Forum PCLab.pl: Niezadowalająca jakość youtube - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Niezadowalająca jakość youtube Czy jest szansa na poprawę jakości? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   pruslee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Pt, 21 Mar 08

Napisany 01 Maj 2018 - 19:51

Witam
Od kilku lat wrzucam amatorsko filmiki na youtuba. Ostatnio zainwestowałem w fajny aparat SONY RX100-M4.
Nagrywam filmy w 4K i renderuję w Vegasie do FHD za pomocą SONY AVC/MVC
Filmik jak w źródle w 30kl/s, bitrate 15000000 i ustawienia zgodnie z tym co wyszukałem na necie. Plik wyjściowy zadowalający, ale po wrzutce na youtuba pojawia się pikselioza, która jest nie do zaakceptowania. Próbowałem różnych ustawień i za każdym razem to samo. Jak wrzucić film żeby miał jakość zbliżoną jak najbardziej do oryginału?

Link do filmiku...
https://www.youtube....h?v=ZHMSKRv83Gs

#2 Użytkownik jest niedostępny   RobONtouR 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 522
  • Dołączył: Nd, 17 Wrz 17

Napisany 01 Maj 2018 - 19:58

za mały bitrate daj z 70 000 000

i nie zezwalaj yt na poprawę wideo

#3 Użytkownik jest niedostępny   pruslee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Pt, 21 Mar 08

Napisany 01 Maj 2018 - 22:18

Dzięki za posta :)

Zwiększyłem bitrate, plik wyjściowy bardzo zadowalający, ale na youtubie jakby gorzej :(
https://www.youtube....eature=youtu.be

Potem zmieniłem koncepcję i wygenerowałem film kodekiem h264 przy bardzo wysokim wysokim bitrate (na kompie super obraz), ale efekt dalej mizerny
https://www.youtube....h?v=1FEObuvSNr8

Co to znaczy "nie zezwalaj yt na poprawę wideo"
W opcjach yt znalazłem tylko - domyślne ustawienia przesyłania/proponuj poprawianie filmów i włączyłem "Nigdy nie pokazuj wskazówek edycyjnych"... o to chodzi?

#4 Użytkownik jest niedostępny   pruslee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Pt, 21 Mar 08

Napisany 01 Maj 2018 - 22:57

H264 ustawiałem wg tego filmiku https://www.youtube....h?v=52uCf5q-Xnk
Przy tej i lepszej jakości efekt dalej słaby

#5 Użytkownik jest niedostępny   pruslee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Pt, 21 Mar 08

Napisany 01 Maj 2018 - 23:30

https://mega.nz/#!vC...rg57khTUU3XbR24 - ewentualnie link do pliku, który uploadowałem

Będę mega wdzięczny za wszelką pomoc.

#6 Użytkownik jest dostępny   Filip454 

  • FZS FTW!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11410
  • Dołączył: Wed, 02 Mar 05

Napisany 19 Maj 2018 - 20:59

Proponuję wyrenderować do 4K i w takiej rozdzielczości wysłać na YouTube, gdyż 4K na YouTube oznacza znacznie większy bitrate niż w przypadku 1080p.

Dobrym rozwiązaniem jest dodatkowo renderowanie na CPU przy użyciu darmowego kodeka x264 i ustawieniu profilu na very slow + wysokiego poziomu przy kodowaniu (6.2). To pozwoli na jeszcze lepszą redukcję bloczków powstałych przy kodowaniu filmu. Oczywiście zabierze to sporo czasu, jednak efekt będzie nieporównywalnie lepszy niż w filmie renderowanym przy pomocy GPU. Ten kodek Sony jest słaby i jeśli masz dobry procesor to naprawdę skorzystasz jakościowo na renderowaniu przy pomocy "czystego" x264. W Vegasie możesz ten kodek wybrać po przestawieniu kontenera na .avi.

Ten post był edytowany przez Filip454 dnia: 19 Maj 2018 - 21:06


#7 Użytkownik jest niedostępny   pruslee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Pt, 21 Mar 08

Napisany 03 Czerwiec 2018 - 21:33

Filip454, trochę późno odpowiadam, ale temat dla mnie dalej aktualny. Dzięki za podpowiedzi. Przetestowałem kodek H264 i dalej nie jestem pocieszony. Jakość na kompie mam żyleta, ale po wrzucie https://www.youtube....pdR32Wkc&t=996s widać pixele - szczególnie w lesie, pod słońce i w przyspieszeniach. Ciekawe jest to, że im większy bitrate, tym gorsza jakość na youtubie. Najlepszy wynik (ale nie zadowalający) uzyskałem przy ustawieniach zalecanych - 12mb/s dla FHD. Renderowałem też mały fragment do 4k (mały, bo mój i5 2500k nie wyrabia) - i efekt wydaje się być zadowalający, ale pod warunkiem, że odtwarzam w 4k, bo na FHD wygląda gorzej niż ten wyrenderowany dla FHD https://www.youtube....h?v=wbXLXx08XU0 .
Może jeszcze ktoś coś??

Ten post był edytowany przez pruslee dnia: 03 Czerwiec 2018 - 21:34


#8 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6160
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 04 Czerwiec 2018 - 01:45

Spróbuj zakodować w HEVC,
ew. też zobacz tutaj poradnik do kodowania VP9 w Vegasie:
https://www.youtube....h?v=bjlEi4QAMGc
(też tam jest o materiale z 4K do FHD jak jest słaba jakość).

#9 Użytkownik jest niedostępny   pruslee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Pt, 21 Mar 08

Napisany 04 Czerwiec 2018 - 07:44

Dzięki, popróbuję w wolnej chwili :)

#10 Użytkownik jest niedostępny   dape 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 399
  • Dołączył: Cz, 06 Kwi 06

Napisany 04 Czerwiec 2018 - 08:59

Jakkolwiek nie zakodujesz u siebie to youtube i tak zrobi z tego 4Mbps dla 1080p kodowane przy presecie very fast :P
Wiadome, lepsza jakość źródła da troszkę lepszą jakość wynikowego uploadu, ale tu ograniczeniem jest YT. Chyba, że masz status partnera, wtedy Twoje wynikowe video może być w wyższym bitrate. Jako żuczek-szaraczek zapomnij.

#11 Użytkownik jest niedostępny   AdmK 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Wt, 27 Paź 15

Napisany 04 Czerwiec 2018 - 09:16

a dzietam...
https://www.youtube....eature=youtu.be

sony FDR-X3000R
plik na wejściu do vegasa MP4 1920p 50kbps/50 fps - podczas wrzucania na TL ustawiasz zgodnośc pliku z projektem, potem renderujesz np SONY AVC/MVC profil internet 1920x1080, modyfikujesz (customize template ) odpowiednią ilość fps ( identyczna z wejściem ) bps ustaw na 25k i w zakładce "project" ustaw best.
PS
normalne konto na YT

Ten post był edytowany przez AdmK dnia: 04 Czerwiec 2018 - 09:33


#12 Użytkownik jest niedostępny   dape 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 399
  • Dołączył: Cz, 06 Kwi 06

Napisany 04 Czerwiec 2018 - 14:03

Zobacz postAdmK, o 04 Czerwiec 2018 - 10:16, napisał(a):

a dzietam...
https://www.youtube....eature=youtu.be

sony FDR-X3000R
plik na wejściu do vegasa MP4 1920p 50kbps/50 fps - podczas wrzucania na TL ustawiasz zgodnośc pliku z projektem, potem renderujesz np SONY AVC/MVC profil internet 1920x1080, modyfikujesz (customize template ) odpowiednią ilość fps ( identyczna z wejściem ) bps ustaw na 25k i w zakładce "project" ustaw best.
PS
normalne konto na YT


Czyli orignał też pełny artefaktów i rozmycia? (drzewa, linia wody itd.)

#13 Użytkownik jest niedostępny   AdmK 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Wt, 27 Paź 15

Napisany 04 Czerwiec 2018 - 14:14

Zobacz postdape, o 04 Czerwiec 2018 - 14:03, napisał(a):

Czyli orignał też pełny artefaktów i rozmycia? (drzewa, linia wody itd.)

serio widzisz artefakty ?

#14 Użytkownik jest niedostępny   lws 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 847
  • Dołączył: Pt, 12 Gru 08

Napisany 04 Czerwiec 2018 - 17:34

Zauważ że przy statycznym obrazie jest dokładność a przy szybkim poruszaniu wychodzi pixeloza,obraz rozmywa.Też mi się nie podoba to.YT jak ma niszczyć plik to niech odrazu zablokuje przesyłanie filmów.

Ten post był edytowany przez lws dnia: 04 Czerwiec 2018 - 18:34


#15 Użytkownik jest niedostępny   pruslee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Pt, 21 Mar 08

Napisany 04 Czerwiec 2018 - 19:46

AdmK, też mam kamerkę x3000 :), plik na wejściu 60klatek, tak ustawiłem w projekcie i fhd, wyrenderowałem SONY AVC/MVC profil internet 1920x1080, dałem odpowiednią ilość fps ( identyczna z wejściem ) bps na 25k i w zakładce "project" best. Efekt mizerny https://www.youtube....h?v=YOiMVl8VkP0 (dodałem LUT-a).
Jedyne czego nie zrobiłem, "to podczas wrzucania na TL ustawiasz zgodnośc pliku z projektem" - bo nie bardzo wiem o co chodzi. - na Twoim filmiku wygląda to sto razy lepiej, ale u mnnie też są momenty, że wygląda bardzo dobrze...
deton 24 - nie mam na liście tego HEVC - rozumiem, że jest to H256 - zainstalowałem najnowszy k-lite (h256 był na liście) ale vegas go nie widzi...

#16 Użytkownik jest niedostępny   AdmK 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Wt, 27 Paź 15

Napisany 05 Czerwiec 2018 - 06:13

Zgodność pliku z projektem - W vegasie ustaw w options/preferences/general "Prompt to adjust project setting to match..." chyba, że już kliknąłeś za pierwszym razem i już nie pyta przy dodawaniu pierwszego pliku i masz jak trzeba .
W opcjach/video wyłącz wspomaganie GPU.

SONY AVC/MVC generalnie słabo chodzi, ale nie aż tak... może spróbuj MainConcept AVC/AAC profil internet HD 1920p z ustawieniami kodeka:
encode mode: only cpu
profile: high
constant bitrate 135 kbps
use deblocking
w zakładce project - video rendering quality ustaw best

I na początek, spróbuj nie dodawać żadnych filtrów do projektu... np na którymś klipie z zoo mimo strasznej sieczki widziałem, że chyba mocno wyostrzałeś ?

Ten post był edytowany przez AdmK dnia: 05 Czerwiec 2018 - 06:35


#17 Użytkownik jest niedostępny   pruslee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Pt, 21 Mar 08

Napisany 05 Czerwiec 2018 - 18:08

AdmK, dzięki za pomoc.
Starałem się poustawiać wszystko jak napisałeś i efekt mam podobny (czyt. słaby).
Od razu piszę, że testuję na materiale, który wyglądał najgorzej.
Jakby się komuś chciało, to zamieszczam link do surówki
https://mega.nz/#!ma...wIA_W5YSxSq9r9s

Jak mi to ktoś wrzuci z wysoką jakością ma u mnie mega browara :D

Ten post był edytowany przez pruslee dnia: 05 Czerwiec 2018 - 20:17


#18 Użytkownik jest niedostępny   AdmK 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Wt, 27 Paź 15

Napisany 05 Czerwiec 2018 - 20:21

Nie ma co kombinować z formatami na wyjściu z vegasa, nawet jak wrzucisz na YT oryginał, to i tak buraczy ( zwłaszcza 35-36 sekunda doskonale to widać )
Zrobiłem dwa typy: z vegasa mainconcept i oryginał, i jak u Ciebie wyszła kasza...
tyle, że ta kasz pojawia się i znika; 35-35 fatalnie, potem ok i od 59 sek znowu mozaika.

Te problemy występują u Ciebie z plików RX100-M4 i x3000, a nie łączy ich wspólna karta SD ?
Może gdzieś się dławi, nie widać tego w oryginale a po konwersji na YT wychodzą cuda... nic innego na razie nie przychodzi mi do głowy.


mainconcept
https://www.youtube....h?v=L3iH86A95tk


z oryginału
https://www.youtube....h?v=2a5pX-OP7S4

#19 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6160
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 05 Czerwiec 2018 - 20:23

Na tym filmiku co linkowałem wyżej, gościu jeszcze pisał w opisie, że na końcu wrzucał plik na Google Drive, i stamtąd dopiero importował do YT. Może to coś daje.

#20 Użytkownik jest niedostępny   TheMr. 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2760
  • Dołączył: Wt, 04 Maj 10

Napisany 05 Czerwiec 2018 - 20:29

Wrzuć na dailymotion albo vimeo dla porównania, vimeo na bank będziesz miał jakość żyleta bo większość artystów tam wrzuca w 4K. Z YT i ich serwerami obcinającymi bitrate nic nie zrobisz.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych