Forum PCLab.pl: NIEREGULARNE ZUZYCIE KARTY GRAFICZNEJ W CS:GO - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

NIEREGULARNE ZUZYCIE KARTY GRAFICZNEJ W CS:GO Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Ja999 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Nd, 18 Lut 18

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 11:20

Czesc przychodze do was z problem który już kiedys podobny opisywałem ale teraz go bardziej sprecyzuje
Chodzi o to że mam bardzo zróżnicowaną ilość fps w sensie jak patrzyłem na benchmarki to pokazywało ludziom że mają cały czas 190fps+ na tych ustawieniach jakie ja mam. Jest to na 99% spowodowane tym ze mam strasznie nieregularne żużycie karty graficznej [zdjęcia niżej]
Tak jak widać w osu! mam stałe 30/40% żużycia i tez fps sa stałe w granicach 900-1100 a w cs go zużycie waha się od 1%-90% co sekunde i jak jest jakiś trafem te 90% żużycia to rzeczywiście licznik fps sięga nawet 240 tak jak na bechmarkach a jak jest 0% to jest tak około 100fps. Wie ktoś może o co chodzi?
Specyfikacje:
radeon rx 460 ddr5 oc 2gb
intel pentium g4560
1x8gb ddr4
asrock h110m dvs r3.0
Zasilacz Be Quiet POWER B8 450W

Załączone pliki

  • Załączony plik  www.jpg (48.02K)
    Ilość pobrań: 44


#2 Użytkownik jest niedostępny   sprzetowiec90 

  • Departament wkurzania ludzi
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2072
  • Dołączył: Nd, 04 Paź 15

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 11:23

No ale cs;go to procku siedzi.

Ten post był edytowany przez sprzetowiec90 dnia: 25 Kwiecień 2018 - 11:23


#3 Użytkownik jest niedostępny   Ja999 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Nd, 18 Lut 18

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 11:23

I?

#4 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 511
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 11:48

Spadki fps to wina procesora nie karty graficznej.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Ja999 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Nd, 18 Lut 18

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 12:24

No ale to napewon nie wina procesora bo w osu wszystko dobrze z procesorem pozatym procesor i mobo jest nowe

#6 Użytkownik jest niedostępny   marjanoos 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 220
  • Dołączył: Nd, 19 Cze 11

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 12:37

Zobacz postJa999, o 25 Kwiecień 2018 - 14:24, napisał(a):

No ale to napewon nie wina procesora bo w osu wszystko dobrze z procesorem pozatym procesor i mobo jest nowe


Wina nie dlatego, że jest uszkodzony, tylko dlatego że mało wydajny w stosunku do procesorów i5 czy i7. A CS:GO to gra wymagająca dobrego procka. Chcesz więcej FPSów? Zmień procek na mocniejszy.

#7 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16407
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 12:39

Zobacz postJa999, o 25 Kwiecień 2018 - 13:24, napisał(a):

No ale to napewon nie wina procesora bo w osu wszystko dobrze z procesorem pozatym procesor i mobo jest nowe

Co ma piernik do wiatraka? Może ci przetłumaczę co panowie/panie wyżej piszą: "Twój procesor jest za słaby". Nie piszę się zużycie, tylko użycie.

Ten post był edytowany przez mefisto777 dnia: 25 Kwiecień 2018 - 12:39


#8 Użytkownik jest niedostępny   mercator 

  • Życie jest krótkie, a pić się chce..
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2046
  • Dołączył: Pn, 20 Paź 08

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 12:46

Intel pentium g4560 nie nadaje się do gier. To jest procesor do zastosowań biurowych czy internetu. Tego typu procki kupuje się na przeczekanie, lub stopniowe budowanie platformy. Masz przyzwoitą płytę główną, więc wsadź w nią jakiegoś i5...

#9 Użytkownik jest niedostępny   Muszyna06 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 282
  • Dołączył: Pt, 08 Maj 15

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 13:07

Wy to jednak jesteście niemożliwi... Jak ktoś ma procka AMD to piszecie zmień chociaż na g4560, bo gniecie on AMD w każdej grze, teraz już jak ktoś ma g4560 to niestety ale potrzeba i5 conajmniej... jezu... gdzie się podziało to dawne forum... Jaki masz dysk autorze? Ja ostatnio miałem w CSie problemy na HDD, po zmianie na ssd ulżyło.
Próbowałeś zablokować sobie fps na niższym poziomie? Powiedzmy 100fps? I jakie w ogóle masz ustawienia?

#10 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2758
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 13:46

Dołączył:Pt, 08 Maj 15

Co Ty wiesz o dawnym forum hahah. Akurat w tematach o CS ten procek to jest strzał w 10 .

#11 Użytkownik jest niedostępny   Ja999 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Nd, 18 Lut 18

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 13:56

No dobra ale mówie juz po raz kolejny ludzie nie jeden człowiek tylko KILKA/NASCIE LUDZI na benchmarkach miało na tym konkretnym procku i grafice 190fps+

Ten post był edytowany przez Ja999 dnia: 25 Kwiecień 2018 - 13:57


#12 Użytkownik jest niedostępny   Belfor 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 131
  • Dołączył: Pt, 30 Cze 17

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 14:01

Ten wykres nic tak naprawdę nie mówi. Widać, że jest problem, ale nie widać po której stronie leży.
Wklej ten sam wykres, ale dodatkowo dołącz wykres:
1.) Przedstawiający użycie procesora
2.) Przedstawiający użycie dysku
3.) Przedstawiający użycie RAM

#13 Użytkownik jest niedostępny   manuelos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1797
  • Dołączył: Wed, 24 Mar 10

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 14:20

Dodam od siebie że ja na i7 870 (4c/8t) @ 4,1GHz i GTX 1060 6GB mam użycie dochodzące do 50% i jednego i drugiego (bez ograniczania fps) także tego nie ogarniesz, ta gra po prostu żyje swoim życiem :)


Koledzy mówiący, że ten pentium jest słabym ogniwem jak najbardziej mają racje. Sam nie wierzyłem dopóki nie przesiadłem się z i5-4440 na i7 870 ( niby wiele starszy procesor, niby tyle samo rdzeni ale więcej wątków i szybszy zegar) i różnica jest kolosalna. Może nie tak bardzo jeśli chodzi o maksymalne FPS ale na pewno o brak spadków płynności ( o którym de facto wspominasz).

Karta graficzna też demonem nie jest.

Powiedz proszę w jakich grasz ustawieniach. Najlepiej wrzuć screen z ustawieniami grafiki z gry.

Zobacz postJa999, o 25 Kwiecień 2018 - 14:56, napisał(a):

No dobra ale mówie juz po raz kolejny ludzie nie jeden człowiek tylko KILKA/NASCIE LUDZI na benchmarkach miało na tym konkretnym procku i grafice 190fps+


ale on też tyle osiąga tylko nie zawsze.

Dodatkowo nie podał na jakich ustawieniach graficznych gra.

Dodam jeszcze jedno spostrzeżenie - na kartach AMD (7870 i 7950) po OC zawsze miałem skutek odwrotny - karta pracowała na zegarach 300mhz jakby w ogólnie nie zauważała obciążenia.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Ja999 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Nd, 18 Lut 18

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 14:34

Dobra daje na imgur bo nie wiem czy by tu sie zmieściło
I jeszcze jakby co jak by ktoś nie wiedział nazwa wykresu co on przestawia jest na górze żeby ktoś nie pomylił z dołem bo sam czasami myle
1. Osu po około 5 minutach: https://imgur.com/a/HAJ35Xa (Warto zauwazyc ze gpu tak naprawde cały czas jest stałe tylko czasami kiedy wchodze do menu zuzycie spada bo w menu jest max 240fps a w grze no-limit)
2. Cs go po około 5 minutach: https://imgur.com/a/sVfl7z9
Jeszcze zapomnialem na wykresie zacznaczyc kiedy gra sie zaczela ale chyba to widac kiedy jeszcze bylem w pulpicie

Zobacz postmanuelos, o 25 Kwiecień 2018 - 14:20, napisał(a):

Dodam od siebie że ja na i7 870 (4c/8t) @ 4,1GHz i GTX 1060 6GB mam użycie dochodzące do 50% i jednego i drugiego (bez ograniczania fps) także tego nie ogarniesz, ta gra po prostu żyje swoim życiem :)


Koledzy mówiący, że ten pentium jest słabym ogniwem jak najbardziej mają racje. Sam nie wierzyłem dopóki nie przesiadłem się z i5-4440 na i7 870 ( niby wiele starszy procesor, niby tyle samo rdzeni ale więcej wątków i szybszy zegar) i różnica jest kolosalna. Może nie tak bardzo jeśli chodzi o maksymalne FPS ale na pewno o brak spadków płynności ( o którym de facto wspominasz).

Karta graficzna też demonem nie jest.

Powiedz proszę w jakich grasz ustawieniach. Najlepiej wrzuć screen z ustawieniami grafiki z gry.



ale on też tyle osiąga tylko nie zawsze.

Dodatkowo nie podał na jakich ustawieniach graficznych gra.

Dodam jeszcze jedno spostrzeżenie - na kartach AMD (7870 i 7950) po OC zawsze miałem skutek odwrotny - karta pracowała na zegarach 300mhz jakby w ogólnie nie zauważała obciążenia.

Ale sluchaj ludzie którzy pokazuja test tej karty i procka jeszcze raz mowie LUDZIE to nie pojedyczny przypadek gdy ktos ma takie wnyiki tylko LUDZIE wystarczy wpisać w yt Radeon rx 460 g4560 becnmark i masz. W dodatku wyraznie widac jakie ustawienia ustawił czy LOW czy HIGH czy full HD czy HD a nie że nie widac tego tak jak mowisz.

Ten post był edytowany przez Ja999 dnia: 25 Kwiecień 2018 - 14:40


#15 Użytkownik jest niedostępny   manuelos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1797
  • Dołączył: Wed, 24 Mar 10

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 14:41

Z tego wykresu wynika, że masz stabilne 100-200 FPS . Nie widzę tu żadnego problemu.
CPU usage masz niemalże stałe (zakładam że ta środkowa część wykresów to czas kiedy uruchomiona jest gra).
GPU usage skacze bo zależy od tego co się dzieje na mapie. jeśli np. używałeś granatów dymnych to jest to jak najbardziej normalne gdyż te zabijają najlepsze konfiguracje ale równie dobrze mogłobyć to zwykłe strzelanie.

Zobacz sobie na moim filmiku od 19 sekundy ( gdzie startuje film) https://youtu.be/7lgw7es6jRo?t=19s
Przyjrzyj się licznikowi FPS w momencie strzału z AWP (zwolnienie zrobione później, nie ma wpływu na FPS)

edit: na tym samym filmie możesz też się przyjrzeć wartościom CPU usage i GPU usage

Ten post był edytowany przez manuelos dnia: 25 Kwiecień 2018 - 14:42


#16 Użytkownik jest niedostępny   Muszyna06 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 282
  • Dołączył: Pt, 08 Maj 15

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 14:46

Zobacz postkafaros, o 25 Kwiecień 2018 - 13:46, napisał(a):

Dołączył:Pt, 08 Maj 15

Co Ty wiesz o dawnym forum hahah. Akurat w tematach o CS ten procek to jest strzał w 10 .



HAHAHAH przez takich typów umiera to forum, Twoje patrzenie przestrzenne mnie powaliło, że prawie spadłem ze wzmocnionego stalowymi podporami krzesła.
To że zarejestrowałem się 2015 nie znaczy, że to moje pierwsze konto ignorancie.

Pierwsze konto jakie tu miałem:
Grupa:
Forumowicze
Postów:
1536 (0.43 na dzień)
Najbardziej aktywny w:
Karty graficzne (380 postów)
Dołączył:
Nd, 29 Cze 08


#17 Użytkownik jest niedostępny   Ja999 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Nd, 18 Lut 18

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 14:55

Zobacz postmanuelos, o 25 Kwiecień 2018 - 14:41, napisał(a):

Z tego wykresu wynika, że masz stabilne 100-200 FPS . Nie widzę tu żadnego problemu.
CPU usage masz niemalże stałe (zakładam że ta środkowa część wykresów to czas kiedy uruchomiona jest gra).
GPU usage skacze bo zależy od tego co się dzieje na mapie. jeśli np. używałeś granatów dymnych to jest to jak najbardziej normalne gdyż te zabijają najlepsze konfiguracje ale równie dobrze mogłobyć to zwykłe strzelanie.

Zobacz sobie na moim filmiku od 19 sekundy ( gdzie startuje film) https://youtu.be/7lgw7es6jRo?t=19s
Przyjrzyj się licznikowi FPS w momencie strzału z AWP (zwolnienie zrobione później, nie ma wpływu na FPS)

edit: na tym samym filmie możesz też się przyjrzeć wartościom CPU usage i GPU usage

No ale czemu mam takie zuzycie czasami nawet staje w miesjcu po prostu i to zuzycie raz jest 0% a czasami 100% i jak jest 100% to jest więcej fps

Zobacz postJa999, o 25 Kwiecień 2018 - 14:51, napisał(a):

No ale czemu mam takie zuzycie czasami nawet staje w miesjcu po prostu i to zuzycie raz jest 0% a czasami 100% i jak jest 100% to jest więcej fps nawet w menu raz jest 100fps a raz jest 1300 wtf


#18 Użytkownik jest niedostępny   Szwarcu 

  • y u no !?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3882
  • Dołączył: Nd, 05 Kwi 09

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 14:58

Zobacz postMuszyna06, o 25 Kwiecień 2018 - 14:07, napisał(a):

Wy to jednak jesteście niemożliwi... Jak ktoś ma procka AMD to piszecie zmień chociaż na g4560, bo gniecie on AMD w każdej grze, teraz już jak ktoś ma g4560 to niestety ale potrzeba i5 conajmniej... jezu... gdzie się podziało to dawne forum... Jaki masz dysk autorze? Ja ostatnio miałem w CSie problemy na HDD, po zmianie na ssd ulżyło.
Próbowałeś zablokować sobie fps na niższym poziomie? Powiedzmy 100fps? I jakie w ogóle masz ustawienia?


Jak kiedyś to wypomniałem forumowiczom, to mnie zjeść chcieli ;)
Fundusz 1000zł? Ale dopłać do karty za 1300.

Ten post był edytowany przez Szwarcu dnia: 25 Kwiecień 2018 - 14:58


#19 Użytkownik jest niedostępny   Ja999 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Nd, 18 Lut 18

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 15:06

Dobra zrobiłem tera około 2.5minutowy benchmark jak to wygląda na de deście bez botów itd i patzrzyłem sie w zasadzie cały czas w dół koło respawnu i co niby w takiej sytuacji miało wpływ ze to żuzycie się tak wacha przecież zadnych botow nie było zadnych granatow itd
Zdjecie bo nie moge dodac zalacznika: https://imgur.com/a/CXtmwea

#20 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6433
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 16:01

koledzy
nie umiecie tego przedstawić w poprawny sposób
csgo jest mocno spieprzoną grą i nigdy nie wykorzysta 100% potencjału PC

w skrócie to działa tak, że w CSGO CPU daje więcej fpsów, a GPU je stabilizuje żeby było więcej.
W twoim wypadku bym śledził użycie CPU podczas grania a nie GPU

100-200fps na tym procesorze to norma, g3258 na 4.5ghz trzymał 130-220

jeśli autorze dalej twierdzisz, że to wina PC to radze Ci po kolei (rób punkt i sprawdzaj czy jest ok, jak nie to idź dalej) :
wyłaczyć shader cache w ustawieniach AMD
sprawdzić czy są dobrze kable wpięte do GPU
sprawdzić temperatury CPU podczas grania
sprawdzić status smart dysku
zaktualizować sterowniki - program SDU lub driver booster Ci w tym pomoże
naprawić pliki csgo przez steama (lub zrobić reinstall)
wyczyścić PC ze śmieci - tutaj droga wolna. Najbezpieczniej ccleaner + enhancer i profilaktyczny skan malwarebytes antimalware + adwcleaner

daj znać czy pomogło, jak nie to drążymy dalej

Ten post był edytowany przez fliperpl dnia: 25 Kwiecień 2018 - 16:03


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych