Forum PCLab.pl: Nowy bug Intela? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nowy bug Intela? Ciekawy temat o HPET i wpływie na testy.

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mhelkir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1316
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 22:04

Hej, ciekawostka:
https://www.anandtec...n-ryzen-results

Artykuł pobierznie przejrzałem (jutro czytne jeszcze raz) ale tak na pierwszy rzut oka wygląda na to że:
1. Ryzen Master wymusza zegar HPET w OS
2. Z defaultu ten zegar nie jest wymuszony w systemach z Intelem. Jak się go włączy to wyniki benchmarków Intela idą ostro w dół.

Ciekawostka bo primo:
- system Intela bez HPET inaczej mierzy sekundę niż Ryzen z HPET więc "fps" jest czymś innym
- Wymuszenie HPET na obydwu sprawia że Intel ma dużo niższe wyniki, to albo bug albo rzeczywiste mierzenie sekund sprawia że prawda wychodzi na jaw.
- HPET u Intela i amd jest sprawdzany z inną częstotliwością co możliwe że zjada Intelowi więcej zasobów ale różnica jest na tyle duża że należałoby się zastanowić czy niebieski nie kantuje na zegarach gdy nie ma kontroli z zegarem chipsetu

Wyniki testów imo każdych recek są obecnie o kant d bo nie ma w nich info o tym zegarze.

Ten post był edytowany przez Mhelkir dnia: 25 Kwiecień 2018 - 22:20


#2 Użytkownik jest niedostępny   zomeer 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 191
  • Dołączył: Pn, 19 Gru 16

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 22:11

To jest naprawdę ciekawe.
Dzisiaj już późno dla mnie ale jutro trzeba do przejrzeć dokładnie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19618
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 22:44

Niech ktoś ogarnięty to sprawdzi, oni nawet nie sprawdzili rozdzielczości zegara rzeczywistego w danej platformie, a to właśnie może robić niezłą robotę.

Ten post był edytowany przez sideband dnia: 25 Kwiecień 2018 - 22:44


#4 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • The Weather Man
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4366
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 23:06

Coraz ciekawiej się robi...:P

#5 Użytkownik jest niedostępny   Mhelkir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1316
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 23:33

Tak w sumie to powinni wymyślić jakiś zewnętrzny sposób mierzenia fps, nie pochodzący i niezależny od mierzonego systemu.
Niezależnie od tego jak temat rozwiążą widzę kilka tematów do wyjaśnienia:
1. Czy system zwalnia po włączeniu zegara aż tak mocno czy tylko zegar poprawnie zaczyna mierzyć sekundy i stąd inny wynik liczbowy czy jedno i drugie naraz?
2. A może zegar zwariował i to po prostu bug?
3. Ten zegar jest podobno używany w bardzo ważnych systemach do sprawdzenia czy 1s systemu faktycznie odpowiada 1s w rzeczywistości i mierzeniu czasu w dokładności do wielu miejsc po przecinku. Konsekwencje w jego błędach mogą być poważne no i skoro ten zegar to operacje I/O to można uznać tą sytuację za kolejną konsekwencjię patchy Meltdown i Spectre. Jeśli się okaże że fps był źle liczony i HPET to poprawia to na Intel padnie hejt od graczy, jeśli zaś okaże się że patche popsuły wskazania tego zegara jakoś to Intel dostanie kolejne pozwy od firm. Trzecia opcja zegar mierzy ok, ale włączenie go mocno spowalnia cpu Intela po Meltdown patchu - ale wtedy pytanie jak mierzyć fpsy? No i niezła reklama wobec tych firm co go potrzebują używać na serwerach.

Ten post był edytowany przez Mhelkir dnia: 25 Kwiecień 2018 - 23:45


#6 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19618
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 23:45

Wiesz o tym, że na def pod win7 hpet jest włączony. Jakoś sobie nie przypominam by Tomcug narzekał na wydajność na Win7 po patch-ach na intelu.

Hpet nie ma nic do liczenia klatek, kolejna kwestia pomiar to 0.1% fps pewnie jeszcze programowy. Jedno przycięcie i masz te 70% niższą wydajność Dodaj obrazek

Szkoda, że nie mam pod ręką żadnego mocnego GPU sprawdziłbym to własnoręcznie i przynajmniej wiedziałbym, że jest to dobrze zrobione.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Mhelkir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1316
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 25 Kwiecień 2018 - 23:55

Pytanie czy w bios miał też włączony.
Poza tym, czemu nie ma wpływu na fps?
Ja może się mylę ale benchmarki muszą podawać wynik opierając się na jakimś zegarze by odliczyć tą sekundę. HPET jest najdokładniejszy i sprawdzany z zegarem poza systemem (stąd opcja w bios) zatem powinien dawać dokładniejsze wyniki. Dobrze rozumiem?

#8 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Intel + nVidia Only
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1463
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 00:36

Najlepsza wydajność platformy Intela jest gdy w UEFI HPET jest włączony a pod Windows są domyślne ustawienia tzn kontrolowane przez system. Jak się wymusi HPET pod Windows to jest spadek wydajność najbardziej widoczny w grach. Wyłączenie HPET w UEFI u mnie powoduje tak że lekki spadek wydajności w grach.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Mhelkir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1316
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 06:37

Ja to rozumiem tak że w UEFI/BIOS się włącza możliwość używania tego zegara (enabled/disabled) I jak on jest aktywny w BIOS to można wymusić jego używanie w systemie bo domyślnie w Win10 nie jest używany.
Co do spadków pytanie ile realnego spadku jest (bo ten zegar jakoś obciąża cpu) a ile to po prostu zmiana wyświetlanej wartości fps spowodowana poprawniejszym/dokładniejszym odliczaniem sekundy (przy tej samej wydajności co wcześniej), bo gołym okiem różnicy między 100 a 80fps nie widać przecież.

Ten post był edytowany przez Mhelkir dnia: 26 Kwiecień 2018 - 06:41


#10 Użytkownik jest niedostępny   CryZen 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 494
  • Dołączył: Cz, 02 Mar 17

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 06:44

bez przesady, AMD nie jest wydajniejsze w grach od Intela :E

na AMD z HPET też były problemy (przekłamane wyniki w Cinebench)

#11 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • The Weather Man
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4366
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 08:09

Zobacz postRMS_84, o 26 Kwiecień 2018 - 01:36, napisał(a):

Najlepsza wydajność platformy Intela jest gdy w UEFI HPET jest włączony a pod Windows są domyślne ustawienia tzn kontrolowane przez system. Jak się wymusi HPET pod Windows to jest spadek wydajność najbardziej widoczny w grach. Wyłączenie HPET w UEFI u mnie powoduje tak że lekki spadek wydajności w grach.


Jak sprawdzić ustawienie HPET pod Windows?

#12 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5460
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 08:21

bcdedit /enum {current}

Jak "useplatformclock" jest ustawione na True, to system będzie używał HPET (o ile nie jest wyłączony w BIOS-ie). Jeżeli na False lub tej wartości nie ma, to nie.

#13 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • The Weather Man
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4366
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 08:24

@UP

Dzięki tomcug :thumbup:

W uefi domyślnie jest włączony.

#14 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 773
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 08:26

Ale manipulacja HPET i jazdy z DCP Latency to dosc znana sprawa. Za czasow Win7 pamietam, ze ostro sie musialem z tym bawic gdyz na C2Q mialem spory problem z Latency

to nic nowego a pisanie, ze "wymuszanie" obniza wydajnosc. Coz - pewnie ze moze - defacto cos wymuszamy co nie jest wskazane/zalecane w owym produkcie

Z defaultu zegar nie jest wymuszany dla Intela ? To jest ten bug ? :D
Tak tytul troche clickbaitem zalatuje.

Gdyby ten HPET stal na drodze AMD by osiagac lepsze wyniki czy pobic nawet Intela - AMD nic nie robiloby w tym kierunku ? :E
TO burza w szklance wody

Co do bencmarkow - w sytuacji gdzie "cos sie dzieje" na ekranie a my mozemy to weryfikowac wizualnie (chociazby fps) - nie ma mowy o przeklamaniach. Fps to Fps, niezaleznie od sposobu liczenia sekundy itd. To klatki na ekranie gdzie 60 to 60 a nie np. 30
Cinebench (choc tutaj tez wizualnie weryfikujemy + ew. nawet szybkosc renderowania z zegarkiem w reku) natomiast i tak moim zdaniem nalezy do Ryzena (ze wzgledu na wielowatkowosc) wiec ocb ? :)

#15 Użytkownik jest niedostępny   Mhelkir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1316
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 11:23

Enesik z tego co wyczytałem nie masz racji, by policzyć fps musisz wiedzieć kiedy minęła sekunda. Dlatego te zegary tak wpływają na to jaką liczbę fps wskazuje benchmark. M.in. jak używasz innego zegara co ma dużo mniejszą częstotliwość to masz mniej punktów pomiarowych w okresie czasu a wyniki pomiędzy są przybliżeniem (coś na zasadzie rysowania kreski między dwoma punktami).
W dodatku jak nie masz synchronizacji zegara systemu z tym z chipsetu (co robi HPET) to system może przekłamywać kiedy minęła sekunda, ile to razy Windows mówił że skończy kopiować pliki za 3s a trwało to minutę? Windows nie jest systemem czasu rzeczywistego i defaultu ma w d czy minęła sekunda czy 1,5 czy 5s.
To że Intel ma problem z implementacją HPET i system zwalnia znacznie to jest imo bug bo nie powinien nagle walić wyniki różne o 70%. Natomiast drugi temat to taki że obecnie nie ma recek z niezależnym od systemu zegarem co by się synchronizował z zegarem chipsetu jak HPET i mierzył klatki w oderwaniu od implementcji zegara która w obydwu prockach (amd/intel) jest inna będąc jednocześnie tak dokładny jak zegar HPET bo systemowy nie nadaje się do mierzenia sekund z odpowiednią dokładnością.
Poza tym nie zdziwłbym się jakby te rozbieżności w wynikach z HPET i bez to był jakiś hack celowy przez Intela by miał wyższe wyniki, z tego co ludzie sprawdzali bazowa częstotliwość w kawie zegarów jest inna niż w kaby co zastanawia po co to zmieniali skoro to ta sama architektura i litografia? ;) Może inaczej odgrzewany kotlet po raz 4 nie byłby takim sukcesem? ;)

Mam za mało wiedzy o tych zegarach więc szukam dalej info co i jak, ale temat ciekawy.
Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.

Ten post był edytowany przez Mhelkir dnia: 26 Kwiecień 2018 - 11:32


#16 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • The Weather Man
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4366
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 11:57

Kurna, ładują Nas w oko demona jak widać :mad2:

#17 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Troll Master Race 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12564
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 12:09

Zobacz postMarcoSimone, o 26 Kwiecień 2018 - 12:57, napisał(a):

Kurna, ładują Nas w oko demona jak widać :mad2:


Nie ma żadnych szczegółów a Ty już nakręcasz się jak przy spectre & meltdown, za bardzo podatny jesteś na szum medialny :P

#18 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19618
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 12:39

Powtarzam hpet nie ma nic do liczenia klatek.

Błąd w liczeniu czasu zaokrąglając wynosi ~36ms na godzinę Dodaj obrazek

Jeszcze raz bo się kalkulator popsuł Dodaj obrazek Na godzinę wychodzi ~1800ms zaokrąglając w górę.

A hpet nieźle zamula Win10 i to bez łatek oraz biosu dla spectre/meltdown, więc winny jest system.

W gruncie rzeczy hpet pod Win10 nie działa precyzja liczenia czasu nie zmienia się i rozdzielczość też zostaje na tym samym poziomie.

Ten post był edytowany przez sideband dnia: 26 Kwiecień 2018 - 13:31


#19 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • The Weather Man
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4366
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 12:51

Zobacz postDisconnecT, o 26 Kwiecień 2018 - 13:09, napisał(a):

Nie ma żadnych szczegółów a Ty już nakręcasz się jak przy spectre & meltdown, za bardzo podatny jesteś na szum medialny :P


Zajebisty facet musi mieć jakieś ułomności...choćby tą jedną, co nie? 8:E

#20 Użytkownik jest niedostępny   Mhelkir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1316
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 14:06

Zobacz postsideband, o 26 Kwiecień 2018 - 13:39, napisał(a):

Powtarzam hpet nie ma nic do liczenia klatek.

Błąd w liczeniu czasu zaokrąglając wynosi ~36ms na godzinę Dodaj obrazek

Jeszcze raz bo się kalkulator popsuł Dodaj obrazek Na godzinę wychodzi ~1800ms zaokrąglając w górę.

A hpet nieźle zamula Win10 i to bez łatek oraz biosu dla spectre/meltdown, więc winny jest system.

W gruncie rzeczy hpet pod Win10 nie działa precyzja liczenia czasu nie zmienia się i rozdzielczość też zostaje na tym samym poziomie.

Przecież test amd też był na Win10, więc rozbieżności to nie jedynie wina systemu, gdyby tak było to bym spodziewał się podobnego wpływu na testy obydwu procków a widać że Intelowi ten HPET mocniej daje w kość gdy jest włączony niż na platformie amd.
Skoro zegar nie ma nic wspólnego wg Ciebie z fps, to wyjaśnij plz jak benchmark liczy klatki na sekundę tj. skąd wie że minęła sekunda?

Ten post był edytowany przez Mhelkir dnia: 26 Kwiecień 2018 - 14:09


  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych