Forum PCLab.pl: PC gamingowy do 5000zł - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

PC gamingowy do 5000zł Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Fillet 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 26 Kwi 18

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 20:22

Witam próbuje złożyć peceta którego nie będę musiał "boostować" zbyt szybko i dobrałem takie komponenty lecz jestem zielony w te klocki i chciałbym żeby ktoś kto bardziej się zna ocenił czy wszystko będzie działać i czy nie lepiej czegoś zamienić :D

https://www.x-kom.pl...-6gb-gddr5.html
https://www.x-kom.pl...atinum-box.html
https://www.x-kom.pl...re-frozr-l.html
https://www.x-kom.pl...-z370-pro4.html
https://www.x-kom.pl...hz-8mb-box.html
https://www.x-kom.pl...black-cl15.html
https://www.x-kom.pl...knem-biala.html

Windowsa, Dysk HDD,Dysk SSD i kartę dźwiękową posiadam już

#2 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6715
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 21:12

Ło matko jaki bałagan Dodaj obrazek
Zasilacz Seasonic FOCUS Plus Gold 550 (SSR-550FX) 80Plus Gold 550W + morele.net/inventory/info/8d293daf/ + kod giga30

#3 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3419
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 21:20

Komp się nie uruchomi, tu masz maja propozycje

I7-8700 6/12 - 1199zl x-kom
Fera 3 - 99zl x-kom
Gigabyte z370 d3 - 329zl promocja giga30 w morele morele.net/plyta-glowna-gigabyte-z370p-d3-1625070/
Inno3D GeForce GTX 1070 X2 V3 8GB - 1849zl x-kom
2x8gb adata xpg 3000mhz - 690zl morele
Silentiumpc vero l2 500w - 179zl
silentiumpc rg4 za 149z
DVD - 50zl

Razem 4544zl

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 26 Kwiecień 2018 - 21:22


#4 Użytkownik jest niedostępny   Savan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 251
  • Dołączył: Pn, 05 Lut 18

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 21:34

Cytuj

Silentiumpc vero l2 500w - 179zl

To już się robi śmieszne gdzie polecasz ten zasilacz przy takim budżecie już nie pierwszy raz.

Ten post był edytowany przez Savan dnia: 26 Kwiecień 2018 - 21:34


#5 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6715
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 21:46

Zobacz postxtn, o 26 Kwiecień 2018 - 22:20, napisał(a):

Komp się nie uruchomi, tu masz maja propozycje


Bo?

#6 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3419
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 26 Kwiecień 2018 - 22:13

Zobacz postSavan, o 26 Kwiecień 2018 - 21:34, napisał(a):

To już się robi śmieszne gdzie polecasz ten zasilacz przy takim budżecie już nie pierwszy raz.

Śmieszny to ty jesteś. Co ma budżet do ceny zasilacza? Ważne żeby był trwały i się waty zgadzały. Dla mnie to ty możesz kupić i 1000 wat za 1000zl.

Zobacz postprzemekan, o 26 Kwiecień 2018 - 21:46, napisał(a):

Bo?

Bo bo. Do ciebie to było ze się odzywasz? To uruchom cwaniaku I7-7700 na z370...

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 26 Kwiecień 2018 - 22:15


#7 Użytkownik jest niedostępny   Savan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 251
  • Dołączył: Pn, 05 Lut 18

Napisany 27 Kwiecień 2018 - 06:50

Boże, jaki jad i urażona duma. To już nie można udzielać się na forum, zapytać i ew. wytłumaczyć czemu zestaw podany przez autora nie odpali. Już Ci tłumacze co ma budżet. Mając 2000zł nie będziesz celowa w np. Seasonic Focus Plus Gold 550 bo budżet cię ogranicza,ale mając już 5000zł spokojnie już można, gdzie jego jakoś i wykonanie jest na wyższym poziomie, a 10 lat gwarancji nie bierze się z nikąd i kto tu wspominał o 1000w. Podany przecież ciebie zasilacz jest strasznie budżetowy i tyle. Dziwo bierze, że nie został polecony jeszcze Zalman Z1 przez twoja osobę.

Ten post był edytowany przez Savan dnia: 27 Kwiecień 2018 - 07:02


#8 Użytkownik jest niedostępny   Amphilyon 

  • The continent of Legend
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4712
  • Dołączył: So, 05 Wrz 09

Napisany 27 Kwiecień 2018 - 08:02

@up agree

Tez mam z tego beke jak w " polecanych " sa jakies zestawy za 5 kafli albo przynajmniej 4 kola w gore, a tam do grafy i procka ktore lacznie zjadaja 75% budzetu, pchaja jakies zasilacze do 200zl max, nawet nie semi-modularne ^^, i czesto bez ssd, a juz bardziej rozwala mnie jak nie raz widze zestawy za 5 kafli z 8gb ram, byle by wepchnac na sile najwiekszego niereferencyjnego szrota typu gtx 1080 i tekst ze ram sobie pozniej dokupisz :E, gdzie przy takim budzecie, nie dac 16gb, 256gb ssd i jakiegos zasilacza chociaz semi-modular z nienajgorszym certyfikatem i realna sprawnoscia jest po prostu smieszne...

No chyba ze ktos lubi miec piekarnik w budzie, i 40+ decybeli oraz i7 8700 na boxowym coolerze :D

Ten post był edytowany przez Amphilyon dnia: 27 Kwiecień 2018 - 08:03


#9 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6715
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 27 Kwiecień 2018 - 08:18

@Amphilyon.
To nie do końca tak jest, zgodzę się że przy takim budżecie warto mieć SSD i 16GB pamięci, ale pod warunkiem że 16GB kosztuje ~400zł. W tym momencie 8GB to minimum, a upgrade pamięci to włożenie modułu w odpowiednie miejsce- czas operacji ~5min. Podobnie jest z SSD, chyba że dochodzi klonowanie starego systemu wówczas jest trochę zabaw i całość operacji się nieco wydłuża. Wymiana procesora i karty graficznej może nie jest aż tak bardzo skomplikowana, ale wiąże się z utratą wartości obu tych podzespołów (trzeba wyjąć stare, sprzedać i kupić nowe).

Ten post był edytowany przez przemekan dnia: 27 Kwiecień 2018 - 08:18


#10 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3419
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 27 Kwiecień 2018 - 08:52

No i zlecieli się pomocnicy, co nie potrafią zauważyć, ze autor chciał posadzić 7gen na płycie od 8gen ale nich weźmie konieczniemdrozszy zasilacz, tak to napewno pozwoli odpalić złe skonfigurowanego PC. Teraz dokładają offtop. Człowiek ma dyski, to najlepiej niech wyda budżet na następne, które nie są mu potrzebne. Rozumiem, ze macie potrzebę do wypisywania swoich mądrości ale idzcie do działu offtop i tam się produkujcie.
Temat brzmi PC Gamingowy, a gość pisze, ze nie rozumie czemu CPU i GPU zjadają większość budżetu... ubaw na całego. :)

Zawsze konfiguruje komp pod konkretne potrzeby i budżet. Obudowa się sprawdzi i zasilacz tez, a jak ktoś chce z jakiegoś powodu lepszy to modyfikuje moja propozycje ale to przecież trudno zrozumieć. Bardzo rzadko się zdaza, ze ktoś kupuje idealnie zaproponowany zestaw, bo większość ludzi ma głowie jakies elementy, z których nie zrezygnuje nawet jak mu o tym napiszecie, wiec proponowane zestawy są tylko wskazówka.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 27 Kwiecień 2018 - 09:00


#11 Użytkownik jest niedostępny   Savan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 251
  • Dołączył: Pn, 05 Lut 18

Napisany 27 Kwiecień 2018 - 09:28

Ciężki z ciebie człowiek i widzę, że dalej nie wiesz o co się rozchodzi. Trudno ogarnąć tyle, że to nie tyczy się tylko tego tematu i tniesz niepotrzebnie koszta tam gdzie się nie powinno. Autor nie koniecznie musi wiedzieć, że jest coś lepszego jeśli przyszedł prosić o pomoc w złożeniu PC'ta na forum.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5957
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 27 Kwiecień 2018 - 09:37

Zobacz postFillet, o 26 Kwiecień 2018 - 20:22, napisał(a):



Windowsa, Dysk HDD,Dysk SSD i kartę dźwiękową posiadam już


A jaki masz monitor?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Amphilyon 

  • The continent of Legend
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4712
  • Dołączył: So, 05 Wrz 09

Napisany 27 Kwiecień 2018 - 09:45

Zobacz postprzemekan, o 27 Kwiecień 2018 - 09:18, napisał(a):

@Amphilyon.
To nie do końca tak jest, zgodzę się że przy takim budżecie warto mieć SSD i 16GB pamięci, ale pod warunkiem że 16GB kosztuje ~400zł. W tym momencie 8GB to minimum, a upgrade pamięci to włożenie modułu w odpowiednie miejsce- czas operacji ~5min. Podobnie jest z SSD, chyba że dochodzi klonowanie starego systemu wówczas jest trochę zabaw i całość operacji się nieco wydłuża. Wymiana procesora i karty graficznej może nie jest aż tak bardzo skomplikowana, ale wiąże się z utratą wartości obu tych podzespołów (trzeba wyjąć stare, sprzedać i kupić nowe).


Wolal bym po stokroc miec porzadna platforme, od razu 16gb ram, dobry ssd na ktorym od razu mam system + proc ktory z calosci jest imo duzo wazniejszy od glupiej karty graficznej, a no i plyta odpowiednia to podstawa " na lata " tez..

Jak bym mial przy takim budzecie bawic sie jeszcze w doplacanie do kolejnej kosci ram to masakra, a cena nie ma tu nic do rzeczy w tym przypadku bo karty graficzne tez sa przeplacone i maja wywindowane ceny, wiec tak czy inaczej sie przeplaca czy to za ram czy grafe, gdzie w przypadku ramu to nie widze tego aby w kolejnym roku czy dwoch nawet spadl do starych cen :D
Nie mowiac juz o zabawie z reinstalacjami systemu bo brak ssd w " bogtych " zestawach :D, grafike najlatwiej wymienic tak czy siak i jest to najczesciej wymieniany element zestwu...

Ten post był edytowany przez Amphilyon dnia: 27 Kwiecień 2018 - 09:49


#14 Użytkownik jest niedostępny   Fillet 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 26 Kwi 18

Napisany 27 Kwiecień 2018 - 10:07

Zobacz postCaps, o 27 Kwiecień 2018 - 10:37, napisał(a):

A jaki masz monitor?

Hp 23cale 16:10 wejście chyba tylko hdmi dokladny model moge podac jak wroce z pracy

#15 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5957
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 27 Kwiecień 2018 - 10:08

I pod jakie gierki to ma być?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Fillet 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 26 Kwi 18

Napisany 27 Kwiecień 2018 - 10:12

Zobacz postCaps, o 27 Kwiecień 2018 - 11:08, napisał(a):

I pod jakie gierki to ma być?

Na pewno chciałbym pograc w pubga,Wiedzmina 3 i Gta5 w normalnych warunkach ale tez zeby nowe produkcje ruszaly bez modow "grania na zmieniaku" :)
Ale tez nie musi chodzic wszystko na ultra nir mam az takiego parcia na grafike

Ten post był edytowany przez Fillet dnia: 27 Kwiecień 2018 - 10:13


#17 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5957
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 27 Kwiecień 2018 - 10:18

Do gierek wyżej, to i GTX 1060 6GB wystarczy ale i cena obecnie trochę wysoka. Kwestia tego czy wydajesz maks i wciskasz maks wydajność kosztem wszystkiego innego czy wydajesz mniej i kupujesz bardziej rozsądnie pod ewentualną rozbudowę za jakiś czas. Wspomniałeś już, że nie chcesz szybko boostować ale wiedz, że zakup PC na zapas zawsze wychodzi gorzej niż jego modernizacja z czasem o nowe komponenty na rynku.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Fillet 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 26 Kwi 18

Napisany 27 Kwiecień 2018 - 10:21

Zobacz postCaps, o 27 Kwiecień 2018 - 11:18, napisał(a):

Do gierek wyżej, to i GTX 1060 6GB wystarczy ale i cena obecnie trochę wysoka. Kwestia tego czy wydajesz maks i wciskasz maks wydajność kosztem wszystkiego innego czy wydajesz mniej i kupujesz bardziej rozsądnie pod ewentualną rozbudowę za jakiś czas. Wspomniałeś już, że nie chcesz szybko boostować ale wiedz, że zakup PC na zapas zawsze wychodzi gorzej niż jego modernizacja z czasem o nowe komponenty na rynku.

Jestem świadom tego że gorzej mi to wyjdzie ale raczej przez długi czas nie bede chcial nic wymieniac wiec mysle ze wycisnac max to jest to co bym teraz chcial osiągnąć

Ten post był edytowany przez Fillet dnia: 27 Kwiecień 2018 - 10:21


#19 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5957
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 27 Kwiecień 2018 - 10:25

Na siłę w 5000 zł to i z GTX 1080 się zmieścisz.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Fillet 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 26 Kwi 18

Napisany 27 Kwiecień 2018 - 10:28

Zobacz postCaps, o 27 Kwiecień 2018 - 11:25, napisał(a):

Na siłę w 5000 zł to i z GTX 1080 się zmieścisz.

Mysle nad tym co podal Xnt tylko zasilacz wybralbym jednak od Korsarzy bo nigdy mnie nie zawiódł ,a wyglada ciekawie to co podal

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych