak ma się do 8700 oczywiście



Brak kontroli napięc CPU, dość wysoki pobór mocy ? ZARĄBISTA PŁYTA :D Jak się trafi proc ze słabym VID to sekcja będzie płonąć i nic nam nie pomoże :lol2:


Nie no kupuj śmiało ten cudowny mobasek :) Absolutnie nie bierz Gigusia w promocji za pół ceny, jeszcze ram sobie podkręcisz za łatwo i za wysoko. 8700K + 2133 + ta MSI to genialne połączenie.

Postów: 2792 i tak durny temat zakładać idąc z uporem maniaka w takie badziewie?

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 24 Kwiecień 2018 - 06:10


#18 Użytkownik jest dostępny   luk21pl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3193
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 11

Napisany 24 Kwiecień 2018 - 09:16

No to tylko z serii z?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9791
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Kwiecień 2018 - 09:59

rożnica w cenie prawie żadna między Z a B.. Dopiero H można kupić za 200zl.. Ale to taki szrot że masakra. No proc jakoś będzie działał. Najwyżej w grach z AVX czasem będzie throtlować.. Ale ramu dobrze tam nie podkręcisz, max 2666mhz. A tak na Z zawsze można jeszcze podbić 100MHz po przez BCLK nawet na zablokowanym procu i zrobić Undervolta z jednoczesnym OC ramu w okolice 3000Mhz.

Płyty też lepiej wyposażone, a ta Gigabyte w promocji wychodzi śmieszne pieniążki. I taką brałbym jako minimum. Zawsze mniejsza utrata wartości w przyszłości, bo jednak nawet proca 8600k/8700k można zablokować na 4500-4600Mhz bez problemu. Na H i B nie zrobi się nic.

#20 Użytkownik jest niedostępny   sir.walazz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 369
  • Dołączył: Pt, 24 Lis 17

Napisany 29 Kwiecień 2018 - 09:08

Zobacz postMinciu, o 24 Kwiecień 2018 - 09:59, napisał(a):

rożnica w cenie prawie żadna między Z a B.. Dopiero H można kupić za 200zl.. Ale to taki szrot że masakra. No proc jakoś będzie działał. Najwyżej w grach z AVX czasem będzie throtlować.. Ale ramu dobrze tam nie podkręcisz, max 2666mhz. A tak na Z zawsze można jeszcze podbić 100MHz po przez BCLK nawet na zablokowanym procu i zrobić Undervolta z jednoczesnym OC ramu w okolice 3000Mhz.

Płyty też lepiej wyposażone, a ta Gigabyte w promocji wychodzi śmieszne pieniążki. I taką brałbym jako minimum. Zawsze mniejsza utrata wartości w przyszłości, bo jednak nawet proca 8600k/8700k można zablokować na 4500-4600Mhz bez problemu. Na H i B nie zrobi się nic.

Mi na niechłodzonej sekcji zasilania taniej płyty B360 z i5 8400 nie throtluje nic. Bez przesady że szrot.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych