Forum PCLab.pl: Tuner DVB-C na USB do Komputera (Moduł CI do płatnej TV) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Tuner DVB-C na USB do Komputera (Moduł CI do płatnej TV) zakup i problemy z konfiguracją (ROZWIĄZANY) Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   .PaVLo. 

  • n_inżynier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2516
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 14 Maj 2018 - 09:12

Witam. Jestem na etapie wymuszonej zmiany dostawcy sygnału TV i internetu (stary został przejęty).

Sygnał jest kodowany, więc potrzebuję sprzęt ze złączem CI. Dekoder będzie pracował pod PC (Win10 x64), a że nie mogę zbytnio zamontować karty na PCI-E (sprzęt z LC), więc zamówiłem TBS5881 CI USB DVB-T/T2/C HD (coś nowszego od modelu 5580)

Jednak mam cały czas obawy czy zrobiłem dobry zakup i czy w tej cenie nie znajdę czegoś lepszego lub takiego samego, a tańszego, ale koniecznie z łącznością z PC, przez USB.

Do tej pory używałem świetnego tunera AVerTV Volar HD PRO A835, ale obecnie jest bezużyteczny, bo nie obsługuje nawet sygnału analogowego, który jest też nadawany (niekodowany).

Kolejne pytanie, to jaki soft polecacie do TBS5881, prócz dołączanego TBSViewer?, może jakiś od Avermedia go obsłuży?

Ten post był edytowany przez .PaVLo. dnia: 22 Maj 2018 - 22:44


#2 Użytkownik jest niedostępny   NeoFaro 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 365
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 15

Napisany 14 Maj 2018 - 17:30

USB moze miec problem, nie-które bufor zawiesza się.
PCI-E bedzie OK.

Co do sterowniki tutaj TBS5881
1. Windows driver for TBS5881 DVB-T/T2 is updated to version V1.0.0.2.
2. Windows driver for TBS5881 DVB-C is updated to version V1.0.0.5.
3. TBS5881 DVB-T2/T/C combined driver for both DVB-T2 and DVB-C is updated to V1.0.0.2.


DVB-T, T2 = Standard telewizji cyfrowej DVB nadawanej naziemnie.
DVB-C = Standard systemu telewizji cyfrowej DVB przeznaczony do stosowania w sieciach kablowych.

Odtwarzacze tv
DVBviewer
ProgDVB
DVB Dream
openelec
forum.satkurier.pl

Ten post był edytowany przez NeoFaro dnia: 14 Maj 2018 - 17:43


#3 Użytkownik jest niedostępny   marconii2002 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 121
  • Dołączył: So, 22 Maj 10

Napisany 14 Maj 2018 - 18:09

Źle zrobiłeś. Twoja kablówka najprawdopodobniej oferuje moduł w standardzie CI+ TBS5881 obsługuje tylko standard CI, moduł CI+ nie będzie działać.

Tutaj podobne pytanie https://forum.satkur...usb-z-ci-do-nc/

Ten post był edytowany przez marconii2002 dnia: 14 Maj 2018 - 18:16


#4 Użytkownik jest niedostępny   .PaVLo. 

  • n_inżynier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2516
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 14 Maj 2018 - 20:15

NoeFaro do tej pory używałem Avera na USB i nie było żadnych problemów, więc z tym też nie powinno być, ale dla pewności kupię krótszy kabel USB B.

PCI-E raczej bym nie wrzucił, bo mam tak ułożone LC, że było by ciężko coś wykombinować, a nisko profilowych kart nie widziałem.

marconii2002 w zeszłym tygodniu był u mnie technik i szukaliśmy urządzeń i takie znalazł i powiedział, że powinno działać, więc karty powinny być w standardzie CI.

edit// dzwoniłem na infolinię i oferują wyłączenie moduły w standardzie CI, o CI+ nic im nie wiadomo :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   marconii2002 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 121
  • Dołączył: So, 22 Maj 10

Napisany 15 Maj 2018 - 08:35

No to nie ma problemu.

Co do odtwarzacza tv to polecam SmartDVB, sam używam. Program darmowy w przeciwieństwie do pierwszych trzech z postu NoeFaro

#6 Użytkownik jest niedostępny   .PaVLo. 

  • n_inżynier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2516
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 18 Maj 2018 - 19:34

Mam problem z tym tunerem. Bez karty CI odbierane są stacje nadawane sygnałem analogowym, po włożeniu modułu, nie wykrywa już żadnych kanałów. Dostawca to TELPOL.

Przebrnąłem przez sterowniki, bo z początku system je blokował, ale w końcu znalazłem z 2016r. i działają.

Najgorzej jest w SmartDVB0.5.1.1x64update , bo tam to już magia, aby skonfigurować tuner i wybrać coś na czym wykryje sygnał.
W TBSViewer udało się w miarę dobrze odebrać sygnał analogowy, z modułem też nic nie wykrywa. W pozostałych programach identyczna sytuacja.

Wychodzi na to, że ten tuner nie współpracuje nawet z kartami CI.

Pytanie, jest możliwe aby przy odwrotnym włożeniu modułu, uszkodził się tuner lub sam moduł, bo chyba raz tak włożyłem.


Ciekawa sprawa jest też z TV. Po włożeniu modułu załączyłem skanowanie i wykrył wszystkie programy, wyjąłem i myślałem, że znikną, ale wszystkie (ponad 100), nadal są 8-O .

Potem wrzuciłem moduł do siebie i nadal znajduje tylko te podstawowe kanały z analoga.

Nie wiem gdzie popełniam błąd w konfiguracji, ale siedzę nad tym od wczoraj i nie umiem tego rozgryźć, a to nie pierwszy sprzęt do odbioru TV na kompie. Jedno skanowanie kanałów to co najmniej 25 minut i po każdej próbie konfiguracji muszę tyle odczekać, co jest męczące i zniechęca, aż mam ochotę sprzedać to i kupić TV, ale z drugie strony nie mam tyle miejsca :|


Chciałbym wykryć sygnał cyfrowy dekodowany przez kartę z modułu CI. Kartę i moduł już kilka razy wyjmowałem. Piny w gnieździe są proste, ale przedostatnie skrajne są nieco niżej od reszty, ale chyba tak ma być.

W programach znalazłem opcje od załączania CI, w smartdvb chyba też. Przy szukaniu dioda na tunerze zmienia kolor na niebieski, ale mimo to nic nie znajduje.

Ten post był edytowany przez .PaVLo. dnia: 18 Maj 2018 - 19:34


#7 Użytkownik jest niedostępny   .PaVLo. 

  • n_inżynier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2516
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 20 Maj 2018 - 09:29

Witam.

Posprawdzałem jeszcze raz i wychodzi na to, że kablem nadawane są dwa sygnały:
- analogowy, na którym są dodatkowe programy, a który odbiera tylko TV (stary Samsung LE32M87BDX/XEH)
- cyfrowy, który odbiera tuner USB PC TBS5881

I tutaj po dalszych dociekaniach, okazuje się, że prawdopodobnie aktywowali mi nie ten pakiet który chciałem, bo mam 53 programy cyfrowe z podstawowego (Mini), które działają modułu CI. Po włożeniu modułu i karty, programy wykrywa tylko TBSViewer, ale też te podstawowe.

SmartDVB (wersja 0.5.0.50ReleaseTest2 oraz 0.5.1.1x64update) niestety mimo wybrania tunera i sieci kablowej, niczego nie wykrywa.

ProgDVB po konfiguracji wykrywa ładnie programy cyfrowe (53), ale po włożeniu modułu z kartą, przestaje cokolwiek znajdować.

DVB Dream też niczego nie znajduje

Ten post był edytowany przez .PaVLo. dnia: 20 Maj 2018 - 11:00


#8 Użytkownik jest niedostępny   .PaVLo. 

  • n_inżynier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2516
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 21 Maj 2018 - 17:54

Monologu ciąg dalszy.

Dzwoniłem do dostawcy sygnału i jednak mam udostępniony pełen pakiet, a to co mi wykrywa to jest dla tych co nie mają go wykupionego, czyli wychodzi na to że nest problem z modułem, kartą dekodującą lub samym tunerem 😕. Mimo wszystko powinno mi wykryć wszystko, ale bez karty kanały powinny być zakodowane, a tych zwyczajniennie znajduje. Jutro umówiony jestem z technikami, ale wątpię aby znali się na sprzęcie dekodującym pod PC, jedynie poproszę o sprawdzenie modułu i kartą oraz czy sygnał rzeczywiście dociera.

#9 Użytkownik jest niedostępny   .PaVLo. 

  • n_inżynier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2516
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 22 Maj 2018 - 22:44

Problem rozwiązany :)

Przyszli technicy ze sprzętem i wszystko sprawdzili.

Okazało się, że mam jakiś stary kabel, który nie łapał wysokich częstotliwości DVB-T, tylko te niskie, na których nadawany jest ten najmniejszy pakiet, który łapałem. Puścili na próbę swój i nagle tuner złapał wszystkie kanały, łącznie z tymi z najlepszych pakietów, oczywiście nieaktywne :).

Ale na razie mam inny problem, bo kanały z modułem i kartą, łapie tylko dołączony TBSViewer.

SmartDCB, ProgDVB oraz DVB Dream kompletnie sobie nie radzą.

Splash wywala się przy próbie konfiguracji tunera, Winclip ma ostatnią wersję z 2011 roku, więc nawet nie próbuję.

SichboPVR - ładnie wszystko złapał ,ale jego interfejs nie bardzo mi pasuje, muszę poszukać do niego pluginów, bo widzę, że wspiera

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych