Forum PCLab.pl: Brak obrazu po złożeniu PC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Brak obrazu po złożeniu PC Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Endriux15 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: So, 02 Lut 13

Napisany 13 Maj 2018 - 14:00

Witam, przedwczoraj złożyłem pierwszy raz PC, sprawdzałem kilka razy czy wszystko jest dobrze i tak - wszystko jest ok, nie popełniłem żadnego błędu, wszystko jest podpięte prawidłowo.
Wczoraj zakupiłem monitor i nadszedł czas na pierwsze uruchomienie nowego sprzętu. Niestety rozczarowałem się ponieważ monitor w ogóle nie reagował, tak jakby obraz nie wychodził z PC. Zacząłem czytać, szukać w sieci i prawdopodobnie jak wynika może być padnięta płyta główna. Robiłem reset biosu (wyjmowałem baterie), odłączałem dyski, kartę graficzną, próbowałem uruchamiać na jednej kości ram w różnych slotach - nic. Odpalałem komputer na pająka również bez dodatkowych podzespołów, jedynie procek, chłodzenie, jedna kość ramu i oczywiście zasilanie - dalej nic. Co więcej po wyjęciu nawet tej jednej kości ram spiker nie wydaje żadnego dźwięku jak powinien... Mam zamiar jutro oddać komputer do serwisu aby tam dokładnie sprawdzili ponieważ sam niestety nie mam możliwości sprawdzenia na jakiejś inne płycie głównej. I tu pytanie - czy jest w ogóle sens oddawania do serwisu czy po wyżej wymienionych, dokonanych przeze mnie czynnościach bez wątpliwości, że to płyta składać od razu reklamację na nią? Płytę zakupiłem w grudniu 2016, gwarancja jest na 36 miesięcy, a od tamtego czasu leżała jedynie w pudełku i dopiero 2 dni temu została wykorzystana, nawet nie wiem czy ponad ten rok temu była sprawna o ile to płyta jest winowajcą. Proszę o jakieś sugestie, porady :(

Płyta główna: MSI B150 Gaming M3
Procesor: Intel Core i5-7400
Zasilacz: Corsair VS 550W
Pamięć RAM: Kingston HyperX FURY 4GB (jedna kość)

Ten post był edytowany przez Endriux15 dnia: 13 Maj 2018 - 14:05


#2 Użytkownik jest niedostępny   Pan Ciastovy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 386
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 13

Napisany 13 Maj 2018 - 14:15

zaktualizuj Bios

#3 Użytkownik jest niedostępny   Endriux15 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: So, 02 Lut 13

Napisany 13 Maj 2018 - 15:08

W jaki sposob mam to zrobic?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Pan Ciastovy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 386
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 13

Napisany 13 Maj 2018 - 16:19

idź do serwisu muszą włożyć procesor skylake i zaktualizować płytę do najnowszej wersji bios.
Uruchom płytę bez procesora i sprawdź czy zapiszczy

Ten post był edytowany przez Pan Ciastovy dnia: 13 Maj 2018 - 16:23


#5 Użytkownik jest niedostępny   Endriux15 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: So, 02 Lut 13

Napisany 13 Maj 2018 - 16:57

Nie piszczy :/ Świeci się dioda CPU

#6 Użytkownik jest niedostępny   Pan Ciastovy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 386
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 13

Napisany 13 Maj 2018 - 17:43

No to serwis padnięta płyta lub procesor ew. ram Ja bym jeszcze sprawdził z tym skylake'em ew podmienił ram jak nie ruszy to gw płyty

#7 Użytkownik jest niedostępny   Endriux15 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: So, 02 Lut 13

Napisany 13 Maj 2018 - 18:07

Ramy i procesor powinny być dobre, zakupiłem je nowe raptem kilka dni temu. Bardziej nad tą płytą bym się zastanowił i też mam mętlik czy zanieść samą płytę i powiedzieć żeby zaktualizowali bios czy całego PC'ta i powiedzieć jaki problem bo jak zaktualizują bios, a problem będzie dalej to też lipa :/ Czytałem, że procesor mógł też uszkodzić płytę, ale ciężko mi w to uwierzyć bo niby jak to możliwe?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Pan Ciastovy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 386
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 13

Napisany 13 Maj 2018 - 18:16

piny w sockecie są proste? niewielki koszt aktualizacji jest nadzieja ze to tylko bios

#9 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8845
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 13 Maj 2018 - 18:20

Aktualizacja bios

#10 Użytkownik jest niedostępny   Endriux15 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: So, 02 Lut 13

Napisany 13 Maj 2018 - 18:41

Tak z pinami wszystko ok, przyglądałem im sie bardzo dokladnie. No nic, jutro zaniosę płytę do aktualizacji biosu

#11 Użytkownik jest niedostępny   Endriux15 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: So, 02 Lut 13

Napisany 17 Maj 2018 - 15:49

Jak się okazało wszystkiemu był winny nieaktualny bios. Dziękuje wam za poradę :)

Ten post był edytowany przez Endriux15 dnia: 17 Maj 2018 - 15:49


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych